ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
Σελ. /40
Οι θωπείες του Τ. Μίλερ

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν πατήσει το πόδι του στην Ουάσιγκτον ο Ετσεβίτ, σπεύδει να τον «υποδεχτεί» ο εκπρόσωπος του Στ. Ντιπάρτμεντ, ο οποίος παραθέτει ολόκληρη την ατζέντα των συνομιλιών: Οι ΗΠΑ, δήλωσε, «βλέπουν την επίσκεψη σαν μια ευκαιρία δύο φίλων και συμμάχων να συνεχίσουν να καλύπτουν ένα πλήρες φάσμα σημαντικών περιφερειακών και διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της συμβολής της Τουρκίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό και του ζητήματος της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής και του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της Τουρκίας». Με άλλα λόγια το Κυπριακό και ο ευρωστρατός είναι, μεταξύ άλλων, ζητήματα που θα συζητηθούν και θα «λυθούν» με την Τουρκία. Αντίθετα ούτε καν καταδέχτηκαν να συζητήσουν το Κυπριακό με τον Κ. Σημίτη, αλλά ούτε και ο τελευταίος τόλμησε να θέσει το θέμα των χαρτών, για να μη «χαλάσει το κλίμα»! Και ενώ τον Τούρκο πρωθυπουργό τον υποδέχονται οι Αμερικανοί με τιμές και ανοιχτές αγκάλες, τον «δικό μας» προσπαθεί να τον παρηγορήσει για την «κρυάδα» ο Τ. Μίλερ, ο οποίος με τη χτεσινή συνέντευξή του στο «Εθνος» ουσιαστικά τον θωπεύει φιλικά στην πλάτη. Τα πήγε περίφημα στην Ουάσιγκτον, δηλώνει και προσθέτει για του λόγου το αληθές: «Ο Πρόεδρος Μπους και ο Ελληνας πρωθυπουργός τα βρήκαν μεταξύ τους αμέσως. Κανείς δεν πίεσε κανέναν».

Μπορούμε, λοιπόν, να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι και ήσυχοι...

Σοβαρευτείτε...

Τι θα γίνει βρε παιδιά; Θα προχωρήσει η μεγα - συγχώνευση ή όχι; Γιατί το βασανίζετε τόσο πολύ το ζήτημα; Δε σκέφτεστε λίγο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τους νέους, τον ελληνικό λαό, τέλος πάντων; Πώς να κοιμηθούν ήσυχοι όλοι αυτοί, όταν ο «γάμος του αιώνα» βρίσκεται στον αέρα; Κι αν τελικά επέλθει διαζύγιο; Τι θα γίνει μετά, με την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τις απαράδεκτες συντάξεις, τα προβλήματα στην Παιδεία και την Υγεία, τις αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις και τις απολύσεις, τον «τρομονόμο» και τις όποιες «βελτιώσεις» του, την ειρήνη στα Βαλκάνια, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, κλπ., κλπ., κλπ.; Πώς θα μπουν όλ' αυτά στο δρόμο της αντιμετώπισής τους;

Σωστά δεν τα λέμε..;

Γράμμα από την Αργεντινή

«Είναι μέρες που δε γράφω, γιατί να σου πω την αλήθεια είμαστε χάλια. Εχουμε τα λεφτά μας μέσα στις τράπεζες και μπορούμε να βγάζουμε από 300 πέσο τη βδομάδα. Ο κόσμος κάνει ώρες ουρές στις τράπεζες. Το δολάριο έχει φτάσει 2 πέσο στη μαύρη αγορά. Σήμερα σε μια περιοχή, στο Σάντα Φε, 200 χιλιόμετρα από το Μπουένος Αϊρες, ο κόσμος, οι αγρότες, βάλανε φωτιά στις τράπεζες και τα δημόσια γραφεία. Είμαστε πολύ απελπισμένοι, γιατί φοβούμαστε πως δε θα μας δώσουνε πίσω τα λεφτά μας. Λένε, π.χ., πως θα τα επιστρέψουν σε 24 δόσεις από το 2003, σε αυτούς που είχαν πάνω από 30.000 δολάρια, γιατί το κράτος δεν έχει τα δολάρια. Λένε πως τα ζητήσανε από τις τράπεζες και πληρώσανε τον τόκο στο FMI μέχρι το Νοέμβρη. Η ανεργία έχει φτάσει στο 30%. Αισθανόμαστε σκλαβωμένοι μέσα στο κράτος μας. Πάνε δύο μήνες που είναι όλα έτσι. Σχεδόν πολύ λίγος κόσμος πήγε διακοπές και αν θέλεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, δεν μπορείς, αν δεν έχεις λεφτά στο σπίτι, για να αγοράσεις δολάρια ή για το εισιτήριο.

