Τρία μεγάλα ονόματα της μαύρης μουσικής θα φιλοξενηθούν σήμερα, αύριο και την Κυριακή, στην "Ιερά Οδό". Σήμερα, στη σκηνή ανεβαίνει ο "μάγος" του σαξόφωνου Φάρουα Σάντερς,που θα "συζητήσει" μελωδικά με τους δικούς μας "Μοντ Πλαγκάλ".Η αυριανή βραδιά ανήκει στη "διάδοχο της Ελα Φιτζέραλντ",Ντι ντι Μπριτζγουότερ και στο Κοντραφούρης Τρίο.Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί με τον πρωτοποριακό Κόρτνεϊ Πάιν και το ελληνικό συγκρότημα "Χιούμαν Τατς".Τα εισιτήρια κοστίζουν 7.500 δρχ. και διατίθενται στην "Ιερά Οδό" και σε κεντρικά δισκοπωλεία. Εναρξη: 9.30μμ.
Εργο εξάχρονης συστηματικής επιστημονικής έρευνας, τριών ομοαίματων φιλολόγων - ενός πατέρα και των γιων του - των Ρένου, Ηρκου και Στάντη Αποστολίδη,αντιστοίχως, είναι η 3η,πλήρως ανανεωμένη και συμπληρωμένη βιβλιογραφικά, έκδοση του περίφημου, κλασικού έργου της γερμανικής ιστοριογραφίας, του έργου του Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόυζεν (1808 - 1884) "Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου" από την Τράπεζα Πίστεως.Οι τρεις δημιουργοί της πολύ σημαντικής 7τομης "Ανθολογίας της Νεοελληνικής Γραμματείας" (τη μετάφραση και μελέτη την ξεκίνησε ο Ρένος Αποστολίδης το 1933 και τη συνέχισε με τη συνεργασία των γιων του), έκαναν μια ανάλογη συνεργασία για το έργο του Ντρόυζεν.
Το έργο, μεταφρασμένο και σχολιασμένο από τον Ρένο Αποστολίδη,πρωτοκυκλοφόρησε το 1988 (το 1ο δίτομο "Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου"). Εκτοτε η έρευνα συνεχίστηκε με τη συνεργασία και των τριών. Το 1992 κυκλοφόρησε το 2ο δίτομο ("Ιστορία των Διαδόχων" και το 1993 ολόκληρο το 4τομο επανεκδόθηκε σε 110.000 αντίτυπα. Οι τρεις επιστήμονες, όμως, δε θεώρησαν την υπόθεση τελειωμένη, καθώς η έρευνά τους απέδιδε νέα στοιχεία και πορίσματα, γύρω από την ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου, των διαδόχων και των επιγόνων του, καθώς και για την επίδραση που άσκησε διεθνώς το μεταφρασμένο σ' όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες εξάτομο έργο του Ντρόυζεν, με το οποίο εδραιώθηκε ο όρος "ελληνισμός" και προσδιορίστηκε χρονικά η "ελληνιστική" εποχή. Εποχή, στην οποία οφείλει τα "φώτα" της η Δύση, κι όχι στην αρχαιοελληνική, όπως βάσιμα θεωρεί ο Ρ. Αποστολίδης.
Λόγω της επιτυχίας των πρώτων εκδόσεων και της συνέχισης της έρευνας από τους τρεις επιστήμονες η τράπεζα έκρινε σκόπιμο πριν εκδώσει τους δύο τελευταίους τόμους ("Η Ιστορία των Επιγόνων") να κυκλοφορήσει συμπληρωμένη την τρίτη έκδοση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 σημειώσεις, παράρτημα για τις "πηγές" περί της ιστορίας του Μ. Αλεξάνδρου, αναλυτική χαρτογράφηση της Ανατολικής εκστρατείας, ευρετήριο τοπωνυμιών, προσώπων, θεοτήτων, γενεαλογικά δέντρα, 30 νέες εικόνες νομισμάτων, 20 πρωτότυπες φωτογραφίες τόπων της εκστρατείας και 15 σχέδια μαχών.
