Στην πρώτη γραμμή τα «εργαλεία» και οι όροι για τα εξελισσόμενα παζάρια με τους Ταλιμπάν
Copyright 2021 The Associated |
Από τις δηλώσεις Μισέλ - Ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη του G7 |
Στο επίκεντρο βρέθηκαν η διαμόρφωση ενιαίας στάσης σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν και τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσουν, η «ανθρωπιστική βοήθεια» που αναμένεται να αποτελέσει βασικό «εργαλείο» στα παζάρια που ήδη εξελίσσονται από όλες τις πλευρές με την ηγεσία του σκοταδιστικού κινήματος, καθώς και η εξέλιξη των επιχειρήσεων απομάκρυνσης ξένων πολιτών και συνεργατών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν.
Το σχετικό ανακοινωθέν του G7 ανέδειξε την ετοιμότητα της Δύσης να διαπραγματευτεί με τις «νέες αρχές στο Αφγανιστάν». Αναφέρεται ότι οι Ταλιμπάν θα κριθούν από τις πράξεις τους σε ό,τι αφορά την «παρεμπόδιση της τρομοκρατίας», το ζήτημα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και την «προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν». Τους καλεί να επιτρέψουν την «ανεμπόδιστη και χωρίς προϋποθέσεις πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» και προσθέτει: «Η νομιμότητα κάθε μελλοντικής κυβέρνησης εξαρτάται από το πώς θα προσεγγίσει τη διατήρηση των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για την εγγύηση ενός σταθερού Αφγανιστάν».
Την ίδια στιγμή, με φόντο και τη συζήτηση για το πώς η Δύση θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερα την αναδιάταξη των δυνάμεών της και την απόσυρσή τους από το Αφγανιστάν, στην τηλεδιάσκεψη εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις ως προς το ενδεχόμενο παράτασης της παρουσίας των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, στο όνομα της ομαλής ολοκλήρωσης των «επιχειρήσεων απομάκρυνσης».
Οι ΗΠΑ επέμειναν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα για αποχώρηση στις 31 Αυγούστου (ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμενόταν να το επαναλάβει σε νέο διάγγελμά του γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνώριζαν ότι το Πεντάγωνο έχει καταρτίσει και «σχέδια έκτακτης ανάγκης», αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Από την άλλη μεριά, δυνάμεις, όπως η Βρετανία και η ΕΕ, τάχτηκαν και χτες επίμονα υπέρ της παράτασης στην παραμονή των στρατευμάτων.
Πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι η οργάνωση δεν θα δεχτεί «καμία παράταση» της αποχώρησης των στρατευμάτων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ζήτησε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν να απομακρύνουν «ειδικευμένους Αφγανούς», όπως μηχανικούς, γιατρούς κ.ά., ενώ αργότερα χτες δήλωσε ότι ο δρόμος προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα είναι ανοιχτός μόνο για ξένους πολίτες και όχι για Αφγανούς.
Ενδεικτικές της «ετοιμότητας» του ευρωατλαντικού μπλοκ να βαθύνει τα παζάρια με τους Ταλιμπάν ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που τόνισε πως «αν θέλουμε να παραμείνουμε μια θετική επιρροή για τον αφγανικό λαό, ειδικά ως προς την υποστήριξη των βασικών του αναγκών, πρέπει να διαπραγματευτούμε με τις νέες αρχές».
Εξίσου χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε τι είδους σχέσεις θα αναπτύξουμε με τις νέες αφγανικές αρχές», καθώς τα παζάρια μαζί τους είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τις «γεωπολιτικές επιπτώσεις» των εξελίξεων, έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι η αναδιάταξη δυνάμεων δεν σηματοδοτεί «απόσυρση» από νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με τα ίδια απατηλά προσχήματα: «Ο τερματισμός της στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν», ανέφερε, «δεν είναι το τέλος της εμπλοκής μας στην προώθηση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Αντίθετα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη από ποτέ αφοσίωση».
Απευθυνόμενος δε σε «παίκτες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σημερινή κατάσταση» υπογράμμισε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει σθεναρά να προστατεύει και να προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες της»...
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, επανέλαβε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη «μέγιστη σημασία» που έχει «η ανάπτυξη της στρατηγικής μας αυτονομίας, διατηρώντας παράλληλα τις συμμαχίες μας ισχυρότερες από ποτέ».
Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανήγγειλε «αύξηση της ανθρωπιστικής στήριξης προς τους Αφγανούς, εντός και εκτός της χώρας, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ».