Γεια σου, Χριστίνα.

Αργεντινή, 02.57 ξημερώνοντας Τετάρτη 16 Γενάρη 2002».

Τα σχόλια περιττεύουν.

«Θέλω φτηνό γιατρό»!

Ενα απ' τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία ήταν ότι με αυτά εξασφαλίζεται στον ασθενή ο γιατρός της επιλογής του. Στη στήλη λοιπόν έφτασε η παρακάτω στιχομυθία μεταξύ ασθενούς και του γραμματέα που έκλεινε το ραντεβού για τα ιδιωτικά ιατρεία.

- Θέλω ένα γιατρό για το απόγευμα.

- Ποιο γιατρό θέλετε; ρώτησε ο γραμματέας και άρχισε να διαβάζει τον κατάλογο με τα ονόματα των γιατρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

- Δεν ξέρω κανέναν, παιδί μου. Θέλω να μου κλείσεις ραντεβού με τον πιο φθηνό, ήρθε η απάντηση του ασθενούς.

Τι να πει κανείς όταν είναι καθηλωμένος και απελπισμένος στην αναμονή της λίστας; Και δεν προσβάλλει αυτή η διατίμηση και τους ίδιους τους γιατρούς που παίρνουν μέρος στη διενέργεια αυτών των ιατρείων; Είναι ένα ερώτημα που το απαντά κανείς ενώπιος ενωπίω και παίρνει αποφάσεις που δεν προσβάλλουν ή δε διατιμούν τη συνείδηση και το επιστημονικό του κύρος.

Ο μύθος της ανεξαρτησίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για την «υπεράνω υποψίας» εταιρία ορκωτών λογιστών «Αρθουρ Αντερσεν» - τις εκθέσεις της οποίας χρησιμοποιεί συχνά πυκνά και η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις επιλογές της - γράφαμε χτες, με αφορμή ότι κατέστρεψε επιβαρυντικά στοιχεία, που αφορούν την κατάρρευση του ενεργειακού αμερικανικού κολοσσού «Ενρον». Επανερχόμαστε, λοιπόν, «δανειζόμενοι» από το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Καθημερινής» τα παρακάτω: «Η αμφισβήτηση του ελεγκτικού και συμβουλευτικού ρόλου τους γιγαντώνεται διεθνώς, και θέτει ευρύτερο θέμα για την ποιότητα των υπηρεσιών, το επίπεδο των αμοιβών και το ρόλο των 5 - 6 μεγάλων διεθνών οίκων που μονοπωλούν την ελληνική αγορά και έχουν εμπλακεί σε πλήθος ιδιωτικοποιήσεων.

Η μεγάλη Arthour Andersen, που έχει διαχειριστεί πάμπολλες υποθέσεις στην Ελλάδα, είναι τώρα υπόλογη στις ΗΠΑ... Η γνωστή στην Ελλάδα Credit Suisse First Boston, η οποία υποστήριζε μέχρι την πτώχευσή της την ΑΧΟΝ για την εξαγορά της Ολυμπιακής, πλήρωσε πρόστιμο 100 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Ο μύθος της ανεξαρτησίας των ξένων οίκων καταρρέει διεθνώς και δεν είναι τυχαίο ότι οι New York Times έγραψαν προχτές ότι "τα κριτήρια λογιστικής έχουν σε πολλές περιπτώσεις εκπορνευτεί, καθώς στελέχη εταιριών ορκωτών λογιστών φοβούνται να αποκαλύψουν τα ψεύτικα στοιχεία των πελατών τους και τις υπόγειες συμφωνίες, για να μη χάσουν τις υψηλές αμοιβές που λαμβάνουν"».

