ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
Σελ. /41
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Ο Βασίλης Νικάκης σε μια συνέντευξη - "ποταμό" μιλάει εφ' όλης της ύλης για τα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο. Καταθέτει προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο

Την ώρα που στο καντράν σχηματιζόταν ο αριθμός του Β. Νικάκη, μια σκέψη υπήρχε στο μυαλό: Είναι σωστό να τον προσγειώσουμε από τον... ευρωπαϊκό ουρανό στην ελληνική κόλαση; Από το "όνειρο" του Τσάμπιονς Λιγκ να τον επαναφέρουμε στον εφιάλτη της ελληνικής μιζέριας; Η γνωστή αγάπη του για τη διαιτησία και ο πρόσχαρος τόνος στη φωνής του, τις πρώτες στιγμές της συνομιλίας μας, έδιωξαν κάθε ενδοιασμό.

Αφού τον συγχαρήκαμε για την... προαγωγή και μας δήλωσε ικανοποιημένος από τα νέα του καθήκοντα, αρχίσαμε τη συζήτηση για τα εντός συνόρων δρώμενα. Μπορούν αλλά δε θέλουν

- Ποια είναι η άποψή σας για τα τεκταινόμενα στη διαιτησία;

-Ειλικρινά λυπάμαι. Δεν έχουν καμιά σχέση με όσα ευαγγελίζονται κάποιοι για πρόοδο και καλύτερη διαιτησία. Είναι θλιβερά γεγονότα. Δυστυχώς όμως, οι καταγγελίες που γίνονται δε συνοδεύονται με αποδείξεις. Ετσι το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάλουν μπουρλότο στο ήδη δυναμιτισμένο θεμέλιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν γνωρίζεις και δεν αναφέρεις τα πράγματα με το όνομά τους, απλά βυθίζεις στο σκοτάδι τις όποιες καλές προσπάθειες γίνονται.

- Στη συνεδρίαση όμως του ΔΣ της ΕΠΟ ο "αρχιδιαιτητής", Α. Βασάρας, κατήγγειλε πως ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Γ. Δέδες, τον απείλησε λόγω κάποιων διαιτητών. Αυτά δε λαμβάνονται υπόψη;

- Κατήγγειλε αλλά δεν ανέφερε τι ακριβώς έγινε. Για ποιους διαιτητές, τι ειπώθηκε κλπ. Ετσι δημιουργείται η εντύπωση της ένοχης σιωπής. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά τέτοια. Υπάρχει δηλαδή ένας φαύλος κύκλος και κινούμαστε πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου, αρκούμενοι σε "πυροτεχνήματα". Το αποτέλεσμα σας το ανέφερα πριν. Δεν είδα ποτέ να βγει κάποιος και να μιλήσει με στοιχεία.

Οι "καλά πληροφορημένοι κύκλοι ή έγκυρες πηγές" δεν είναι απόδειξη. Εγώ δεν είμαι ντετέκτιβ για ν' ανακαλύψω την ορθότητά τους ή όχι. Χρειάζομαι στοιχεία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο όμως είναι τόσο άσχημα δομημένο, ιδιαίτερα στη διαιτησία, που δίνονται λαβές και τροφή.

- Ετσι όπως μιλάτε θα νόμιζε κανείς πως όλα είναι υποθέσεις και όχι γεγονότα.

-Η ελληνική διαιτησία όλα αυτά τα χρόνια κινείται σ' ένα επίπεδο ανάλογο με του ποδοσφαίρου εν γένει. Εντός των συνόρων βέβαια, γιατί στο εξωτερικό στέκεται πολύ καλά. Οχι πως δε γίνονται λάθη από τους διαιτητές ή δεν υπάρχουν στραβά. Αλλά τις περισσότερες φορές κάποιοι προσπαθούν να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες. Δε θα μιλήσω για ανικανότητα των μελών ΕΠΟ, ΕΠΑΕ γιατί τους σέβομαι και ξέρω πως έχουν ικανότητες. Τόλμη όμως και θέληση δεν έχουν.

