Associated Press |
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη πρόσφατη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Αβάνα |
Εάν συνυπολογίσει κανείς το «πλούσιο κατηγορητήριο των ΗΠΑ» - υπόθαλψη τρομοκρατίας, παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων, παρεμβάσεις της Κούβας για αποσταθεροποίηση άλλων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής κ.ά.- και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Μεξικού με τα πολύ κρίσιμα αποθέματα πετρελαίου που κρύβουν στα σπλάχνα τους, οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται.
Η συνεχώς αυξανόμενη προσοχή που δείχνουν οι αμερικανικές πολυεθνικές του πετρελαίου για την εκμετάλλευση του πετρελαίου στην περιοχή, είναι χαρακτηριστική. Περιοχή, όμως, που μοιράζεται ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και την Κούβα, και λαμβάνει πολύ ειδικής προσοχής, σε συνάρτηση και με την προσπάθεια για ταχύτατη εξόρυξη και εκμετάλλευση των πολύ πλούσιων αποθεμάτων. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που γίνονται στην περιοχή κατά τον Γουάιτ Μπαρμπόσα, ειδικό για θέματα πετρελαίου του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού-UNAM, ο οποίος συμπληρώνει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα αποθέματα υπολογίζονται σε 100 δισεκατομμύρια βαρέλια, αλλά σε μεγάλο βάθος. «Ο έλεγχός τους αποτελεί μεγάλο ρίσκο που δεν πρέπει να χαθεί για τις αμερικανικές πολυεθνικές», τονίζει και επισημαίνει ότι ανάμεσα στις έρευνες που χρηματοδοτούν οι πολυεθνικές είναι η χρήση της διαδικασίας «καλαμάκι», ώστε «να απορροφηθούν τα κοιτάσματα και του Μεξικού και της Κούβας».
Αναφορικά με το θέμα, στην Κούβα δεν υπάρχουν πολύ σαφή αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται και ούτε ανάλογα σαφείς εκτιμήσεις. Ομως, είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία απόφαση της επαναστατικής κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης της «νέας εχθρικής ενέργειας» εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους, αναφέρεται και η εντατικοποίηση των ερευνών για την εξόρυξη του πετρελαίου. Οχι τυχαία.
Τρεις τουλάχιστον ξένες πολυεθνικές που ενεργοποιούνται ήδη στην Κούβα, όπως η βραζιλιάνικη Petrobas, η ισπανική Repsol YPF και η καναδική Sherritt International, αναφέρουν ότι τα αποθέματα της Κούβας δε «φαίνονται να είναι τίποτα». Ηδη η Repsol YPF μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στη Γιαμαγουά, υπολογίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.600 εκατομμύρια βαρέλια και σε συνδυασμό με τις έρευνες των έξι μπλοκ στο βορρά, έκαναν την ισπανική πετρελαϊκή να εκτιμήσει ότι «η Κούβα είναι μία από τις υψηλότερης σημασίας ζώνες ανάπτυξης για την εταιρία», που σημειωτέον δρα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής!
Ανάμεσα στις άλλες ανησυχίες, λοιπόν, των ΗΠΑ, είναι και το πετρέλαιο όπως και η δράση των ξένων και όχι αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνικών, που μπορούν να «δώσουν ακόμη μεγαλύτερο πεδίο δράσης και αέρα στην οικονομία της Κούβας».
Στην έκθεση των περίπου 500 σελίδων που παρέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για τη δημιουργία των συνθηκών ανατροπής και τη «μετα-Κάστρο εποχή», αναφέρεται ότι μέχρι τη στιγμή εκείνη, δηλαδή την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος προτείνεται να μελετηθεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της εφαρμογής του τρίτου άρθρου του νόμου Χελμς Μπάρτον, που προβλέπει την εφαρμογή κυρώσεων σε τρίτες χώρες ή εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κούβα. Εννοοείται, ανάμεσα σε αυτές που ήδη έχουν επενδύσει στην Κούβα είναι και οι προαναφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες.
Οσο για τον πετρέλαιο της Κούβας, οι βλέψεις στην έκθεση είναι απολύτως σαφείς:
Κατά τον Σάξε Φερνάντες, σύμφωνα με το βιβλίο του «Η Μετάβαση του Μεξικού», «η Κούβα είναι ένα "απαράδεκτο παράδειγμα" για την Ουάσιγκτον από τη στιγμή που αυτό το μικρό νησί, με μόλις 11 εκατομμύρια κατοίκους αντιστέκεται σθεναρά στη μεγαλύτερη δύναμη του ημισφαιρίου και τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα». «Η ιμπεριαλιστική πετρελαϊκή γεωπολιτική αποτελεί τον παράγοντα που προσδίδει νέα σημασία στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, τέτοιο που να επηρεάσει βαθύτατα το Μεξικό, την Κούβα αλλά και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική», προσθέτει ο Φερνάτες και καταλήγει: «Η Κούβα κάθεται στο λαιμό των ΗΠΑ. Μία "ελεύθερη Κούβα" σίγουρα αξίζει τον κόπο να σχεδιαστεί και μία στρατιωτική επέμβαση».
Συγκέντρωση την Τρίτη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας, διοργανώνουν την Τρίτη 25 Μάη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σε συνεργασία με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο και την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.
Με ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει μαζικά και να εκφράσει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας, αλλά και την απόφασή του να αντισταθεί στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.
«Η επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού - με τη ρητή συμφωνία της ΕΕ μαζί και της ελληνικής κυβέρνησης - ενάντια στην Κούβα, με την υπονόμευση της κρατικής υπόστασής της, τον γεωγραφικό αποκλεισμό, το στραγγαλισμό του οικονομικού εμπάργκο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Ταυτόχρονα, με τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Αφγανιστάν, η Κούβα, το μόνο κράτος εργατών - αγροτών σε αμερικανικό έδαφος, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το «στόμα του ιμπεριαλιστικού λύκου», δέχεται ολομέτωπη επίθεση για να εξαφανιστεί.
«Η υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης, της χώρας του Φιντέλ και του Τσε, η διατήρηση άσβεστης της φλόγας της αντίστασης ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και της ελπίδας για μια κοινωνία με εξουσία εργατών - αγροτών, είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, κάθε δημοκράτη σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, η Διοίκηση του παραρτήματος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου της Λάρισας προσκαλεί όλους τους δήμους, τους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς, σε σύσκεψη που διοργανώνει τη Δευτέρα 24 Μάη, ώρα 8.30 μμ. στο Ξενοδοχείο ΓΚΡΑΝΤ (Ημιώροφος), προκειμένου να συζητηθούν τρόποι έκφρασης της αλληλεγγύης των μαζικών φορέων των ΟΤΑ και των κατοίκων του Ν. Λάρισας, προς τον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας που βρίσκεται όπως και άλλοι λαοί στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.