Μέχρι και 46,53% η διαφορά τιμής. Στην πρώτη θέση η πολυεθνική «Carrefour», ακολουθούν «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» και «ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ»
Eurokinissi |
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην ουσία επαλήθευσε συγκεκριμένες καταγγελίες για πρακτικές των οποίων θύματα έχουν πέσει κατά καιρούς πολλοί καταναλωτές και διαβίβασε τα σχετικά στοιχεία στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Αυτό, βέβαια, που ο καθένας αντιλαμβάνεται είναι ότι η... παρέμβαση της Γραμματείας σε καμιά περίπτωση δεν αγγίζει το πρόβλημα της καθημερινής αβάσταχτης ακρίβειας και των ανατιμήσεων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για είσπραξη στο ταμείο μεγαλύτερου ποσού για κάποιο προϊόν από εκείνο που αναγραφόταν στην πινακίδα που υπήρχε στο ράφι. Οι διαφορές τιμών, μάλιστα, έφταναν μέχρι και 46,53%!!! Για παράδειγμα στα «Carrefour» στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής για ένα λίτρο γάλα ΦΑΡΜΑ «γράφτηκε» τιμή 1,21 ευρώ, ενώ στο ράφι η τιμή ήταν 1,16 ευρώ. Η μεγαλύτερη διαφορά τιμής εντοπίστηκε σε χύτρα βαθιά 24 cm που τελικά πωλήθηκε 46,89 ευρώ, ενώ στο ράφι η τιμή ήταν 32 ευρώ.
Αναλυτικά, διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:
Πέρα από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαπάτησης των καταναλωτών μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στο κατάστημα «Carrefour» στο Γέρακα, σε δέκα προϊόντα που έχουν το «μαγικό κωδικό» που διαφημίζεται σε τηλεοπτικό κανάλι διαπιστώθηκε ότι σε δύο από αυτά δεν υπήρχαν τιμές, σε δύο υπήρχαν άλλες τιμές στις μικρές ταμπέλες, άλλες στις μεγάλες και άλλες πλήρωνε τελικά ο καταναλωτής στο ταμείο.
Στο μεταξύ, το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) για αναστολή της διαδικασίας επιβολής των προστίμων των 17 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο ΣΕΣΜΕ ζητούσε αναστολή, μέχρι να εκδικαστεί από το Εφετείο προσφυγή που είχε κάνει για διάφορα διαδικαστικά θέματα. Ετσι, την Παρασκευή η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ανακοινώσει επίσημα στον ΣΕΣΜΕ την εισήγηση της Γραμματείας της Επιτροπής για τα πρόστιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΣΜΕ προτίθεται να προσφύγει εκ νέου στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την αναβολή της επιβολής του προστίμου.
Υπερδιπλάσια ποσοστά αύξησης επιβάλλουν οι βιομήχανοι στα εμπορεύματα που διαθέτουν στην εγχώρια αγορά - επιβαρύνοντας έτσι την ντόπια λαϊκή κατανάλωση - συγκριτικά με τα ποσοστά αύξησης των τιμών στα εμπορεύματα που προορίζονται για εξαγωγή. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που αφορούν στο «δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία», τα οποία αποτελούν προάγγελο νέων ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο μέσος δείκτης αυξήθηκε κατά 4,5% τον Απρίλη του 2005 έναντι αύξησης 1,6% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ταυτόχρονα, οι βιομήχανοι συνεχίζουν να κερδοσκοπούν σε βάρος της ντόπιας κατανάλωσης, καθώς τιμολογούν τα εμπορεύματα με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, ανάλογα με το εάν τα προορίζουν για την εγχώρια κατανάλωση ή για εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, η αύξηση του «δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς», έφτασε στο 5,1% έναντι αύξησης 2,4% στο δείκτη που αφορά την εξωτερική αγορά.
Την προληπτική απόσυρση από την αγορά κρεμαστής πιπίλας, επειδή κρίθηκε ότι μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, ζήτησε από τους εισαγωγείς της η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Πρόκειται για την κρεμαστή πιπίλα με την επωνυμία SARO (αριθμός μοντέλου 4558 κινεζικής κατασκευής που εισάγεται στην ΕΕ από την εταιρία SARO IMPORT - EXPORT και στην Ελλάδα διατίθεται από την εταιρία «Γ. Κουδούνης ΕΠΕ»). Διατέθηκαν στην αγορά 32 τεμάχια το 2003 και 56 το 2004.
Το 2005 - σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία - δε διατέθηκε στην αγορά κανένα τεμάχιο. Υπάρχουν όμως αποθέματα ακόμα στα καταστήματα, κυρίως της περιφέρειας, τα οποία δε συνοδεύονται καν από τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και προφύλαξης στα ελληνικά. Η Γραμματεία ενημερώθηκε μέσω του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών στις 27 Μάη ότι οι ισπανικές αρχές απέσυραν από την αγορά το συγκεκριμένο είδος που αποτελείται από μία πόρπη διακοσμητική που στερεώνεται στο ρούχο και ένα αλυσιδάκι από το οποίο κρέμεται η πιπίλα. Κρίθηκε ότι η πόρπη δεν έχει αρκετά μεγάλες τρύπες εξαερισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας σε περίπτωση που καλυφθεί το στόμα του παιδιού από την πόρπη.
Διευκρινίσεις για τα πρατήρια που μπορούν να διανυκτερεύουν έδωσε χτες η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), υπενθυμίζοντας στα μέλη της και τις κυρώσεις που θα υφίστανται οι παραβάτες. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία κάνει λόγο - εμμέσως πλην σαφώς - για πρατήρια που παραμένουν ανοιχτά τη νύχτα, χωρίς να περιλαμβάνονται στις λίστες με τα διανυκτερεύοντα πρατήρια που εγκρίνουν οι νομαρχίες.
Με τη χτεσινή της ανακοίνωση η ΟΒΕ υπενθυμίζει πως το θερινό ωράριο των πρατηρίων υγρών καυσίμων που εφαρμόζεται από την 1η Μάη και θα ισχύσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη είναι 6.00 το πρωί μέχρι 10.30 το βράδυ. Μετά από αυτήν την ώρα παραμένουν ανοιχτά μόνο τα πρατήρια που έχουν εγκρίνει οι νομαρχίες ως διανυκτερεύοντα.
«Οι παραβάτες του ωραρίου τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και με διοικητικά πρόστιμα τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου», προειδοποιεί η Ομοσπονδία.
Για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους, εγκαλεί την κυβέρνηση η ηγεσία των φαρμακοβιομηχάνων.
Στην ετήσια γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, οι φαρμακοβιομήχανοι: