Εκθεση φωτογραφίας και αφίσας από τα 40 χρόνια δράσης του φιλειρηνικού κινήματος
Αποτυπώματα της μεγάλης πορείας του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα. Η συλλογική μνήμη 40 χρόνων ζωής και δράσης του φιλειρηνικού κινήματος. Εκατοντάδες αφίσες και φωτογραφίες από τα πρώτα βήματα του κινήματος ειρήνης μέχρι τις μέρες μας, κοσμούν τους τοίχους του κτιρίου Κωστή Παλαμά (Ακαδημίας και Σίνα) που φιλοξενεί την έκθεση αφίσας, φωτογραφίας και έντυπου υλικού από τα 40 χρόνια δράσης του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ.
Η έκθεση που διοργανώνεται στα πλαίσια του 12ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, το οποίο αρχίζει αύριο στις 6 το απόγευμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Αφίσας. Περιλαμβάνει 200 αυθεντικές αφίσες, εκατοντάδες φωτογραφίες και σπάνιο έντυπο υλικό για την περίοδο αυτή, προερχόμενο από το αρχείο της ΕΕΔΥΕ και της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης. Παράλληλα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα για το μαραθωνοδρόμο της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και άλλους αγωνιστές της. Στη διάρκεια της έκθεσης, μέχρι την Κυριακή 2 Απρίλη, θα γίνεται προβολή σλάιντς και ταινιών. Η έκθεση θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.
Οι μεγάλες στιγμές του φιλειρηνικού κινήματος ξαναζωντανεύουν η μία μετά την άλλη μαζί με τις μεγάλες μορφές που σημάδεψαν την πορεία του. Αυθεντικές αφίσες από τις Μαραθώνιες Πορείες με δεσπόζουσα μορφή τον Γρηγόρη Λαμπράκη που παρά την απαγόρευση το 1963 πορεύθηκε για πρώτη φορά τα 42 χιλιόμετρα από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα. Από τότε καθιερώθηκε σαν κορυφαία φιλειρηνική εκδήλωση. Λίγο πιο πέρα ξεπροβάλλει η μορφή του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη που το 1951 εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 22 χρονών γιατί συγκέντρωνε υπογραφές ενάντια στα πυρηνικά όπλα. Παρόντες επίσης η Ελλη Αλεξίου, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Ρίτσος, ο στρατηγός Ιορδανίδης, ο Σταύρος Κανελλόπουλος, ο Γιώργος Βουδούρης, ο Αλκης Αργυριάδης καθώς και πολλοί άλλοι αγωνιστές της ειρήνης.Οι εικόνες φρίκης του πολέμου εναλλάσσονται με τις εικόνες από τις μεγάλες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις. Η ελπίδα και η αισιοδοξία καλύπτουν τη θλίψη και την απογοήτευση που γεννάει ο πόλεμος. "Μια σφοδρή διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο", όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο βιβλίο εντυπώσεων ένας "φίλος της ειρήνης". Ενώ ένας άλλος σημειώνει: "Είναι ματωμένη ιστορία του ελληνικού κινήματος ειρήνης". Δε λείπουν και οι προτάσεις για την παραπέρα αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου υλικού: "Η έκθεση να πάει στα σχολεία". Πραγματικά θα μπορούσε να γίνει ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας μέσα από εικόνες. Οι αφίσες, τα μηνύματα που στέλνουν, είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να προσεγγίσουν οι μαθητές ιστορικά γεγονότα που δε διδάσκονται στο σχολείο, που ωστόσο όμως τους αγγίζουν και τους εμπνέουν.
Επίσης, στην έκθεση συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι φωτορεπόρτερ Νίκος Αποστολόπουλος, Χρήστος Ζουλιάτης, Σπύρος Τσακίρης, Βαγγέλης Τόκας, Αλέξανδρος Σταματίου, Γιάννης Καμπούρης και Αντώνης Παπαντωνίου.
Η ίδια έκθεση που κλείνει την Κυριακή, θα λειτουργήσει και κατά τη διάρκεια του Δεκαήμερου Ειρήνης στις αρχές Μάη.
Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