ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συντονισμός πριν τη συνάντηση των BRICS

Από τη συνάντηση των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας στη Μόσχα
Από τη συνάντηση των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας στη Μόσχα
Η πρώτη τριήμερη επίσκεψη του νέου Προέδρου της Κίνας Σι Τζίνπινγκ (22 - 24 Μάρτη) στη Μόσχα χαρακτηρίστηκε από τη «μαραθώνια» συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Κινέζος ηγέτης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, καθώς και με τους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) στη Μόσχα.

Οπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση, η Ρωσία και η Κίνα «συγχρονίσανε τα ρολόγια» τους σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κορεατική Χερσόνησο. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου θα προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενώ από την πλευρά του ο Σι Τζίνπινγκ τόνισε πως Ρωσία και Κίνα έχουν τις ίδιες απόψεις σε μεγάλα διεθνή ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της Βορείου Κορέας. Ο Σι Τζίνπινγκ χαρακτήρισε αποδοτική τη συνάντηση με τον Πούτιν, όπου και υπογράφτηκαν συνολικά 35 συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας, των επενδύσεων, του πολιτισμού, καθώς και της στρατιωτικής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε η διακυβερνητική συμφωνία για την επέκταση της συνεργασίας στο εμπόριο αργού πετρελαίου, καθώς και η συμφωνία για τη συνεργασία στην κατασκευή και εκμετάλλευση ενός μεγάλου διυλιστηρίου πετρελαίου στην πόλη Τιαντζίν. Επίσης, υπογράφηκε μια σημαντική συμφωνία για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω ανατολικής διαδρομής μεταφοράς, καθώς και συμφωνίες για την από κοινού κατασκευή γεωτρύπανων, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων άνθρακα και για τη συνεργασία στον τραπεζικό τομέα.

Στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο Κινέζος Πρόεδρος με τις δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση από την επίσκεψή του στη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με τα λόγια του, «υπερέβη όλες τις προσδοκίες» και κάλεσε τις δύο χώρες «να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία τους στη διεθνή σκηνή ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα» στον κόσμο.

Η Κίνα επιδιώκει το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015. Κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών οι διμερείς οικονομικές ανταλλαγές πολλαπλασιάστηκαν και έφτασαν το ποσό - ρεκόρ των 88,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Μόσχα έγινε λίγες μέρες πριν την 5η Σύνοδο της ομάδας των BRICS στις 26-27 Μαρτίου, που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική. Στην ομάδα αυτή μετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, οι πέντε βασικές «αναδυόμενες» οικονομίες.


Ι.Π.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Σε θέση μαχητικής ετοιμότητας η ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Σε «μαχητική ετοιμότητα» βρίσκονται από χτες ειδικές στρατηγικές δυνάμεις πυροβολικού της ΛΔ Κορέας με εντολή της ύπατης διοίκησης του βορειοκορεατικού στρατού, καθώς το επικίνδυνα φορτισμένο κλίμα στην Κορεατική Χερσόνησο συνεχίζει να τροφοδοτείται από το μπαράζ αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών γυμνασίων με τη συμμετοχή των βομβαρδιστικών «Β92», αλλά και από τη νέα στρατιωτική συμφωνία Σεούλ - Ουάσιγκτον για τη στρατιωτική συνδρομή της πρώτης σε περίπτωση «επίθεσης» από την Πιονγιάνγκ.

Σε ετοιμότητα ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται και οι μονάδες πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς απέναντι στο σύνολο των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού καθώς και στην ηπειρωτική ενδοχώρα των ΗΠΑ. Χτες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου καταδίκασε τις τελευταίες κινήσεις της Πιονγιάνγκ δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Νωρίτερα, η νέα πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν - Χίε μιλώντας σε εκδήλωση για την τρίτη επέτειο από το πολύνεκρο ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας ΤΣΕΟΝΑΝ κάλεσε τη γειτονική ΛΔ Κορέας να τερματίσει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα με τον ισχυρισμό ότι αυτός είναι «ο μόνος δρόμος για την επιβίωσή της».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι στη νότια βιομηχανική περιοχή της Σιλεσίας διεκδικώντας μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, καλύτερους μισθούς και συντάξεις αλλά και προάσπιση των ανθρακωρυχείων από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η Σλοβενία «δε χρειάζεται πακέτο διάσωσης και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες» ισχυρίστηκε χτες η Σλοβένα πρωθυπουργός Αλένκα Μπρατούσεκ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η αλβανική Βουλή ενέκρινε προχτές τη συμφωνία για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη νότια Ιταλία μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Την ομόφωνη και απόλυτη στήριξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής χαίρει το αίτημα της κυβέρνησης της Αργεντινής, για την έναρξη επίσημου διαλόγου μεταξύ της Αργεντινής και της Βρετανίας για το καθεστώς της κυριαρχίας των νησιών Φώκλαντς/Μαλβίνας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντίνης Εκτορ Τίμερμαν.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ έπληξε χτες το απόγευμα το νότιο τμήμα του Μεξικού. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος μόλις 7,5 χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη μεξικανική πρωτεύουσα. Εως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Επιχείρηση διάσωσης ανθρακωρύχου σε εξέλιξη στη Χιλή, καθώς βρέθηκε εγκλωβισμένος σε βάθος 300 και πάνω μέτρων μετά την ολίσθηση πετρωμάτων σε ένα ανθρακωρυχείο στη βόρεια περιοχή Ατακάμα.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ BRICS
Δημιουργία κοινής τράπεζας

