ΑΡΧΙΣΑΝ τα... άγρια εκεί στη Νέα Δημοκρατία και χτες ο Κ. Καραμανλής μίλησε στη Βουλή για το φορολογικό με... προεκλογικό στιλ. Μπόλικοι χαρακτηρισμοί, εφέ και βεβαίως τους βουλευτές σύσσωμους παρόντες για να χειροκροτήσουν.
***
Κι ο Μητσοτάκης εκεί ήτανε, κι ο Εβερτ επίσης, αλλά αυτοί δε χειροκρότησαν.
***
Μετά μίλησε ο Γιάννος Παπαντωνίου για να απαντήσει. Εβαλε μπροστά το "μοτεράκι" κι άρχισε τα γνωστά, η σύγκλιση, οι αναδιαρθρώσεις και όλα τα σχετικά.
***
Προς τι ο χαμός; Ε, πλέον ούτε κι αυτοί ξέρουν. Ισως επειδή η ΝΔ δίνει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και το ΠΑΣΟΚ στους φόρους, χωρίς όμως κανείς τους να... παραμελεί το άλλο σκέλος.
***
Ο κόσμος, μια φορά, πολύ καλά γνωρίζει και γιατί γίνονται οι διαξιφισμοί και ποιες είναι ή μάλλον ποιες... δεν είναι οι διαφορές τους.
***
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ φαίνεται πως έχει βάλει σε μια νέα φάση την κυβέρνηση. Τώρα πια δεν τους αρκεί να τα κάνουν άνω κάτω και να καταστρέφουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Θέλουν στη συνέχεια να... απολαμβάνουν το έργο τους.
***
Διότι αλλιώς, αυτές οι... αιφνιδιαστικές επισκέψεις του Σημίτη σε νοσοκομεία, δεν μπορούν να εξηγηθούν. Σου λέει, αν κάνω επίσημη επίσκεψη θα πάει από το πρωί ο διευθυντής και θα τα συμμαζέψει λίγο τα πράγματα.
***
Αν αυτά πιστεύει ότι πείθουν τους πολίτες για το... πόσο φιλολαϊκή είναι η κυβέρνηση, τι να πούμε εμείς. Τον Τσουκάτο δεν έχει για επικοινωνιακό σύμβουλο;
***
Αφού θέλουν όντως να κάνουν κάτι χρήσιμο για τα νοσοκομεία, αντί για αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο "Λαϊκό", δεν κάνουν καλύτερα μια αιφνιδιαστική κατάργηση του νομοσχεδίου τους για την υγεία; Μια ευχάριστη έκπληξη, πάντως θα είναι σίγουρα.
Δε χρειαζόταν βεβαίως κι αυτό, για να αποκαλυφθεί και να εξευτελιστεί παντελώς ο περιβόητος "κοινωνικός διάλογος". Αλλά όσοι στις κορυφές του συνδικαλιστικού κινήματος επιμένουν ακόμη, να υποστηρίζουν αυτή τη διάτρητη και κατάπτυστη διαδικασία, τι έχουν να πουν, μετά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σχετικά με τους κανονισμούς προσωπικού των ΔΕΚΟ και που της δίνει τη δυνατότητα να τινάζει στον αέρα μονομερώς και ανά πάσα στιγμή το εργασιακό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων;
Είναι μήπως "κοινωνικός διάλογος" και το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν";
Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς θα έχουν ασφαλώς ήδη αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη τους έχει βάλει στο στόχαστρο. Η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι τα πρωτοσέλιδα, τα ρεπορτάζ και τα άρθρα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, που προετοιμάζουν το κλίμα της σύγκρουσης, συκοφαντώντας τους εργαζόμενους και ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση στηρίζοντας την πολιτική της.
Ενα ρόλο, στον οποίο δεν ασκείται μόνο η "Εξουσία". Το "Εθνος" εμφανίζει τον Γ. Παπαντωνίου να δίνει προθεσμία στα συνδικάτα, καθώς και ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξυγίανση των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, έστω και αν αναγκαστεί να έρθει σε σύγκρουση με τα συνδικάτα".
Η "Καθημερινή" σπεύδει να εκτιμήσει ότι "η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο για υποχωρήσεις" απέναντι στα συνδικάτα. Περισσότερο συγκρατημένα τα ΝΕΑ καλούν εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίλυση του "μείζονος" προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών και της "Ολυμπιακής".
Το κακό γι' όλους αυτούς είναι ότι οι εργαζόμενοι το 'χουν δει εκατοντάδες φορές το έργο.
