Copyright 2024 The Associated |
Στις 168 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 32.070 Παλαιστίνιοι και άλλοι 74.298 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 82 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 110.
Μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους από τα ισραηλινά πυρά καταγράφονται πλέον και θάνατοι Παλαιστινίων από την πείνα, ενώ σχεδόν καθημερινές είναι οι προειδοποιήσεις από υπηρεσίες του ΟΗΕ για τον κίνδυνο να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα από λιμό.
Μεταξύ άλλων, έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) του ΟΗΕ αναφέρει ότι 1,1 εκατ. κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα» (δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός) και ότι ο λιμός στη βόρεια Γάζα «θα εκδηλωθεί μέχρι τον Μάιο».
Copyright 2024 The Associated |
Στις αρχές της βδομάδας η δρ Μάργκαρετ Χάρις, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισε ότι αυξάνονται οι περιπτώσεις βρεφικής θνησιμότητας επειδή πολλά βρέφη γεννιούνται με χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, λόγω πείνας. Ανέφερε επίσης ότι έχουν χτυπηθεί μέσα σε ένα εξάμηνο πάνω από 410 νοσοκομεία, κλινικές και Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 685 νεκρούς και 902 τραυματίες.
Ο δε επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φ. Τουρκ, επεσήμανε ότι «η πείνα είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων περιορισμών που θέτει το Ισραήλ στην προώθηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και καταναλωτικών ειδών προς τη Λωρίδα της Γάζας». Πρόσθεσε πως πλέον πολλές οικογένειες σε απόγνωση αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά ασυνόδευτα από τη βόρεια Γάζα στη νότια, με την ελπίδα ότι θα βρουν φαγητό και υποστήριξη...
Την Παρασκευή ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε για 5η μέρα τις επιθέσεις στο κτιριακό συγκρότημα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Πόλης της Γάζας, «Αλ Σίφα», στο οποίο είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες συλληφθέντες, τους οποίους πρώτα εξαναγκάζει να γδυθούν και, με δεμένα χέρια και κλειστά μάτια, τους οδηγεί για «ανάκριση» με τη χρήση ξυλοδαρμών και ψυχολογικών βασανιστηρίων. Η ισραηλινή ηγεσία επιχείρησε τη νέα επίθεση κατά του νοσοκομείου λέγοντας ότι εκεί έχουν καταφύγει μαχητές της Χαμάς.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι απείλησαν να ανατινάξουν το νοσοκομείο, απαιτώντας την Πέμπτη να απομακρυνθούν άμεσα όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μια βδομάδα, δηλαδή χιλιάδες εκτοπισμένοι, ασθενείς, τραυματίες, υγειονομικοί.
Πολλοί ασθενείς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στο νοσοκομείο, όχι μόνο λόγω ισραηλινών πυρών αλλά και εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο στρατός, προκαλώντας τραγικές ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σταθερά βάζει στο στόχαστρο δεκάδες εργάτες που συνοδεύουν τις αυτοκινητοπομπές και δουλεύουν στον τομέα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο των παλαιστινιακών αρχών στη Γάζα, μόνο την τελευταία βδομάδα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά πάνω από 100 εργάτες σε αποστολές διανομής βοήθειας και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν τουλάχιστον 8 ισραηλινές επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές με βοήθεια.
Μαζί με το σφίξιμο της θηλιάς της πείνας, το Ισραήλ επιδιώκει να προωθήσει σχέδια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας να επιβάλει έναν δικό του «μηχανισμό υπηρεσιών αρωγής». Επιχειρεί να παρακάμψει την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και τις παλαιστινιακές αρχές της Γάζας, ενώ αναζητεί «πρόθυμους» Παλαιστίνιους επιχειρηματίες και μεγάλες αστικές οικογένειες της Γάζας, που κρατούσαν αποστάσεις από τη Χαμάς.
Την ίδια ώρα εντείνεται η κατοχική βία κατά του Παλαιστινιακού λαού και στη Δυτική Οχθη.
Την Παρασκευή η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε την κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων παλαιστινιακής γης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (κοντά στον εποικισμό Yafit), για την ανέγερση νέων εποικισμών, βιομηχανικών πάρκων και επιχειρήσεων.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η σχετική ανακοίνωση έγινε την ίδια μέρα με την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ.