Οι παράγοντες δε σκέφτονται και κυρίως δεν πράττουν το σωστό. Αυτό οφείλεται στο σφιχτό εναγκαλισμό τους με την εξουσία και την καρέκλα. Ασχολούνται με το πώς θα διατηρήσουν τα αξιώματα και όχι πώς θα βοηθήσουν τη διαιτησία και το άθλημα. Αν συνεχίσουμε έτσι και ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του, τα αποτελέσματα για το άθλημα θα είναι ακόμα χειρότερα.

Βασική υπαίτιος η πολιτεία

Μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάσταση έχουμε όλοι. Αμοιροι είναι μόνο όσοι δεν ασχολούνται με το άθλημα. Το μεγαλύτερο βάρος πάντως φέρει η πολιτεία. Από εκεί θα μπουν οι βάσεις για τη βελτίωση. Χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο, που να έχει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην μπορεί ο πρόεδρος ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ, σήμερα, αύριο να κάνει του κεφαλιού του. Δυστυχώς αυτό πληρώσαμε και εξακολουθούμε να πληρώνουμε. Την ατολμία της πολιτείας. Το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσει πως είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, αλλά αυτό που κάνει στη διαιτησία νομίζω ότι δεν ξεχωρίζει καθόλου από την εποχή Ασλανίδη που διόριζε τους πάντες. Ετσι και το νομοσχέδιο αυτό μπορούσε να έχει άλλη φιλοσοφία και κατεύθυνση. Μας γυρίζει όμως αρκετά χρόνια πίσω. Η ελληνική διαιτησία είναι "αλυσοδεμένη" από τις υπουργικές αποφάσεις που οδηγούν σε οπισθοδρόμηση.

Δημιουργήθηκε τόση φασαρία για τον εναρμονισμό του καταστατικού με την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ, αναφορικά με τα θέματα της διαιτησίας, όμως δεν έγινε τίποτα. Μέλη τους είμαστε τυπικά, ουσιαστικά ανήκουμε αλλού. Με διάφορα τερτίπια και ευρεσιτεχνίες προσπαθούμε να φτιάξουμε δικούς μας νόμους, οι οποίοι θα εξυπηρετούν οικεία συμφέροντα. Ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε διατάξεις για τη διαιτησία χωρίς να καλέσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους να εκθέσουν τις απόψεις τους. Δεν ξέρω αν έχει τόσο καλούς συμβούλους που τον πληροφορούν σχετικά.

- Ελάχιστα αναφερθήκατε στους συναδέλφους σας. Προφανώς δε συμφωνείτε με όσους θεωρούν την έλλειψη ικανότητάς τους ως αιτία των προβλημάτων;

-Ορθά και κοφτά δεν έχει να κάνει με την ικανότητα. Οι Ελληνες διαιτητές είναι καθ' όλα άξιοι. Εχει να κάνει με τη δομή του ποδοσφαίρου. Απόδειξη αυτών που λέω είναι η παρουσία τους στο εξωτερικό. Οπου αγωνίζονται απερίσπαστοι και αποδίδουν αυτά που πρέπει. Εδώ από τη στιγμή της κλήρωσης γίνεται χαμός. Αν έχει κάποιον ξάδερφο, γιατί πριν επτά χρόνια η ομάδα που θα σφυρίξει τώρα είχε χάσει με διαιτητή τον ίδιο κλπ. Πώς λοιπόν με όλα αυτά να πάει καλά. Για σκεφτείτε στους ποδοσφαιριστές, να γινόταν τέτοιος πόλεμος; Τι θα συνέβαινε και ποια θα ήταν η τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου ιδίως σε διεθνές επίπεδο;

- Επικρίσεις ακούγονται όμως και για τον τρόπο επιλογής τους.

-Ολα τα συστήματα επιδέχονται βελτίωση. Το δικό μας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Γίνονται σεμινάρια, αγωνιστικά, ιατρικά και τεστ γνώσεων. Η μόνη μου αμφιβολία είναι κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματά τους από τις επιτροπές. Δυστυχώς, υπάρχουν λυπηρά παραδείγματα διαιτητών, που έχουν περάσει τα τεστ, έχουν καλή βαθμολογία αλλά δεν προοδεύουν, σε αντίθεση με μειονεκτούντες στα παραπάνω συναδέλφους. Εκεί χωλαίνει το σύστημα.

Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό, ο διαιτητής να ξέρει πώς θα αξιολογηθεί και δεν έχει ανάγκη κανέναν Βασάρα σήμερα ή τον όποιον Χ αύριο, τότε μπορούμε να ελπίζουμε.

"Δεν είμαι καρεκλοκένταυρος"

- Κύριε Νικάκη, όλοι περίμεναν πως η αποχώρησή σας από την ενεργό δράση θα σηματοδοτούσε την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΔ. Παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις, δε δεχτήκατε. Γιατί;

-Στόχος δεν είναι η καρέκλα. Ο Β. Νικάκης δεν είναι καρεκλοκένταυρος. Σκοπός μου είναι να προσφέρω στην ελληνική διαιτησία όπως κάνω εδώ και χρόνια. Είμαι πρόεδρος στο Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνανίας και μαζί με τους συναδέλφους παράγουμε έργο. Στην παρούσα και την προηγούμενη αθλητική ηγεσία καθώς και στην ΕΠΟ έστειλα υπόμνημα με τις προτάσεις μου για βελτίωση της διαιτησίας. Οι απόψεις αυτές προήλθαν από την εμπειρία και τη γνώση του χώρου διεθνώς. Για λόγους που δε γνωρίζω αγνοήθηκαν. Δε σκοπεύω λοιπόν να καταλάβω μια θέση απλά για να αποκτήσω έναν τίτλο. Χωρίς προϋποθέσεις δε συμμετέχω.

- Κάποιοι πάντως υποστηρίζουν ότι είναι οικονομικό το θέμα.

- Είναι ψέματα και βολικό άλλοθι για ορισμένους. Τα λεφτά είναι το τελευταίο που θα σκεπτόμουν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το καλό της διαιτησίας και του ποδοσφαίρου. Ας εφαρμόσουν κάποιες από τις προτάσεις μου και ας μην είμαι εγώ πρόεδρος. Θα ικανοποιηθώ. Αλλωστε το οικονομικό δεν αφορούσε μόνο το πρόσωπό μου, αλλά εντασσόταν στο πακέτο των προτάσεων που υπέβαλα.

Αλλαγή θεσμών και νοοτροπίας

- Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι προτάσεις;

- Είμαστε μέλη της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, ακόμα όμως δεν έχουμε αξιοποιήσει τις εμπειρίες των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών. Εισηγήθηκα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας, λ.χ., όπου υπάρχει μια ανώτατη επιτροπή που αποτελείται από 7 μέλη. Βλέπετε, εκεί δεν τους ενδιαφέρει πώς θα βολευτούν περισσότεροι. Η χώρα είναι χωρισμένη σε 6 διαιτητικές περιφέρειες. Σε κάθε μια από αυτές οι διαιτητές ψηφίζουν τον αντιπρόσωπό τους, ενώ τον πρόεδρο ορίζει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στη χώρα μας, ώστε οι ίδιοι οι διαιτητές να εκλέξουν άξιους εκπροσώπους. Αντίθετα, εδώ ορίζεται ο "αρχιδιαιτητής" και τσακώνονται για τα μέλη. Βέβαια αυτό χρειάζεται χρόνο. Ετσι κατέθεσα σειρά προτάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αύριο. Αρκεί να υπάρχει η θέληση.

Παρατηρείται το τραγελαφικό φαινόμενο να υπάρχει διάσπαση ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Αλλη επιτροπή αξιολόγησης, άλλη κλήρωσης κλπ. Ρωτάω τον υφυπουργό και τους παρατρεχάμενούς του, υπάρχει πουθενά αλλού σε ΦΙΦΑ ή ΟΥΕΦΑ κάτι ανάλογο;

Να δημιουργηθούν λοιπόν δύο πενταμελείς ΕΔ. Μια για Α, Β Εθνική και άλλη για Γ, Δ. Αυτές θα έχουν όλες τις αρμοδιότητες. Τώρα κάνουν ψηφοφορία για τους διαιτητές των δύο πρώτων κατηγοριών και στις υπόλοιπες ακολουθούν συνοπτικές διαδικασίες για εξοικονόμηση χρόνου.

