ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
Σελ. /48
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε θέσεις μάχης ενάντια στο νέο έγκλημα των επί πληρωμή χειρουργείων

Εντατικά προετοιμάζεται η απεργία στις 22 Φλεβάρη | «Ολα στη ζωή είναι ρίσκο», απαντά προκλητικά η κυβέρνηση για την εντατικοποίηση και την εκτός ορίων λειτουργία των χειρουργείων

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τις ετοιμασίες τους να κλιμακώνονται για την επιτυχία της νέας πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ για τις 22 Φλεβάρη.

Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που μεσολάβησαν από την προηγούμενη απεργία ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, στην παράδοση υπηρεσιών στους εργολάβους, στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία κ.ά., η σκυτάλη περνάει τώρα στη νέα μεγάλη απεργιακή μάχη.

Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ έχει πάρει απεργιακή απόφαση και για τις 28 Φλεβάρη, μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Κάθε μέρα και χειρότερη η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των απεργιακών κινητοποιήσεων, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, στον «Ευαγγελισμό», το νοσοκομείο από όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει την αρχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

«Κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση στο βαριά τραυματισμένο από την περίοδο της πανδημίας δημόσιο σύστημα Υγείας χειροτερεύει δραματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου, στη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας με αναλυτικά παραδείγματα το δράμα που ζουν ασθενείς και υγειονομικοί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Μίλησε για τις τεράστιες αναμονές σε τακτικά ιατρεία σε βασικές ειδικότητες, που φτάνουν στους τρεις μήνες, για τις βασικές διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν σχεδόν παραδοθεί στα ιδιωτικά κέντρα κ.ά.

Τόνισε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε επίπεδο «ιστορικά χαμηλό», με συνεχείς μετακινήσεις, χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και διπλοβάρδιες, υπερεφημέρευση κ.ο.κ. Ολα εκείνα δηλαδή που έχουν ως αποτέλεσμα τη «μαζική αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού από το δημόσιο σύστημα Υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, τη δραματική επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού που πληρώνει διπλά και τριπλά για δαπάνες Υγείας».

Εξαγγελίες για «εικονικές προσλήψεις» από την κυβέρνηση

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σχολίασε και τις προσλήψεις που εξαγγέλλει κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για «εικονικές προκηρύξεις», αφού με μαθηματική ακρίβεια και αυτές θα βγουν άγονες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για «600, μάξιμουμ 700 θέσεις μόνιμων γιατρών στην επόμενη προκήρυξη, σε σύνολο 6.500 τουλάχιστον κενών οργανικών θέσεων με βάση τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα, που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».

Ανέδειξε ότι «μία μόνιμη θέση στο ΕΣΥ είναι η "τελευταία" επιλογή ενός νέου γιατρού γιατί γνωρίζει ότι θα εργάζεται με απάνθρωπα ωράρια, με χαμηλό μισθό, χωρίς τη δυνατότητα να ασκεί ιατρική με σύγχρονους όρους, να εξελίσσεται επιστημονικά, χωρίς ελεύθερο χρόνο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της Ιατρικής, να ικανοποιεί το σύνολο των κοινωνικών αναγκών του».

«Πάμε κι όπου βγει» με κάθε επισημότητα από το υπουργείο Υγείας

Μιλώντας για την πρόσφατη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ επισήμανε ότι «ομολογουμένως η ειλικρίνειά του ήταν αφοπλιστική», αφού τους ξεκαθάρισε ότι το έγκλημα απέναντι σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη θα συντελεστεί σε 3 πράξεις: Πρώτη πράξη τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, δεύτερη πράξη η δυνατότητα άνευ όρων στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και τρίτη πράξη η ελεύθερη είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Ειδικά για τα επί πληρωμή χειρουργεία, που είναι και άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία θέτει το ερώτημα: «Ποιοι αναισθησιολόγοι θα κοιμίζουν τον ασθενή όταν υπάρχουν 280 κενές θέσεις αναισθησιολόγων σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 25% των οργανικών θέσεων δεν καλύπτεται, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα μόλις το 50% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες;».

Με τον υπουργό να απαντά ότι η κυβέρνηση «δίνει τη δυνατότητα σε όποιους θέλουν και κρίνουν ότι μπορούν», η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι δεν μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια ενός γιατρού, δηλαδή «ατομική του επιλογή» (εντός πολλών εισαγωγικών αφού σπρώχνεται από την κυβέρνηση να το κάνει για να ενισχύσει το εισόδημά του), το να υπερβαίνει τον μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο εργασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του ασθενούς.