Ολη την προηγούμενη βδομάδα, εξάλλου, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμάκωσε τις φονικές εισβολές σε πόλεις και περίχωρα της Δυτικής Οχθης, όπως η Τουλκαρέμ, η Ραμάλα, η Ναμπλούς κ.ά., προκαλώντας από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή τον θάνατο τουλάχιστον 9 νεαρών Παλαιστινίων, αλλά και ενός 62χρονου από τη Χεβρώνα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης δεκάδες συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων, μανάδων και παιδιών. Οι συλλήψεις Παλαιστινίων από τον περασμένο Οκτώβρη εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 7.500.
Στις 11 Απρίλη ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει στον Λευκό Οίκο την πρώτη τριμερή Σύνοδο με Ιαπωνία και Φιλιππίνες
Στη Μανίλα (φωτ.) ο Μπλίνκεν προετοίμασε και την επικείμενη Σύνοδο ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Φιλιππίνων |
Αυτό που επιδιώκεται είναι να επιτευχθούν νέες επενδυτικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων σε κρίσιμα πεδία, όπως οι ημιαγωγοί (θέμα που απασχόλησε και συγκεκριμένα τις επαφές Μπλίνκεν στη Μανίλα), ενώ φυσικά προχωρά και ο συντονισμός σε στρατιωτικό επίπεδο στο όνομα της «υπεράσπισης της σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής». Αλλωστε, καθόλου τυχαία, λίγα 24ωρα μετά από νέο «επεισόδιο» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ - για τμήματα της οποίας οι δύο χώρες διαφιλονικούν) ανάμεσα σε κινεζικά και φιλιππινέζικα πλοία, ο Μπλίνκεν μνημόνευσε και την ειδική συμφωνία που εδώ και δεκαετίες έχουν υπογράψει Ουάσιγκτον και Μανίλα, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η μία θα προστρέξει προς βοήθεια της άλλης σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση...
Ολα αυτά ενώ η Ταϊβάν έσπευσε ακόμα μία φορά να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου κατά της Κίνας, με τον ΥΠΕΞ του νησιού, Τζόζεφ Γου, να καταγγέλλει πως «η Κίνα έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιες στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», σε τρία νησιά. Επιπλέον, «λάδι στη φωτιά» των εντάσεων ανάμεσα σε Κίνα και «Δύση» έριξαν οι νέες διατάξεις για την ασφάλεια που ενέκρινε το τοπικό Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, στο σημαντικό αυτό διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο όπου οι ισορροπίες - μετά και την «επιστροφή» του στην Κίνα από τη Βρετανία τη δεκαετία του 1990 - αλληλεπιδρούν με τους όρους δράσης μιας σειράς μονοπωλιακών κολοσσών. Συγκεκριμένα, οι νέες διατάξεις προβλέπουν ποινές πολυετούς φυλάκισης, μέχρι και ισόβιας κάθειρξης, για αδικήματα όπως η προδοσία, η δολιοφθορά, η εξέγερση, η κλοπή κρατικών μυστικών, η εξωτερική παρέμβαση και η κατασκοπεία. ΗΠΑ και Βρετανία αντέδρασαν έντονα μιλώντας για «περαιτέρω πλήγμα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην πόλη» αλλά και υπονόμευση «της εφαρμογής, από το Χονγκ Κονγκ, των διεθνών υποχρεώσεών του», αναφερόμενες στους όρους «επιστροφής» της περιοχής στην Κίνα. Από τη μεριά του, το Πεκίνο κατηγόρησε τη «Δύση» για «εμπρηστικά και ανεύθυνα σχόλια», τη δε Βρετανία, ειδικά, για «μια βαθιά εμπεδωμένη νοοτροπία αποικιοκράτη και ιεροκήρυκα», ζητώντας από το Λονδίνο «να διορθώσει τη θέση του, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να εγκαταλείψει τη φαντασίωση ότι θα συνεχίσει την αποικιοκρατική επιρροή του στο Χονγκ Κονγκ». Απευθυνόμενο δε ξεχωριστά στην ΕΕ - που εκτίμησε ότι ο νέος νόμος «θα πλήξει μακροπρόθεσμα την ελκυστικότητα» του Χονγκ Κονγκ ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου - της ζήτησε «να εγκαταλείψει την υποκριτική πολιτική της» και «τις προκαταλήψεις της»...
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις δικές της κινήσεις κλιμακώνει η Κίνα, αναζητώντας ελκυστικούς όρους διαπραγμάτευσης ακόμα και με στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Στα τέλη της βδομάδας, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, έκανε μετά από αρκετά χρόνια επίσημη επίσκεψη σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Μεταξύ άλλων από την Αυστραλία, που τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί σε αμερικανο-κινούμενα σχήματα όπως AUKUS (με Βρετανία και ΗΠΑ) και QUAD (με Ιαπωνία, Ινδία, ΗΠΑ), ο Γι επέλεξε να σημειώσει ότι «το πιο θεμελιώδες πράγμα (στις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών) είναι η διατήρηση του αμοιβαίου σεβασμού (...) Να υπάρχει αφοσίωση στην αναζήτηση κοινού εδάφους, ενώ παράλληλα διατηρούνται και οι διαφορές. Να επιδιώκονται αμοιβαίο όφελος και κερδοφόρα αποτελέσματα». Εκτιμώντας δε ότι «οι σχέσεις Κίνας - Αυστραλίας είναι και πάλι στον σωστό δρόμο» κατέληξε ότι «οι δύο πλευρές δεν θα πρέπει να έχουν κανέναν δισταγμό, καμία εκτροπή και καμία οπισθοχώρηση».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στα τέλη της βδομάδας, ξεκίνησε περιοδεία στην Ανατολική Ασία αντιπροσωπεία της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον Κιμ Σονγκ Ναμ, αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής, που αρχικά βρέθηκε στο Πεκίνο. Εκεί - σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA - τον υποδέχτηκε το στέλεχος του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος, Γουάνγκ Χουνίνγκ, που υπογράμμισε ότι η κινεζική ηγεσία επιθυμεί «να προχωρήσει η φιλία των δύο πλευρών, να βαθύνει η συνεργασία, να ενισχυθεί η στρατηγική επικοινωνία και να γίνει κοινή προσπάθεια για να υπάρξει ειρηνικό και σταθερό εξωτερικό περιβάλλον». Μετά την Κίνα η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία θα είχε συναντήσεις σε Βιετνάμ και Λάος.
Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και το ευρωατλαντικό μπλοκ κάνουν πλάτες στη συνέχιση του μακελειού στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας διαρκώς «το δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς» - το πρόσχημα δηλαδή με το οποίο το Ισραήλ μακελεύει τον παλαιστινιακό λαό με περίπου 32.000 νεκρούς και ισοπεδώνει τη Λωρίδα της Γάζας - εντείνουν παράλληλα μια σειρά διπλωματικές κινήσεις, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της Ουάσιγκτον βρίσκονται οι προσπάθειες για προώθηση μιας συμφωνίας «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες, σε «απάντηση» ανταγωνιστικών κινήσεων και σχεδιασμών άλλων δυνάμεων που παρεμβαίνουν στην περιοχή, κυρίως της Κίνας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ για τους χιλιάδες άμαχους νεκρούς Παλαιστίνιους, ενώ συνεχίζουν να στηρίζουν πολύμορφα το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, καθώς και οι κατόπιν εορτής «εκκλήσεις» για την «ανάγκη άμεσης εκεχειρίας» στη Γάζα, όπως και οι σχεδιασμοί για ένα «μονοπάτι» για ένα μελλοντικό αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό προτεκτοράτο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με επιστροφή των προσφύγων κ.ο.κ.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κατά τη νέα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε για πολλοστή φορά πως το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία έφοδο στη Ράφα: «Του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνουμε μόνοι μας», είπε ο Νετανιάχου.
Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε πως συζήτησε την Τετάρτη στην Τζέντα με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τις προσπάθειες για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» για την «εξομάλυνση» των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ιστορική ευκαιρία».
«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για τη δουλειά που κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες σχετικά με την εξομάλυνση και αυτή η δουλειά προχωράει. Εξακολουθούμε να σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο», είπε ο Μπλίνκεν.
Στο φόντο των εξελίξεων αυτών, συνεχίστηκε στο Κατάρ το μαραθώνιο παζάρι των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κατάρ με στόχο μία συμφωνία εκεχειρίας περιορισμένης διάρκειας με ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.
Επίσης από βδομάδα αναμένεται στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρ. Ντέρμερ και ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ για συναντήσεις σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πεντάγωνο και Λευκό Οίκο. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας θα έχει στην τσέπη (κατά δήλωσή του) και μία λίστα με τα νέα όπλα που θέλει το Ισραήλ από τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες...
Την Παρασκευή απέτυχε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η υποκριτική προσπάθεια των ΗΠΑ να ψηφιστεί ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο απόφασης που έκανε λόγο για «ανάγκη» για «άμεση εκεχειρία» - κι ενώ η Ουάσιγκτον το προηγούμενο διάστημα άσκησε αλλεπάλληλα βέτο ενάντια σε ψηφίσματα που απαιτούσαν άμεση εκεχειρία στη Γάζα.