Η ΕΠΟ θα ορίζει τον "αρχιδιαιτητή" και αυτός τα τέσσερα μέλη της επιτροπής του και τον πρόεδρο αυτής που θα ασχολείται με Γ, Δ Εθνική. Τα μέλη της τελευταίας θα τα επιλέγει ο πρόεδρός της. Με το υφιστάμενο σύστημα οι επιλογές του "αρχιδιαιτητή" είναι υπό την έγκριση του ΔΣ της ομοσπονδίας. Ετσι μπορεί να διώξει την ευθύνη λέγοντας "δεν ήταν δική μου επιλογή". Θα πληρώνονται και τα 10 μέλη της ΕΔ. Αν υπολογίσετε τα λεφτά που δίνονται τώρα σε τόσες επιτροπές, υπάρχει και οικονομία.

Οι διαιτητές στην Α κατηγορία θα είναι 30 όπως τώρα, στη Β ως 40, στη Γ ως 80 και στη Δ ανάλογοι με τα σωματεία. Τέσσερις φορές το χρόνο θα περνάνε τεστ φυσικής κατάστασης. Να τηρούνται όμως τα όρια που έχουν θέσει ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ. Να μη γίνονται χαλαρά τα 50άρια και 200άρια, δίνοντας σημασία μόνο στο δωδεκάλεπτο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη προπονημένους διαιτητές, οι οποίοι θα είναι κοντά στις φάσεις, με αποτέλεσμα να κάνουν λιγότερα λάθη.

Σημαντικότατη παράμετρος είναι αυτή των παρατηρητών. Σήμερα υπάρχουν υπερήλικες με όσα αυτό συνεπάγεται. Ανώτατο όριο να καθοριστούν τα 60 χρόνια. Τώρα ένας διαιτητής σταματάει στα 45. Ας καθίσει βρε αδερφέ και 15 χρόνια παρατηρητής και ύστερα ας γίνει φίλαθλος, πού αλλού θα πάει; Σε κάθε αγώνα θα υπάρχουν δύο παρατηρητές και η βαθμολογία του διαιτητή θα προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας που θα βάλει ο καθένας. Αν η απόκλιση στους βαθμούς είναι μεγαλύτερη των τριών μονάδων, τότε η ΕΔ θα στηρίζεται στο βίντεο για να κρίνει τον διαιτητή. Ετσι ελέγχει και τους παρατηρητές.

Βέβαια αυτό προϋποθέτει ένα διαφορετικό βίντεο. Οχι όπως σήμερα, που καλύπτεται από μια κάμερα στο κέντρο. Δεν μπορούν έτσι να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα και καταντάει να αποτελεί πηγή βίας. Το οφ σάιντ δε φαίνεται και ο καθένας το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Θα υπάρχει μια κάμερα στο ύψος κάθε μεγάλης περιοχής ώστε να ελέγχονται με σιγουριά οι παραβάσεις.

Επιμορφωτικά σεμινάρια με την παρουσία εγνωσμένης αξίας ξένων διαιτητών. Συγκεντρώσεις, 2 - 3 φορές το χρόνο, όλων των εμπλεκομένων φορέων με το ποδόσφαιρο. Εκεί θα εξετάζεται η πραγματικότητα και θα ανταλλάσσονται προτάσεις και γνώμες με σκοπό τη συνεχή βελτίωση.

Δραστική αύξηση στις αμοιβές διαιτητών - παρατηρητών. Δεν περιμένω να φτάσουμε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο (στη Γερμανία παίρνουν περίπου 500 χιλ. δρχ.), όχι όμως και τις 50 χιλ. δρχ. ή τις 7.000 που λαμβάνει ο παρατηρητής που φεύγει από το σπίτι του χαράματα και επιστρέφει "άγρια" μεσάνυχτα.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επαγγελματοποίηση του χώρου, όπως εδώ και χρόνια ζητάει η ΦΙΦΑ. Απαιτείται σοβαρή δουλιά με την ανάλογη αμοιβή. Δεν μπορεί κάποιος να ζητάει ερασιτεχνική προσφορά σε επαγγελματικό χώρο. Γι' αυτό πλανώνται πολλά υπονοούμενα για δωράκια και έξτρα. Παντού η διαιτησία είναι επαγγελματική, άρα υπάρχουν και μεγαλύτερες (δικαίως) απαιτήσεις.

