ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η παράταση της συμφωνίας με την τρόικα

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που εγκρίθηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης χτες αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, επικύρωσε η κυβέρνηση τη δίμηνη παράταση του σημερινού μνημονίου και κατ' επέκταση της δανειακής σύμβασης με την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ).

Η ΠΝΠ είχε κατατεθεί με μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ιδρυση Παρατηρητηρίου Ανοιας, βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Υγείας». Ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, υποστηρίζοντας την τροπολογία, επιστράτευσε τα γνωστά ψευτοδιλήμματα της αστικής προπαγάνδας, σε βάρος του λαού, προκειμένου να αποδεχτεί τα αναγκαία μέτρα διαχείρισης σε όφελος του κεφαλαίου ως «φυσικό φαινόμενο». Να εγκλωβιστεί στον ευρωμονόδρομο.

Οπως ανέφερε, απαιτείται «να πρυτανεύσει η συναίνεση» «πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών ομάδων» γιατί «αυτή την περίοδο κρίνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή αν η ελληνική οικονομία (σ.σ. οι καπιταλιστές) θα έχει ανοδική πορεία ή αν θα σκοντάψει και θα καταδικαστεί σε οπισθοχώρηση». Ενώ κορυφώνοντας την πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους, συνολικά στο λαό, έφτασε να χαρακτηρίσει «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τόσο αυτά που τρέχουν, όσο και τα νέα που θα εφαρμοστούν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ασφαλιστικό, τον συνδικαλιστικό νόμο, τις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Βέβαια, πρόσθεσε ότι αυτές οι ...«μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» ώστε «να αλλάξει η συμπεριφορά των αγορών προς το καλύτερο», «να μειωθεί το κόστος δανεισμού», λες και οι εργαζόμενοι από αυτά θα έχουν όφελος. Πρόσθεσε, στο ίδιο μοτίβο, πως «θα μπορέσει επιτέλους να τεθεί υπό συζήτηση και το ζήτημα του χρέους», συμπληρώνοντας ότι «λεπτομέρειες δεν μπορεί να πει σήμερα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, που αφορά βέβαια το μείγμα διαχείρισης αυτού του συστήματος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τα στοιχεία που δείχνουν τις «λαθεμένες πολιτικές», «έρχεστε εδώ υποταγμένοι στη λογική των δανειστών». Ετσι, αθώωσε την αντιλαϊκή πολιτική και συγκάλυψε ότι δανειστές είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ.

Ο λαός να απαντήσει με ισχυρό ΚΚΕ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «πάμε σε εκλογική μάχη σε κλίμα απίστευτης κινδυνολογίας. Μέσα σε ένα κλίμα καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων ότι αν αλλάξει ο διαπραγματευτής θα είναι όλα καλά». «Η κινδυνολογία βολεύει όλους όσοι έχουν επιλέξει το δρόμο εντός των τειχών», επισήμανε, και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ καλεί το λαό «να μην περιμένει ούτε φωστήρες ούτε σωτήρες. Μπορεί να ματαιώσει και να κερδίσει μόνο με τον αγώνα του μόνο αν βγει στο προσκήνιο με ισχυρό ΚΚΕ».

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχολίασε τα περί συναίνεσης και να μην υπάρξει κοινωνική ανωμαλία, που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «συνήθως κοινωνική ανωμαλία για το σύστημα και αυτό που το φοβίζει είναι όταν ο λαός οργανωθεί και διεκδικεί».

Εξηγώντας τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών με τη φράση προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σημείωσε: «Το Ασφαλιστικό, το τέλος της σύνταξης για τους νέους. Το 51% που θα απαιτείτε για να κάνουμε απεργία σύμφωνα με το συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζετε. Αρα γύψος». Σημειώνοντας ότι αυτά δεν είναι απαιτήσεις της τρόικας, αλλά του κεφαλαίου.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
Μόνιμα στην «ατζέντα» του κεφαλαίου

Με μόνιμη επωδό τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, συνεχίζεται η συζήτηση και η ενδοαστική διαπάλη σχετικά με τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα, δήλωσε ότι θα «πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει να περάσουμε σε ένα είδος εποπτείας και να προσανατολιστούμε στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα». Ο ίδιος απέδωσε την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα στο «οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, το οποίο έπρεπε να μεταρρυθμιστεί». Πρόκειται για την εφαρμογή των πάγιων αξιώσεων του κεφαλαίου που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στο ίδιο μήκος και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινκ, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» σημείωσε πως αν και η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, οι «διαφορές με την τρόικα δεν περιορίζονται μόνο στα δημοσιονομικά αλλά και στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο εκτιμά πως οι εσωτερικές «πολιτικές δυσκολίες» στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να προκαλέσουν αναβίωση της κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασε στη «θωράκιση» της νομισματικής ένωσης, στην κοινή εποπτεία των τραπεζών, στο γεγονός ότι χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες ήταν «εστίες μεγάλων ανησυχιών, βγήκαν ενισχυμένες από την κρίση». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Κονστάσιο, επισημαίνει πως ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, θα προσλάβει αρνητικό πρόσημο στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, κάνει λόγο για «προσωρινό φαινόμενο», χωρίς να διαβλέπει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Το «παραγωγικό πρότυπο»

Στην ανάγκη ενίσχυσης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου «παραγωγικού προτύπου» στην Ελλάδα, εστιάζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ενώ ταυτόχρονα προβάλλει και την ανάγκη συμφωνιών και μεγαλύτερων συγκλίσεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Ειδικότερα, στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο, αναφέρεται ότι «κρίνεται αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα όπως το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την τόνωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και των ανεξάρτητων θεσμών, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας».

ΚΥΠΡΟΣ
Διεργασίες σε εσωτερικό και εξωτερικό

«Η Ρωσία κάνει τη δουλειά της, ωστόσο το γεγονός ότι το φυσικό αέριο μπορεί να παραδίδεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας δίνει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έλεγχο της βαλβίδας, που μέχρι πρόσφατα ήταν στα χέρια της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος τον οποίον οι Ευρωπαίοι πρέπει να θυμούνται και να είναι προσεκτικοί». Αυτά τόνισε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στο φόντο της «ανησυχίας» που προκάλεσε στη Λευκωσία η πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Θυμίζουμε ότι ο Πούτιν την περασμένη βδομάδα είπε: «Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τη "Βόρεια" και την Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο, γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το "βόρειο" όσο και το "νότιο τμήμα" της νήσου, τόσο το τουρκικό όσο και το ελληνικό». Ενώ ακόμα τόνισε: «Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη "Βόρεια Κύπρο"».

Κυπριακά αστικά ΜΜΕ ερμήνευαν τις δηλώσεις ως «συγκυριακές». Πάντως, τα ίδια τα ενεργειακά σχέδια που Μόσχα - Αγκυρα προωθούν είναι χαρακτηριστικά των παζαριών.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων αλλά και ότι η ιταλο-κορεατική ENI-KOGAS θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Αμαθούσα».

Στο μεταξύ, την Κυριακή επέστρεψε στην Κύπρο ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, που υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην καρδιά σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Σήμερα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μετά θα κάνει δηλώσεις που θα αφορούν «πολλά θέματα», όπως είπε. Μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να αναστείλει μέχρι 30 Γενάρη την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων και το «πάγωμα» της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το ΔΝΤ δόθηκε νέα τροφή στις διεργασίες και στο εσωτερικό της χώρας. Μεταξύ άλλων υπάρχουν «σενάρια» για σχηματισμό κυβέρνησης «ευρείας αποδοχής», κάτι για το οποίο φέρεται έτοιμος και ο Κύπριος ηγέτης.

Ολα δείχνουν πως στο φόντο των εντεινόμενων διεργασιών για την «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου και των «επαίνων» διαφόρων κέντρων για τις «ευκαιρίες» που σήμερα διαμορφώνονται για την επίλυση του Κυπριακού και τις επενδύσεις σε Ενέργεια και άλλους κλάδους, ο κυπριακός λαός αντιμετωπίζει πολύμορφες πιέσεις για να προχωρήσουν μια σειρά μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν την πατρίδα του σε ακόμα πιο «ελκυστικό» προορισμό για τα μονοπώλια.

FIR ΑΘΗΝΩΝ
Παραβίαση από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά

Δύο οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν χτες στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εμπλοκή, δυτικά της Λέσβου και στην περιοχή των Αντίψαρων.

Τελευταία φορά που ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία ήταν στις 19 Δεκέμβρη. Είχε προηγηθεί αερομαχία στις 15 Απρίλη φέτος οπότε είχαν σημειωθεί δύο εμπλοκές. Η αμέσως προηγούμενη φορά ήταν το Γενάρη 2012 οπότε είχε σημειωθεί μία εμπλοκή.

Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με προσοχή αυτή την κλιμάκωση προκλήσεων από τη γείτονα.

Θρασύδειλη ενέργεια αγνώστων στα γραφεία της ΚΟΒ Χαριλάου

Τη θρασύδειλη κίνηση αγνώστων να αναγράψουν αντικομμουνιστικά συνθήματα στην πρόσοψη των γραφείων της ΚΟΒ Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Κεντρικού Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

«Οσο και αν θέλουν κάποιοι να τρομοκρατήσουν το λαό, να σταματήσουν τη δράση των κομμουνιστών, δεν θα τα καταφέρουν», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα δυναμώσει την πάλη του, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, για τη διεκδίκηση όλων όσα έχει ανάγκη σήμερα ο λαός, για δυνατό ΚΚΕ παντού».

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Σε ρότα αύξησης

Με ρυθμό πάνω από 1,2 δισ. ευρώ το μήνα συνεχίζεται η αύξηση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο 10μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2014 έφτασαν σε 12,5 δισ. ευρώ, από 10,9 δισ. ευρώ στο 10μηνο του 2013. Μαζί με τα παλαιότερης κοπής χρέη, οι συνολικές οφειλές εμφανίζονται στα 72,8 δισ. ευρώ, με το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι να θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών «ανεπίδεκτο είσπραξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