Ε, υπάλληλοι
κι εργάτες,
που όλο βγαίνετε
στις στράτες,
τι σας λείπει,
να σας πάρει,
το... χαράτσι
ή το "ζωνάρι";
Ε, εσείς
που απεργείτε,
για καθίστε
και σκεφτείτε,
απεργούν ποτέ
οι άλλοι,
του... κεφάλαιου
οι μεγάλοι;
Ε, εσείς
ίδιοι και ίδιοι,
πού το πάτε
εν κατακλείδι;
Στοπ στην πάλη σας
και πάσο,
μην τα... λάστιχά σας
σκάσω!
Ο οίστρος
Να ποια είναι η αλήθεια για τη μάχη του Καρπενησιού. Αντιγράφουμε ένα μικρό απόσπασμα, από το πολύμηνο αφιέρωμα του "Ρ" για τα 50χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που είχε δημοσιευτεί στα τέλη του 1996 και αρχές 1997:
"Η επιχείρηση για την κατάληψη του Καρπενησιού ξεκίνησε τη νύχτα 20 προς 21/1/1949 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια μέρα μετά. Στην επιχείρηση πήραν μέρος η 1η Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον Χ. Φλωράκη, η 2η Μεραρχία με διοικητή τον Γ. Αλεξάνδρου, η Σχολή Αξιωματικών του ΚΓΑΝΕ, ένα ανεξάρτητο τάγμα και μια διλοχία. Συνολική δηλαδή δύναμη περί τους 3.000 αντάρτες. Την επίθεση για την κατάληψη της πόλης ανέλαβε η 1η Μεραρχία, ενώ η 2η είχε ως αποστολή της την κάλυψη της επιχείρησης από την πλευρά του Αγρινίου και της Λαμίας. Τα τμήματα του ΔΣΕ έμειναν στην πόλη 18 ολόκληρες μέρες. Κατάφεραν να αποκομίσουν πολλά λάφυρα και να πραγματοποιήσουν αρκετές στρατολογίες νέων μαχητών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των μαχών καταρρίφθηκε αεροπλάνο του αντιπάλου που πετούσε πάνω από την πόλη για έλεγχο της κατάστασης και σκοτώθηκε ο Αμερικανός στρατιωτικός που επέβαινε σ' αυτό, Εντνερ Σέλντεν. Για την επιτυχία της επιχείρησης η ηγεσία του ΔΣΕ τίμησε τους Χ. Φλωράκη και Γ. Αλεξάνδρου με το Παράσημο Πολεμικής Αξίας του Δημοκρατικού Στρατού".
Αντιγράφουμε από τη μόνιμη στήλη της χτεσινής "Καθημερινής", "Πριν από σαράντα εννέα χρόνια", όπου αναδημοσιεύονται ειδήσεις από τα τότε φύλλα της εφημερίδας: "Λαμία, 20. - Συμμοριακαί δυνάμεις εκ 3.000 και πλέον συμμοριτών επετέθησαν την 2.30 πρωϊνήν της σήμερον εναντίον του Καρπενησίου. Την επίθεσιν διηύθυναν αυτοπροσώπως οι αρχισυμμορίται Διαμαντής και Γιώτης. Διεξήχθησαν σφοδραί και αιματηραί μάχαι μέχρι της 10ης πρωϊνής. Οι συμμορίται παρά τας λυσσώδεις επιθέσεις των, δεν κατόρθωσαν να κάμψουν την αντίστασιν των φυλακίων, (... ) Οι συμμορίται προ του φονικού πυρός των αμυνομένων απεπειράθησαν να παρακάμψουν εις πολλά σημεία τα φυλάκια, ενέπεσαν όμως εις ναρκοπέδια, υποστάντας μεγάλας απωλείας. Από της πρωϊας έλαβε μέρος εις την μάχην και η αεροπορία, η οποία, υπό καλήν ορατότητα και εις συνεχείς εξορμήσεις, έπληξεν επιτυχώς με πολυβολισμούς και ρουκέτας τας θέσεις των συμμοριτών. (... ) Μερικαί ομάδες συμμοριτών κατώρθωσαν να εισχωρήσουν εις τας ακραίας συνοικίας της πόλεως, όπου απεμονώθησαν και βαλλόμενοι ανηλεώς συντρίβονται".
Και καλά, η "Καθημερινή" πριν σαράντα εννέα χρόνια έκανε το μαύρο άσπρο. Η σημερινή, όμως, "Καθημερινή" έτσι γράφει την ιστορία; Με τόσο χοντρές διαστρεβλώσεις και βάζοντας το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω; Σκεφτείτε τι είδους ιστορία της Εθνικής Αντίστασης θα βάλουν στα σχολεία...
