ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αγώνας ενάντια στον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Τα αντιδιαβρωτικά αντιπλημμυρικά μέτρα πάνε με «ρυθμό χελώνας», με τις βροχές ενόψει

Εντονη ανησυχία επικρατεί στον πυρόπληκτο λαό της βόρειας Εύβοιας από την καθυστέρηση στην έναρξη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και από τον εμπαιγμό της κυβέρνησης για τις σχέσεις εργασίας και την αμοιβή που θα πάρουν οι ρετσινάδες και δασεργάτες που θα εργαστούν σε αυτά. Αν και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τον Οκτώβρη και ενάμιση μήνα μετά το σβήσιμο της καταστροφικής πυρκαγιάς, τα έργα πάνε με «ρυθμό χελώνας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μικρής έκτασης εργασίες αντιδιαβρωτικής προστασίας, με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα, γίνονται μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης, όπου ήδη έχουν οριστεί «ανάδοχοι». Μάλιστα, το έργο στη λεκάνη απορροής της Λίμνης έχει δοθεί σε εργολαβική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της το ανέθεσε στον τοπικό δασικό συνεταιρισμό. Αυτό από τη μία δείχνει τις συνολικότερες προθέσεις της κυβέρνησης για εμπλοκή εργολάβων στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και παράλληλα έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται κατά πολύ τα χρήματα που θα πάρουν για την εργασία τους ρετσινάδες και δασεργάτες. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς, το τελικό ποσό θα είναι περίπου 60% χαμηλότερο από τα 6 ευρώ ανά μέτρο, που είχε δεσμευτεί αρχικά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Με την κυβέρνηση να συνεχίζει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία, ο πυρόπληκτος λαός της βόρειας Εύβοιας οργανώνει τη συνέχιση του αγώνα του, για να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του. Για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, για πραγματική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για άμεση έναρξη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Επόμενος σταθμός του αγώνα του πυρόπληκτου λαού της βόρειας Εύβοιας είναι η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης το Σάββατο 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στον κόμβο της Στροφυλιάς, όπου ήδη έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Σπύρος Γραμμένος, Πολυξένη Καράκογλου, Παντελής Κυραμαργιός, Μιρέλα Πάχου, Νίκος Φάκαρος, ενώ την επιμέλεια έχει ο Γ. Παπαζαχαριάκης.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στη δίνη της εμπλοκής σε Ανατολική Μεσόγειο και αλλού

Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία Ελλάδας - Αυστρίας σε ζητήματα στρατιωτικής υφής, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, υπέγραψαν χτες στη Βιέννη ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και η Αυστριακή ομόλογός του, Κλαούντια Τάνερ.

Είχαν συνομιλίες για «θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατάσταση στο Αφγανιστάν», όπως αναφέρεται επισήμως. Στις δηλώσεις του ο Παναγιωτόπουλος, έχοντας κατά νου τη συζήτηση που αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη για την ανάγκη μεγαλύτερης «στρατιωτικής αυτονομίας» της ΕΕ απέναντι σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αλλά και τη βούληση της ντόπιας αστικής τάξης για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, τόνισε ότι «ως εταίροι στην ΕΕ (...) πρέπει να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών, σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος».

Χαρακτήρισε δε την Ανατολική Μεσόγειο «μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, με αυξανόμενες ευκαιρίες και προοπτικές για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, αλλά επίσης προκλήσεις και απειλές για τα έθνη της περιοχής και τους συμμάχους τους, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», όπως είπε, κάνοντας καθαρό τον ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα που επιφυλάσσουν για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία, όπως είπε, «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη σταθερότητα και την ευημερία τους», τόνισε ότι η κυβέρνηση «αποτελεί αφοσιωμένο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής προοπτικής» τους, «ως στρατηγικό στόχο», όπως τον χαρακτήρισε.

Την ίδια ώρα, υπό το βλέμμα του ακολούθου Αμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, πλοιάρχου M. Μπίρι, διεξάγονταν στο Μεγάλο Πεύκο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), φάσεις της άσκησης «HERCULES-21», η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά με τη συμμετοχή τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και αντίστοιχων από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, «ως ενδεικτική των νέων συνεργειών που προωθεί η Ελλάδα σε επίπεδο διπλωματικής και στρατιωτικής συνεργασίας», όπως λέγεται αρμοδίως.

