ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
Συμφωνικά ηχοχρώματα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Ξεκινάει αύριο η νέα συναυλιακή περίοδος για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Ξεκινάει αύριο η νέα συναυλιακή περίοδος για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το φετινό συναυλιακό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο οποίο περιλαμβάνονται 30 συνολικά συναυλίες (21 στο Μέγαρο Μουσικής, 7 στο «Παλλάς», 2 στην Κωνσταντινούπολη) και 6 εκπαιδευτικές. Η ορχήστρα, εξάλλου, που ξεκίνησε τη νέα σεζόν συμμετέχοντας στο ανέβασμα της «Υπνοβάτιδας», θα πάρει μέρος και σε άλλη μια όπερα, την «Αϊντα». Η συναυλιακή της δραστηριότητα ξεκινάει αύριο στο Μέγαρο Μουσικής, με την παρουσίαση σε πρώτη εκτέλεση της καντάτας «Ρινάλντο» του Μπραμς και της «Εορταστικής εισαγωγής» του Βέμπερ, ενώ θ' ακουστούν και τα «Τραγούδια ενός οδοιπόρου» του Μάλλερ. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής, ενώ σολίστ θα είναι η σοπράνο Μαρίνα Κρίλοβιτς και ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης. Συμμετέχει η Χορωδία Εμπορικής Τράπεζας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την 1η του Δεκέμβρη, υπό τη διεύθυνση του Γεωργιανού Τζάνσουνγκ Καχίτζε, καθώς και το «Γκαλά Ρωσικής Οπερας» στις 15 του Δεκέμβρη, στο οποίο θα συμμετάσχει η διάσημη Ρωσίδα υψίφωνος Γκαλίνα Γκορτσακόβα. Η επέτειος των 250 χρόνων από το θάνατο του Μπαχ θα τιμηθεί στις 21 του Δεκέμβρη, οπότε θα παρουσιαστεί το «Ορατόριο των Χριστουγέννων».

Με την ΚΟΑ θα συνεργαστούν φέτος μεγάλα ξένα ονόματα, μεταξύ των οποίων ο πιανίστας Βλαντιμίρ Κράνιεφ, ο Μαξίμ Σοστακόβιτς (γιος του Ντμίτρι Σοστακόβιτς), ο μαέστρος Λίο Μπρόουερ, ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι (στις 3/4 θα παρουσιαστούν τα «Πάθη κατά Λουκάν» υπό τη διεύθυνση του συνθέτη) και ο τενόρος Χοσέ Κούρα.

  • Με το μουσικό κύκλο «Βραδιές Γκαλά», που αρχίζει την Παρασκευή, ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος για την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Η πρώτη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη του Δημήτρη Σγούρου, φέρει τον τίτλο «Από το παιδί θαύμα στον ώριμο καλλιτέχνη» και παρουσιάζει έργα Μότσαρτ και Τσαϊκόφσκι. Εκτός από τις «Βραδιές Γκαλά», το πρόγραμμα της ΚΟΘ περιλαμβάνει επίσης τις μουσικές εκδηλώσεις των κύκλων «Ενα Νέο Ξεκίνημα», καθώς και «Οι "κλασικοί" του 20ού αιώνα και η νεότερη σχολή της Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο των οποίων θα συμμετέχουν διακεκριμένοι σολίστ και ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες.

Φωνές και «Ψίθυροι»

Τραγούδια του νέου της δίσκου «Ψίθυροι» θα παρουσιάσει η Χάρις Αλεξίου, συνοδευόμενη από μικρό μουσικό σύνολο, σε συναυλία που θα δώσει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν δικές της συνθέσεις, καθώς και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλου κ.ά. Μαζί της στη σκηνή θα βρεθούν μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Παλλήνης, καθώς ο σκοπός της συναυλίας είναι να προβάλει το έργο που γίνεται στα μουσικά σχολεία.

