ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρεκόρ παρανομίας και προχειρότητας από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Από τα 57 παράνομα προεδρικά διατάγματα που έκρινε το ΣτΕ, τα 44 ήταν του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να κατέχει το ρεκόρ παρανομίας και για τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς από τα 57 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε παράνομα, τα 44 ήταν του ΥΠΕΧΩΔΕ, με υπουργό το σημερινό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης απολογισμού του ΣτΕ για το 2001 που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, Χρ. Γεραρής.

Από τα ίδια στοιχεία εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέχει επίσης την πρώτη θέση από άποψη προχειρότητας, αφού από τα 32 συνολικά σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία από το ΣτΕ, τα 21 προεδρικά διατάγματα είχαν κατατεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ειδικότερα, τη χρονιά που μας πέρασε στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, που είναι το αρμόδιο τμήμα για την επεξεργασία των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων (ΠΔ), κατατέθηκαν για επεξεργασία 694 σχέδια ΠΔ, εκ των οποίων τα 194 κατατέθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και 129 από το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, από τα 694 σχέδια ΠΔ που κατατέθηκαν στο ΣτΕ, 584 κρίθηκαν νόμιμα, 57 παράνομα, για 32 σχέδια ΠΔ ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία και για 10 σχέδια ΠΔ το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, για διάφορους λόγους, απείχε από την επεξεργασία.

Στο μεταξύ σοβαρό πρόβλημα για το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο παραμένει ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων, οι οποίες το 2001 ήταν 22.731. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 1998 είχαν υπερβεί τις 27.000, ενώ ο πρόεδρος του ΣτΕ Χρ. Γεραρής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί, λέγοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «βελτιώνει σταθερά την επίδοσή του και στο θέμα της έκτασης της εκκρεμοδικίας, που είναι το ασθενές σημείο του» και πρόσθεσε πως οι εκκρεμείς υποθέσεις παρουσιάζουν μείωση του αποθέματος με ετήσιο ρυθμό 10%.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο στόχος αυτός επιτεύχτηκε και με μια σειρά νομοθετικά μέτρα, όπως μεταφορά διοικητικών διαφορών στα διοικητικά εφετεία, μετατροπή ακυρωτικών σε ουσιαστικές διαφορές που εκδικάζονται από τα διοικητικά πρωτοδικεία, θέσπιση κατωτάτου χρηματικού ορίου στις αναιρέσεις, αύξηση της δικαστικής δαπάνης κλπ.

Πάντως, τα δύο τελευταία μέτρα (αύξηση της δικαστικής δαπάνης και θέσπιση κατώτατου χρηματικού ορίου για τις αναιρέσεις) έχουν δεχτεί έντονη κριτική από διάφορους νομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η δυνατότητα στα φτωχά λαϊκά στρώματα να προσφεύγουν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣτΕ Χρ. Γεραρής επισήμανε ότι συνεχίζει να παραμένει μεγάλος ο αριθμός των προσφυγών που κατατίθενται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το 2001 κατατέθηκαν 5.780 αιτήσεις αναίρεσης και ακύρωσης, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται να κατατεθούν 4.700 - 5.000 προσφυγές. Ο πρόεδρος του ΣτΕ σημείωσε επίσης ότι οι αιτήσεις που κατατίθενται στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θα πρέπει να μειωθούν στις 4.000, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το δικαστήριο να εκδικάζει τις υποθέσεις σε χρονικό διάστημα 1 - 1,5 χρόνο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΤΑ
«Γκρινιάζει» για το τίμημα του ξεπουλήματος

Διαπραγματεύσεις αναμένονται για την πώληση του 10% των ΕΛΤΑ και του 50% της θυγατρικής του στις Ταχυμεταφορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει καλύτερη τιμή από αυτή που πρότειναν τα ενδιαφερόμενα Γαλλικά Ταχυδρομεία (La Post). Μένει, πάντως, σταθερή στην επιλογή της να ξεπουλήσει κομμάτι - κομμάτι το δημόσιο ταχυδρομείο.

Τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομίας και Μεταφορών) αναμένεται να καλέσουν με επιστολή τούς Γάλλους σε παραπέρα συζητήσεις. Λέγεται ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στην εγγυητική επιστολή που κατέθεσαν οι επίδοξοι αγοραστές, ότι η οικονομική προσφορά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και πως το «επιχειρησιακό σχέδιο» για την «ανάπτυξη» των ΕΛΤΑ χρειάζεται βελτιώσεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι Γάλλοι δίνουν 26,5 εκατ. ευρώ - 30 εκατ. ευρώ (9 - 10,2 δισ. δρχ.). Αν συμφωνήσουν, ο ανάδοχος θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει στη συνέχεια επιπλέον ποσοστό 10% των ΕΛΤΑ, ενώ θα έχει λόγο και στον ορισμό διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης, θα συμμετέχει σε όλες τις νέες δραστηριότητες των ΕΛΤΑ και στόχος θα είναι η από κοινού επέκταση στα Βαλκάνια. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται ακόμη η εισαγωγή ποσοστού της εταιρίας στο ΧΑΑ.

Για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων όσοι εργάζονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ζητά από την κυβέρνηση το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου, με ομόφωνη απόφασή του. Στην απόφαση σημειώνεται: «Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο δήμο μας στα πλαίσια του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" παρέχουν συνεχώς τις υπηρεσίες τους σε υπερήλικες κατοίκους της πόλης μας μέσα σε αντίξοες συνθήκες, καταβάλλοντας όλες τις δυνάμεις τους. Η εργασία τους γίνεται υπό την εποπτεία του ΚΑΠΗ πέραν των πέντε ετών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου μας».

Θερινή ώρα από την Κυριακή

Αλλάζει η ώρα από την ερχόμενη Κυριακή και τίθεται σε εφαρμογή η θερινή. Ετσι, στις 3 π.μ. της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά και να δείχνουν 4 π.μ.

Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη του 2002.

Η ΠΕΑΕΑ τίμησε τους ήρωες του '21

Το δικό τους στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη κατέθεσαν τιμώντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 οι αντιστασιακές οργανώσεις, οι αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης που αποτελεί συνέχεια του αγώνα για την απελευθέρωση από τους Τούρκους κατακτητές. Στη φωτογραφία ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ καταθέτει το στεφάνι μπροστά στο άγαλμα του άγνωστου στρατιώτη.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Το λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΚΩΝ/ΝΟ ΓΚΑΤΣΟ

ετών 81

πρώην μέλος ΚΚΕ

που πέθανε κηδεύουμε σήμερα 27 Μαρτίου και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό του Γ' Νεκροταφείου Αθηνών.

Η σύζυγος: Αννα. Τα παιδιά: Χρήστος - Ελίζαμπεθ, Ιωάννης, Αλέξανδρος - Βαλεντίνα. Η αδελφή: Αννέτα. Τα εγγόνια: Σλαβίτσα, Αννέτα, Αρης, Κων/νος, Αννέτα. Τα ανίψια. Οι συγγενείς.

Δεξίωση στην Αίθουσα Γ' Νεκροταφείου Αθηνών.

* * *

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟ

ετών 82

κηδεύουμε αύριο Πέμπτη 28/3/2002 και ώρα 3 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η σύζυγος: Ασημίνα. Τα παιδιά: Μαριάννα και Αργύρης Γκόγκος. Τα εγγόνια: Νικόλας και Γιώργης. Τα αδέλφια: Μαριάννα Παπουτσοπούλου, Ολγα Παπουτσοπούλου, Χρυσάνθη Σαμαράκη, Περικλής και Νίκη Σαμαράκη. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εμπρηστική επίθεση σε Αστυνομικό Τμήμα

Επίθεση με εμπρηστικές βόμβες πραγματοποίησαν 20 άτομα προχτές το βράδυ, στο Ε' Αστυνομικό Τμήμα στα Εξάρχεια. Από τις φωτιές που προκλήθηκαν καταστράφηκαν δυο περιπολικά, ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Τμήματος, τρία ΙΧ και πέντε μοτοσικλέτες που ήταν σταθμευμένες κοντά στο τμήμα. Επίσης έσπασαν τα τζάμια της κεντρικής εισόδου των γραφείων του Τμήματος και προκλήθηκαν φθορές στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας.

Κλειστές αύριο οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών

Κλειστές θα είναι οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών αύριο, Πέμπτη, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, λόγω Γενικής Συνέλευσης των υπαλλήλων της. Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων καλεί τους πολίτες να μην προσέλθουν στις υπηρεσίες της Νομαρχίας, προς αποφυγήν ταλαιπωρίας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα στις 4.30 μμ στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς), εκλογοαπολογιστική συνέλευση.
  • To Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 31-3-02, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Επίσης, θα γιορταστεί και η 59η επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ.
  • Το Παράρτημα Κολωνού της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 31-3-02 στις 10.30 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος, εκλογοαπολογιστική συνέλευση. Δηλώσεις συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο έως την Πέμπτη 28-3-02.
  • Το Παράρτημα Νέου Κόσμου της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί την Κυριακή 31-3-02 στις 5.30 μμ, στα γραφεία της ΚΟΒ του ΚΚΕ(Φραντζή) εκλογοαπολογιστική συνέλευση


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