ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επιμένουν αναζητώντας σχήματα συντονισμού απέναντι στην Κίνα

Την ανάγκη αντιμετώπισης της «επιθετικής πολιτικής της Κίνας» επανέφερε για άλλη μια φορά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κατά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία (σχήμα «QUAD») στο Τόκιο την Τετάρτη, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διευρύνει τα πεδία συντονισμού του συγκεκριμένου σχήματος, αξιοποιώντας κοινές «ανησυχίες» για τη ραγδαία ισχυροποίηση της Κίνας.

Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Μ. Πέιν δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για μεταξύ μας συνεργασία αλλά και με (σ.σ. άλλες) χώρες της περιφέρειας (...) για την προώθηση ενός σταθερού και ανθεκτικού Ινδο-Ειρηνικού, χωρίς αποκλεισμούς», ενώ υπογράμμισε ότι «το στρατηγικό περιβάλλον» στην περιοχή «έχει γίνει πιο περίπλοκο και η πίεση που υπάρχει προς τους κανόνες και τους θεσμούς, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα, δημιουργεί την πιθανότητα να υπονομεύσει (και) την οικονομική ανάκαμψη».

Από τη μεριά του, ο Ινδός ΥΠΕΞ, Σ. Τζαϊσανκάρ, εκτίμησε ότι οι εξελίξεις της τελευταίας χρονιάς έδειξαν πόσο «επιτακτικό είναι χώρες με κοινή αντίληψη να συντονίσουν απαντήσεις απέναντι στις διάφορες προκλήσεις», εννοώντας την πανδημία της Covid-19 αλλά όχι μόνο. Σε μια περίοδο που οι τριβές και οι αντιθέσεις Ινδίας - Κίνας αναζωπυρώνονται (βλέπε θερμά επεισόδια στα Ιμαλάια), ο Ινδός αξιωματούχος μίλησε για την ανάγκη υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα, στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας», για να επισημάνει μεταξύ άλλων ότι η χώρα του υποστηρίζει την προώθηση της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων όλων όσοι έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Επιπλέον, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ικανοποιητικό» το γεγονός ότι η περιφέρεια Ειρηνικού - Ινδικού κερδίζει όλο και «ευρύτερη αποδοχή», αναδεικνύοντας έτσι και τις αυξημένες προσδοκίες του ινδικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει διεθνώς τη θέση του, μέσα από την ισχυροποίησή του καταρχήν στη «γειτονιά» του, στην οποία βέβαια οι φιλοδοξίες του αντικειμενικά «κοντράρονται» με αυτές του άλλου «ασιατικού γίγαντα», με τον οποίο - αν και συνεργάζονται σε διακρατικές ενώσεις όπως οι BRICS - έχουν σημαντικές διαφορές.

Τέλος, «φωτογραφίζοντας» περιοχές όπου εστιάζεται η αντιπαράθεση με τη γεωπολιτική παρέμβαση της Κίνας, ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ Τοσιμίτσου Μοτέγκι εξήγησε ότι η τρίωρη συνάντηση επικεντρώθηκε στη «συγκεκριμένη προώθηση ενός "ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού" και την κατάσταση στην περιφέρεια, περιλαμβανομένων (ειδικά) των καταστάσεων σε Βόρεια Κορέα, Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και Νότια Κινεζική Θάλασσα, και συμφωνήσαμε για τακτικές συναντήσεις».

Να καταγραφεί πάντως ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Συζήτηση για τα «ιερά» του κεφαλαίου

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο μονομάχοι Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και τα κόμματά τους αντιπαρατίθενται για το μείγμα διαχείρισης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που έχει οδηγήσει εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία, στη μόλυνση από τον κορονοϊό (πάνω από 7,8 εκατομμύρια) ενώ πάνω από 215.000 είναι τα θύματα της πανδημίας.

Παράλληλα με τα σόου που συνεχίζει να δίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, για την ασθένεια ή τη ...θεραπεία του από τον κορονοϊό με «κοκτέιλ» φαρμάκων και υποσχέσεις για ...δωρεάν παροχή τους, αυτήν τη βδομάδα έγινε και η μοναδική τηλεμαχία των υποψήφιων αντιπροέδρων. Ο νυν αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας θυμίζοντας πως πρώτες οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορα με την Κίνα. Η αντίπαλός του γερουσιαστής Καμάλα Χάρις του αντέτεινε ότι πρόκειται «για τη μεγαλύτερη αποτυχία στην Ιστορία των ΗΠΑ», λες και δεν είναι έργο και των Δημοκρατικών κυβερνήσεων (Κλίντον, Ομπάμα) η σημερινή κατάντια του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού.

