Στόχος η άμεση εμπλοκή των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο των σπουδών και τον καθορισμό των ειδικοτήτων
Οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ κινητοποιούνται ενάντια στην προσπάθεια να γίνουν φθηνό «καύσιμο» για την κερδοφορία των επιχειρήσεων |
Την ευθεία «εμπλοκή» των εργοδοτών και των φορέων τους στην επαγγελματική εκπαίδευση εξυπηρετούν και μια σειρά εκδηλώσεις που ήδη πραγματοποιούν οι ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστική είναι η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΕΠΑΣ Μοσχάτου και Ηρακλείου την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με τις «δυνατότητες ένταξης των αποφοίτων πληροφορικής των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας». Η εκδήλωση δεν απευθυνόταν μόνο στους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης ειδικότητας, αλλά και στις επιχειρήσεις, ως δυνητικούς εργοδότες. Αντίστοιχη ημερίδα με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας οργανώθηκε την προηγούμενη Τρίτη στη Λάρισα από την ΕΠΑΣ και τον ίδιο το Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ). Επιπλέον, στην κατεύθυνση της πιο στενής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν στις ΕΠΑΣ 30 Γραφεία Διασύνδεσης.
Κυβέρνηση και ΕΕ παρουσιάζουν στους άνεργους νέους την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες πως μέσα από την ολοκλήρωση μιας επαγγελματικής σχολής μπορούν να ελπίζουν σε μια θέση δουλειάς, έστω και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ετσι, οι σπουδαστές που βρέθηκαν στην εκδήλωση στην ΕΠΑΣ του Μοσχάτου άκουσαν για μια ακόμα φορά πως η μαθητεία μπορεί να τους ανοίξει την πόρτα για μια θέση εργασίας. Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην εκτίμηση της ΕΕ που προβλέπει ότι το 2015 θα υπάρχουν 700.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής που δεν θα μπορούν να καλυφθούν, αφού δε θα υπάρχουν υποψήφιοι με τις απαιτούμενες δεξιότητες. Δεν έλειψε ακόμα η προβολή επιτυχημένων «προτύπων» προς μίμηση, των επιχειρήσεων δηλαδή και των ιδιοκτητών τους.
Βέβαια, οι σπουδαστές δεν αρκεί να είναι φθηνοί, αλλά χρειάζεται να είναι και πειθήνιοι, πράγμα για το οποίο φροντίζει επίσης ο ΟΑΕΔ. Ετσι, περίσσεψαν οι συμβουλές συμβιβασμού και αποδοχής του εργασιακού μεσαίωνα, που δόθηκαν από το βήμα της εκδήλωσης. Ορισμένοι ομιλητές συνέστησαν στους σπουδαστές να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, «να βάλουν νερό στο κρασί τους», προκειμένου να βρουν μια θέση εργασίας και να αποκτήσουν «εργασιακή εμπειρία». Αλλοι αναπαρήγαγαν οδηγίες σχετικά με το πώς να γράψουν το βιογραφικό τους και πώς να παρουσιαστούν στη συνέντευξη με τον εργοδότη, με ύφος και περιεχόμενο ανάλογο με αυτό που συναντά κανείς σε εκπομπές της μεσημεριανής ζώνης. Ξεκίνησαν από αστείες συμβουλές για την εμφάνιση, τους συνέστησαν να προσέχουν το ντύσιμό τους και ιδιαίτερα τα παπούτσια τους (!), να φροντίζουν να κρατούν «σωστή» στάση σώματος, με συμβουλές όπως «μη σταυρώνετε ποτέ τα χέρια, γιατί αυτό δείχνει άμυνα και έλλειψη εμπιστοσύνης». Εφτασαν όμως και σε πιο ουσιαστικά ζητήματα, κάνοντας κήρυγμα υποταγής. Με μεγάλη σαφήνεια οι «οδηγίες» τόνισαν στους σπουδαστές πως δεν πρέπει ποτέ να αναφέρονται σε χρήματα, αλλά να αφήνουν πάντα το ζήτημα της αμοιβής στην ευχέρεια του εργοδότη τους. Ακόμα, τους προέτρεψαν να αναζητήσουν δουλειά αρχικά σε μικρές επιχειρήσεις, που όμως κάποια στιγμή μπορεί να τους «ενοικιάσουν» σε πολυεθνικές, πράγμα που παρουσιάστηκε σαν μεγάλη «ευκαιρία».
