ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
Προκαλεί ο υπουργός Εργασίας

Εστω και με καθυστέρηση και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χτες ότι κατέθεσε τροπολογία με την οποία καταργεί τη δυνατότητα που δόθηκε σε αιρετούς, βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους να εξαγοράζουν το χρόνο της θητείας τους για τη θεμελίωση και δεύτερης σύνταξης, ή προσαύξηση της σύνταξής τους από το Ταμείο τους. Και εδώ θα τέλειωνε η ιστορία, αν ο υπουργός Εργασίας δεν αξιοποιούσε αυτή την τροπολογία για να ισχυριστεί πως «η σημερινή κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για κοινωνική δικαιοσύνη παντού και καταργεί μία διάταξη προγενέστερου της παρούσας κυβέρνησης νομοθετήματος, η οποία ήταν ευνοϊκή για τους βουλευτές και τους αιρετούς...».

Για τους υπερφίαλους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας, με τους οποίους επιχειρεί να αποσείσει τις δικές του ευθύνες και να τις ρίξει στους προηγούμενους, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Υπόλογη δεν είναι μόνο η προηγούμενη κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη διάταξη, αφού η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ που έθετε σε εφαρμογή τη διάταξη εκδόθηκε μόλις στις 5 Αυγούστου 2013, ενώ στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έχει και την επίβλεψη των Ταμείων προΐσταται ο Γ. Βρούτσης. Δεύτερον και σημαντικότερο, η σχετική διάταξη ψηφίστηκε το 2010 επί ΠΑΣΟΚ (νόμος 3863), αλλά συμπληρώθηκε το 2012 με το νόμο 4052 με κυβέρνηση τη ΝΔ και υπουργό τον ίδιο στο υπουργείο Εργασίας. Κατά συνέπεια στη διάταξη την «ευνοϊκή» για τους αιρετούς - όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος - έχει βάλει το χεράκι του και ο σημερινός υπουργός.

Φτάνει, λοιπόν, με την παραπληροφόρηση του υπουργείου. Οσο για τα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης παντού», στο σπίτι του κρεμασμένου, λέει ο λαός μας, δε μιλάνε για σχοινί. Η κυβέρνηση, που έχει βάλει μπουρλότο στις συντάξεις και οδηγεί μαζικά στη φτώχεια τους συνταξιούχους, δεν νομιμοποιείται να μιλάει για «δικαιοσύνη». Ας μην προκαλεί ο υπουργός τη νοημοσύνη των εργαζομένων.

Η δίκη στην Κίνα...

Η δίκη του Κινέζου ανώτατου πολιτικού Μπο Σιλάι, που αποπέμφθηκε από το ΚΚ Κίνας για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας και τώρα αντιμετωπίζει και ποινικές κατηγορίες, έχει φουντώσει το ενδιαφέρον στα αστικά μέσα ενημέρωσης και η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Οι βαθυστόχαστες αναλύσεις έχουν βασικό στόχο να δείξουν και να επαινέσουν σε ένα βαθμό ότι «η Κίνα προσπαθεί να ξεφύγει από το κομμουνιστικό της παρελθόν» και γίνεται διαπάλη στην κομματική και κρατική ηγεσία για να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις», ώστε να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη. Μάλιστα, με το κυνήγι της διαφθοράς δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει και «υγιής καπιταλισμός». Η υπόθεση Σιλάι, που επιχειρείται από την ηγεσία του ΚΚ Κίνας να χρησιμοποιηθεί ως προμετωπίδα της «πάλης κατά της διαφθοράς», δείχνει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Οτι τα λεγόμενα σκάνδαλα είναι σύμφυτα με την πορεία καπιταλιστικοποίησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η πολιτική ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που ακολουθείται ήδη από το 1979, έχει οδηγήσει τη χώρα σε σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε την εργοδοτική επιθετικότητα και εκμετάλλευση, τη διαπάλη για τη γη, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση τομέων της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας.

Ταυτόχρονα, παρά τον τριπλασιασμό των εισοδημάτων του μέσου Κινέζου (εδώ επιστρατεύεται και η αστική στατιστική) τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνουν οι κοινωνικές ανισότητες, οι διαφορές ανάμεσα στην πόλη και στο χωριό, αλλά κι ανάμεσα σε περιοχές της Κίνας. Επιπλέον, ο πλούτος συσσωρεύεται σε λίγα χέρια. Το 20% των πλουσιότερων κινεζικών οικογενειών έχει το 59,3% του παραγόμενου πλούτου, ενώ το 20% των φτωχότερων οικογενειών έχει το 2,8%. Δηλαδή, τα στοιχεία είναι ανάλογα με την εικόνα που συναντάμε, με μικρές διαφοροποιήσεις, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται και εργατικές κινητοποιήσεις σε χώρους εργασίας και κατοικίας για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Ιδιαίτερα τώρα που μειώνονται οι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής αγαθών που προορίζονταν για εξαγωγές μειώνεται σε συνδυασμό και με την καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και αλλού και υπάρχει πτώση στη βιομηχανική παραγωγή.