Ετσι, για να μη νομίσει κανείς ότι υπερβάλλουμε...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σταθεροί στο στόχο τους

«

Πάω αργά γιατί βιάζομαι...» έγραφε η πινακίδα στην πρόσοψη του φορτηγού, όταν παιδί την πρωτοείδα, και το οξύμωρον της φράσης προκάλεσε την προσοχή μου. Το ίδιο οξύμωρον σχήμα εμφανίζει η όλη στάση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, μετά το στραπάτσο της περασμένης Ανοιξης. Το νέο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται να δίνει τράτο. Να δηλώνει δεξιά και αριστερά ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις. Οτι με τους «κοινωνικούς εταίρους» μπορεί να συζητά για πολύ ακόμα. Οτι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο Ασφαλιστικό χωρίς την «κοινωνική συναίνεση»... Αρκεί. Αρκεί το φορτηγό να τσουλήσει, να φτάσει στον προορισμό του. Αρκεί η δουλιά, τελικά, να γίνει.

Και η δουλιά θα γίνει, αν οι εργαζόμενοι δεν αποκωδικοποιήσουν αυτό το οξύμωρον. Αν δε δουν πίσω από το επικοινωνιακό «σλόου μόσιον» το αστροπελέκι που έρχεται. Αν δεν καταλάβουν ότι αυτό το «λάου - λάου», το «κάτσε να συζητήσουμε», είναι μόνον το εξωτερικό του πράγματος. Είναι η μορφή και όχι η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι η τακτική και όχι ο στόχος. Γιατί ο στόχος παραμένει ο ίδιος: Η ανατροπή της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Η βίαιη αφαίρεση από τους εργαζόμενους και των τελευταίων ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Από τη μια, δηλώσεις του τύπου «στο Ασφαλιστικό δεν μπορούμε να μιλάμε για λύσεις - σοκ». Να τις εφαρμόζουμε, όμως; «Βεβαίως, κάποιοι θα θιγούν, διότι δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδάκι...». Να τις εφαρμόζουμε βεβαίως, διότι: «Δεν μπορούμε να αντλήσουμε χρήματα, από άλλες πηγές για να χρηματοδοτήσουμε το σύστημα...». Διπροσωπία; Οχι. Αυτό είναι το σύγχρονο πολιτικό μάρκετινγκ. Αφού με την κατά μέτωπο επίθεση την άνοιξη δεν πήραμε αυτό που θέλαμε, τώρα θα πάμε κυκλωτικά. Βήμα - βήμα. Καρέ - Καρέ. Η εικόνα, αργά - αργά. Σχεδόν ακίνητη, ώστε να ακινητοποιεί και τον θεατή - εργαζόμενο. Σχεδόν να τον αποκοιμίζει. Είπαμε «Πάω αργά γιατί βιάζομαι..!».

Και, πράγματι, η κυβέρνηση βιάζεται. Βιάζεται να ξεθεμελιώσει ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Βιάζεται να τελειώνει με την Κοινωνική Ασφάλιση. Καίγεται να ξεκαθαρίσει και με το ύψος των συντάξεων, και με τα όρια ηλικίας, και με τα βαριά και ανθυγιεινά, και με τα αποθεματικά, και με τα επικουρικά ταμεία, που πρέπει και αυτά να πάνε στο Χρηματιστήριο, και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών. Καίγεται και προετοιμάζει το αποφασιστικό χτύπημα.

Το ίδιο «καίγονται» και οι εργαζόμενοι. Οχι μόνο γι' αυτά που φέρνει η κυβέρνηση. Καίγονται και από την αβίωτη κατάσταση που ζούνε. Καίγονται οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με τις συντάξεις πείνας. Καίγεται η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που θα βγουν στη σύνταξη στα 65 χρόνια τους. Καίγονται, γιατί πληρώνουν από την τσέπη τους για τον γιατρό, το νοσοκομείο. Καίγονται, όπως «κάηκαν» τα χαρτιά του Χρηματιστηρίου, που αγόρασαν οι επιτήδειοι με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Καιρός, λοιπόν, να βγούνε απ' αυτήν την πραγματική κόλαση του Δάντη. Και όπως στον πόλεμο, στη φωτιά ν' απαντήσουν με φωτιά!


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