Το πόσο φοβάται την οργανωμένη απάντηση των μαθητών αποδεικνύει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση. Ετσι αφού όλο το προηγούμενο διάστημα δοκίμασε να αντιμετωπίσει τους αγώνες τους με τη μέθοδο του «μαστιγίου» με εισαγγελείς, με αστυνομία, με αγανακτισμένους, με τη χρήση του διοικητικού μηχανισμού να καταστείλει τις μαθητικές κινητοποιήσεις, ήρθε η ώρα του «καρότου»: Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει χρέος να αφουγκράζεται τη φωνή τους, την κριτική τους, τις προτάσεις τους. Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Καλούμε όλους τους μαθητές, τη Νέα Γενιά να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους», σημειώνει το υπουργείο Παιδείας.
Προπαγανδίζοντας την πρωτοβουλία του ο υπουργός δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο του «Σκάι»: «θέλουμε τους προβληματισμούς, την αγανάκτηση, την οργή αυτών των παιδιών να τη δούμε αποτυπωμένη σε μηνύματα». Και μόνο σε τέτοια, θα συμπλήρωνε κάποιος... Γιατί ποιος υπουργός μιας κυβέρνησης δεσμευμένης να υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου θέλει τους μαθητές - αυριανούς απασχολήσιμους - να βγαίνουν στους δρόμους, να διεκδικούν, να ξεσηκώνουν την κοινωνία, να αποκαλύπτουν την πραγματικότητα που ζουν στο σχολείο, να απορρίπτουν το μέλλον που τους ετοιμάζουν;
Με τα μούτρα στο πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ πέφτουν η μια μετά την άλλη οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Η εν λόγω κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση μετά τα παζάρια και τις συνεννοήσεις με την κυβέρνηση και μεταξύ τους, στο πλαίσιο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, μπαίνει πλέον στη φάση εφαρμογής της. Αυτοί οι άρπαγες του πλούτου, τον οποίο παράγουν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, μπαίνουν και επίσημα πλέον κάτω από την κρατική ομπρέλα και προστασία.
Μετά τις επίσημες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη συμμετοχή όλων των μεγάλων τραπεζών, τη σκυτάλη παίρνουν οι διοικήσεις των τραπεζών, που η μια μετά την άλλη αποφασίζουν για τη συμμετοχή τους και στους τρεις άξονες του σχεδίου. Αυτό αποφάσισε και το ΔΣ της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση). Σε επίσημη ανακοίνωση ισχυρίζεται πως η συμμετοχή της είναι ...«προς το συμφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ώστε τα οφέλη να έχουν αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».
Είναι απόλυτα φανερό πως οι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί ΕΒΕ και λαϊκά νοικοκυριά τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν. Οι τράπεζες με τις πλάτες του κράτους θα αντλήσουν σχετικά φτηνό χρήμα από τις χρηματαγορές για να το μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια στην πελατεία τους. Μοναδικός στόχος τους ήταν και παραμένει η διασφάλιση της κερδοφορίας και για την επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου. Αντίθετα, και στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, τα λαϊκά στρώματα είναι οι χαμένοι είτε σε φάση αύξησης των ρυθμών του ΑΕΠ είτε σε φάση κρίσης...
Θα μπορούσαμε να του αποδώσουμε το ...ελαφρυντικό της απόστασης από την Αθήνα, όμως τις προηγούμενες μέρες ήταν εδώ (Ασχέτως αν το μυαλό του είναι μονίμως στις Βρυξέλλες).
«Προβληματισμένος» είναι όποιος ...μαδάει τη μαργαρίτα και προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται. Και η νεολαία στην Ελλάδα δε βρίσκεται καθόλου σε αυτή την κατάσταση.
Αντιθέτως, είναι εξοργισμένη και ταυτόχρονα σκεπτόμενη (γιατί μπορεί να συνυπάρξουν και τα δύο, όπως αποδεικνύεται. Είναι μάλιστα ο καλύτερος συνδυασμός).
Και το κυριότερο, στέκεται απέναντι σε πολιτικές έντασης του αυταρχισμού, όπως αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χτες.
`Η όπως αμφότεροι φροντίζουν (στηρίζοντας τις ανάλογες αποφάσεις και κατευθύνσεις της ΕΕ) να κυριαρχήσουν αύριο.
Οταν γυρίσει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ας μην περιμένει να βρει μαθητές και φοιτητές σε καθεστώς ...νιρβάνας και εσωτερικής αναζήτησης. Γιατί θα εκπλαγεί και μάλιστα δυσάρεστα.
ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ, ΒΡΕΘΗΚΕ και ένας αισιόδοξος για ανάκαμψη της οικονομίας και θετικές εξελίξεις μέσα στο 2009!
Κι όταν βρίσκεται κάποιος τέτοιος μπορεί να είναι δύο πράγματα, ή ...τρελός ή τραπεζίτης!
Στην περίπτωσή μας είναι το δεύτερο και πρόκειται για τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος προέβλεψε «ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας».
Συμπέρασμα: Οταν είσαι πρόεδρος τράπεζας μπορείς να είσαι πάντα ευδιάθετος και χαρούμενος. Ο,τι και να γίνει, στο τέλος εσύ θα κερδίσεις...
Αλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής) γι' αυτό χολοσκάνε και κάνουν διασκέψεις επί διασκέψεων. Δικαίως οι τραπεζίτες νιώθουν ασφαλείς.