  • Στην κρητική μουσική και το έντεχνο τραγούδι είναι αφιερωμένη η βραδιά, που θα παρουσιάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σήμερα, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια). Ο Κρητικός ερμηνευτής θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του, ένα απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο», αγαπημένες δημιουργίες Ελλήνων συνθετών, καθώς και επιλεγμένα κομμάτια από τους δίσκους του «Ενα φεγγάρι δρόμος» και «Μυθικά καράβια».
  • Στον ίδιο χώρο, αύριο (10.30μμ), φιλοξενείται για μια και μοναδική βραδιά η Γιώτα Βέη. Με αφετηρία την παράδοση ξεκινά μια παράλληλη πορεία σε δρόμους που άνοιξαν οι Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Παπαϊωάννου κ.ά. για να καταλήξει σε κάποια από τα ομορφότερα τραγούδια της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Τη συνοδεύουν οι Δημήτρης Πατερέλης (μπουζούκι) και Θανάσης Πάνου (κιθάρα).
  • Το σύνολο μουσικής δωματίου «Μείζονες Απουσίες» θα δώσει συναυλία σήμερα (8.30μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο Ψυχικού (Δρόση και Δροσίνη, πλ. Σολωμού). Το σχήμα δημιουργήθηκε το 1994 από τον Γ. Γκίκα. Προσφέρει στο κοινό μουσικές γνωστές και αναλλοίωτες στο χρόνο, εκτελεσμένες από ένα μικρό, ευέλικτο και ηχοχρωματικά ποικίλο σύνολο οργάνων.

Γωνιές τραγουδιών
Γ. Ξηντάρης, Ν. Καραγιάννη, Θ. Παπαδόπουλος
Γ. Ξηντάρης, Ν. Καραγιάννη, Θ. Παπαδόπουλος
  • Μια από τις πιο γνωστές ρεμπέτικες κομπανίες, η «Αθηναϊκή Κομπανία» φιλοξενείται στη μουσική σκηνή «9/8» (Λ. Αλεξάνδρας 40), παρουσιάζοντας τραγούδια αγαπημένα που αντέχουν στο χρόνο των Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη, Χιώτη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Καλδάρα κ.ά. Η «Αθηναϊκή Κομπανία» με τη συμμετοχή της Γεωργίας Γραμματικού, του Κοσμά Κοκκόλη και της Σοφίας Σαβουκίδου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα, που σύμφωνα με τους καλλιτέχνες διακρίνεται για την «αυθεντικότητα στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται και παίζονται τα λαϊκά τραγούδια, και το σεβασμό στη μουσική μας ιστορία». Οι γοητευτικές «διαδρομές» τους γίνονται κάθε βδομάδα, από Πέμπτη έως και Κυριακή (11μμ).
  • Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή (20/10), στα «13 Φεγγάρια» (στοά Μπροντγουαίη - Αγ. Μελετίου και Πατησίων), στη σκηνή των οποίων φέτος θα βρίσκονται η Κατερίνα Κούκα, ο Λάμπρος Καρελάς, ο Μιχάλης Παπαζήσης και η Αφεντούλα Ραζέλη. Οι τέσσερις ερμηνευτές με τη συνοδεία μεγάλης ορχήστρας (υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χατζηνικολάου) θα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα, το ρεπερτόριο του οποίου επιμελήθηκαν οι Δ. Μυτιληναίου και Φ. Ταλάντης.
  • Βασισμένο στα πιο όμορφα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια είναι το πρόγραμμα, που έχουν ετοιμάσει και θα παρουσιάζουν η Νάντια Καραγιάννη, ο Γιώργος Ξηντάρης και ο «Οπισθοδρομικός» Θοδωρής Παπαδόπουλος, από την Παρασκευή στο «Σταθμό» (Μαυρομματαίων 22, Πεδίον Αρεως). Με τη συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας θα παρουσιάζουν στη μουσική σκηνή ένα πρόγραμμα διάρκειας πέντε ωρών.
  • Αριστερά: Μπ. Τσέρτος - Θ. Στίγκα στη «Μνησικλέους»
    Αριστερά: Μπ. Τσέρτος - Θ. Στίγκα στη «Μνησικλέους»
    Στα «καλύτερα ελληνικά τραγούδια του αιώνα» είναι αφιερωμένο το πρόγραμμα, που θα παρουσιάζει από τις 26 του Οκτώβρη και για όλη τη χειμερινή περίοδο, ο Χρήστος Νικολόπουλος, στη Μουσική Σκηνή Πειραιά (Ασκληπιού και Κάστορος, δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ). Πλαισιωμένος από τέσσερις δοκιμασμένους ερμηνευτές, τους Μιχάλη Δημητριάδη, Μαρία Σουλτάτου, Μαρία Αλεξίου και Κώστα Σκανδάλη και από δεκαμελή ορχήστρα, ο συνθέτης θα παρουσιάζει ένα απάνθισμα από τα σημαντικότερα τραγούδια (σμυρναίικα, ρεμπέτικα, έντεχνα, λαϊκά), αλλά και δημιουργίες που φέρουν την υπογραφή του.
  • Την ίδια ημέρα (26/10) ξεκινούν οι μελωδικές «διαδρομές» του Μπάμπη Τσέρτου και της Θεοδοσίας Στίγκα στη μουσική σκηνή «Μνησικλέους» (Μνησικλέους 22 και Λυσίου, Πλάκα). Συνοδευόμενοι από μια ομάδα αξιόλογων μουσικών θα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με λαϊκά, ρεμπέτικα, αρχοντορεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, που επιμελήθηκε ο Μπ. Τσέρτος. Μαζί τους στο τραγούδι οι Ελένη Καλαϊτζίδου, Ειρήνη Νικολάου και Χασάν Οβαλί.
  • Στις αρχές του Νοέμβρη ξεκινάει το καινούριο πρόγραμμα της «Μέδουσας» με «πρωταγωνιστές» το κλασικό λαϊκό τραγούδι, το σύγχρονο και το έντεχνο και ερμηνευτές τους Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση, Δέσποινα Ολυμπίου, Ερωφίλη και Δημήτρη Κρανιδιώτη. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Κ. Μακεδόνας, ενώ τη σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης ο Γιάννης Κακλέας.
  • Μουσικές διαδρομές «Sixties», από αύριο στον ομώνυμο χώρο (Ποσειδώνος 42, Π. Φάληρο). Επιτυχίες της δεκαετίας που άφησε εποχή ερμηνεύουν οι Τάκης Αντωνιάδης, Βιβή Κίτσου, Βασίλης Τζαβάρας και η «Σίξτις Μπαντ».

Λυρικά «πακέτα»

Ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων για τη σειρά παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με το σύστημα των «πακέτων», σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγές του θεάτρου χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες. Οι αγοραστές που θα επιλέξουν μία ή περισσότερες ομάδες θα μπορούν να εξασφαλίζουν εισιτήριο νωρίτερα από τους άλλους θεατές, να έχουν συγκεκριμένες θέσεις και να αγοράζουν τα εισιτήριά τους με τις περσινές, χαμηλότερες, τιμές. Συγκεκριμένα, οι τιμές κάθε πακέτου είναι 40.000 δρχ. για το κεντρικό θεωρείο, 34.000 δρχ. για την πλατεία και 28.000 δρχ. για τον εξώστη και τα θεωρεία.

Το πρώτο πακέτο περιλαμβάνει τις όπερες «Κώστας Καρυωτάκης» του Μίκη Θεοδωράκη, «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Μέντελσον, «Αννα Μπολένα» του Ντονιτσέτι και «Ναμπούκο» του Βέρντι. Στο δεύτερο πακέτο παρουσιάζονται το Αφιέρωμα στον Μπαχ, «Αριάδνη στη Νάξο» του Στράους, «Νόρμα» του Μπελίνι και «Παραμύθια του Χόφμαν» του Oφενμπαχ. Στο τρίτο περιλαμβάνονται τα έργα: «Οι Δαιμονισμένοι» του Χάρη Βρόντου, «Καπέλο από Ψάθα Ιταλίας» του Νίνο Ρότα, «Τόσκα» του Πουτσίνι και «Εύθυμη Χήρα» του Λέχαρ. Τέλος, οι αγοραστές του τέταρτου πακέτου θα παρακολουθήσουν: συναυλία Ορχήστρας Δωματίου ΕΛΣ, «Αντρέα Σενιέ» του Τζιορντάνο, «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ και «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι.


Τζαζ - μπλουζ βραδιές
  • Στο «Half Note Jazz Club» (Τριβωνιανού 17, Μετς) συνεχίζεται το ταξίδι στον κόσμο της τζαζ και της δυτικοαφρικάνικης μουσικής από τον σαξοφωνίστα Σίτζι Φίνκελ και οι «Αφρικαν Χερτ». Από την Παρασκευή στη σκηνή θα βρίσκεται ο πιανίστας Ομάρ Σόσα, που με το σεπτέτο του θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με στοιχεία από τη μουσική της Κούβας, της Αφρικής, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής. Εναρξη προγράμματος 11 μ.μ.
  • Στο «Blues People club» (Κέλσου 5-7 και Βουλιαγμένης 63) συνεχίζονται οι γοητευτικές μπλουζ «διαδρομές» από την πιο ταλαντούχα μπάντα του Σικάγου, την εκφραστική φωνή των μπλουζ Shirley Johnson και τον πολυτάλαντο μουσικό Maurice John Vaughn (τραγουδάει, παίζει καυτή ηλεκτρική κιθάρα, αλλά και σαξόφωνο). Την Παρασκευή, τη σκυτάλη θα πάρει ο θρυλικός ντράμερ Willie «Big Eyes» Smith, συνοδευόμενος από το συγκρότημα «Canadian Blues Legends».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