Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κάλεσε σε μη καταστρατήγηση δικαιωμάτων

Ολοκλήρωσε την αγόρευσή του, ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου Κ. Παπαδάκης

Να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους - με την απόφαση που θα εκδώσουν - να υποκύψει στον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, νομιμοποιώντας την εκτροπή στο τιμωρητικό, αστυνομικής φύσεως, μοντέλο του ποινικού δικαίου, κάλεσε τους δικαστές ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου Κ. Παπαδάκης, ολοκληρώνοντας χτες την αγόρευσή του στη δίκη της «17Ν». Παραπέμποντας μάλιστα σ' ένα άρθρο του καθηγητή Ι. Μανωλεδάκη, όπου ζητούσε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «να υψωθούν τα τείχη της καταστολής, για χάρη μιας κάλπικης ασφάλειας, που θα πνίξουν τον αέρα της ελευθερίας», ο συνήγορος επισήμανε ότι οι δικαστές πρέπει να έχουν κατά νου ότι σε αυτά τα τείχη δεν κλείνεται μέσα «μόνο η "17Ν", εκεί κλείνονται τα δικαιώματα και ολόκληρη η κοινωνία».

Αναφορικά με τον πελάτη του ζήτησε την απαλλαγή του απ' όλες τις κατηγορίες για τις οποίες βαρύνεται, γιατί «δεν υπάρχει νόμιμο ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του». Πρόσθεσε δε, ότι «το μόνο αδίκημα το οποίο αποδεικνύεται ότι διέπραξε ο κατηγορούμενος είναι αυτό το οποίο ομολογεί ακόμα και σήμερα, η συμμετοχή του δηλαδή στην "17Ν" με ρόλο περιφερειακό». Ομως και αυτό το αδίκημα, σημείωσε ο Κ. Παπαδάκης, έχει παραγραφεί διότι όπως ο Β. Τζωρτζάτος υποστηρίζει, αποχώρησε από την οργάνωση το 1992 και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο περί του αντιθέτου.

Ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πελάτη του το ελαφρυντικό των μη ποταπών κινήτρων διότι - όπως είπε - η δράση του στην οργάνωση είχε ως κίνητρο μια δικαιότερη κοινωνία. Ακόμη ζήτησε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος έζησε από το 1992, που αποχώρησε από τη «17Ν», και μετά απολύτως μέσα στη νομιμότητα χωρίς να διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.

Στα χτεσινά στιγμιότυπα της συνεδρίασης του δικαστηρίου είναι και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Μ. Μαργαρίτης, σχολιάζοντας το γκάλοπ για τη δίκη που προ ημερών δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία», εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες δημοσκοπήσεις διαρκούσης μιας δίκης γιατί παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