Υπέρ του αμερικανικού ψηφίσματος ψήφισαν 11 χώρες, η Γουιάνα δήλωσε αποχή, ενώ καταψήφισαν Ρωσία, Κίνα και Αλγερία, με τη Μόσχα και το Πεκίνο να ασκούν βέτο.
Ο Αλγερινός πρέσβης στον ΟΗΕ, που μίλησε ως εκπρόσωπος χωρών του Αραβικού Συνδέσμου και του αραβικού κόσμου, αποδοκίμασε το αμερικανικό σχέδιο λέγοντας πως δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στον τερματισμό των εχθροπραξιών και ανοίγει τον δρόμο σε «μελλοντικές επιχειρήσεις» που θα μεγεθύνουν το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Θύμισε επίσης το προηγούμενο σχέδιο απόφασης που είχε προωθήσει η χώρα του και καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ.
Αντίστοιχα, ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ κατήγγειλε το αμερικανικό σχέδιο απόφασης ως «αμφίσημο», που δεν ζητά άμεση και βιώσιμη εκεχειρία και θέτει «προϋποθέσεις» που ουσιαστικά συνιστούν «πράσινο φως» για συνέχιση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα.
Ανάλογη στάση επιφύλαξε και ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, προαναγγέλλοντας ότι ένα «πιο ισορροπημένο» εναλλακτικό σχέδιο απόφασης για τη Γάζα κυκλοφορεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατηγόρησε Ρωσία και Κίνα πως δεν ψήφισαν το αμερικανικό ψήφισμα γιατί ήθελαν οι ΗΠΑ να αποτύχουν και ότι δεν κάνουν τίποτα για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα...
Αργότερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία θα συνεργαστεί με Ιορδανία, ΗΑΕ, για να πείσει Ρωσία και Κίνα να υποστηρίξουν ένα εναλλακτικό σχέδιο απόφασης για εκεχειρία στη Γάζα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει το Σάββατο επί ενός σχεδίου που θα ζητά ξεκάθαρα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τόνισαν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Παλαιστινιακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε υποκριτικά «άμεση ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει «σε βιώσιμη εκεχειρία, άνευ όρων απελευθέρωση ομήρων και πρόβλεψη ανθρωπιστικής βοήθειας». Για μια ακόμα φορά, βέβαια, ευλογεί το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», με τον φερετζέ του «Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου»...
Στη συνέχεια καλωσορίζει την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κύπρου για θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, και ζητά από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Ράφα. Κατά τα λοιπά, ζητά από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις να σταματήσουν «αμέσως» τη «βία» στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Επιπλέον, η ΕΕ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται «εντατικά» με περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις για την αποτροπή «περιφερειακής κλιμάκωσης σε Λίβανο και Ερυθρά Θάλασσα», ζητώντας παράλληλα από το Ιράν και άλλες χώρες «να απόσχουν από ενέργειες κλιμάκωσης».
Αργότερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία συμφώνησε με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Οι διεθνείς και περιφερειακοί ανταγωνισμοί της «Δύσης» με τη Ρωσία και την Κίνα στη Μέση Ανατολή αντικατοπτρίστηκαν αυτήν τη βδομάδα στη συμφωνία των Υεμενιτών Χούθι με τη Ρωσία και την Κίνα, βάσει της οποίας τα πλοία και των δύο χωρών θα μπορούν να διέρχονται ανενόχλητα από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, αξιωματούχο των Χούθι, τα ρωσικά και κινεζικά πλοία θα εξαιρεθούν από τις επιθέσεις της οργάνωσης, ενώ διπλωματικές πηγές μιλώντας στο «Bloomberg» υποστήριζαν ότι τα ρωσικά και κινεζικά ανταλλάγματα στους Χούθι ενδέχεται να είναι διπλωματικά, με δεδομένη τη δυνατότητα άσκησης βέτο που έχουν και οι δύο χώρες ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την άλλη, ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συνέχισαν και αυτήν τη βδομάδα τις αποκρούσεις τηλεκατευθυνόμενων πλοίων και αεροσκαφών των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ στο λιμάνι του Εϊλάτ στο Ισραήλ η εργοδοσία ζήτησε την απόλυση του 50% των 120 λιμενεργατών, επειδή η κίνηση στο λιμάνι «νέκρωσε» εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι.
Παράλληλα με τις εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίστηκαν αυτήν τη βδομάδα και εκείνες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, με τη Χεζμπολάχ να συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών σε στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ και την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να βομβαρδίζει κωμοπόλεις του νότιου Λιβάνου.