ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 15 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Δυτικοί επενδυτές» αναμένουν παρατεταμένη σύγκρουση χωρίς «ξεκάθαρο τέλος»

«Εγγυήσεις» τύπου Ισραήλ και Νότιας Κορέας συζητάει το Κίεβο

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον Β. Ζελένσκι στη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου

Copyright 2023 The Associated

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον Β. Ζελένσκι στη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου
Για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία χωρίς «ξεκάθαρο τέλος» προετοιμάζονται όχι μόνο οι κυβερνήσεις και τα στρατιωτικά επιτελεία των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων αλλά και οι «επενδυτές».

Το Κίεβο έχει οργανώσει συναντήσεις επενδυτών, ενώ εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ουκρανικού κεφαλαίου συμμετέχουν σε διασκέψεις για την «ανοικοδόμηση» που οργανώνονται από κράτη της ΕΕ - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά. - αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

«Η οικονομία της Ουκρανίας θα μπορέσει να αναπτυχθεί εν μέσω μιας παρατεταμένης σύγκρουσης μόνο εάν η Δύση παράσχει στο Κίεβο εγγυήσεις παρόμοιες με εκείνες που δόθηκαν στο Ισραήλ και τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Ρ. Σούρμα, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Κιέβου, την Πέμπτη.

Ο Σούρμα σημείωσε ότι η στάση των «διεθνών οικονομικών κύκλων» απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση έχει αλλάξει και οι επενδυτές δεν αναμένουν να τελειώσει σύντομα. Υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου, Β. Ζελένσκι, και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ πριν από μερικές βδομάδες, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών funds, όπως «Blackrock», «Blackstone», «Citadel», «J. P. Morgan Asset Management», καθώς και με μεγάλους χρηματοδότες όπως ο M. Bloomberg.

«Νωρίτερα, ανέμεναν ότι θα έμπαιναν (στην Ουκρανία) επειδή θα τελείωνε ο πόλεμος και είδαν κάποιες προοπτικές. Τώρα, δεν βλέπουν ξεκάθαρο τέλος στον πόλεμο και έχουν μια ελαφρώς διαφορετική άποψη για την κατάσταση. Αναζητούν εργαλεία που θα τους επιτρέψουν, αφενός, να χρησιμοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η Ουκρανία και, αφετέρου, να μειώσουν τους μεγάλους κινδύνους που συνδέονται με τις επενδύσεις στην Ουκρανία.

Τα παραδείγματα του Ισραήλ και της Νότιας Κορέας δείχνουν ότι είναι εφικτό. Θα είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο και θα απαιτήσει την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και την εγγύηση των ΗΠΑ για την κάλυψη του εθνικού χρέους.

«Τι γίνεται με το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα; Λαμβάνουν πολύ σταθερή και συνεχή υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Υπάρχει ένα μόνιμο αμερικανικό σώμα στη Νότια Κορέα. Το 70% του εξωτερικού χρέους του Ισραήλ καλύπτεται από κρατικές εγγυήσεις των ΗΠΑ. Οπότε, μιλάμε για θεμελιώδη πράγματα που εγγυώνται έναν βαθμό σταθερότητας και προστασίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. «Στο χειρότερο σενάριο είναι εφικτό να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τους επενδυτές», πρόσθεσε. Επιπλέον, ο Σούρμα υπενθύμισε ότι το Κίεβο θεωρεί τη λήξη της σύγκρουσης και να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ το καλύτερο σενάριο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN τον Ιούλη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας με βάση το ισραηλινό μοντέλο, εφόσον η χώρα δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Υποσχέσεις για απρόσκοπτη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο

Στο μεταξύ, υποσχέσεις ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο, παρά την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, απέσπασε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε την περασμένη βδομάδα στην πρώτη μέρα της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και στην «Ομάδα Επαφής» για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι είχε εκφράσει «ανησυχία» για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στο Ισραήλ, αφήνοντας προσωρινά σε δεύτερη μοίρα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και προειδοποίησε για «συνέπειες».

Στις ΗΠΑ, πάντως, οξύνεται η πολιτική κρίση στο έδαφος των έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να παραμένει χωρίς πρόεδρο, μετά την καθαίρεση του Κ. Μακάρθι στις αρχές Οκτώβρη, γεγονός που μπλοκάρει οποιοδήποτε νομοσχέδιο για νέα χρηματοδότηση του Κιέβου.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Στιβ Σκαλίζ, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη (217 ψήφοι). Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ξόδεψαν ώρες διαπραγματευόμενοι κεκλεισμένων των θυρών, αλλά δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τον διχασμό και να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ψήφους για την εκλογή του Σκαλίζ.

Από την πλευρά της, η Γερμανία ανακοίνωσε νέο πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας για το Κίεβο, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, με «Patriot», «Iris-T» και «Gepard».

Σημαντική στήριξη ανακοίνωσε και το Βέλγιο, που σκοπεύει να στείλει αμερικανικά μαχητικά F-16 στην Ουκρανία από το 2025, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις προσπάθειες εκπαίδευσης πιλότων και συντήρησης των F-16. Η Δανία και η Ολλανδία ηγούνται του «διεθνούς συνασπισμού για τα F-16», προς το παρόν για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, ενώ η Ουκρανία προετοιμάζει τις κατάλληλες υποδομές για τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενδεχομένως από το 2025.

Παράλληλα, το Βέλγιο φέρεται σε τοπικά ΜΜΕ να προωθεί τη δημιουργία ενός Ταμείου για υποστήριξη της Ουκρανίας και υποδοχή των Ουκρανών στο Βέλγιο, που θα χρηματοδοτηθεί με χρήση τόκων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» στο Βέλγιο στους λογαριασμούς της «Euroclear», μιας διεθνούς εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ συντονίζεται για «κρίσιμες υποδομές»

Τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ απασχόλησε και το ζήτημα της προστασίας «ζωτικής σημασίας υποβρύχιων υποδομών» με έμφαση στη Βαλτική Θάλασσα, υπό το φως των πρόσφατων περιστατικών στον Φινλανδικό Κόλπο.

