Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συντονισμός πριν τη συνάντηση των BRICS

Από τη συνάντηση των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας στη Μόσχα
Από τη συνάντηση των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας στη Μόσχα
Η πρώτη τριήμερη επίσκεψη του νέου Προέδρου της Κίνας Σι Τζίνπινγκ (22 - 24 Μάρτη) στη Μόσχα χαρακτηρίστηκε από τη «μαραθώνια» συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο Κινέζος ηγέτης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, καθώς και με τους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (MGIMO) στη Μόσχα.

Οπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση, η Ρωσία και η Κίνα «συγχρονίσανε τα ρολόγια» τους σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κορεατική Χερσόνησο. Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου θα προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενώ από την πλευρά του ο Σι Τζίνπινγκ τόνισε πως Ρωσία και Κίνα έχουν τις ίδιες απόψεις σε μεγάλα διεθνή ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της Βορείου Κορέας. Ο Σι Τζίνπινγκ χαρακτήρισε αποδοτική τη συνάντηση με τον Πούτιν, όπου και υπογράφτηκαν συνολικά 35 συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας, των επενδύσεων, του πολιτισμού, καθώς και της στρατιωτικής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε η διακυβερνητική συμφωνία για την επέκταση της συνεργασίας στο εμπόριο αργού πετρελαίου, καθώς και η συμφωνία για τη συνεργασία στην κατασκευή και εκμετάλλευση ενός μεγάλου διυλιστηρίου πετρελαίου στην πόλη Τιαντζίν. Επίσης, υπογράφηκε μια σημαντική συμφωνία για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω ανατολικής διαδρομής μεταφοράς, καθώς και συμφωνίες για την από κοινού κατασκευή γεωτρύπανων, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων άνθρακα και για τη συνεργασία στον τραπεζικό τομέα.

Στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο Κινέζος Πρόεδρος με τις δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση από την επίσκεψή του στη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με τα λόγια του, «υπερέβη όλες τις προσδοκίες» και κάλεσε τις δύο χώρες «να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία τους στη διεθνή σκηνή ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα» στον κόσμο.

Η Κίνα επιδιώκει το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015. Κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών οι διμερείς οικονομικές ανταλλαγές πολλαπλασιάστηκαν και έφτασαν το ποσό - ρεκόρ των 88,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Μόσχα έγινε λίγες μέρες πριν την 5η Σύνοδο της ομάδας των BRICS στις 26-27 Μαρτίου, που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική. Στην ομάδα αυτή μετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, οι πέντε βασικές «αναδυόμενες» οικονομίες.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