Στο μεταξύ, η σλοβενική προεδρία της ΕΕ συγκάλεσε εκτάκτως για αύριο Πέμπτη συνεδρίαση πρέσβεων των κρατών - μελών της ΕΕ, για να εξεταστεί «η αντίδραση της ΕΕ στις τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν», ιδίως «από τη σκοπιά των εσωτερικών υποθέσεων», πιο συγκεκριμένα «του πιθανού αντίκτυπού τους στη μετανάστευση», στη «συνεργασία ως προς τη μετανάστευση» και «τη βοήθεια προς γειτονικές χώρες - κλειδιά», καθώς και «ζητήματα ασφαλείας που συνδέονται». Επίσης αναμένεται σύντομα και έκτακτη σύγκληση των Συμβουλίων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για το ζήτημα της μετανάστευσης. Ο ίδιος ο Σ. Μισέλ ξεκαθάρισε χτες ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τις μεταναστευτικές ροές υπό έλεγχο και τα σύνορα της ΕΕ προστατευμένα».
Από την πλευρά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να ενθαρρύνει και να προωθήσει την ανάπτυξη της κατάστασης στο Αφγανιστάν σε θετική κατεύθυνση, να στηρίξει την ειρηνική ανοικοδόμηση, να βελτιώσει την ευημερία του λαού και να ενισχύσει την ικανότητά του για ανεξάρτητη ανάπτυξη», υποστηρίζοντας ότι «η επιβολή κυρώσεων και η άσκηση πίεσης με κάθε ευκαιρία δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και θα είναι αντιπαραγωγικές».
Ταυτόχρονα, το μέλος της αντιπροσωπείας της Κίνας στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, Τσεν Σου, αναφερόμενος σε αποκαλύψεις σχετικά με βασανιστήρια Αφγανών από ΝΑΤΟικούς στρατιώτες ζήτησε να εξεταστούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, επέκρινε την 20χρονη επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επειδή «έβλαψε έντονα τη σταθερότητα στην περιφέρεια» και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι θέλει «να επιβάλει το δικό της μοντέλο σε χώρες με πολύ διαφορετική ιστορία και πολιτισμό».
Αποκαλυπτικό για το ολόπλευρο παζάρι που διεξάγουν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν είναι το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post» για συνάντηση που είχε στην Καμπούλ τη Δευτέρα ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, με ένα από τα σημαντικότερα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν, τον Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαραντάρ ήταν το στέλεχος των Ταλιμπάν που υπέγραψε τη συμφωνία τους με τις ΗΠΑ τον Φλεβάρη του 2020 για τους όρους αποχώρησης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν, αφού μια διετία πριν είχε αποφυλακιστεί από το Πακιστάν με παρέμβαση της Ουάσιγκτον. CIA και Λευκός Οίκος αρνήθηκαν αίτημα ΜΜΕ όπως το πρακτορείο «Reuters» να σχολιάσουν το επίμαχο δημοσίευμα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μπάιντεν επιβεβαιώνουν ότι διατηρούν συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν.
Σε ένα τέτοιο φόντο, ενισχύονται καθημερινά παρεμβάσεις που φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», είτε αυτή αφορά ένα ενδεχόμενο χτύπημα στην Καμπούλ και την περιοχή του αεροδρομίου είτε αφορά την προσπάθεια «εισχώρησης τρομοκρατών» σε μια σειρά δυτικές χώρες στο πλαίσιο των επιχειρήσεων απομάκρυνσης από τη χώρα. Πολύς λόγος γίνεται επίσης για περιθώρια αναβάθμισης της παρουσίας του «Ισλαμικού Κράτους» σε όλη την Κεντρική Ασία.
Η βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ» μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα ταξίδια στο Αφγανιστάν για Βρετανούς υπηκόους, εξαιτίας ανησυχιών ότι Βρετανοί θα μπορούσαν να πάνε εκεί για να ενταχθούν σε «ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα».
Κι ενώ τα σκληρά παζάρια στις πλάτες του φουντώνουν, ο αφγανικός λαός μετρά πόσο βαθαίνουν οι πληγές του μετά την 20ετή ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία διαδέχθηκε την εξουσία και τον εμφύλιο πόλεμο σκοταδιστικών δυνάμεων που ξεπρόβαλαν από το ίδιο ιμπεριαλιστικό καλούπι και σήμερα κατέλαβαν ξανά την εξουσία.
Χτες, η περιφερειακή υποδιευθύντρια για την Ασία και τον Ειρηνικό του WFP (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ) Ανθια Γουέμπ είπε ότι προμήθειες επείγει να φτάσουν άμεσα στη χώρα, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της, καθώς «όταν θα πέσει το χιόνι, θα είναι πολύ αργά (...) Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι θανατηφόρα».
Ακόμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι οι προμήθειές του σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν θα είναι επαρκείς μόνο για μία ακόμα βδομάδα, αφού οι σχετικές αποστολές έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας της κατάστασης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ εξέφρασε ανησυχία ειδικά για την εξάπλωση της πανδημίας, τονίζοντας ενδεικτικά ότι τα διαγνωστικά τεστ μειώθηκαν κατά 77% την τελευταία βδομάδα...
Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια «επανεκκίνησης» της οικονομικής δραστηριότητας, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μουτζάχιντ Ζαμπιχουλάχ είπε ότι σήμερα θα επαναληφθεί η λειτουργία όλων των τραπεζών της χώρας μετά από την «απαραίτητη προπαρασκευαστική εργασία».