ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα θρανία

Στα μέσα του Σεπτέμβρη και τότε - μη ρωτάτε, παιδιά, πόσα χρόνια πριν - επιστρέφαμε κι εμείς στα θρανία. Με μια πάνινη τσάντα στον ώμο, με λίγα φθαρμένα βιβλία που είχαμε αγοράσει μισοτιμής από παλιότερους μαθητές και με το πηλήκιο στο κεφάλι. Το διαβόητο αυτό καπέλο με την κουκουβάγια και τα κίτρινα σιρίτια ήταν τόσο πλατύ, ώστε το ονομάζαμε ταψί και κανείς μας δεν ήθελε να το φοράει. Οσο κι αν το απεχθανόμαστε όμως, αναγκαζόμαστε να το βάζουμε στο κεφάλι γιατί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ήταν σαφής: "Μαθητής τις - έλεγε - δύναται να προσέλθει εις το σχολείον έστω και ανυπόδητος αν δε διαθέτει υποδήματα, χωρίς πηλήκιον όμως δε γίνεται δεκτός"!

Τέτοιες μέρες ακριβώς άρχιζε και τότε, παιδιά, η νέα σχολική χρονιά και οδεύαμε στα σχολεία με μπαλωμένα ρούχα, κουρεμένοι με την ψιλή και σχεδόν μελαγχολικοί, γιατί αναλογιζόμαστε ότι μας περίμενε πάλι ο χάρακας, που αποτελούσε, τότε, βασικό μέσον "σωφρονισμού" και "μάθησης". Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι στις τάξεις μας έλειπαν πολλές φορές και οι κιμωλίες, αλλά οι βίτσες αφθονούσαν!

Σκληρά τα σχολεία τότε, αλλά όσοι από εμάς συνεχίζαμε να μαθαίνουμε γράμματα θεωρούμασταν προνομιούχοι. Διότι υπήρχαν αρκετά παιδιά που σταματούσαν τη φοίτηση, πριν καν τελειώσουν το δημοτικό, και έβγαιναν στη βιοπάλη. Χρόνια και χρόνια πέρασαν από εκείνες τις δύσκολες εποχές και ακόμη θυμάμαι μια πάμπτωχη συμμαθήτριά μου που αν και ήταν άριστη δεν τελείωσε το δημοτικό. Το εγκατέλειψε στην τελευταία τάξη για να πάει να δουλέψει στο υφαντουργείο της πόλης μας με πλήρες οκτάωρο και λειψό μεροκάματο. Τότε δεν υπήρχε ίσως ο νόμος που απαγορεύει τώρα - έστω και στα χαρτιά - την εργασία πριν από την ηλικία των δεκατεσσάρων χρόνων. Εκείνα τα χρόνια η εκμετάλλευση των ανηλίκων άρχιζε πιο νωρίς. Και τα παιδιά - σκλάβοι ήταν αρκετά.

Εμάς τους μαθητές, όπως είπα, μας θεωρούσαν τυχερούς και έτσι αισθανόμαστε κι εμείς μερικές φορές και κρυφοκαμαρώναμε. Γιατί πιστεύαμε ότι καθισμένοι στα θρανία θα διευρύνουμε τις γνώσεις μας και θα ανοίξουμε τα μάτια μας. Αργήσαμε πολύ να καταλάβουμε οι καημένοι ότι την εποχή που εμείς μαθαίναμε για τους μοχλούς και τα υπομόχλια, η φυσική είχε φτάσει στη θεωρία των κβάντα και οι επιστήμονες ετοίμαζαν ταξίδια στο Διάστημα.

Αργήσαμε επίσης να καταλάβουμε ότι σκόπιμα στα βιβλία της Ιστορίας μας δεν υπήρχε λέξη για τη δράση του Μακρυγιάννη, για τη δολοφονία του Ανδρούτσου, την καταδίκη του Κολοκοτρώνη, το διχασμό κλπ. Και τέλος αργά καταλάβαμε πως όταν διδασκόμαστε στην "αγωγή του πολίτου" ότι το πολίτευμα της Ελλάδας είναι δημοκρατικό, τα έκτακτα στρατοδικεία έστελναν στο απόσπασμα τους λαϊκούς αγωνιστές και στα ξερονήσια της χώρας υπέφεραν τα πάντα χιλιάδες εξόριστοι.

Δεκαετίες πέρασαν από τότε, παιδιά, που είμαστε στη δική σας ηλικία και πηγαίναμε σχολείο και μέσα σ' αυτό το διάστημα πολλές αλλαγές έγιναν στην παιδεία. Καταργήθηκε το πηλήκιο, η ποδιά, η ψιλή, τα βιβλία διανέμονται δωρεάν πια και η φοίτηση, λέει, στο γυμνάσιο έγινε υποχρεωτική. Οι αλλαγές αυτές όμως μετέβαλαν την επιφάνεια και όχι την ουσία των πραγμάτων. Και το εκπαιδευτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι αναχρονιστικό, αγκυλωμένο και υπηρέτης του συστήματος. Ταυτόχρονα η μόρφωση παραμένει προνόμιο των λίγων παρά τις μεγαλοστομίες που ακούγονται για ίσες ευκαιρίες κλπ.

