Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
Μόνιμα στην «ατζέντα» του κεφαλαίου

Με μόνιμη επωδό τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, συνεχίζεται η συζήτηση και η ενδοαστική διαπάλη σχετικά με τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα, δήλωσε ότι θα «πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει να περάσουμε σε ένα είδος εποπτείας και να προσανατολιστούμε στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα». Ο ίδιος απέδωσε την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα στο «οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, το οποίο έπρεπε να μεταρρυθμιστεί». Πρόκειται για την εφαρμογή των πάγιων αξιώσεων του κεφαλαίου που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στο ίδιο μήκος και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινκ, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» σημείωσε πως αν και η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, οι «διαφορές με την τρόικα δεν περιορίζονται μόνο στα δημοσιονομικά αλλά και στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο εκτιμά πως οι εσωτερικές «πολιτικές δυσκολίες» στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να προκαλέσουν αναβίωση της κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, εστίασε στη «θωράκιση» της νομισματικής ένωσης, στην κοινή εποπτεία των τραπεζών, στο γεγονός ότι χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες ήταν «εστίες μεγάλων ανησυχιών, βγήκαν ενισχυμένες από την κρίση». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Β. Κονστάσιο, επισημαίνει πως ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, θα προσλάβει αρνητικό πρόσημο στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, κάνει λόγο για «προσωρινό φαινόμενο», χωρίς να διαβλέπει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Το «παραγωγικό πρότυπο»

Στην ανάγκη ενίσχυσης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου «παραγωγικού προτύπου» στην Ελλάδα, εστιάζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ενώ ταυτόχρονα προβάλλει και την ανάγκη συμφωνιών και μεγαλύτερων συγκλίσεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Ειδικότερα, στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο, αναφέρεται ότι «κρίνεται αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα όπως το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την τόνωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και των ανεξάρτητων θεσμών, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