Α. Ε.
Ο σαξοφωνίστας Φάρουα Σάντερς
Ο Μίλτος Πασχαλίδης
Σήμερα (7.30μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Μάνη: Πύλη θανάτου - Τόπος του έρωτα".Θα μιλήσει ο Κυριάκος Κάσσης.Στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα (7.30μμ) ο Χρήστος Σερελέας θα μιλήσει με θέμα: "Ο λογοτέχνης πλαστουργός ψυχών".Συμμετέχει η Θεοδώρα Σερελέα (βιολί).
Με τίτλο "Εποχές και καθημερινότητα" φιλοξενείται στην "Εκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα) έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Αριδά.Ο ζωγράφος επιχειρεί μια καταγραφή του χρόνου και των εποχών στην εικόνα των πραγμάτων. Οι τέσσερις εποχές, με τη διαφορετική τους ατμόσφαιρα, διαφοροποιούν τα χρώματα και τη διάθεση. Απλές, καθημερινές εικόνες που ολοκληρώνουν τον ετήσιο κύκλο. Εργα, τοπία, νεκρές φύσεις, με καθαρή προσωπική γραφή, μας αποκαλύπτουν πράγματα ή στιγμιότυπα που συνήθως προσπερνούμε. Στο έργο του Αριδά δεν υπάρχει η επηρμένη αφέλεια μιας έτοιμης απάντησης, αλλά η έκφραση κάθε ανήσυχης συνείδησης, που, και μέσα από το οικείο και σύνηθες, "θεάται" τον κόσμο από την "αιχμηρή" οπτική γωνία της διαρκούς έκπληξης. Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 22/5.
Μουσική της Πόλης από το συγκρότημα "Τρίχορδο",σήμερα, στο "8 Δυτικά" (Καβάλας 387). Οι Ελ. Καλλιμοπούλου, Ανδρ. Κούνδουρος, Λ. Κωνσταντάτου και Κ. Κωνσταντάτος παρουσιάζουν κλασικά οργανικά, τραγούδια της Κωνσταντινούπολης (14ος-19ος αι.) και της Ανατολής κλασικά, δημώδη και λαϊκά. Στον ίδιο χώρο, αύριο εμφανίζεται ο Μίλτος Πασχαλίδης σε παλιά και νέα τραγούδια του, ενώ τη Δευτέρα το Μουσικό Εργαστήρι Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει μια διαδρομή στο δημοτικό τραγούδι.
Η δεκαπεντάχρονη Χορωδία - Ορχήστρα Νέων (ΧΟΝ) διοργανώνει σειρά εορταστικών εκδηλώσεων. Σήμερα (5-8μμ), στο Δημοτικό Αθηναϊκό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης) πραγματοποιείται ο 14ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης. Αύριο στον ίδιο χώρο θα γίνει ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τραγουδιού.
Βιβλία:
Μέχρι τέλη Μαϊου στο θέατρο "Σφενδόνη" ((Μακρή 4, Μακρυγιάννη), παρουσιάζεται η παράσταση "Κοκτώ - Ντίκινσον - Μπέκετ".Συγκεκριμένα παρουσιάζονται "Η φωνή του ανθρώπου" του Κοκτώ (μετάφραση Νάσος Δετζώρτζης), "Τρία γράμματα" της Ντίκινσον (μετάφραση Ερρίκος Σοφράς),"Νανούρισμα" του Μπέκετ (μετάφραση Ν. Δετζώρτζης). Ερμηνεία Αννα Κοκκίνου,σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Γιάνναρης,μουσική "Στούντιο 19", σκηνικά Μιχαήλ Σαμιώτης,κοστούμια Σάννυ Αλμπέρτι.Οι παραστάσεις καθημερινά (9μμ), εκτός Δευτέρας και Τρίτης.