Στην παρέμβασή του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Η. Κικίλιας, αναφέρθηκε στη θέση του ΟΑΕΔ για τις Επαγγελματικές Σχολές. Σύμφωνα με αυτή, οι ΕΠΑΣ θα πρέπει να γίνουν Τεχνολογικά Λύκεια Μαθητείας και να δέχονται μαθητές μετά το γυμνάσιο και όχι μετά την Α' Λυκείου όπως ισχύει σήμερα.
Ακόμα, αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με τον αντίστοιχο γερμανικό Οργανισμό, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του λεγόμενου «δυϊκού» συστήματος (σύμφωνα με το οποίο τόσο οι ειδικότητες όσο και το περιεχόμενο των σπουδών καθορίζεται από τους εργοδοτικούς φορείς), σύστημα που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ μέσα από τη μαθητεία. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις και η συνεργασία των ελληνικών και των γερμανικών κυβερνήσεων.
Είναι εντυπωσιακή η ομοιότητα των άρθρων που δημοσιεύονται σε ορισμένες γνωστές και μη εξαιρετέες κυριακάτικες εφημερίδες για το ΚΚΕ. Ιδιο περιεχόμενο, πανομοιότυπες εκφράσεις, ρεπορτάζ που «ρέουν» με ολόιδιο τρόπο σα να είναι γραμμένα από το ίδιο χέρι.
Κεντρική ιδέα όλων είναι η δήθεν απογοήτευση επειδή το ΚΚΕ μετά το 19ο Συνέδριό του δεν αλλάζει πολιτική. Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη παίρνουν οι ολόιδιοι χαρακτηρισμοί, τα ίδια επίθετα και η συνήθης σεναριολογία, πανομοιότυπη και αυτή, γύρω από πρόσωπα και καταμερισμούς. Ολα γραμμένα με πανομοιότυπο περιεχόμενο στις περισσότερες εφημερίδες. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζονται ότι ένα μέλος του ΠΓ είναι δήθεν αυτό που αποφασίζει τι γίνεται και τι δε γίνεται στο Κόμμα και ότι ένα άλλο μέλος του ΠΓ ήταν τάχα επικεφαλής όλων των επιτροπών του Συνεδρίου! Ενώ στο Συνέδριο εκλέχτηκαν ξεχωριστές επιτροπές και με διαφορετική σύνθεση για το Πρόγραμμα, το Καταστατικό, την Πολιτική Απόφαση. Και άλλες εφημερίδες κρίνουν, φαίνεται, εξ ιδίων τα αλλότρια, δηλαδή με βάση τα αστικά κόμματα που εξυμνούν, όταν γράφουν για «ισχυρούς» παράγοντες που καθορίζουν τη «γραμμή» κ.ά. Το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα αστικά κόμματα. Συζητά και αποφασίζει συλλογικά για όλα.
Γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ αποτελεί καρφί στο μάτι των αστών. Μας κάνει όμως εντύπωση, πώς γίνεται αστικές εφημερίδες και δημοσιογράφοι που επιτίθενται στο ΚΚΕ κατηγορώντας το ότι «καταπνίγει τις διαφορετικές γνώμες και τη σύνθεση απόψεων» και λέγοντας συχνά - πυκνά ότι στο ΚΚΕ επικρατεί «ομοφωνία νεκροταφείου», όπως έκαναν πρόσφατα με αφορμή και την ομόφωνη υιοθέτηση του νέου Προγράμματος, του Καταστατικού και της Πολιτικής Απόφασης στο 19ο Συνέδριο, να επιδεικνύουν οι ίδιοι τέτοια ομοφωνία ως προς την παρουσίαση του ΚΚΕ. Είναι μια ακόμα έκφραση της σύμπνοιας της αστικής τάξης απέναντι στον ταξικό της εχθρό ή μήπως κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι ένα σκονάκι με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς και υποτιθέμενες πληροφορίες για την κατάρτιση άρθρων για το ΚΚΕ; Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η ταχτική τους είναι πες πες στο τέλος κάτι θα μείνει...
Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη ικανότητα ή πολύ μεγάλη σύγχυση για να μπορείς να γράφεις μία άποψη και ταυτόχρονα να την ακυρώνεις σε ένα και μόνο άρθρο. Και όμως, αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του κριτικού κινηματογράφου, Δ. Δανίκα, και στο τελευταίο άρθρο που έγραψε στη στήλη του, ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ, που διατηρεί στην κυριακάτικη εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ισχύει απλά η αντιΚΚΕ εμπάθεια που οδηγεί τον αρθρογράφο να εκτίθεται.
Λέει ο Δ. Δανίκας - ή μάλλον επαναλαμβάνει - τα τετριμμένα που γράφονται και λέγονται για το ΚΚΕ. Οτι πορεύεται μόνο του, ότι δε συμμαχεί με κανένα κόμμα, ότι είναι περίπου σαν το «σκαντζόχοιρο», ότι τα παραπέμπει όλα στο μέλλον, ότι στη συνείδηση των πολιτών ΚΚΕ = δραχμή, απομόνωση, δελτίο τροφίμων, Βόρεια Κορέα, Αλβανία κλπ.
Ομως ο Δ. Δανίκας δε μένει σε αυτά. Επεκτείνει την αντιΚΚΕ επίθεσή του, λέγοντας ότι το σύστημα μεταχειρίζεται πονηρά το ΚΚΕ και το χρησιμοποιεί για να τα... χώνει στο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα από τα γραφόμενα του Δ. Δανίκα είναι το εξής: Ακόμη και αν δεχτούμε ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού έχει τέτοια γνώμη για το ΚΚΕ, από πού την έχει σχηματίσει; Σίγουρα όχι από τις Θέσεις του ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ δεν έχει τέτοιες Θέσεις. Από πού λοιπόν; Μα από το ίδιο το σύστημα και όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του (κανάλια, εφημερίδες, εκπαίδευση κλπ) και που χρόνια τώρα χρησιμοποιεί τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα σε βάρος του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ, επειδή το τελευταίο δε δέχεται να γίνει ένα γλυκανάλατο κόμμα του χεριού του, όπως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό το σύστημα, που κατά τον Δ. Δανίκα μεταχειρίζεται «πονηρά» το ΚΚΕ υπονοώντας ότι το ευνοεί, αναπαράγει όλον αυτό τον οχετό σε βάρος του ΚΚΕ. Αυτό το σύστημα με τις εφημερίδες του, σαν και αυτές που έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς ο Δ. Δανίκας. Ο οποίος ξέρει πολύ καλά τι λένε και τι γράφουν για το ΚΚΕ. Εκτός αν έχει την εντύπωση ότι εργάζεται σε αντισυστημικές εφημερίδες... Δεν το νομίζουμε και άρα εκτίθεται ακόμη περισσότερο!
ΥΓ: Το ποιον παίζει και ποιον όχι το σύστημα ο κ. Δανίκας μπορεί να το διαπιστώσει αν ξεφυλλίσει το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας του, λίγες σελίδες παρακάτω από το δικό του άρθρο. Εκεί θα δει το ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες από την επίσκεψη Τσίπρα στα γραφεία της εφημερίδας του «ΘΕΜΑτος». Και «τις ενθουσιώδεις εντυπώσεις που άφησε», όπως γράφεται. Μήπως και το άρθρο εναντίον του ΚΚΕ, ο κ. Δανίκας το «εμπνεύστηκε» κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης;