Με στάση εργασίας σήμερα Τετάρτη από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά αντιδρούν στις συνεχιζόμενες δικαστικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών του κλάδου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται σήμερα 4 συνδικαλιστές του κλάδου, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κώστας Αρτεμίου. Θύματα όλοι του πολέμου που έχουν κηρύξει οι μικροεργοδότες του κλάδου καθοδηγούμενοι από τη μεγαλοεργοδοσία και τις πολυεθνικές εταιρίες.
Με τις κατηγορίες της εξύβρισης, απειλής και απλής σωματικής βλάβης, δικάζονται ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Μιχάλης Μπαγτζής, ο Γρηγόρης Μερκενίδης και ο Στέφανος Κοντοσάκης. Ενώ με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας διώκεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κώστας Αρτεμίου.
Ενδεικτική του αντιδραστικού ρόλου που επιφυλάσσει για τους δήμους η κυρίαρχη πολιτική είναι η περίπτωση υπαλλήλου στο Δήμο Αμαρουσίου, την οποία αποκάλυψε ο «Ρ»
Πρωτοπόρα στην εφαρμογή των αντεργατικών νόμων είναι η πλειοψηφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία, με τις «ευλογίες» του υπουργείου Εσωτερικών, έχει συστήσει εταιρία ενοικίασης εργαζομένων, τους οποίους παραχωρεί στις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου. Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με την απόλυση του εργαζόμενου Σπύρου Μπουρνελέ, ο οποίος από το 2000 εργάζεται ως οδηγός στη Δημοτική Επιχείρηση Κυκλοφορίας Δήμου Αμαρουσίου.
Ο «Ρ» είχε αποκαλύψει το θέμα της απόλυσης στις 11 του Μάρτη, μετά από καταγγελία της παράταξης «Δημοτική Ενότητα». Να σημειωθεί ότι ο εργαζόμενος απολύθηκε επειδή υπερασπίστηκε τα εργασιακά του δικαιώματα, διαφυλάσσοντας το νόμιμο ωράριο εργασίας του. Και αυτό γιατί πριν από εφτά μήνες η διοίκηση, με «φιρμάνι», απαίτησε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10 ώρες, χωρίς διάλειμμα, από 6,5 ώρες που εργάζονταν. Την πρώτη μέρα που θεσπίστηκαν τα μέτρα ο Σπ. Μπουρνελές σε ένδειξη διαμαρτυρίας παρέδωσε τα κλειδιά του οχήματος στον επόμενο οδηγό ύστερα από την ολοκλήρωση του κανονικού του ωραρίου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης τον κάλεσε σε απολογία - τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό - και αποφάσισε την απόλυσή του.
Το ΚΚΕ κατέθεσε αναφορά στη Βουλή για το θέμα. Στις 27 του Απρίλη ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, απαντώντας, αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, πως «ο απολυθείς Σπυρίδων Μπουρνελές δεν έχει καμιά υπηρεσιακή σχέση με το Δήμο Αμαρουσίου», αλλά ότι «είναι υπάλληλος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία "Οργανισμός Εργασίας στο Δήμο Αμαρουσίου", η οποία είναι ΝΠΙΔ, επειδή οι μετέχοντες σ' αυτήν είναι ιδιωτικοί φορείς σε ποσοστό άνω του 50%».
Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας», Μπάμπης Ζιώγας, μιλώντας στο «Ρ» για το θέμα, τόνισε: «Η συγκεκριμένη εταιρία προχωρά σε προσλήψεις εργαζομένων και στη συνέχεια μετά από συμβάσεις με τις δημοτικές επιχειρήσεις τους παραχωρεί σε αυτές». Μάλιστα, όπως μας εξηγεί, η εταιρία έχει συσταθεί από τον ίδιο το δήμο και λειτουργεί στην πράξη ως εταιρία ενοικιάσεως εργαζομένων. Επιπλέον, σημείωσε, ο εργαζόμενος έχει άμεση υπηρεσιακή σχέση με το δήμο εφόσον εργάζεται σε μια από τις δημοτικές του επιχειρήσεις.
«Η δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου», σημειώνει ο Μπ. Ζιώγας, «δεν είναι πρωτοπόρος και "πιλότος" μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών και στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και στην εφαρμογή των αντιλαϊκών εργασιακών σχέσεων».
Το παράδειγμα της διοίκησης του Μαρουσιού ακολουθούν και άλλες δημοτικές αρχές. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Καλλιθέας και της Νέας Ιωνίας.
Απλήρωτοι εδώ και δώδεκα μήνες είναι 22 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα προγράμματα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης» και «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ άλλοι δώδεκα εργαζόμενοι που συμμετέχουν στα ίδια προγράμματα έχουν από τέσσερις έως και έξι μήνες να πληρωθούν, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας, Π. Τραντέλα. Η διοίκηση του δήμου δηλώνει «στο πλευρό» των εργαζομένων και ότι «συμπάσχει» μαζί τους, όμως ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθώς το υπουργείο Εργασίας καθυστερεί να διανείμει τα χρήματα.
Αποκαλυπτική για το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» που παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προώθηση αντεργατικών μέτρων είναι και η περίπτωση του Δήμου Ν. Ιωνίας. Σε συνθήκες, πραγματικά, εργασιακού μεσαίωνα απασχολούνται εφτά εργαζόμενοι σε διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, μέσω των προγραμμάτων STAGE του ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται στο δήμο με 9μηνη σύμβαση.
Πρόκειται για μια ατομική συμφωνία του εργαζόμενου με το δήμο και του δήμου με τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τον Γ. Στρατηγό, μέλος του Συντονιστικού των εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής, καλούνται να δουλέψουν με διακεκομμένα ωράρια (7 ώρες τη μέρα και μέχρι 22 μέρες το μήνα, όποτε τους καλέσει ο δήμος!) με μισθούς πείνας (420-520 ευρώ το μήνα), χωρίς ασφαλιστική συνταξιοδοτική κάλυψη, μόνο υγειονομική. Δε δικαιούνται δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε επίδομα αδείας. Δεν παίρνουν άδειες ή ρεπό, ενώ αν λείψουν μια μέρα πρέπει να την αναπληρώσουν.
Παρέμβαση - εξόρμηση έξω από το δημαρχείο του Αιγάλεω πραγματοποίησαν χτες μέλη της Παράταξης
Πατώντας στην ανάγκη των ανέργων, οι Δήμοι συνδράμουν την κυβέρνηση στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (φωτ. από τη χτεσινή εξόρμηση της ΔΑΣ στο Δήμο Αιγάλεω) |
«Οχι στην εξαθλίωση της μερικής απασχόλησης. Ναι στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Οι συμβασιούχοι είναι συνάδελφοί μας», έγραφε το πανό που ανάρτησε στο προαύλιο του δημαρχείου η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία». Για αρκετή ώρα συνδικαλιστές μοίραζαν ανακοίνωση στους πολίτες και ανέργους, που προσέρχονταν για να υποβάλλουν αιτήσεις στο Δήμο και συζητούσαν μαζί τους. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνδικαλιστές εκπρόσωποι του Συντονιστικού Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και του ΠΑΜΕ.
«Μετά το Προεδρικό Διάταγμα 164 του 2004 που τακτοποιεί ελάχιστους συμβασιούχους αφήνοντας απ' έξω ανθρώπους που εργάζονται 5,6 χρόνια και 7 χρόνια με σύμβαση, νέα νομοθετήματα έρχονται να αυξήσουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κάθε μορφής. Η νέα γενιά συμβασιούχων που έρχεται μέσω της μερικής απασχόλησης έχει να αντιμετωπίσει ακόμη χειρότερους όρους, 4ωρη εργασία με μισό ένσημο και μισθούς των 300 - 350 ευρώ, ελαστικό ωράριο, προγράμματα κατάρτισης για εργασία χωρίς ένσημα, ενοικίαση εργαζομένων από ιδιώτες στο Δημόσιο», τονίζεται στην ανακοίνωση της Παράταξης.
Σ' αυτή τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, καταλήγει, μια λύση προβάλλει: «Ο ενιαίος συντονισμένος αγώνας όλων μας ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που στόχο έχουν την επαναφορά του μεσαίωνα για τους εργαζόμενους μέσα από ένα ενιαίο αναγεννημένο για μόνιμους - συμβασιούχους σωματείο και μια ενιαία για όλους ομοσπονδία χωρίς αποκλεισμούς».
Με απόφαση της τελευταίας Γενικής τους Συνέλευσης, οι πτυχιούχοι τεχνικοί αεροπλάνων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) κήρυξαν νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για την Παρασκευή, 10 Ιούνη. Αιτήματα του κλάδου είναι η αναδιοργάνωση της Τεχνικής Βάσης και η εξάλειψη της αλόγιστης χρήσης υπερεργασίας εκ μέρους της εταιρίας.
Οι εκπρόσωποι της ΕΠΤΑΟΑ αναφέρουν ότι παρά τις χρόνιες και αλλεπάλληλες συμφωνίες, τόσο με τη διοίκηση της Τεχνικής Βάσης, όσο και με τον πρόεδρο της εταιρίας για αναδιοργάνωση της ΤΒ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να μειωθεί και το λειτουργικό κόστος, δε γίνεται τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, ελέω ιδιωτικοποίησης. Ειδικά για την υπερεργασία, καταγγέλλουν ότι συνιστά σκάνδαλο - σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τους νέους - να γίνεται χρήση της υπερεργασίας της τάξης των 15.000 - 20.000 ωρών το μήνα, γεγονός, το οποίο, εκτός των άλλων, αυξάνει το λειτουργικό κόστος της Τεχνικής Βάσης.