Νέα στρατεύματα στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου |
Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δεν παρέλειψε να απειλήσει με χρήση βίας όποιες εθνοτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο επιχειρήσουν να προκαλέσουν διεθνοτικά επεισόδια διαβεβαιώνοντας ότι οι γερμανο-αυστριακές ενισχύσεις είναι σε θέση να συμβάλουν στην εξασφάλιση ενός «ήσυχου περιβάλλοντος» στο προτεκτοράτο.
Οι ενισχύσεις της KFOR προκάλεσαν τη θετική αντίδραση του υπουργού Αμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβιτς της σερβικής κυβέρνησης που χρόνια τώρα έχει εναρμονισθεί με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που προκάλεσαν τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του '90 και έχει αποδεχθεί το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε ρόλο «φύλακα» και «εγγυητή» της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο...
Παρ' όλα αυτά, την περασμένη βδομάδα, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητο το ξέσπασμα του ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX), την οποία κατηγόρησε για ανεπάρκεια στη διεκπεραίωση βασικών καθηκόντων και για σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό της.
Μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ράσμουσεν είπε ότι εξαιτίας της ανικανότητας της ΕULEX στο Κοσσυφοπέδιο το ΝΑΤΟ έχει κληθεί να αναπληρώσει τα κενά και έχει αναλάβει ενισχυμένο ρόλο ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Υποστήριξε έτσι ότι χρειάζεται μία «στενότερη συνεργασία» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ εκφράζοντας μάλιστα «έντονη» επιθυμία για «έναν ισχυρό ρόλο της ΕΕ στην περιοχή μέσω μιας ισχυρής Eulex». Ο Ράσμουσεν μάλιστα κάλεσε τους παρόντες ευρωβουλευτές να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής στήριξης της EULEX...
Διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ νωρίτερα είχαν διατυπώσει ενστάσεις για το γεγονός ότι η KFOR, στα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο, την περασμένη χρονιά, ανέλαβε καθήκοντα αστυνομίας και ασφάλειας, για τα οποία δεν έχει λάβει εντολή λόγω προβλημάτων στην αστυνομική δύναμη της ΕΕ. Πάντως, ο Γερμανός διοικητής της KFOR κατά την επίσκεψή του στο Ποντούγιεβο σχολίασε την Τετάρτη τις επικρίσεις του Ράσμουσεν για την ΕULEX λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος αξιωματούχος «δεν εξέφρασε δυσαρέσκεια για έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού αλλά κριτική για την ικανότητα της αποστολής της ΕΕ».
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του αντιπροέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Λι Κετσιάν, στη Ρωσία (προβλέπεται συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, όσο και με τον νεοεκλεγμένο Ρώσο Πρόεδρο, Β. Πούτιν), την Ουγγαρία και την έδρα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε στις 26 Απρίλη, η εφημερίδα του ΚΚ Κίνας, «Ζεμίν Ζιμπάο» δημοσιεύει άρθρο του Τζιν Τσανζούν, υποδιευθυντή του Ινστιτούτου διεθνών σχέσεων του Λαϊκού πανεπιστημίου της Κίνας, για τις διεθνείς σχέσεις, που οικοδομεί η ανερχόμενη αυτή δύναμη της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.
Οπως σημειώνεται στο άρθρο «η κινεζική διπλωματία ήδη από καιρό ξεπέρασε την εποχή των ιδεολογικών διαχωρισμών, που αντικαταστάθηκε από το στρατηγικό συσχετισμό. (...) Μια τέτοια στρατηγική προσέγγιση προσφέρει περισσότερο χώρο για δράση: οι δυτικές χώρες ακόμα δίνουν μεγάλη προσοχή στην Κίνα, ενώ η Κίνα υποστηρίζει τις φιλικές σχέσεις με τα σχετικά αδύναμα αναπτυσσόμενα κράτη και τον Ανατολικό κόσμο(...) Μετά την ολοκλήρωση του Ψυχρού Πολέμου μειώθηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ενώ σήμερα είναι πιο δυνατή η αντιπαράθεση μεταξύ Βορρά και Νότου, ειδικά μεταξύ του ισλαμικού κόσμου και της Δύσης. Ωστόσο, ύστερα από την αποδυνάμωση των δυτικών χωρών, καθώς και από την ενίσχυση της ανισορροπίας της διεθνούς δομής, συμπεριλαμβανομένων της αντιπαράθεσης δυτικού και μη δυτικού πολιτισμού, των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, δημιουργείται χώρος για την Κίνα, ώστε αυτή να επιδείξει τις δυνατότητές της».
Σύμφωνα με το άρθρο, αυτός ο επιπλέον «χώρος» δράσης, που εμφανίστηκε για την Κίνα της δίνει τη δυνατότητα ευρείας οικονομικής συνεργασίας με τις κορυφαίες δυτικές χώρες, αλλά και με τη Ρωσία και τις αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχο «τη μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής» και μιας «ισορροπημένης διπλωματίας».
Βασικό συστατικό της τελευταίας, σύμφωνα με το άρθρο, είναι το ότι «η Κίνα δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραδοσιακή διπλωματική σκέψη της «συγκρότησης συμμαχιών», γιατί τότε ο κόσμος θα επέστρεφε στον Ψυχρό Πόλεμο».
Να σημειωθεί πως τα παραπάνω γράφονταν την ώρα που Κίνα και Ρωσία ολοκλήρωναν τα μεγάλα κοινά ναυτικά τους γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα, όταν ανάλογα γυμνάσια πραγματοποιούσαν σχεδόν ταυτόχρονα ΗΠΑ - Φιλιππίνες, σε περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική.