Ιστορία και μυθοπλασία. Λυρισμός και ρεαλισμός. Πρόσωπα υπαρκτά, εμπλουτισμένα από τη συγγραφική φαντασία και φανταστικά, εμπλουτισμένα από την πραγματικότητα. Πρόσωπα - σύμβολα της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής μας τραγωδίας. Πλάσματα του λαού μας, του τυραννισμένου και στερημένου το δίκιο του αγώνα του από μια ξενόδουλη Ελλάδα. Πηγή έμπνευσης και συνδετικός κρίκος της πλοκής και των προσώπων της μυθ - ιστορίας ο μπρεχτικός "Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία" και ο "ήρωάς" του. Ο δίκαιος "Αζντάκ", μεταπλασμένος σ' έναν φανταστικό τίμιο, δίκαιο Ελληνα δικαστή, τον "κ. Κορνήλιο", που δύο φορές θα βρεθεί αντιμέτωπος μ' ένα τραγικό δίλημμα και δύο φορές θα αποδώσει σοφά το δίκιο. Κι αυτό γιατί πόθησε ο συγγραφέας, τουλάχιστον στη λογοτεχνία, να επιτελέσει η Δικαιοσύνη το χρέος της. Να υπηρετήσει την αλήθεια, τον λαϊκό, αγνό, αθώο, πολύπαθο, αγωνιζόμενο άνθρωπο και να νιώσει τον πόνο του και να προασπίσει ό,τι σημαίνει αλληλεγγύη, αδελφοσύνη, αγάπη.
Λέμε για το νέο, συναρπαστικής πλοκής, με ορισμένες αριστουργηματικές σκηνές (διαρθρωμένης με πρόλογο, κεφάλαια υπό το όνομα των τριών βασικών ηρώων - Παύλος, Νικολός, κ. Κορνήλιος - με ποιήματα - αγωνιστικά μηνύματα μιας νεαρής ηρωίδας και μικρό επίλογο (διαβάστε τον τελευταίο) μυθιστόρημα του Βασίλη Λιόγκαρη "Το μεγάλο δίλημμα".Εκδοση της "Σύγχρονης Εποχής",κοσμημένη στο εξώφυλλο με έργο της Εύας Μελλά,που υπονοεί άλλα πρόσωπα της μυθ - ιστορίας. Πρόσωπα, εξίσου τραγικά, εξαίρετα πλασμένα από τον συγγραφέα, όπως, λ.χ., είναι ο καπετάνιος του ΔΣΕ "Κοσμάς" και η αντάρτισσα του ΔΣΕ γυναίκα του "Σόνια" - γονείς του "Βλαδίμηρου" - του υιοθετημένου και μετονομασμένου σε "Παύλο". Η "Θοδωρήνα", γιαγιά δυο ορφανών - του καλλίφωνου, εργατικού απ' τα μικράτα του "Νικόλα" και της "Ματούλας". Η εξόριστη "Ελένη Τσιγαρίδου" και ο δηλωσίας, αλλά τίμιος "Χρήστος Χρήστου του Ιακώβου" - μάρτυρες υπεράσπισης της "Σόνιας", που διεκδικεί και κερδίζει το υιοθετημένο από την "κ. Σούζι" παιδί της. (Αυτή είναι η πρώτη δίκαιη απόφαση του δικαστή "κ. Κορνήλιου"). Ο "Μανιός Αναγνώστου", στο νταμάρι του οποίου δούλεψαν λίγες μέρες οι δύο νέοι από την Κρανιά. Οι τραγικά "αδελφοποιημένοι" Παύλος και Νικολός, που τους έσμιξε η ζωή για να τους χωρίσει ο θάνατος: Ενα ατύχημα στο νταμάρι που συνέθλιψε τον "Παύλο" και η "δολοφονία" - η ευθανασία του από τον Νικολό, που αθώωσε ο υπέροχος "κ. Κορνήλιος".
Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ
Γερό στομάχι
ο λαός, σίγουρα,
διαθέτει,
αφού "μασάει"
αγόγγυστα
εδώ και τόσα έτη,
φόρους και χαρατσώματα,
λιτότητες και βάρη
και τα χωνεύει
όλ' αυτά
σαν... σόδα
να 'χει πάρει!
Γερό στομάχι ο λαός,
γερή, που λένε,
μπάκα,
"τρώει"
τα "μέτρα" τα σκληρά
τη "ζώνη" και την τράκα,
κι αν αντιδρά
κάποια στιγμή
και λίγο μουρμουρίζει,
εντέλει τους σκληρόπετσους
κι αχώνευτους
ψηφίζει!
Ο οίστρος
Την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος Μιλουτίνοβιτς προέβη σε διακήρυξη - πρόσκληση για την πραγματοποίηση συνομιλιών "δίχως χρονοτριβές, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις". Οι λόγοι που ώθησαν σε μία τέτοια κίνηση τον Σέρβο Πρόεδρο δεν είχαν να κάνουν τόσο με τις απειλές των μεγάλων δυνάμεων της "Ομάδας" των "Εξι" για την επιβολή νέων κυρώσεων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αλλά με έναν ακόμη μεγαλύτερο "φόβο": εκείνον της ανοιχτής ανάμειξης των ξένων παραγόντων στο "τραπέζι" του διαλόγου. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίες οι προ λίγων ημερών δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Στρόουμπ Τάλμποτ, στη Σόφια της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τις οποίες η σημερινή στάση του Βελιγραδίου στα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου συνδέεται άμεσα με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας!
Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά και επίμονα. Εν μέρει και γιατί το παιχνίδι δε μέλλει να κριθεί μόνον από τις κινήσεις του Σέρβου Προέδρου, αλλά και από εκείνες της ηγεσίας των Αλβανόφωνων. Μόνο, που οι διαφορές μεταξύ των διάφορων αλβανόφωνων παρατάξεων πάνω στο πώς θα πραγματώσουν αυτό που θέλουν ή φέρονται πως επιθυμούν, "την ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσόβου, παραμένουν αρκετές. Αυτή η ρευστότητα περιορίζει ακόμη περισσότερο τις εγγυήσεις αλλά και τις δυνατότητες του Σέρβου Προέδρου για τη διεξαγωγή ενός διαλόγου "χωρίς όρους ή προϋποθέσεις". Γιατί; Ισως, επειδή ακόμη δεν έχει γίνει σαφές το εξής: Αυτός ο διάλογος θα αφορά το μέλλον του Κοσσόβου εντός Σερβίας, εντός ΝΟ Γιουγκοσλαβίας ή εκτός και των δύο;
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Μην τρελαθούμε κιόλας κύριοι της κυβέρνησης και των διαφόρων αποχρώσεων της συμπολιτευόμενης... αντιπολίτευσης. Εντάξει, κακό πράγμα είναι ο πληθωρισμός, αλλά η μείωσή του δε συνεπάγεται αυτόματα και από μόνη της τη βελτίωση του λαϊκού εισοδήματος.
Μήπως, σας διαφεύγει, ότι ο επίσημος πληθωρισμός (χωρίς να παίρνουμε καμιά ευθύνη για την αυθεντικότητά του) έχει δραστικά μειωθεί και από διψήφιο ποσοστό, της τάξης του 13 ή 15% ή κι ακόμη παραπάνω, έχει φτάσει στο 4,7%; Και όμως, το γεγονός αυτό, δεν οδήγησε σε καμιά πραγματική και ουσιαστική άνοδο των λαϊκών εισοδημάτων, ούτε στη μείωση της ανεργίας, ούτε - τέλος πάντων - σε οτιδήποτε ωφέλιμο για τους εργαζόμενους.
Επόμενα, ας σταματήσουν το μοίρασμα ψευδαισθήσεων και αυταπατών, για να δικαιολογήσουν την υποτίμηση της δραχμής, τα αντιλαϊκά μέτρα που τη συνοδεύουν και την πολιτική τους γενικότερα.
Να σημειώσουμε, όμως και κάτι άλλο, με την ευκαιρία του προηγούμενου σχολίου. Ο,τι ακριβώς ισχύει, για τον πληθωρισμό και τη μείωσή του, ισχύει και για οποιονδήποτε άλλον τεχνοκρατικό οικονομικό στόχο. Και οι τελευταίοι δεν είναι μόνο πολλοί τα τελευταία χρόνια, αλλά καθορίζουν λίγο - πολύ και τη ζωή όλων μας. Τα πάντα φέρνουν γύρω από τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, τη μείωση του δημόσιου χρέους, τη μείωση των επιτοκίων, κλπ., κλπ.
Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση στην επίτευξη αυτών των στόχων. Το ζήτημα, όμως, δε βρίσκεται σ' αυτό. Ακόμη κι αν αφήσουμε στην άκρη το ποιοι ευθύνονται για όλ' αυτά, παραμένει το κρίσιμο θέμα του περιεχόμενου της πολιτικής και των μέτρων, με τα οποία επιχειρεί η κυβέρνηση - και η κάθε κυβέρνηση - να φέρει τους στόχους αυτούς σε πέρας. Με μια πολιτική, που προστατεύει και ενισχύει παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα γενικότερα και βάζοντας τους πραγματικά έχοντες και κατέχοντες να πληρώσουν το κόστος ή την ακριβώς αντίθετη;
Περιττό, να σημειώσουμε ποια πολιτική από τις δυο ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Είναι ηλίου φαεινότερο στον καθέναν, που ζει σ' αυτό τον τόπο.
"... Ο καθένας από μας υποχρεούται πλέον να εργάζεται περισσότερο και να ξοδεύει λιγότερα! Αυτός είναι ο μόνος κανόνας που θα κρατήσει μέχρι να γίνει... σκληρότερος! Οσοι παραβούν τον κανόνα αυτό, θα πεινάσουν! Τα " θαύματα " τελείωσαν! Σφίξτε τα... ζωνάρια σας!".
Μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι τα πιο πάνω "εκσυγχρονιστικά" ανήκουν στον "τσάρο" της οικονομίας μας, στον Γιάννο Παπαντωνίου, ή στον πρωθυπουργό της λιτότητας, στον κ. Σημίτη. Ούτε και αυτός ο μέγας... εξπέρ της επικοινωνιακής τέχνης, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, δεν είχε την τιμή να είναι ο πρώτος διατυπώσας την πιο πάνω κυνική άποψη. (Αλήθεια πώς του ξέφυγε; )
Τα καταπληκτικά αυτά πράγματα αναγράφονται στο πληροφοριακό δελτίο INTERFAX αρ. 61, έντυπο του ασφαλιστικού ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, που μας πληροφορεί επίσης ότι "ο όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σκέπτεται πριν από σας για σας..."!!
Αφού, λοιπόν, αυτά τα σαϊνια των "σκληρών" κανόνων της αγοράς αποφάσισαν να σκέπτονται για μας πριν από μας, καλυπτόμενοι πίσω από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, είναι καιρός οι εργαζόμενοι να τους δώσουν να καταλάβουν ότι ο λαός μπορεί να σκέπτεται και χωρίς τη βοήθειά τους και ότι δε θα επιτρέψει να περάσουν τα σχέδια για την πλήρη εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων.
Αν και πλέον δεν ξαφνιάζει, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να μην επισημανθεί η ιδεολογική τρομοκρατία και οι εκβιασμοί που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη - και αναπαράγουν στη διαπασών πρόθυμα τα φιλικά ΜΜΕ - προκειμένου να επιβάλει τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα. Εχει γίνει πλέον το σήμα κατατεθέν των "εκσυγχρονιστών". Θα περιοριστούμε σε δύο τελευταία παραδείγματα. Απέναντι στους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής" θέτει το εκβιαστικό δίλημμα "ή δέχεστε το μέτρα ή η επιχείρηση κλείνει το Πάσχα" (!). Ακόμα πιο τρομοκρατικό είναι το δίλημμα απέναντι στους αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές: "Αν απεργήσετε, απολύεστε"!!!
Η κυβέρνηση Σημίτη γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση και γι' αυτό συγκεντρώνει όλα τα πυρά της στο να εξουδετερώσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις. Πρόκειται για ανιστόρητη και αστεία προσπάθεια, η οποία θα αποτύχει παταγωδώς. Απλούστατα, γιατί οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν μπορούν να πάνε άλλο πίσω.
Ενα από τα παραμύθια των τελευταίων ημερών ακούει στο όνομα "ομπρέλα προστασίας" της δραχμής... Τουτέστιν, τώρα που είμαστε στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ), το εθνικό μας νόμισμα θα προστατεύεται από τους "εταίρους", υποστηρίζει η κυβέρνηση και αναπαράγεται απο διάφορους αρθρογράφους και σχολιαστές! Μέχρι και τον χαρακτηρισμό "προστατευτικό" δίνουν συστηματικά ορισμένοι στον ΜΣΙ!
Αλήθεια παιδιά; Και τότε που η στερλίνα και η λιρέτα κατέρρευσαν από την επίθεση των κερδοσκόπων, δεν ήταν μέσα στο ΜΣΙ; Και αφού ήταν, γιατί οι "εταίροι" δεν τις προστάτευσαν, ...ανοίγοντας την "ομπρέλα"; Και αν δεν την άνοιξαν για την Αγγλία και την Ιταλία, γιατί θα την ανοίξουν για την Ελλάδα, κύριοι; Σα δεν ντρέπεστε.
Η "Αυγή" του Σαββάτου αγνόησε πλήρως τη δήλωση του Γ. Μαυρίκου, με την οποία ξεκαθαρίζεται σαφέστατα η θέση της ΕΣΑΚ, στα της συγκρότησης του προεδρείου της ΓΣΕΕ και υπογραμμίζεται, ότι "ούτε δώσαμε, ούτε θα δώσουμε μάχη για τις "καρέκλες"".
Και όχι μόνο αγνόησε πλήρως αυτή την τοποθέτηση, αλλά επιπλέον διαστρέβλωσε προβοκατόρικα τη στάση της ΕΣΑΚ. Εγραφε η χθεσινή "Αυγή": "Εμπλοκή δημιουργείται στη συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΓΣΕΕ, κυρίως με ευθύνη της φιλοκυβερνητικής παράταξης ΠΑΣΚΕ και της ΕΣΑΚ (ΚΚΕ), η οποία διεκδικεί τη θέση του γραμματέα, παρά την υποχώρηση των δυνάμεών της, που της κόστισε τη δεύτερη θέση"!!
Αφήνουμε στην άκρη τα ψευδέστατα, περί υποχώρησης των δυνάμεων της ΕΣΑΚ, γιατί είναι γνωστό και στην "Αυγή", ότι υποχώρηση δεν υπήρξε. Απλώς, στο προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ ήταν διασπασμένη...
Το θέμα εδώ είναι, ότι τα παζάρια της παράταξης του ΣΥΝ, η "Αυγή" τα μεταθέτει στην ΕΣΑΚ! Η οποία έχει τοποθετηθεί περί αυτού, δυο φορές μάλιστα!
Αν στην "Αυγή" δε διαβάζουν τις ανακοινώσεις της ΕΣΑΚ και γράφουν... εγκεφαλικά, απλώς εκτίθενται δημοσιογραφικά. Αν, όμως, τις διαβάζουν και γράφουν τα όσα γράφουν, τότε δε μένει άλλη εκδοχή από το να είναι βαλτοί...