Να 'μαστε πάλι εδώ. Ο «Ημεροδρόμος» επέστρεψε στη βάση του. Αφετηρία σήμερα, ο δρόμος μακρύς (έχουμε και εκλογές), και βεβαίως εκτός από το να γράφουμε, ακούμε κιόλας (πάρτε κάνα τηλέφωνο) και να διαβάζουμε ξέρουμε (και e-mail λαμβάνουμε), ψύχραιμα σχόλια, κρίσεις, επικρίσεις (και ουχί διακρίσεις), όλα δεκτά. Καλώς σας βρήκαμε και καλό χειμώνα!
Ο Ελληνας ψηφοφόρος ακούει ενόψει των νέων εκλογών τη ΝΔ ότι θα «επανιδρύσει το κράτος». Το ΠΑΣΟΚ ότι δε θα επιτρέψει την «επανίδρυση του κράτους της Δεξιάς». Τους άλλους να απαντούν ότι θα πατάξουν το «κράτος της διαφθοράς» κ.ο.κ.
Μέχρι που θα έρθουν οι εκλογές. Και τότε θα αρχίσει η «κατάληψη» του «χάους». Καρέκλες, χρυσοφόρα πόστα, «άκριες», θα περάσουν ή θα παραμείνουν στα χέρια των νικητών. Μα από αυτό το ανά τετραετία ρεσάλτο, υπάρχουν οι μόνιμα χαμένοι.
***
Ποιοι;
Ολοι όσοι βλέπουν το κράτος να δουλεύει - εντέλει - μια χαρά: Και τις απεργίες των εργατών παράνομες τις βγάζει το κράτος (τους), και τις διεκδικήσεις του λαού καταχρηστικές τις βγάζει το κράτος (τους), και οι βιομήχανοι κονομάνε (με το κράτος τους), και τους φακέλους των σεισμόπληκτων τους «έχασε» το κράτος (τους), και τα ΜΑΤ βαράνε (για το κράτος τους) και μια μπανανία αφιερωμένη στους «συμμάχους» είναι το κράτος (τους), και κράτος εν κράτει είναι η διαφθορά, η κομπίνα και η ρεμούλα στο κράτος (τους), και εφόσον είσαι Νεονάκης ή «δικό τους παιδί» μπορείς να λατρεύεις το κράτος (τους).
***
Οι υπόλοιποι, οι πολλοί, «τρώνε» καθημερινά κατακέφαλα το κράτος (τους). Και αηδιάζουν με το «κράτα με να σε κρατώ». Αυτή είναι η ύψιστη «πρασινογάλαζη» αρχή, που βασιλεύει στο κράτος (τους).
|
Εδώ ακριβώς, είναι η στιγμή που ο Κίμων αγοράζει το περίφημο σεμεδάκι.
Λίγες μέρες αργότερα - στη Βουλή - είπε ότι αγόρασε το σεμεδάκι συγκινημένος από τη γριούλα, που ήταν ΕΑΜίτισσα και που τον άντρα της τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί...
Απ' όταν αποκαλύφθηκε ότι η 64χρονη ούτε ΕΑΜίτισσα ήταν και πως ο άνδρας της αποδήμησε προ ολίγων ετών μόλις (αδιευκρίνιστο αν είχε δει ποτέ Γερμανό στη ζωή του), ο Κίμων ποιεί την νήσσαν.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, έκτοτε ο Κίμων χρησιμοποιεί το σεμεδάκι σαν ...μαντιλάκι. Για να σκουπίζεται. Ως γνωστό, δε, υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων, που, όταν τους φτύνουν, εκείνοι κάνουν ότι βρέχει...
331 π.Χ. Στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων της αρχαίας Ασσυρίας, ο Μέγας Αλέξανδρος κατατροπώνει το στρατό του Δαρείου του 3ου. Με τη νίκη αυτή, ο Μ. Αλέξανδρος ολοκληρώνει την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας.