«Με δεδομένο ότι η εντατικοποίηση αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ιατρικών λαθών ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν κινδυνεύσουν ασθενείς;», τονίζει η ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας ότι «η εντός χειρουργείου απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25 ώρες πρωινής εργασίας εβδομαδιαίως και ότι στην εφημερία ο μέγιστος ασφαλής χρόνος συνεχούς εργασίας εντός του χειρουργείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 έως 16 ώρες το 24ωρο».

«Η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν ωμή και κυνική: "Είναι ...ρίσκο! Ετσι και αλλιώς όλα στη ζωή είναι ρίσκο. Ετσι και αλλιώς οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν χρόνια κινδυνεύουν". Πάμε και όπου βγει δηλαδή. Η ζωή των ασθενών στα ζάρια», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αφροδίτη Ρέτζιου.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα μειωθούν οι λίστες αναμονής και θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία στα έσοδα των νοσοκομείων αφού θα αξιοποιούνται υποδομές των νοσοκομείων σε ώρες και μέρες που μένουν αναξιοποίητες, η Αφροδίτη Ρέτζιου σημείωσε ότι η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με τα κριτήρια της αγοράς, αφού «δεν είναι λύση η αιτία που γεννά το πρόβλημα. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων». Και προειδοποίησε ότι «οι πλήρως εξοπλισμένες με χρήματα του λαού χειρουργικές αίθουσες είναι βέβαιο ότι σε μία πορεία θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα προς "αξιοποίηση". Αυτό οραματίζονται. Ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων.

Επιβεβαιώνεται ότι η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων έχει ως στόχο την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από το βάρος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, για να περισσεύει "ζεστό" κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, για προκλητικές φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, για πολεμικούς εξοπλισμούς».

Καμιά πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία!

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό θα πέσει στο κενό. Οπως δεν έπιασε τόπο η προσπάθεια να δεχτούμε τη φοροεξόντωση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των μικρών επαγγελματιών για να εξοικονομηθούν δήθεν χρήματα για την Υγεία και την Παιδεία, έτσι δεν θα πιάσει τόπο και η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τον λαό εναντίον μας όταν λέει ότι για να ικανοποιήσει το αίτημά μας για αυξήσεις στους μισθούς μας, πρέπει να επιβάλει έναν επιπλέον ΕΝΦΙΑ», ξεκαθαρίζει η ΟΕΝΓΕ, απαντώντας στη χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης.

Και την καλεί να «τα πάρει από τις τράπεζες που δικαιούνται αναβαλλόμενο φόρο, ας φορολογήσει τους εφοπλιστές που δικαιούνται φοροαπαλλαγή.

Ούτε θα δεχτούμε ο λιγότερο φτωχός να πληρώνει επιπλέον από την τσέπη του στα απογευματινά για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τους πιο φτωχούς και τους εξαθλιωμένους, οι οποίοι θα περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, τονίζοντας την «απόφασή τους να κάνουν τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή. Επιλέγουν τον δρόμο του αγώνα κόντρα στην πολιτική που παίζει στα ζάρια τη ζωή και την υγεία του λαού».

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της κλαδικής απεργίας στις 22/2 και της πανεργατικής απεργίας στις 28/2. Καλούμε τον λαό να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης της Υγείας και της ζωής του στα χέρια του. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στο πλευρό του», αναφέρουν καταλήγοντας.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μεταξύ άλλων, απαιτούν:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Οχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 - 2017. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος κι ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Παναττική σύσκεψη συμβασιούχων της Υγείας την Κυριακή

Την Κυριακή 18 Φλεβάρη στις 11 π.μ., στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, 7 Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία καλούν σε παναττική σύσκεψη συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Τα Σωματεία Εργαζόμενων στα Νοσοκομεία «Αιγινήτειο», «Δαφνί», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Λαϊκό» και «Μεταξά» καλούν τους χιλιάδες συμβασιούχους που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, και εργάζονται με «πετσοκομμένα» δικαιώματα.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η πάλη για το δίκαιο αίτημα μονιμοποίησής τους, για προσλήψεις προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, αλλά και για κατάργηση των νόμων που επεκτείνουν τις σχέσεις εργασίας - λάστιχο και την επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια.

Στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη των Σωματείων εργαζομένων των δημόσιων δομών υγείας στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, με στόχο την συνέχιση της δράσης για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