Associated Press |
Τα αγωνίσματα του στίβου είναι από τα πρώτα στη λίστα για κατάργηση |
Πάνω σε αυτό, πριν ένα χρόνο περίπου δημιουργήθηκε το γνωστό θέμα που καθιστούσε ρευστό το μέλλον της Πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, φυσικά με το σκεπτικό των παραγόντων της ΔΟΕ ότι δεν πουλάει. Η κατακραυγή από ανθρώπους του Αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε τους λεγόμενους «Αθάνατους» σε μια αναδίπλωση όσον αφορά το συγκεκριμένο άθλημα. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, αυτή η οπισθοχώρηση ήταν απλά θέμα τακτικής προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα η αντεπίθεση. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου της ΔΟΕ στο Μόντε Κάρλο, η οποία θα έλεγε κανείς ότι σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της διοργάνωσης.
Τη γενική αντεπίθεση της ΔΟΕ προκειμένου για την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων σήμαναν οι προτάσεις Μπαχ |
Ενα από τα κυριότερα σημεία των προτάσεων είναι αυτό που αφορά τα αθλήματα. Πλέον η ΔΟΕ απαλλάσσεται από το «ταβάνι» των 28 αθλημάτων, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στην είσοδο άλλων αθλημάτων, διατηρώντας παράλληλα το όριο των 10.500 αθλητών και των 310 μεταλλίων. Μάλιστα, το τελευταίο, που λειτουργεί ως όριο, είναι σαφές ότι προϋποθέτει «αλλαγή φρουράς» στα αγωνίσματα και όχι απλά πρόσθεση άλλων. Και φυσικά, όταν μιλάμε για αλλαγή, είναι σίγουρο ότι αυτά που θα εισέλθουν θα έχουν ως κριτήριο την εμπορικότητα. Αλλωστε η πρόταση που μιλάει για βελτίωση των σχέσεων της ΔΟΕ με τις ομοσπονδίες επαγγελματικών αθλημάτων μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα και ως... μπούσουλας για το τι μέλλει γενέσθαι.
Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα δίνεται πλέον το δικαίωμα στην οικοδέσποινα χώρα να προτείνει την είσοδο στο ολυμπιακό πρόγραμμα ενός ή περισσοτέρων ολυμπιακών αθλημάτων. Ετσι, θεωρείται πλέον σίγουρο ότι στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας θα ξαναμπεί ίσως το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ, που θεωρούνται από τα πλέον αγαπημένα των Ιαπώνων. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η διοργανώτρια χώρα μπορούσε να προτείνει αθλήματα, τα οποία όμως διεξάγονταν ως αθλήματα επίδειξης.
Associated Press |
Το κόστος της διοργάνωσης και οι αντιδράσεις οδηγούν τη ΔΟΕ στην ανεύρεση λύσεων μέσω της συνδιοργάνωσης |
Οπως γίνεται φανερό, τόσο από την πρώτη ανάγνωση των προτάσεων Μπαχ όσο και από τα όσα ακολούθησαν μετά από την ψήφισή τους και τις πρώτες δηλώσεις όσον αφορά έναν από τους κύριους τομείς, όπως είναι αυτός στις αλλαγές των αθλημάτων, στο στόχαστρο μπαίνουν στίβος και κολύμβηση. Με βάση το γεγονός ότι και τα δυο έχουν στο καλεντάρι τους τα περισσότερα αγωνίσματα, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν και το... πρόσφορο έδαφος για τις αλλαγές.
Μάλιστα, ο Καναδός αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ, φιλοτιμήθηκε να κάνει και αυτός τις δικές του προτάσεις, προτείνοντας να καταργηθούν το τριπλούν και ίσως η συγχρονισμένη κολύμβηση. Ωστόσο εκεί που άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις ήταν όταν ακούστηκαν οι πρώτοι ψίθυροι που αφορούσαν την κατάργηση της κούρσας των 200 μ., με το σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος Τζαμαϊκανό Γιουσέιν Μπολτ να χαρακτηρίζει «γελοίες» ακόμα και τις παραμικρές σκέψεις για κατάργηση των αγωνισμάτων του στίβου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρελθόν ίσως αποτελέσουν τα 10.000 μέτρα, τα 20 χλμ. βάδην των ανδρών και η σφαιροβολία.
