Η σύγκρουση, πριν λίγες μέρες, δύο εμπορικών πλοίων έξω από το λιμάνι του Σταυρού, Θεσσαλονίκης, έφερε ξανά στην επιφάνεια τις αντιδράσεις των κατοίκων για την απόφαση της Νομαρχίας να επεκτείνει το εμπορικό λιμάνι και επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα για το τι είδος λιμάνι χρειάζεται μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή, όπως η περιοχή του Σταυρού.
Στο Σταυρό λειτουργεί βέβαια λιμάνι για πολλά χρόνια. Ο χαρακτήρας όμως και ο βασικός σκοπός του ήταν να προσφέρει προστασία σε μικρά τουριστικά σκάφη αναψυχής και στα αλιευτικά σκάφη των τοπικών αλιέων. Με απόφαση όμως του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης το Μάη 1999, που καταψήφισε ο σύμβουλος της Νομαρχιακής «Αγωνιστικής Συνεργασίας», Μιχάλης Σπυριδάκης, εγκρίθηκε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση του λιμανιού. Με την απόφαση αυτή ξεκινά ουσιαστικά μια προσπάθεια μετατροπής του μικρού λιμανιού σε μεγάλο εμπορικό λιμάνι για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών απ' αυτούς που μέχρι τώρα εξυπηρετεί το λιμάνι.
Μετά την απόφαση αυτή έχει κατασκευαστεί ένα μέρος του νέου βραχίονα και παρά το γεγονός ότι δεν εκτελούνται τώρα εργασίες, ο νέος βραχίονας θα κατασκευαστεί τμηματικά και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα έχει επεκταθεί σημαντικά ο χώρος του λιμανιού. Παράλληλα όμως με την κατασκευή του νέου βραχίονα είχε εκπονηθεί σχέδιο για ανέγερση μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, τα οποία απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής.
Η επίσημη αιτιολογία, που σ' αυτή στηρίχτηκε η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ήταν ότι χρειαζόταν ένα μεγάλο λιμάνι στην περιοχή για να προστατευτούν τα μικρά τουριστικά σκάφη.
Οι κάτοικοι όμως βεβαιώνουν ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν μικρά ή μεγάλα τουριστικά σκάφη, σε αριθμούς που θα καθιστούσαν αναγκαία την ύπαρξη ενός μεγάλου εμπορικού λιμανιού. Ούτε χρειάζονται αποθηκευτικοί χώροι σε ένα λιμάνι που προορίζεται για μικρά τουριστικά σκάφη. Αλλοι φαίνεται να είναι οι λόγοι που η Νομαρχία και η κυβέρνηση προωθούν την κατασκευή μεγάλου εμπορικού λιμανιού στο Σταυρό.
Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η κατασκευή ενός τέτοιου λιμανιού εξυπηρετεί στην ουσία τα μεγάλα εφοπλιστικά και εμπορικά συμφέροντα.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμπορικών σκαφών που χρησιμοποιούν το λιμάνι, τα τελευταία 2 χρόνια. Ενα μεγάλο εμπορικό λιμάνι στο Σταυρό παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στα μεγάλα εμπορικά και εφοπλιστικά συμφέροντα γιατί στοιχίζει φθηνότερα, έχει χαμηλότερα τέλη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν έχει χρονοχρέωση και παρέχει τη δυνατότητα φθηνής φορτοεκφόρτωσης πάσης φύσεως εμπορευμάτων. Μπορεί δηλαδή να πληροί τους όρους ενός «δορυφορικού» των μεγάλων λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.
Ενας άλλος λόγος ανησυχίας είναι η προοπτική χρησιμοποίησης του λιμανιού για τις εξαγωγικές δραστηριότητες της TVX που χρόνια τώρα προσπαθεί να θέσει σε λειτουργία μονάδα μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Πέρα από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη για μια περιοχή τουριστικής ανάπτυξης, όπως η περιοχή του Σταυρού, δημιουργεί μια υποδομή με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για πιθανή χρήση από μια ξένη πολυεθνική και κάποια μεγάλα εμπορικά, εφοπλιστικά συμφέροντα.
Την απόλυτη πλειοψηφία συγκέντρωσε η παράταξη της ΕΣΑΚ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας. Η παράταξη σημείωσε σημαντική άνοδο τόσο στις ψήφους όσο και στις έδρες που έλαβε, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Αναλυτικά η παράταξη της ΕΣΑΚ συγκέντρωσε 54 ψήφους και πήρε 4 έδρες, σε σχέση με τις 3 που είχε προηγούμενα. Η παράταξη της ΔΑΚΕ συγκέντρωσε 25 ψήφους και 2 έδρες. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ 15 ψήφους και καμία έδρα. Τέλος, 20 ψήφους και 1 έδρα έλαβε η παράταξη πρώην στελέχους της ΠΑΣΚΕ που ήταν και υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα του Χαραλαμπίδη.
Απολογιστική και καταστατική - εφ' υπάρξει η προβλεπόμενη από το καταστατικό απαρτία - γενική συνέλευση των μελών της πραγματοποιεί, αύριο Τετάρτη 31.5.00 στις 5μμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλ. Κάνιγγος) η ΠΕΚΑΜ. Καλούνται όλα τα μέλη της οργάνωσης να συμμετέχουν και να συμβάλουν στις εργασίες των συνελεύσεων.
56 χρόνια -από τις 28 Απριλίου 1944 ως τις 28 Απριλίου 2000 - από τη θυσία των τριών παλικαριών του μικρού σπιτιού της οδού Αγραίων, που «Κάστρο δεν ήταν μα άντεξε σαν Κάστρο». 56 χρόνια η πατριωτική πράξη και το δίδαγμα θάρρους και αυτοθυσίας των τριών ΕΠΟΝιτών Δημήτρη Αυγέρη, Θάνου Κιοκμενίδη και Κώστα Φωλτόπουλου θα τιμηθεί σε μια εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος Υμηττού, σε συνεργασία με το Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Ιουνίου. Στις διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται: Το Σάββατο 3.6.2000, ώρα 5.30μμ, αγώνας δρόμου αφιερωμένος στη μνήμη των τριών ηρώων ΕΠΟΝιτών. Την Κυριακή 4.6.2000, ώρα 10 το πρωί, συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο και πορεία προς το χώρο του Κάστρου όπου και θα γίνει η τιμητική εκδήλωση για τους τρεις ήρωες.