Το πηλήκιο, δηλαδή, καταργήθηκε προ πολλού για τους μαθητές, αλλά όχι και για την παιδεία. Αυτή παραμένει στα παλιά, εξακολουθώντας να φοράει "καπέλο". Και με τις διατυμπανιζόμενες "αλλαγές" του Αρσένη, είναι βέβαιο ότι το "καπέλωμα" γίνεται πολύ μεγαλύτερο.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΛΑΚΑ
"Πισινάτη" η συνοικία των Θεών!

Η πρώτη πισίνα ξεφύτρωσε σε ένα διατηρητέο στην οδό Ερωτοκρίτου και η δεύτερη δίπλα από ένα δημοτικό σχολείο, στη συμβολή των οδών Φλέσσα και Αδριανού. ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμος Αθηναίων σιωπούν ένοχα, παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες των κατοίκων

Μάρτυρες μιας εφιαλτικής μετάλλαξης και πολιτιστικής κακοποίησης της γειτονιάς τους γίνονται καθημερινά οι κάτοικοι της Πλάκας. Η περιοχή τους "βυθίζεται", μέρα με τη μέρα, στις πισίνες που κατασκευάζονται σε διατηρητέα κτίρια, τα οποία έχουν αγοράσει ιδιώτες! Μ' αυτόν τον τρόπο, η "συνοικία των Θεών" μεταμορφώνεται σε γειτονιά - αναψυκτήριο από μια χούφτα θνητούς, που προετοιμάζουν με γρήγορους ρυθμούς την Πλάκα για την περίφημη "ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων". Προετοιμάζουν, δηλαδή, τη μετατροπή της σε μια συνοικία, ικανή να παρέχει τις οποιεσδήποτε υπηρεσίες σε τουρίστες - επισκέπτες και μόνον. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς, ίσως, να έχουν αντιληφθεί ότι η μετάλλαξη της συνοικίας τους εξυπηρετεί τον παραπάνω στόχο. Την ενοποίηση...

Η πρώτη πισίνα "ξεφύτρωσε" σε ένα διατηρητέο της οδού Ερωτοκρίτου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει σε γνωστό εφοπλιστή. Ακολούθησε κι άλλη πισίνα δίπλα από ένα δημοτικό σχολείο, στη συμβολή των οδών Φλέσσα και Αδριανού. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεκάδες λίτρα νερού από τις πισίνες διοχετεύονται στους αγωγούς ακαθάρτων, κάτι που είναι παράνομο. Κι αυτό, γιατί στο χαρτί που συνάπτει η ΕΥΔΑΠ στο λογαριασμό νερού προς τους καταναλωτές αναφέρει ότι "τα νερά της βροχής, από τους ακάλυπτους χώρους, τις ταράτσες και τα μπαλκόνια των κτιρίων δεν πρέπει να καταλήγουν στους αγωγούς ακαθάρτων, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιστροφής των λυμάτων στα κτίρια", δηλαδή να πλημμυρίσουν.

Οι κάτοικοι απαιτούν να αποκατασταθεί ο περιβάλλων χώρος των διατηρητέων και να διατηρηθεί η παραδοσιακή μορφή της συνοικίας. Παρ' όλα αυτά, οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων δεν έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε καμία απολύτως ενέργεια, επιδοκιμάζοντας έμμεσα την κακοποίηση της περιοχής και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Στις επιστολές διαμαρτυρίας που έχουν στείλει προς το Δήμο Αθηναίων και το ΥΠΕΧΩΔΕ, η απάντηση είναι η ίδια: "Τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή, στα πλαίσια της "Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων", θα αναδείξουν και θα προστατεύσουν τη φυσιογνωμία της Πλάκας". Και, βέβαια, ανάδειξη και προστασία φαίνεται πως σημαίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τουριστική αξιοποίηση της περιοχής με κάθε τρόπο. Ακόμα και με πισίνες...

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την "ανάπλαση της Πλάκας", τα οποία εντάσσονται στην "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων", η οδός Ερωτοκρίτου προβλέπεται να πεζοδρομηθεί και, κατά συνέπεια, να αποτελεί έναν από τους εμπορικότερους και τουριστικούς δρόμους της Πλάκας. "Ομως, οι αυθαιρεσίες δε σταματάνε εκεί, συνεχίζονται και, μάλιστα, σε μεγαλύτερο βαθμό στην οδό Ερωτοκρίτου", υπογραμμίζουν οι κάτοικοι, σε επιστολές που έχουν στείλει κατά καιρούς στο Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα, αναφέρουν: "Ξηλώθηκαν τα λειτουργικά πεζοδρόμια, που υπήρχαν στην παρακείμενη οδό Ερωτοκρίτου, η οποία στρώθηκε με γλιστερές πλάκες. Αποτέλεσμα, η οδός Ερωτοκρίτου να συγκεντρώνει και τα νερά της βροχής από τους υψηλότερου επιπέδου δρόμους και, μη διαθέτοντας πεζοδρόμια, αφήνει να κυλούν σε όλο το πλάτος της, σχηματίζοντας κανονικό ρυάκι. Φαίνεται πως είναι αρκετό ότι κάποιοι καρπώθηκαν 160 εκατομμύρια δρχ. από το πρόγραμμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, για να καταστρέψουν την ιστορικότερη περιοχή της Πλάκας".

Ε. Τ.

Η μία μετά την άλλη "ξεφυτρώνουν" οι πισίνες στη "συνοικία των θεών"

"Είναι αρκετό για κάποιους που καρπώθηκαν 160 εκατομμύρια δρχ. να καταστρέψουν την ιστορικότερη περιοχή της Αθήνας", λένει οι κάτοικοι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