Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκβιάζει το λαό της Κούβας
Associated Press |
Υπαγορεύοντας όρους στο Κουβανικό λαό |
Δεν πρόκειται να αρθεί το εμπάργκο κατά της Κούβας, αντιθέτως η πολιτική της κυβέρνησης θα παραμείνει σκληρή. Ασφυκτική και δολοφονική θα ήταν ο καλύτερος χαρακτηρισμός της.
Τηλεγραφικός και σαφής ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, απάντησε σε όλες τις φωνές που εντός του Κογκρέσου ζητούν την άρση του εμπάργκο που κρατά εδώ και σαράντα χρόνια, μία συζήτηση που άναψε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, που ζήτησε την άρση του εμπάργκο, με όρους εννοείται.
Οπως ακριβώς έκανε και ο Πρόεδρος Μπους κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας ενώπιον των Κουβανών - Αμερικανών στο Μαϊάμι, αποσαφηνίζοντας την εικόνα. Ο Τζορτζ Μπους κατηγόρησε τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ότι είναι «τύραννος» και «δικτάτορας» και δήλωσε ότι το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση της Αβάνας δεν αποδεικνύει ότι σκοπεύει να δεσμευτεί στο δρόμο του εκδημοκρατισμού...
«Αν η κουβανική κυβέρνηση λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει το ότι οι εκλογές του 2003 θα είναι ελεύθερες και δίκαιες και αν η Κούβα υιοθετήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις οικονομικής φιλελευθεροποίησης, τότε και μόνον τότε θα εργαστώ με το Κογκρέσο για να χαλαρώσει το εμπάργκο για το εμπόριο και τα ταξίδια ανάμεσα στις δυο χώρες μας». Οπου αναγκαία μέτρα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2003 είναι να «επιτραπεί η εισροή ξένων παρατηρητών». `Η αναγκαίοι και απαραίτητοι όροι για μεταρρυθμίσεις είναι η «απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων», η «απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων», «να επιτραπεί η δράση της αντιπολίτευσης» κ.ά. Προϋπόθεση, τέλος, είναι να εγκαταλειφθεί πλήρως το σοσιαλιστικό σύστημα διακυβέρνησης! Στόχος της ομιλίας του Μπους είναι να «αντιμετωπιστούν» οι φωνές που ακούγονται τελευταία στις ΗΠΑ, για χαλάρωση του εμπάργκο και των περιορισμών στις επισκέψεις Αμερικανών πολιτών στην Κούβα. Μεταξύ εκείνων που ζητούν μια τέτοια εξέλιξη είναι μέλη του Κογκρέσου, τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς, και σύμφωνα με τους παρατηρητές τα μέλη που επιθυμούν την άρση είναι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία και στα δύο Σώματα. Τέλος, ειδική σημασία αποκτά η ομιλία αυτή, για εσωτερικούς καθαρά λόγους, όπως είναι η μετάβαση Μπους στην πολιτεία της Φλόριντα, που έκρινε την προεδρία και όπου ο αδελφός του Τζεμπ Μπους είναι υποψήφιος ξανά για κυβερνήτης της Πολιτείας. Μία Πολιτεία που οι Δημοκρατικοί ερίζουν ότι θα την αποσπάσουν από τους Ρεπουμπλικάνους, κατά τις εκλογές του Νοέμβρη.
Το ΚΕΚΡ - ΕΚΚ θα προσφύγει στα δικαστήρια
Στη διαδικασία επανακαταγραφής έχουν μπει όλα τα πολιτικά κόμματα της Ρωσίας, μετά την ψήφιση του νέου νόμου «Για τα πολιτικά κόμματα». Στις 15/5/2002 το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε με αστείες, αλλά την ίδια ώρα επικίνδυνες δικαιολογίες την επικύρωση του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ. Συγκεκριμένα, στην απορριπτική απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που την υπογράφει ο υποδιευθυντής του Τμήματος για τις Υποθέσεις των Κοινωνικών και Θρησκευτικών Ενώσεων Γ. Ν. Μονάχοφ, αναφέρονται τα εξής:
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέτασε την αίτηση και τα ιδρυτικά ντοκουμέντα, που δόθηκαν για επικύρωση στις 19 Απρίλη 2002 από το πολιτικό κόμμα "Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών" (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ). Η αίτησή σας δε γίνεται δεκτή για τους παρακάτω λόγους: Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καταστατικού του κόμματος, βασικοί στόχοι του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ είναι η διαμόρφωση της κοινής γνώμης των πολιτών στο πνεύμα του επιστημονικού κομμουνισμού για την αναγκαιότητα του επαναστατικού (με την έννοια του ριζικού) μετασχηματισμού της δομής της κοινωνίας, με την εγκαθίδρυση της κυριαρχίας της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και την εξασφάλιση πάνω σ' αυτή τη βάση της ολόπλευρης ελεύθερης ανάπτυξης και της ευημερίας όλων των μελών της κοινωνίας. Με βάση το άρθρο 54 του Κρατικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα νομικά πρόσωπα των μη εμπορικών οργανώσεων θα πρέπει να υποδεικνύουν το χαρακτήρα της δραστηριότητάς τους. Η