Επίσης, πεδίο ανέξοδης αντιπαράθεσης ήταν τα φορολογικά του Προέδρου Τραμπ αλλά και το ποιος θα αυξήσει τη φορολογία και σε ποιους, με τους Δημοκρατικούς να τάζουν αυξήσεις μόνο σε ετήσια εισοδήματα έως 400.000 δολάρια, διατηρώντας φυσικά τη φοροληστεία στα λαϊκά στρώματα. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι χαρακτηριστικό επίσης γιατί εκφράζει και τις αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου που κλίνουν προς τον Τραμπ (πετρελαϊκές κ.λπ.) και αυτά που κλίνουν προς τον Μπάιντεν (εταιρείες που προωθούν τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη»). Βεβαίως, τα τμήματα του κεφαλαίου και τα μείγματα διαχείρισης δεν τα χωρίζουν «σινικά τείχη» και μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν διάφορους τομείς δράσης.

Αντιπαράθεση καταγράφηκε και στο ζήτημα των φυλετικών, κοινωνικών ανισοτήτων, με έκδηλη την προσπάθεια της Χάρις να αξιοποιήσει τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση, που εκδηλώθηκε και πάλι σε διάφορες πόλεις μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι ο δολοφόνος αστυνομικός του Τζ. Φλόιντ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 1 εκατ. δολαρίων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα υπήρξε η νέα παρέμβαση του 97χρονου πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, παλιάς «καραβάνας» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Σχολιάζοντας τις σύγχρονες αντιπαραθέσεις και αυτή ΗΠΑ - Κίνας είπε χαρακτηριστικά: «Οι ηγέτες μας πρέπει να συζητήσουν τα όρια πέρα από τα οποία δεν θα εκτοξεύσουν απειλές. Θα πρέπει να τα καθορίσουν. Μπορείτε να πείτε πως αυτό είναι εντελώς αδύνατο, αλλά εάν το αφήσετε έτσι, τότε θα κυλήσουμε σε μία κατάσταση παρόμοια με εκείνη της εποχής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου».

Παρατήρησε πως «η ανάπτυξη της τεχνολογίας πυροδοτεί ανατροπές της κλίμακας των αλλαγών που επέφερε η εφεύρεση της τυπογραφίας» και εκτίμησε πως ο κόσμος γίνεται «πολύ σύνθετος» σε βαθμό «που δεν θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμος από μία μόνο διεθνή υπερδύναμη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φιλοϊσραηλινή κινητικότητα

Η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσουν αραβικές χώρες, κυρίως της περιοχής του Κόλπου, στην προσπάθειά τους να διευρύνουν μεταξύ άλλων την πρόσβασή τους στις αγορές και μέσω της επισημοποίησης ή εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, τροφοδοτεί το διπλωματικό παρασκήνιο και τα παζάρια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με δυσμενέστερους όρους για τους δεύτερους.

Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, κατά την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν. Οι δύο υπουργοί επέλεξαν να κάνουν την πρώτη τους συνάντηση στη Γερμανία, μετά την υπογραφή της μεταξύ τους συμφωνίας ομαλοποίησης σχέσεων στις 15 Σεπτέμβρη στον Λευκό Οίκο, για να δείξουν έτοιμοι για διμερή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, και ενδεχομένως της Γερμανίας (πιθανώς εάν εγκαταλείψει τα σχέδια για τον ρωσογερμανικό αγωγό αερίου «Nord Stream 2»). Υποστήριξαν επίσης πως επιθυμούν την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό, μέσω μίας διεθνούς διάσκεψης που θα προωθήσει η Γερμανία ως προεδρεύουσα της ΕΕ.

Παράλληλα, στο Κατάρ και στο Κουβέιτ εμφανίστηκε την ίδια μέρα και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να επιβεβαιώσει τις στενές επαφές και τη σύγκλιση γεωπολιτικών συμφερόντων, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ «δεν θα πρέπει να αναστατώνουν κανέναν παρά μόνο εκείνους που επιδιώκουν "χάος" στην ευρύτερη περιοχή».

Αυτή η κινητικότητα, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επιδιώκει να κατοχυρώσει τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και να δημιουργήσει νέες πιέσεις στην ηγεσία των Παλαιστινίων και δυσκολίες στο δίκαιο αίτημα του αγωνιστή Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος.

Νόμπελ Ειρήνης στο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2020 απονεμήθηκε την Παρασκευή στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.

Η νορβηγική επιτροπή εκτίμησε τις προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση της πείνας και τη συμβολή του αφενός στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε ζώνες πολέμου, αφετέρου στην παρεμπόδιση εργαλειοποίησης του λιμού ως «όπλου πολέμου».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διάβημα στην πολωνική πρεσβεία

Διάβημα διαμαρτυρίας στην πολωνική πρεσβεία τη Δευτέρα 12/10 στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας στο ΚΚ Πολωνίας, που εξακολουθεί να υφίσταται διώξεις.

Συγκεκριμένα, στις 29 Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Κατοβίτσε η εκδίκαση έφεσης από πλευράς του εισαγγελέα σε βάρος της προηγούμενης αθωωτικής απόφασης για τις διώξεις εναντίον του ΚΚ Πολωνίας και της εφημερίδας του «Μπρζασκ». Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι η απόφασή του θα εκδοθεί στις 13 Οκτώβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