"Ορισμός ή κλείσιμο του μαγαζιού"

Τελευταία άφησα την ντροπή που ονομάζεται κλήρωση. Αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο στην προσπάθεια ανάπτυξης του χώρου. Ολοι παίρνουν θέση έως τη στιγμή της αξιολόγησης και μετά βγάζουν την "ουρά" τους απ' έξω. "Αυτόν έβγαλε η κληρωτίδα, μπορούσε να βγάλει καλύτερο", λένε και πιστεύουν ότι ξελάσπωσαν.

Δεν μπορώ να καταλάβω την ανευθυνότητα των διοικούντων με το μπαλάκι. Ο κατάλληλος διαιτητής να ορίζεται ανάλογα με το παιχνίδι. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δεν υπάρχουν τίμιοι και ικανοί άνθρωποι να υπηρετήσουν την ελληνική διαιτησία, τότε να... το κλείσουμε το μαγαζί. Οι προπονητές κάθε Κυριακή με κλήρωση βγάζουν την 11άδα;

Ο Ισπανός Αλεντρέν, μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής, αποκάλεσε τον Α. Βασάρα πρόεδρο της λοταρίας, όταν έμαθε πώς βγαίνουν οι διαιτητές και ας είναι φίλοι. Ολοι επαφίενται στο μπαλάκι. Μάλιστα είμαστε τόσο καχύποπτοι που κάθε χρόνο αντικαθιστούμε τα μπαλάκια. Μήπως έχουν βαρύνει από την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουν πάθει ψύξη ή κατάψυξη...

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Τετάρτη απόγευμα και στα δημοσιογραφικά γραφεία κάποιοι κυκλοφορούν το

Τετάρτη απόγευμα και στα δημοσιογραφικά γραφεία κάποιοι κυκλοφορούν το όνομα του Βασίλη Νικάκη ως πιθανού νέου προέδρου στην Επιτροπή Διαιτησίας (ΕΔ). Στο αθλητικό τμήμα του "Ρ" την έκπληξη διαδέχεται η απορία. Μα είναι δυνατόν; Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που με τη... βοήθεια του ΟΤΕ ο Αγρινιώτης διαιτητής μας κατέθετε τις απόψεις του για αρκετά θέματα του χώρου, που με συνέπεια και ήθος υπηρέτησε για χρόνια. Στη φυσιολογική ερώτηση αν θα δεχτεί την προεδρία που δικαιωματικά του ανήκει, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος. Χωρίς προϋποθέσεις δε θα δεχτώ μας είχε πει.

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με το σπίτι του για να μάθουμε ποια είναι η αλήθεια. Η ευγενέστατη σύζυγός του Μαρία μας υπενθύμισε ότι βρίσκεται στη Βουλγαρία. Βλέπετε, ο Νικάκης, την ώρα που εντός συνόρων εξελίσσεται η μάχη της εξουσίας στη διαιτησία, δρέπει τους καρπούς της αξίας και της προσφοράς του. Η ΟΥΕΦΑ τον έχει χρίσει παρατηρητή διαιτησίας και βρισκόταν στη γειτονική χώρα για την πρεμιέρα των καθηκόντων του (Λοκομοτίβ Σόφιας - Ραπίντ Βουκουρεστίου 0 - 1). Ευχαριστήσαμε την κυρία Νικάκη και μεταθέσαμε την επικοινωνία για την Πέμπτη που ο σύζυγός της θα επέστρεφε.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

1 "Τις περισσότερες φορές οι διαιτητές είναι τα θύματα. Αλλοι ευθύνονται για την κατάντια του χώρου", λέει ο Β. Νικάκης

2 Εντονα προβληματισμένος είναι ο Αγρινιώτης διαιτητής από τα δρώμενα στην ελληνική διαιτησία

3 Η ΟΥΕΦΑ τον έχρισε παρατηρητή διαιτησίας. ΕΠΟ, πολιτεία θεώρησαν ανάξιες προσοχής και μελέτης τις προτάσεις του

4 "Η ελληνική διαιτησία όλα αυτά τα χρόνια κινείται σ' ένα επίπεδο ανάλογο του ποδοσφαίρου εν γένει"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