Παριστάμενος εκεί ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, μίλησε για «την επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου», φωτογραφίζοντας βασικά όλο το πεδίο εμπλοκής, όπου απλώνουν μέσα και προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, στον χαιρετισμό του είπε ότι αυτές οι «πολυμερείς συνεργασίες και εκπαιδεύσεις» «συμβάλλουν στην κοινή προσπάθειά» τους «για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Καθώς, βέβαια, την ίδια ώρα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας ασκούνται μαζί σε μια σειρά από ΝΑΤΟικής κοπής ή διεύθυνσης ασκήσεις, από την Ιταλία έως την Τουρκία, κατάπιε αμάσητες τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην Ανατ. Μεσόγειο, λέγοντας ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε και να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και τις Ενοπλες Δυνάμεις στην περιφέρειά μας».

ΔΕΗ ΑΕ
Παραχωρεί ΔΕΔΔΗΕ και πακέτο μετοχών

Ενα ακόμα τυπικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιήθηκε χτες, καθώς το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την ανάδειξη της «Spear Investments Sarl», μέλους του «Macquarie Infrastructure and Real Assets Group» (MIRA), ως «προτιμητέου επενδυτή» για την πώληση του 49% της επιχείρησης. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτώβρη και κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί επίσης η απόφαση για την απόσχιση του δικτύου διανομής από τη μητρική εταιρεία και την εισφορά του στον ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης χτες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ, έχοντας προηγουμένως βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον «διεθνών επενδυτών» να αποκτήσουν πακέτο μετοχών της επιχείρησης. Οπως αναφέρει η ΔΕΗ, σκοπός της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι η επιτάχυνση και ενίσχυση του επενδυτικού της προγράμματος στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο την ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και τη διερεύνηση της επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπό τον τρόπο που προτείνεται παραπέμπει επί της ουσίας σε είσοδο «στρατηγικού επενδυτή» στο μετοχολόγιο της επιχείρησης, ή με απλά λόγια μια μορφή ιδιωτικοποίησης, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής «απελευθέρωσης» του χώρου της Ενέργειας που εφαρμόζεται.

Τέλος, η επιχείρηση ανακοίνωσε χτες και τα οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου 2021, από τα οποία προκύπτει ότι τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ, έναντι 457,3 εκατ. το α' εξάμηνο του 2020, για το σύνολο του Ομίλου ΔΕΗ. Επίσης καταγράφεται μείωση της συμμετοχής της λιγνιτικής παραγωγής στο 23% του ενεργειακού μείγματος, από 33% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, και αύξηση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου κατά 54,7%.

Ελληνοαμερικανικές επαφές για την «ενεργειακή μετάβαση»

Με την Αμερικανίδα ομόλογό του Τζένιφερ Γκράνχολμ συναντήθηκε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για την Ενέργεια και το Κλίμα (P-TECC), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λεγόμενη «ενεργειακή μετάβαση», την περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ, τα «εναλλακτικά καύσιμα», όπως το υδρογόνο, και τη συνολικότερη διμερή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας.

Οπως επίσης σημειώνεται, η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας τόνισε τον «κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με λίγα λόγια στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στον ρόλο της Ελλάδας για την προώθηση των αμερικανικών ενεργειακών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τον έλεγχο των πηγών και των οδών μεταφοράς Ενέργειας, περιορίζοντας παράλληλα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αλλωστε, μια σειρά ενεργειακά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, οι διασυνδέσεις δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις γειτονικές χώρες, η πλωτή δεξαμενή LNG της Αλεξανδρούπολης κ.ά., γίνονται υπό τη ...θερμή προτροπή των ΗΠΑ.

Η συνάντηση αυτή και οι προηγούμενες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα με τους Αμερικανούς για τα ζητήματα της Ενέργειας έχουν αποκτήσει το τελευταίο διάστημα χαρακτήρα «ελέγχου επιδόσεων», καθώς οι αμερικανικές εταιρείες έχουν μυριστεί το «ζεστό» χρήμα που περιλαμβάνει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για παροχή άμεσων ενισχύσεων, από τις ΑΠΕ και το υγροποιημένο φυσικό αέριο μέχρι την ηλεκτροκίνηση και τη διαχείριση απορριμμάτων, και φυσικά διεκδικούν το δικό τους μερτικό, παράλληλα με εκείνο των Ευρωπαίων.

Ξεκινά η άσκηση «Παρμενίων»

Ξεκινά σήμερα και διεξάγεται μέχρι την 1η Οκτώβρη η Διακλαδική Ασκηση Μεγάλης Κλίμακας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ - 21».

Εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τους υπό αυτές Σχηματισμούς και Μονάδες συμμετέχουν, σε όση έκταση απαιτείται, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φορείς του πολιτικού τομέα. Κύριοι σκοποί της άσκησης είναι μεταξύ άλλων:

«Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας». «Η εφαρμογή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Αμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ)». «Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