«Θα φτάσουμε μέχρι το σχίσμα», λέει ο Βαρθολομαίος, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποποιηθεί των δικαιωμάτων επί των μητροπόλεων της Β. Ελλάδας
Βαθαίνει συνεχώς το ρήγμα ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή το θέμα του «ελέγχου» μητροπόλεων των λεγόμενων Νέων Χωρών, δηλαδή των 36 μητροπόλεων της Βόρειας Ελλάδας.
Χτες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, έκανε ευθέως λόγο για την περίπτωση σχίσματος. Είπε συγκεκριμένα: «Εάν από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδος η προσπάθεια υπονομεύσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πριονίσματος των ποδιών επάνω στα οποία στηρίζεται ο Οικουμενικός Θρόνος συνεχιστεί, φοβούμαι ότι τα πράγματα μπορεί να φτάσουν και μέχρι σχίσματος, πράγμα το οποίον απεύχομαι με όλη μου την καρδιά».
Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος όχι μόνον είπε ότι το Πατριαρχείο «δεν πρόκειται να αποποιηθεί των δικαιωμάτων του» επί των μητροπόλεων των «Νέων Χωρών», αλλά απείλησε ότι αν συνεχιστούν οι «προκλήσεις» τότε αυτές οι μητροπόλεις θα επιστρέψουν «στο καθεστώς προ του 1928». «Υπάρχει σχέδιον να αφομοιωθεί και να ενσωματωθεί η Βόρειος Ελλάς εις την Αυτοκέφαλον. Δεν θα το επιτρέψω. Το επαναλαμβάνω και το υπογραμμίζω», είπε.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, απαντώντας σ' ερώτηση δημοσιογράφου σε ραδιοφωνικό σταθμό, αφού είπε ότι «δεν πρόκειται περί κρίσης ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο», αλλά «περί διενέξεως ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» και, μάλιστα, «διενέξεως θεσμικής και όχι προσώπων», που «έχει να κάνει με το διοικητικό και αυτοτελές μέλλον της Εκκλησίας μας κι όχι με τα πρόσωπα», πρόσθεσε με νόημα: «Διοικητικώς οι ορθόδοξες αυτοκέφαλες Εκκλησίες του κόσμου είναι αυτόνομες, αυτοδύναμες και αυτοδιοίκητες. Και ευτυχώς που είναι έτσι, γιατί αν δεν ήταν έτσι θα είχαμε πέσει στον πειρασμό και στην παγίδα του Παπισμού. Οπου ο Παπισμός είναι ενός ανδρός αρχή και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει και στα πολιτικά πράγματα και στα εκκλησιαστικά πράγματα η ενός αδρός αρχή. Σημαίνει στυγνή δικτατορία, δεν υπάρχει δημοκρατικό σύστημα».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί - φαινομενικά τουλάχιστον - να μην παρεμβαίνει στο θέμα. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τ. Χυτήρης, επανέλαβε πως η κυβέρνηση «επιμένει στη θεσμική διάσταση του θέματος και γι' αυτό δεν έχει καμία ανάμειξη» και πως «δεν θα κουραστεί να τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία, σύνεση, ψυχραιμία, σε ένα πνεύμα που να λαμβάνει υπόψη την ιστορικότητα και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, πρέπει να βρεθεί η προσέγγιση και η λύση στους κόλπους της Εκκλησίας».
Στάση μη παρέμβασης τηρεί και η ΝΔ. Γι' αυτό στελέχη του κόμματος έσπευσαν χτες να πάρουν αποστάσεις από τη θέση που πήρε ο Μιλτ. Εβερτ, λέγοντας ότι η θέση της ΝΔ έχει εκφραστεί από τον Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.
Χτες στην Κωνσταντινούπολη έγινε η 7η συνάντηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Μιλώντας στην έναρξη ο κ. Βαρθολομαίος επανέλαβε τη θέση του Πατριαρχείου να αναγνωριστεί στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό Σύνταγμα ο θεσμικός ρόλος της θρησκείας και να αναφερθεί η καθοριστική συμβολή της στην πολιτισμική κληρονομιά των ευρωπαϊκών λαών. Είπε, επίσης, ότι «η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας καθιστά επιτακτική την αποδοχή της Ορθοδόξου προτάσεως, και υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξος παράδοση προέβαλλε πάντοτε την εποικοδομητική συνεργασία Εκκλησίας-πολιτείας αλλά και την ίση κατοχύρωση της ελευθερίας όλων των θρησκειών».
Ολοκλήρωσε την αγόρευσή του, ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου Κ. Παπαδάκης
Αναφορικά με τον πελάτη του ζήτησε την απαλλαγή του απ' όλες τις κατηγορίες για τις οποίες βαρύνεται, γιατί «δεν υπάρχει νόμιμο ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του». Πρόσθεσε δε, ότι «το μόνο αδίκημα το οποίο αποδεικνύεται ότι διέπραξε ο κατηγορούμενος είναι αυτό το οποίο ομολογεί ακόμα και σήμερα, η συμμετοχή του δηλαδή στην "17Ν" με ρόλο περιφερειακό». Ομως και αυτό το αδίκημα, σημείωσε ο Κ. Παπαδάκης, έχει παραγραφεί διότι όπως ο Β. Τζωρτζάτος υποστηρίζει, αποχώρησε από την οργάνωση το 1992 και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο περί του αντιθέτου.
Ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πελάτη του το ελαφρυντικό των μη ποταπών κινήτρων διότι - όπως είπε - η δράση του στην οργάνωση είχε ως κίνητρο μια δικαιότερη κοινωνία. Ακόμη ζήτησε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος έζησε από το 1992, που αποχώρησε από τη «17Ν», και μετά απολύτως μέσα στη νομιμότητα χωρίς να διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.
Στα χτεσινά στιγμιότυπα της συνεδρίασης του δικαστηρίου είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Μ. Μαργαρίτης, σχολιάζοντας το γκάλοπ για τη δίκη που προ ημερών δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία», εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες δημοσκοπήσεις διαρκούσης μιας δίκης γιατί παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων.
Συνελήφθη αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στο Χαϊδάρι, ο Χρίστος Ιωάννου, 33 ετών. Ο συλληφθείς είναι ένας από τους πέντε κρατούμενους που είχαν αποδράσει από το Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης και εξέτιε ποινή δις ισόβια και 60 χρόνια κάθειρξη για δύο ανθρωποκτονίες. Από την Αστυνομία πάντως, αναζητείται ο 34χρονος Ανδρέας Ράπτης, καθώς μετέφερε το δραπέτη από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και τον υπέθαλπε.
Το χρήμα κανένας δε μίσησε. Ούτε και η Εκκλησία. Η Μητρόπολη Κίτρους στην Πιερία, είναι ιδιοκτήτρια του κτιρίου που στεγάζεται η Ιερατική Σχολή και το Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο του νομού στην περιοχή Σβορώνος, έξω από την Κατερίνη. Για την παραχώρηση του κτιρίου εισπράττει 350 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο. Ομως η σύμβαση ενοικίασης λήγει το Μάρτη του 2004 και εδώ και μήνες παλεύει να αυξήσει το ενοίκιο σε... 4.500 ευρώ το μήνα. Ετσι, πιέζει τη Νομαρχία, μέσω της οποίας διατίθενται τα κονδύλια από το υπουργείο Παιδείας.
Με παρέμβαση του νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ εμποδίστηκε για 3η φορά η θετική εισήγηση της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής. Πιέσεις όμως ασκεί και το υπουργείο Παιδείας που προφανώς για να τα έχει καλά με την Εκκλησία εμφανίζεται διατεθειμένο να αυξήσει το ποσό του ενοικίου από 350 σε 2.300 ευρώ το μήνα...
Δεν είναι όμως το μοναδικό φαινόμενο επιχειρηματικής λογικής που εμφανίζει η Εκκλησία και «καλής διαγωγής» του κράτους απέναντί της. Στη Θεσσαλονίκη, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα διαθέσει ιδιόκτητο ακίνητο για τη λειτουργία πολυτελούς εστιατορίου, απέναντι από το ναό Γρηγορίου του Παλαμά. Για τη λειτουργία καφενείου κοντά σε εκκλησία, απαιτείται, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, να υπάρχει απόσταση 50 μέτρων. Για το πολυτελές εστιατόριο όμως, μάλλον παραβλέπεται...
Το γεγονός έφερε αναστάτωση στους κύκλους της. Μάλιστα αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος ο αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βακάρος.