ονομασία του πολιτικού κόμματος αναπόσπαστα συνδέεται με τους στόχους και τους σκοπούς του, οι οποίοι θα πρέπει σε τελική φάση να ανταποκρίνονται στην ονομασία του πολιτικού κόμματος. Ο όρος "επανάσταση" σημαίνει ανατροπή στις κοινωνικοπολιτικές σχέσεις, που γίνεται με βίαιο τρόπο και οδηγεί στο πέρασμα της κρατικής εξουσίας από τη μια κυρίαρχη τάξη σε μια άλλη, κοινωνικά πρωτοπόρα (ερμηνευτικό λεξικό υπό τη σύνταξη του καθηγητή Ουσακόφ Ντ. Μπ.). Επομένως, το πολιτικό κόμμα που χρησιμοποιεί στον τίτλο του τη φράση "Επαναστατικό Κόμμα", έχει τέτοιους στόχους, οι οποίοι αποβλέπουν στη βίαιη αλλαγή των βάσεων του συνταγματικού συστήματος και στην παραβίαση της ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η ίδρυση και η δράση πολιτικών κομμάτων με τους παραπάνω στόχους απαγορεύεται με βάση το 1ο άρθρο του Ομοσπονδιακού νόμου αρ. 1 άρθρο 9/ 11.07.2001 Νο.95 "Για τα πολιτικά κόμματα". Επίσης σας εφιστούμε την προσοχή για την παράβαση του άρθρου 25 του παραπάνω Ομοσπονδιακού νόμου, γιατί στα αντίγραφα των πρακτικών των συνδιασκέψεων των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος δε γράφεται ότι η εκλογή των καθοδηγητικών και ελεγκτικών οργάνων έγινε με μυστική ψηφοφορία. Με βάση τα παραπάνω, με βάση το άρθρο 20 του Ομοσπονδιακού νόμου "Για τα πολιτικά κόμματα", απορρίπτουμε την αίτηση για επικύρωση του πολιτικού κόμματος "Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών" (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ). Η απορριπτική απόφαση δεν αποτελεί εμπόδιο για την επαναληπτική υποβολή ντοκουμέντων στα αρμόδια όργανα, με την προϋπόθεση ότι θα εξαλειφθούν οι παραπάνω αιτίες που οδήγησαν στην απορριπτική απόφαση».
Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ σημειώνει ότι «το ΚΕΚΡ - ΕΚΚ είναι ένα από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (το άλλο είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας) που κατάφερε να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες από το νέο νόμο διατάξεις, εδώ και ενάμιση μήνα». (Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση να σημειώσουμε ότι μεταξύ των άλλων ο νέος νόμος, που επιτρέπει την κάθοδο στις εκλογές μόνο των πολιτικών κομμάτων, απαιτεί, μεταξύ των άλλων, για να επικυρώσει ένα κόμμα να δηλώσει αυτό τουλάχιστον 10.000 μέλη του στις αρχές, με όλα τα στοιχεία τους, διεύθυνση, αριθμό ταυτότητας κλπ., καθώς επίσης αυτά τα μέλη να βρίσκονται σε τουλάχιστον 45 (από τις 89) περιοχές της Ρωσίας). Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στις 13 Μάη ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σιντορένκο υπέγραψε την απόφαση με την οποία απορρίπτεται η αίτηση του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ για επανακαταγραφή, επειδή στον τίτλο, στο Καταστατικό και στο Πρόγραμμα του Κόμματος υπάρχει η λέξη "επανάσταση". Φαίνεται ότι - συνεχίζει η ανακοίνωση - οι ασήμαντοι φωνακλάδες υπάλληλοι σχεδιάζουν ακόμα και να απαγορεύσουν τη χρήση της λέξης "επανάσταση". Το ΚΕΚΡ - ΕΚΚ θα προσφύγει στο δικαστήριο ενάντια σ' αυτή την παράνομη ενέργεια του υπουργείου Δικαιοσύνης».
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-
Τα σημεία των καιρών στην Ιρλανδία, καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έδειχναν ότι ο νικητής των εκλογών δε θα ήταν άλλος από το Φιάνα Φέιλ, το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μπέρτι Αχερν. Ωστόσο, ένα από τα σημεία - με την αρωγή των δημοσκοπήσεων - δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως. Το Φιάνα Φέιλ δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία (έλαβε 80 έδρες έναντι 83 που χρειαζόταν), συνεπώς η Ιρλανδία για άλλη μία φορά οδεύει ολοταχώς για μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Το Φάινα Γκέιλ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, πρέπει να συμβιβαστεί με τις 312 έδρες και τη συρρίκνωση των δυνάμεών του. Εύλογο λοιπόν το ότι ο Μάικλ Νούναν, επικεφαλής του Φιάνα Γκέιλ, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, δηλώνοντας πως ήταν μια πολύ κακή μέρα για το κόμμα του. Το Σιν Φέιν -θεωρείται πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ - που διέθετε μόνο ένα βουλευτή στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, αποκόμισε μεγάλα κέρδη στις εκλογές, εξασφαλίζοντας ποσοστό 7% και τρεις με έξι έδρες. Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, θα δρομολογήσει και εξελίξεις στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου το Σιν Φέιν έχει το κέντρο των δυνάμεών του.