"Το Φορολογικό Νομοσχέδιο, τηρουμένων των αναλογιών και με βάση τα όσα συζητήσαμε και αποφασίσαμε, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, μεταξύ των άλλων, διαπνέεται και από ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης"... Τα παραπάνω δήλωσε χτες, σοβαρός - σοβαρός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τώρα, αν, τηρουμένων των αναλογιών, σας πιάνει ένα φούντωμα, μεταξύ των άλλων, οφείλεται σε ένα αίσθημα που προκαλείται μόλις ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι του ανθρώπου...
Είθισται να λένε ότι το "πρέπει" αποφεύγεται σε δημοσιογραφικά κείμενα. Να όμως που η "Εξουσία" δεν κωλώνει με κάτι τέτοια όταν θέλει, όχι μόνο να στηρίξει, αλλά και να ενθαρρύνει την κυβέρνηση στις αντεργατικές επιλογές της. Ετσι, στο κύριο άρθρο του χθεσινού της φύλλου, η καλή εφημερίδα, αφού αποφαίνεται ότι για όλα τα προβλήματα του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ευθύνονται οι εργαζόμενοι, με προτεταμένο το δείκτη του δεξιού χεριού, δίνει γραμμή για το τι "πρέπει" να γίνει. "Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί"... "Η κυβέρνηση πρέπει να τολμήσει..." κλπ. κλπ. Εντάξει, εντάξει παιδιά, μας πείσατε!
Συγκοινωνίες, "Ολυμπιακή", ΟΣΕ και ΕΛΤΑ. Αυτούς τους Οργανισμούς και μόνο αφορά η πειρατική τροπολογία της κυβέρνησης για τη μονομερή, πραξικοπηματική αλλαγή των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού, δηλώνει και ξαναδηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, γνωρίζοντας βέβαια ότι η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ολόκληρο ψέμα. Που σημαίνει, ότι μπορεί οι παραπάνω Οργανισμοί να είναι πράγματι πρώτοι στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης, αλλά αυτό συμβαίνει, όχι για να εξαιρεθούν οι υπόλοιποι, αλλά για να έρθει πιο γρήγορα και πιο σίγουρα η σειρά τους. Και στο ξεπούλημα και στη διάλυση των εργασιακών κατακτήσεων.
Μήπως, όμως, επέλεξε λάθος αρχή η κυβέρνηση Σημίτη; Μήπως ποντάροντας στους ευνοϊκούς γι' αυτήν συσχετισμούς στα συνδικάτα αρκετών ΔΕΚΟ, ξεχνά πολύ γρήγορα την πείρα του μεγάλου αγώνα των εργαζομένων της ΕΑΣ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Και κάτι ακόμα. Ολοφάνερος στόχος της κυβέρνησης είναι, με κάτι τέτοια τερτίπια, να διαιρέσει τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Τα συνδικάτα τους τι θα κάνουν; Θα συντονιστούν ή θα λειτουργήσουν κατά το γνωστό δόγμα: "Ο καθένας για τον εαυτό του και ο... Θεός για όλους";
"Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά σήμερα (σ.σ. χτες) το Λαϊκό νοσοκομείο στο Γουδί" έλεγε η χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
Τι το 'θελαν αυτό το "αιφνιδιαστικά" όταν από το βράδυ της Τρίτης - προχτές δηλαδή - ακόμα και ασθενείς διέκριναν μια ασυνήθιστη δραστηριότητα στο νοσοκομείο Λαϊκό, που δεν μπορούσαν να την ερμηνεύσουν; Η επίσκεψη πάντως του πρωθυπουργού στο Λαϊκό είχε αποφασιστεί και σχεδιαστεί απ' το πρωί της Τρίτης και το ήξεραν και εκτός του Γραφείου του.
Η επίσκεψη βέβαια δεν ήταν καθόλου αιφνιδιαστική. Ηρθε μέσα στο θόρυβο που ξεσηκώθηκε για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και χρησίμευσε για να προωθηθεί η "λειτουργία απογευματινών εξωτερικών ιατρείων σε ορισμένα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου" - όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού.
Ακούγεται ωραία αυτή η εξαγγελία. Ομως ο απώτερος στόχος είναι να βρεθούν χρήματα για τα νοσοκομεία, καθώς θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή το ΙΚΑ θα πληρώνει - και θα διπλοπληρώνει - για πράγματα που μπορεί να κάνει το ίδιο.
Αυτό είναι πράγματι... αιφνιδιασμός, που το βάρος του θα "σηκώσουν" και πάλι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.