1. Μετατροπή της διαδικασίας των υποψηφιοτήτων σε... πρόσκληση. Η ΔΟΕ επιθυμεί να βοηθά και να συμβουλεύει τις υποψήφιες πόλεις προκειμένου η μετα - Ολυμπιακή περίοδος να είναι αποδοτική. Επίσης η ΔΟΕ θα επιτρέψει να γίνονται αθλήματα εκτός των διοργανωτριών πόλεων και, σε ειδικές περιπτώσεις, εκτός διοργανώτριας χώρας.
2. Αξιολόγηση των πόλεων προσφέροντας τη δυνατότητα αξιολόγησης των ρίσκων.
3. Μείωση του κόστους υποψηφιότητας.
4. Διατήρηση σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα των Αγώνων.
5. Διατήρηση σταθερότητας σε όλες τις διεργασίες του Ολυμπιακού κινήματος.
6. Στενή συνεργασία με τους διοργανωτές όλων των αθλημάτων.
7. Ενίσχυση των σχέσεων με τους οργανισμούς αθλητικού μάρκετινγκ.
8. Βελτίωση των σχέσεων με τις ομοσπονδίες των επαγγελματικών αθλημάτων.
9. Δημιουργία πλαισίου για το Ολυμπιακό πρόγραμμα. Να μπει το όριο των 10.500 αθλητών και των 310 αγωνισμάτων στους Θερινούς Αγώνες. Το ίδιο και στους Χειμερινούς, με τη συμμετοχή 2.900 αθλητών σε 98 αγωνίσματα.
10. Να υπάρξει επικέντρωση στο αγώνισμα και όχι στο άθλημα.
11. Προώθηση της ισότητας των φύλων, με την εισαγωγή και άλλων αγωνισμάτων, μικτών ομάδων.
12. Μείωση του κόστους και αύξηση της ευελιξίας του μάνατζμεντ των Αγώνων.
13. Αύξηση των συνεργασιών με φορείς του Ολυμπιακού κινήματος.
14. Ενίσχυση της 6ης βασικής αρχής του Ολυμπισμού, σχετικά με το μη διαχωρισμό σεξουαλικής προτίμησης, θρησκείας, φυλής, πολιτικής.
15. Αλλαγή φιλοσοφίας για την προστασία των καθαρών από απαγορευμένες ουσίες αθλητών.
16. Διάθεση 16.000.000 ευρώ για το σχέδιο της προστασίας των καθαρών αθλητών.
17. Βράβευση των καθαρών αθλητών.
18. Ενίσχυση της στήριξης των αθλητών.
19. Δημιουργία Ολυμπιακού καναλιού.
20. Δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών.
21. Ενίσχυση της νομικής υπηρεσίας της ΔΟΕ.
22. Διάδοση των Ολυμπιακών αξιών μέσα από τη σχολική εκπαίδευση.
23. Συνεργασία με κοινότητες.
24. Αξιοποίηση του προγράμματος «Αθλητισμός για την ελπίδα».
25. Μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων σε μη Ολυμπιακές χρονιές, αρχής γενομένης το 2023.
26. Περισσότερη μείξη του αθλητισμού με τον πολιτισμό.
27. Συμμόρφωση με τις βασικές αρχές σωστής διακυβέρνησης.
28. Υποστήριξη της αυτονομίας.
29. Αύξηση της διαφάνειας.
30. Ενίσχυση ανεξαρτησίας της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΔΟΕ.
31. Διασφάλιση συμμόρφωσης με τις προσταγές της ΔΟΕ.
32. Ενίσχυση των ηθικών αξιών.
33. Μεγαλύτερη εμπλοκή των χορηγών στα προγράμματα Ολυμπισμού.
34. Ανάπτυξη παγκόσμιου προγράμματος αδειοδότησης.
35. Συνεργασία των χορηγών της ΔΟΕ με τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές.
36. Μεγιστοποίηση χρήσης του Ολυμπιακού σήματος, για μη εμπορικούς λόγους.
37. Αλλαγή του ορίου ηλικίας των μελών της ΔΟΕ.
38. Εφαρμογή στοχευμένης διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού.
39. Ενίσχυση του διαλόγου με την κοινωνία, για το Ολυμπιακό κίνημα.
40. Επανεξέταση και ανασύσταση των επιτροπών της ΔΟΕ.