... και ο «σοσιαλισμός με αγορά»

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να ιδωθεί και το σκάνδαλο με τον Μπο Σιλάι. Πέρα από τα διάφορα «πιασάρικα» στοιχεία, όπως ότι η γυναίκα του πρώην στελέχους του ΚΚ Κίνας, επιχειρηματίας η ίδια, είναι καταδικασμένη για τη δολοφονία Βρετανού επιχειρηματία, η ουσία κρύβεται στην ενίσχυση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Για τους εργαζόμενους και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες το κριτήριο με το οποίο πρέπει να βλέπουν τις εξελίξεις στη μεγάλη αυτή χώρα πρέπει πρώτα και κύρια να παίρνει υπόψη του αυτή τη διάσταση. Η πορεία της Κίνας αποδεικνύει καθημερινά ότι ο λεγόμενος «σοσιαλισμός της αγοράς» ή «σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά» δεν είναι μια κοινωνία και οικονομία που κινείται με κίνητρο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, αλλά με κίνητρο την κερδοφορία του κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν είναι ιδιωτικό ή το διαχειρίζονται κρατικές επιχειρήσεις.

Αυτό που τελικά πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι είναι ότι οι όποιες ταμπέλες έχουν αναφορά στο σοσιαλισμό πρέπει να συνάδουν και με τις αρχές του. Και πρώτα και κύρια με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, την ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και του εργατικού ελέγχου, ώστε αυτά να μπουν στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας και όχι προς το συμφέρον λίγων, που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί.

Η αλήθεια για τους BRICS

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα στοιχεία και οι αναλύσεις για επιβράδυνση στις καπιταλιστικές οικονομίες της διακρατικής συνεργασίας των ΒRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Νότιας Αφρικής), όπως και της Τουρκίας, που τα προηγούμενα χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ «έτρεχαν» με υψηλούς ρυθμούς, έως και 10%. Βεβαίως, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι όλες αυτές τις οικονομίες (εξαίρεση η Κίνα που παρουσιάζει μεν σημάδια κόπωσης αλλά όχι ραγδαία πτώση του ΑΕΠ) τις χτύπησε η καπιταλιστική οικονομική κρίση το 1997 - 1998 και οι λαοί τους δέχθηκαν σφοδρή επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Η καπιταλιστική ανάπτυξη που ακολούθησε «πάτησε» ακριβώς πάνω στα σμπαραλιασμένα εργατικά δικαιώματα και διαψεύδει πολλούς, ιδιαίτερα τους οπορτουνιστές ανά τον κόσμο, που είδαν πιο συγκεκριμένα στους BRICS το πρότυπο ανάπτυξης και το υποτιθέμενο «αντίπαλο δέος» στον «παλιό ιμπεριαλιστικό κόσμο».

Ταυτόχρονα, οι σημερινές αναλύσεις των αστών οικονομολόγων για την υποχώρηση των BRICS και λόγω του ότι η κινεζική οικονομία αδυνατεί να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων ετών και παρασύρει σε χαμηλότερες ταχύτητες και τις χώρες που εξάγουν μαζικά πρώτες ύλες σε αυτήν, έχουν μεν βάση αλλά αυτό που κύρια επιβεβαιώνει η ραγδαία πτώση των ρυθμών ανάπτυξης είναι ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αποφύγει τις κυκλικές κρίσεις του. Ιδιαίτερα στη σημερινή φάση ανάπτυξης του ιμπεριαλιστικού συστήματος είναι φανερό ότι την περίοδο ανάκαμψης στον κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης, η όποια ανάπτυξη είναι αναιμική και σίγουρα στηρίζεται στη χωρίς επιστροφή ισοπέδωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να εξασφαλίζονται τα ποσοστά κέρδους που επιδιώκουν οι κεφαλαιοκράτες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό και στις BRICS, δηλαδή η ραγδαία πτώση των ρυθμών ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον οξύτατο ανταγωνισμό τους με ΗΠΑ αλλά και Ιαπωνία και Γερμανία, ξεσκεπάζει τις αυταπάτες των οπορτουνιστών ότι με άλλο μείγμα διαχείρισης θα υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κρίσεις (ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως πρότυπο τη Βραζιλία), είναι η καπιταλιστική οικονομική βάση τους.

Πρόκειται για νέους παίκτες στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που συνενώνονται μεν στα πλαίσια του διεθνούς μονοπωλιακού ανταγωνισμού και αποτελούν το 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 40% του πληθυσμού του πλανήτη και το 26% της έκτασης, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσονται και ανταγωνισμοί και κόντρες μεταξύ τους. Στη φετινή συνεδρίαση των BRICS, το Μάρτη, αυτό εκφράστηκε πολύ έντονα, για παράδειγμα στο ζήτημα θεσμών που είναι υπό διαμόρφωση και ιδιαίτερα της κοινής τράπεζας που θέλουν να δημιουργήσουν, όπου η κάθε αστική τάξη διεκδικεί καλύτερη θέση.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί με κανένα μείγμα διαχείρισης να απαλλαγεί από τις κρίσεις. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μόνο ειρήνη κι ασφάλεια δεν μπορεί να δώσει στους λαούς, το αντίθετο κάνει πιο πιθανή, για τη διεκδίκηση μεριδίων στην αγορά, την πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους, την προσφυγή σε πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η μόνη λύση που υπάρχει για τους λαούς για να ξεπεραστεί και το ζήτημα των κρίσεων είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και η οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, δηλαδή ο σοσιαλισμός, που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες, διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