1924. Γεννιέται ο Τζίμι Κάρτερ, 39ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1946. Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, στη Νυρεμβέργη, καταδικάζει σε θάνατο 12 ναζιστές ηγέτες.
1949. Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με ηγέτη τον Μάο Τσε Τουνγκ.
1979. Επειτα από 70 χρόνια αμερικανικού ελέγχου, η διώρυγα παραδίδεται επίσημα στον Παναμά.
1983. Ορκίζεται έκτος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας ο Χέλμουτ Κολ, στη θέση του Χέλμουτ Σμιτ.
1996. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δίνει επίσημα τέλος στις εμπορικές κυρώσεις κατά των γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Είχαν επιβληθεί το 1992, όταν ξεκίνησε ο Εμφύλιος.
Η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων θα είναι ο «Πρωτέας». Κατά την παρουσίαση του «Πρωτέα», προ ημερών, η κυρία Γ. Αγγελοπούλου μάς έδωσε και μιαν ακόμα διάσταση, εξωεικαστική, για την επιλογή της συγκεκριμένης μασκότ:
«Ο Πρωτέας - είπε - συμβολίζει την πρωτιά, και η πρωτιά είναι ο στόχος των αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων»...
Θα μας επιτρέψει η κυρία πρόεδρος (και με το μπαρδόν, δηλαδή) να σημειώσουμε ότι η «πρωτιά» μπορεί να είναι - και είναι - ο στόχος στο σύστημα αξιών της «Κόκα - Κόλα», των «Αθανάτων» τύπου Γλύξμπουργκ, των αγώνων του Καλατράβα και των αγώνων του «τραβάτε με (με αναβολικά και γενικώς) κι ας κλαίω»,
αλλά...
η «πρωτιά», πολύ δε περισσότερο στους Παραολυμπιακούς (και ειδικώς η «πρωτιά» με «κάθε τρόπο»), δεν ανήκει - ή δε θα έπρεπε να ανήκει - στο σύστημα αξιών της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι και διαφόρων άλλων εννοιών, που,
προφανώς,
δεν εμπίπτουν στη σφαίρα ενασχόλησης της «Χαλυβουργικής» και συνεπώς (και με το μπαρδόν πάντα), συγγνώμη που σας απασχολήσαμε, κυρία Αγγελοπούλου...
Κάτι είπε περί Ηροστράτου χτες ο Ν. Χριστοδουλάκης και - σύμφωνα με συντάκτρια ραδιοφωνικού σταθμού - «μετά όλοι τρέχαμε να μάθουμε ποιος ήταν ο Ηρόστρατος»... Βεβαίως, δεν είναι κακό πράγμα να μην ξέρεις τι ήταν ο Ηρόστρατος. Κακό είναι, όμως, να διαφημίζεις ότι δεν το ξέρεις και να κάνεις και εξυπνακίστικα σχολιάκια επιδεικνύοντας την άγνοια.
Αλλά, ουδέν κακόν αμιγές καλού (που λέγανε και επί Ηροστράτου...). Γιατί, με κάτι τέτοια, μερικοί κύριοι στα ΜΜΕ - που μοιράζουν τα μαρκούτσια αφειδώς σε διάφορα παιδάκια, χωρίς καμία φροντίδα και έννοια για το τι θα προκύψει - αποδεικνύεται ότι έχουν παραλάβει τη σκυτάλη από τον Ηρόστρατο και την κρατούν μια χαρά...
Πολύ σωστή η επιλογή των καναλιών, με αφορμή το θάνατο του Ηλία Καζάν, να ζητήσουν τη γνώμη του Νίκου Μαστοράκη για τον εκλιπόντα σκηνοθέτη.
Βλέπετε, κάποιος που συνέδεσε το όνομά του με τη χούντα των συνταγματαρχών, έχει - όσο να ' ναι - μια «ειδική ματιά» για να κρίνει κάποιον άλλον, που συνεργάστηκε και κατέδωσε συναδέλφους του στην Επιτροπή Μακάρθι...