Κτιριακό πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα περισσότερα σχολεία της Θεσσαλίας. Σε πλήρη απαξίωση έχουν οδηγήσει οι κυβερνώντες τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων
ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-
Με μύρια προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές πολλών σχολείων στη Νέα Ιωνία Βόλου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κτιρίων που στεγάζουν το 1ο, 2ο και 4ο ΤΕΕ, του 1ου ΣΕΚ και του 1ου ΙΕΚ, τα οποία μόνο ως εντελώς ακατάλληλα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Μαθητές και καθηγητές των σχολείων καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία τους λόγω της παλαιότητας των κτιρίων, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητά τους.
Ειδικότερα στο κτιριακό συγκρότημα, όπου λειτουργούν το 2ο ΤΕΕ και το 1ο ΣΕΚ (πρώην πολυκλαδικό λύκειο), σε αρκετές αίθουσες και διαδρόμους παρατηρείται έντονο πρόβλημα υγρασίας στις οροφές, εξαιτίας της έλλειψης στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα αρκετά εργαστήρια να μη λειτουργούν. Επίσης, εξαιτίας της υγρασίας, στις οροφές ο οπλισμός των πλακών έχει διαβρωθεί, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από τις διερχόμενες καλωδιώσεις και τα φωτιστικά σώματα. Οι επανειλημμένες αποκολλήσεις μεγάλων τμημάτων του επιχρίσματος της οροφής, δε, έχουν γίνει κατά καιρούς αιτία τραυματισμού μαθητών.
Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και άλλα σχολεία, όπως το 16ο Νηπιαγωγείο της Νέας Ιωνίας Βόλου το οποίο στεγάζεται σ' ένα πρώην κατάστημα, του οποίου ο εξωτερικός χώρος θυμίζει φυλακή με τα κάγκελα που καλύπτουν την τζαμαρία. Οσον αφορά στον εσωτερικό χώρο δεν μπορεί ν' αεριστεί, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα παράθυρο, ενώ στην τουαλέτα προστέθηκε μια μικρή λεκάνη για τους μαθητές. Και τα χειρότερα θα 'ρθουν το χειμώνα, αφού δεν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, η οποία εξαρτάται από τον ένοικο του διαμερίσματος που βρίσκεται πάνω από το νηπιαγωγείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Νέας Ιωνίας Βόλου έχει ενημερωθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν για την επίλυσή τους. Κτιριακό πρόβλημα, βεβαίως, είτε λόγω ακαταλληλότητας, είτε λόγω έλλειψης αιθουσών, χώρων άθλησης κ.ά. υπάρχει στα περισσότερα σχολεία της Θεσσαλίας εξαιτίας της κυβερνητικής «τσιγκουνιάς», που είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη της Λάρισας χιλιάδες μαθητές αντιμετωπίζουν το μαρτύριο της διπλοβάρδιας λόγω της έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Με ιδιαίτερα οξυμένα κτιριακά προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στην Αχαΐα, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Ελπίδα Παντελάκη που κατέθεσαν στη Βουλή σχετική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.
Τα προβλήματα που επισημαίνουν οι βουλευτές αφορούν το 26ο Δημοτικό σχολείο, του οποίου το κτίριο δεν παραδίδεται λόγω χρεών προς τον εργολάβο, παρόλο που έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και οι μαθητές υποχρεώνονται να συνεχίζουν τα μαθήματα σε διάφορα νοικιασμένα κτίρια.
Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάζεται και στο 36ο και 45ο Δημοτικό καθώς και στο σχολικό συγκρότημα της Αγίας Βαρβάρας.
Τα περισσότερα νηπιαγωγεία της Πάτρας στεγάζονται σε νοικιασμένα καταστήματα χωρίς κατάλληλες αίθουσες και χωρίς προαύλιο χώρο, ενώ το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο στεγάζεται από το 1991 σε προκατασκευασμένες αίθουσες με στέγες που στάζουν το χειμώνα και χώρους ατομικών μαθημάτων 1x2 μέτρα.
Τέλος, το Γυμνάσιο της Κάτω Αχαΐας κρίθηκε ακατάλληλο και υπό κατεδάφιση και η λύση που επιλέχτηκε για προσωρινή εγκατάστασή του στο 3ο Δημοτικό δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί καθυστερούν οι εργασίες ολοκλήρωσής του, με αποτέλεσμα δεκατρία τμήματα να στοιβάζονται σε οκτώ αίθουσες του παλιού παραρτήματος του ίδιου Γυμνασίου.
Οι βουλευτές ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων και την ομαλή συνέχιση της νέας σχολικής χρονιάς στο νομό.
Παρέμβαση του Κόμματος στη Βουλή
Την πολιτική διακρίσεων σε βάρος των παιδιών των Τσιγγάνων, που δεν τους παρέχονται ίδιες δυνατότητες και ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης με όλα τ' άλλα Ελληνόπουλα, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, ενώ παράλληλα καλείται η κυβέρνηση και ειδικά η υπουργός Παιδείας να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του συγκεκριμένου σχολείου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις απαράδεκτες και τριτοκοσμικές συνθήκες του «Διδακτηρίου». Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «οι μαθητές, στην πλειοψηφία τους Τσιγγανόπουλα, φαίνεται ότι θεωρούνται από τους κυβερνώντες πολίτες κατώτερης κατηγορίας, αφού καλούνται αυτοί και οι εκπαιδευτικοί τους να λειτουργούν σε "αίθουσες" παλιών και κατεστραμμένων κοντέινερς που καμία σχέση δεν έχουν με σχολικές αίθουσες».
Motion Team |
Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Οι φοιτητές διεκδικούν την υπενοικίαση ξενοδοχείων για τη στέγασή τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα ανέγερσης νέων σύγχρονων εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων. Επίσης, ζητούν την κατάργηση του ενοικίου που αναγκάζονται να καταβάλουν όσοι διαμένουν στις εστίες και παροχή δωματίων σε όλους τους φοιτητές - παιδιά οικογενειών που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 35.000 ευρώ.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων, προκειμένου να καθοριστεί η μορφή της νέας κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη.
Εξαγγελίες του ...αέρα έμειναν τελικά οι προ λίγων μηνών πομπώδεις δεσμεύσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, για την υποχρεωτική ζώνη ασφαλείας στα λεωφορεία που διακινούν μαθητές όλων των βαθμίδων.
Οι εξαγγελίες Λιάπη για «κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η ζώνη ασφαλείας...» έγιναν μετά το ατύχημα με το σχολικό λεωφορείο έξω από την Αμφιλοχία, αλλά σήμερα - λίγες μέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - δεν έχουν ισχύ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από ανακοίνωση των εκπροσώπων των ιδιοκτητών πούλμαν, οι οποίοι δηλώνουν ότι τηρούν τη νομοθετική ρύθμιση του 1978, η οποία δεν προβλέπει την υποχρέωση για ζώνες ασφαλείας σε οχήματα που μεταφέρουν μαθητές. Η απάντηση στελεχών του υπουργείου Μεταφορών είναι ότι δεν τέθηκε σε ισχύ η σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση, καθώς οι λεωφορειούχοι δήλωσαν ότι δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιήσουν τις σχετικές τροποποιήσεις, ενώ το ίδιο δεν ήταν σε θέση να τους υποχρεώσει.