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν από τους ομολόγους τους της Φινλανδίας και της Εσθονίας για τη ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου «Balticconnector» μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας καθώς και στο παράλληλο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο «Estlink», στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ξεκαθάρισε ότι «αν αποδειχθεί πως πρόκειται για επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του ΝΑΤΟ (...) η απάντηση θα είναι συντονισμένη και αποφασιστική». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι αγωγοί και τα καλώδια είναι κρίσιμης σημασίας και πολλά πράγματα έχουν γίνει για την προστασία τους». Μετά τα περσινά σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς «Nord Stream», το ΝΑΤΟ ενίσχυσε το έργο του και δημιούργησε έναν πυρήνα για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών, σημείωσε.

Η Εσθονία συνεχίζει τις έρευνες που αναμένεται να διαρκέσουν, ενώ το Ελσίνκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ένας «κρατικός παράγοντας» να ενέχεται στην καταστροφή.

Η Ρωσία θα αναστείλει τη Συνθήκη για Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών

Αναστολή της συμμετοχής της στη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) προετοιμάζει η Ρωσία και καλεί τις ΗΠΑ να «ερμηνεύσουν σωστά» αυτό το μήνυμα, σε μια φάση που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται στρατιωτικά με βαρύτερα όπλα, ενώ σε όλη τη διάρκειά της και οι δύο πλευρές κρατούν σταθερά στο τραπέζι το θέμα των πυρηνικών όπλων, με «προειδοποιήσεις», ασκήσεις «ετοιμότητας», μετακινήσεις πυρηνικών κεφαλών, όπως στη Λευκορωσία, κ.ά.

Η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας είναι «απαραίτητη» για την «εξισορρόπηση» των όρων ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, δηλώνει η Μόσχα καθώς οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει τη Συνθήκη αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.

Η Ρωσία έχει ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πυρηνικές δοκιμές στην Πολιτεία της Νεβάδα, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ρωσία θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές όταν το κάνουν οι ΗΠΑ.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Ρωσικές προσπάθειες για ενίσχυση συμμαχιών εν μέσω «περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης»

Τις δικές της συμμαχίες προσπαθεί να ενισχύσει η Ρωσία, στο πλαίσιο μιας «περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης» όπως τη χαρακτήρισε ο Βλ. Πούτιν από το Κιργιστάν, όπου διεξήχθη την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν διαβουλεύσεις οι επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας και οι ΥΠΕΞ.

Πριν τη Σύνοδο ο Ρώσος ηγέτης είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ «ηχηρή» ήταν η απουσία της Αρμενίας, με φόντο τη ρήξη με τη Ρωσία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και συνολικά τον Νότιο Καύκασο. Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

«Η αλληλεπίδραση εντός της ΚΑΚ αναπτύσσεται στο πλαίσιο μιας περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης. Ταυτόχρονα, η ΚΑΚ παραμένει μια αξιόπιστη και αναμφίβολα απαραίτητη και αποτελεσματική μορφή συνεργασίας (...) με βάση τα συμφέροντα του κάθε συμμετέχοντα», σημείωσε ο Πούτιν, αναφερόμενος σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που πλέον δεν συμμετέχουν.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι όλα ξεκίνησαν με τη Γεωργία «μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του πρώην Προέδρου (Μ. Σαακασβίλι) να λύσει ορισμένα εσωτερικά προβλήματα με τη βία και με επιθέσεις στη Νότια Οσετία». Παράλληλα άσκησε κριτική στη Μολδαβία, που «χάνει πλήρως την ταυτότητά της με την επιλογή της (σ.σ. φιλοδυτικής) κυβέρνησής της και μόνο ο λαός θα μπορούσε να το αντιστρέψει αυτό». «Οι ελίτ αυτής της χώρας γενικά πιστεύουν ότι δεν είναι Μολδαβοί. Αυτοαποκαλούνται Ρουμάνοι», συμπλήρωσε.

Οι ΥΠΕΞ των χωρών της ΚΑΚ ενέκριναν πρόταση του Καζακστάν να υπάρχει πρόβλεψη για χώρες - παρατηρητές και χώρες - εταίρους.

Παράλληλα ο Πούτιν προέτρεψε τα κράτη της ΚΑΚ να επεκτείνουν τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αποδολαριοποίησης»: «Θεωρούμε ότι η δημιουργία σταθερής χρηματοοικονομικής υποδομής, ανεξάρτητης από εξωτερική επιρροή, καθώς και η επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στις αμοιβαίες πληρωμές, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για την περαιτέρω τόνωση των εμπορικών εργασιών και των επενδυτικών ροών».

Στη ρωσική οικονομία «το ρούβλι χρησιμοποιείται συχνότερα, αν και χρησιμοποιούνται επίσης εθνικά νομίσματα άλλων χωρών», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το σχέδιο είναι να υποστηριχθεί αυτή η διαδικασία σε συνεργασία «με όλους τους εταίρους, εννοώντας πρώτα απ' όλα χρηματοπιστωτικές - οικονομικές οντότητες και κεντρικές τράπεζες».

Στη συνάντησή του με τον Τατζίκο Πρόεδρο, Εμομάλι Ραχμόν, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας, κυρίως η κατάσταση στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν, και θέματα λειτουργίας της ρωσικής 201ης στρατιωτικής βάσης στο έδαφος του Τατζικιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