NTΕΡΜΠΑΝ.--

Στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η πέμπτη σύνοδος της ομάδας των αναδυόμενων καπιταλιστικών οικονομιών του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, που εντάχθηκε το 2010). Σήμερα αναμένεται να μπουν από τους ηγέτες των χωρών οι τελικές υπογραφές για τη δημιουργία μίας νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η αναγγελία της υπό συγκρότηση τράπεζας έγινε χτες από αξιωματούχους του BRICS μεταξύ αυτών και ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Οικονομικών Πραβίν Γκόρντχαν που είπε ότι η νέα Τράπεζα θα έχει κεφάλαιο εκκίνησης 50 δισ. δολάρια που θα συγκεντρωθεί από τη συνδρομή έκαστης χώρας με 10 δισ. Επίσης, συστάθηκε και «Επιχειρηματικό Συμβούλιο των ΒRICS».

Χτες, στο περιθώριο της πρώτης μέρας εργασιών της Συνόδου, οι επικεφαλής των κεντρικών Τραπεζών και οι υπουργοί Οικονομικών Κίνας και Βραζιλίας συμφώνησαν να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές τους, (με όγκο ετήσιων συναλλαγών 30 δισ. δολαρίων).

Επιπλέον, χτες ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε το θαυμασμό του για το «κινεζικό αναπτυξιακό μοντέλο», δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, λέγοντας ότι αποτελεί για την κυβέρνησή του «πηγή ελπίδας και έμπνευσης».

Οι BRICS συγκεντρώνουν το 21% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις έφτασαν τα 282 δισ. δολάρια το 2012 κι αναμένεται να ανέλθουν σε 500 δισεκατομμύρια το 2015, από 27,3 δισ. που ήταν πριν 11 χρόνια.

Στο περιθώριο της συνόδου πραγματοποιείται από χτες πλήθος σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ μεγάλων εταιρειών από τις ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, με κύριο στόχο ένα σημαντικό μερίδιο στην υποσαχάρεια Αφρική.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση της εναέριας διάσωσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών προχωράει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και χτες ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας εναέριας διάσωσης, η οποία εξασφαλιζόταν ως τώρα από τις ένοπλες δυνάμεις και την οποία θα αναλάβει πλέον ο αμερικανικός όμιλος Bristow, μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών με ελικόπτερα στον κόσμο, και ο οποίος απέσπασε αυτό το συμβόλαιο του 1,6 δισεκ. στερλινών (1,8 δισεκ. ευρώ) που θα ισχύσει από το 2015. Αυτή η απόφαση συνάδει απολύτως και με το νέο πακέτο μέτρων και περικοπών που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Τζον Οσμπορν στο πλαίσιο ενός ακόμη προϋπολογισμού λιτότητας. Μέτρα όπως περικοπές στις δημόσιες δαπάνες σε συνδυασμό με «πρωτοβουλίες», με σκοπό την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, όπως φοροαπαλλαγές για ερευνητικά προγράμματα και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, καθώς και μέτρα με στόχο τον περιορισμό της φοροαποφυγής.

Και τα κονδύλια του βρετανικού υπουργείου Αμυνας μειώνονται κατά περίπου 8% και γι' αυτό εμφανίζεται ως «λύση» η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Βαθαίνει η κρίση και η εξαθλίωση των λαών

ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τα λεγόμενα πακέτα «διάσωσης», είναι διάσωση για το κεφάλαιο μέσα από τη διευρυνόμενη ανέχεια και την εξαθλίωση των λαών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα κατά 2,3% το τρέχον έτος, εξαιτίας κυρίως της ραγδαίας μείωσης της εσωτερικής ζήτησης και του περιορισμού των εξαγωγών, σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας που δημοσιοποιήθηκε χτες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο Γενάρη, έκανε λόγο για συρρίκνωση 1,9%.

Στην έτερη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, την Ισπανία, οι προβλέψεις είναι αναλόγως δυσοίωνες, αφού σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της τέταρτης οικονομίας της Ευρωζώνης, προβλέπεται ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2013 μετά από συρρίκνωση 1,4% πέρυσι, καθώς η λιτότητα συρρικνώνει κυρίως τη λαϊκή κατανάλωση, αφού οι πολλοί βλέπουν τους μισθούς τους να πετσοκόβονται ενώ η ανεργία στην Ισπανία, έχει φτάσει στα 6 εκατομμύρια. Η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας για ύφεση 1,5% είναι πολύ υψηλότερη από το 0,5% που αναμένει για φέτος η κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