Ηταν μια καλή προϋπόθεση να ξεκινήσει τη μέρα της. Ενιωθε μάλιστα και ελεύθερη, όμορφη, δυνατή. Με μια βαθιά ανάσα φούσκωσε αυτοπεποίθηση και με μεγάλα περήφανα βήματα διασκέλισε την απόσταση μέχρι τη λεωφόρο. Σκέφτηκε ότι είναι τύχη να ζεις σε μια "θλιβερή" δυτική συνοικία που ακόμα φυτρώνουν μαργαρίτες και αμέσως γέλασε με τη γεμάτη θράσος αντίφαση της σκέψης της, καθώς αναλογίστηκε την "τύχη" να ξυπνάς στην Πολιτεία... Δεν είναι όμως ελευθερία να μπορείς να νιώθεις καλά μόνο μ' ένα αγριολούλουδο και λίγο ήλιο; "Είναι", απάντησε στον εαυτό της και προχώρησε.
Την κοιτούσαν παράξενα. Σίγουρα θα αναρωτιόνταν "από πού ξεφύτρωσε τόση γαλήνια ομορφιά; Με ποιο δικαίωμα, αυτή, ταράζει την προσφιλή μας ατάραχη μιζέρια; ". Κι όταν τόλμησε να πει ότι θα προτιμούσε λίγο μπλε της θάλασσας από την καφέ φορμάικα του γραφείου, πρώτη φορά ένιωσε ένα βλέμμα "ανωτέρου" να έχει φωνή και να την ξεκουφαίνει. "Δεν έχεις το δικαίωμα" της "φώναζε" με κακία, αλλά, με αριστοτεχνικά κρυμμένη πίκρα, εννοούσε "εγώ ποτέ δεν επέτρεψα στον εαυτό μου ούτε αυτή την ελάχιστη χαρά. Ούτε σαν όνειρο. Κι έτσι συνήθισα να ζω. Σε αποστείρωση".
"Να χαίρεσαι με το τελευταίο τσιγάρο στο πακέτο όταν δεν μπορείς ν' αγοράσεις άλλο, είναι ελευθερία. Να απολαμβάνεις έναν περίπατο στη θάλασσα όταν δεν μπορείς μια κρουαζιέρα, είναι ελευθερία. Να ονειρεύεσαι μια μικρή δραπέτευση από τη δουλιά, και να το λες, και να το ζητάς, είναι ελευθερία. Να μη χορταίνεις να κοιτάς το καινούριο τραπεζομάντιλο στο τραπέζι της κουζίνας, είναι ελευθερία. Να ποτίζεις την πρώτη φρέζα που ξεπρόβαλε στη μία και μοναδική γλάστρα στο μισό μέτρο μπαλκόνι που έχεις, είναι ελευθερία. Να ξενυχτάς με φίλους και να ξυπνάς στις 6 το πρωί είναι ελευθερία.
Να χαίρεσαι με όλα αυτά και μαζί να ονειρεύεσαι μεγάλα όνειρα, αυτό είναι ελευθερία. Είναι ελπίδα", έγραψε πρόχειρα σε ένα κομμάτι χαρτί και το έβαλε βιαστικά στο πορτοφόλι της... Αύριο το πρωί θα το διαβάσει.
Δήμητρα ΜΥΡΙΛΛΑ
Καταψήφισε την πρόταση για το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων και αποχώρησε από τη συνεδρίαση του ΓΣ της Ομοσπονδίας, το οποίο αποφάσισε στάσεις εργασίας από τις 20 έως τις 24 του Μάη
Η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απέρριψε στη χτεσινή του συνεδρίαση πρόταση της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" (ΔΗΠΑΚ) να ιεραρχηθούν ως πρώτα αιτήματα, στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων, η γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων και η μονιμότητα όλων των γιατρών στα νοσοκομεία. Μάλιστα την απόφαση αυτή την πήρε το ΓΣ δυο μέρες μετά τις συναντήσεις της Ομοσπονδίας με τα κόμματα, στις οποίες τους ζητούσε να υποστηρίξουν τις "απαιτούμενες ριζικές αλλαγές, που θα έχουν στόχο την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας".
Προχτές το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στη συνάντηση ο υπουργός τούς είπε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα δύο νομοσχέδια: Ενα για τη δημόσια υγεία και ένα με ρυθμίσεις διοικητικού χαρακτήρα για τα νοσοκομεία. Στο δεύτερο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την εξέλιξη των γιατρών (των επιμελητών Β σε Α και των Α πιθανώς σε υποδιευθυντές) και την αμοιβή των υπερωριών τους όπως και των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων (σήμερα οι υπερωρίες των νοσοκομειακών γιατρών αμείβονται κατά 54% απ' ό,τι των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων).
Η πρόταση που "κατέβηκε" από την πλειοψηφία του ΓΣ ήταν να γίνουν κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση προώθηση στο πρώτο νομοσχέδιο των δύο ρυθμίσεων για τους γιατρούς. Οι δυο εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ, με βάση και τις ομιλίες των περισσότερων συμβούλων, διαμόρφωσαν το παρακάτω πλαίσιο:
Οι σύμβουλοι όμως όλων των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΚ - Γ, ΔΗΚΝΙ, "ΣΥΝ"), ψηφίζοντας, απέρριψαν όχι μόνο την πρόταση της ΔΗΠΑΚ, αλλά ορισμένοι απ' αυτούς και τις δικές τους τοποθετήσεις.
Το ΓΣ αποφάσισε στάσεις εργασίας (9πμ - 1μμ) από τις 20 έως τις 24 του Μάη.
Η ΔΗΠΑΚ καταψήφισε την πρόταση και αποχώρησε απ' τη συνεδρίαση.
Για άλλη μια φορά το περίφημο παραθαλάσσιο δάσος στο Μεγάλο Καβούρι, κινδυνεύει από την τσιμεντοποίηση.
Οπως καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης, γίνεται πάλι προσπάθεια να υλοποιηθεί το παλιό σχέδιο του ΕΟΤ και του δημάρχου Γ. Κασιδόκωστα για την "αξιοποίηση" της περιοχής, αυτή τη φορά μέσω του... Προγράμματος Προστασίας των Ακτών που εκπονεί ο Οργανισμός Αθήνας!
Το παλιό αυτό σχέδιο προέβλεπε στην έκταση αυτή 307 στρεμμάτων, την ανέγερση 3 εστιατορίων - ζαχαροπλαστείων, κάμπινγκ απροσδιόριστης έκτασης, 6 γήπεδα τένις, 2 γήπεδα μπάσκετ, κινηματοθέατρο, τεράστιους χώρους πάρκινγκ κλπ. Το σχέδιο όμως αυτό κρίθηκε το 1990 ως "μη νόμιμο" από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή η έκταση αυτή "αποτελεί δάσος χαλεπίου πεύκης και έχει κηρυχτεί αναδασωτέα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας".
Τώρα οι ίδιες ακριβώς παρεμβάσεις επιχειρείται να περάσουν από το "παράθυρο" του Προγράμματος του Οργανισμού Αθήνας... Ποιος θα τους σταματήσει επιτέλους;