Η πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ |
Ανήμερα της επετείου του θανάτου της Τζ. Μπαχάουερ, στις 22 του Αυγούστου, στην Τεχνόπολη (Γκάζι), θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένης στην πιανίστα και θ' ακολουθήσει Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Μουσική και Ανθρωπισμός» (24-26/8) κ.ά.
Αναφερόμενος στην πιανίστα, ο Κ. Π. Καράμπελας-Σγούρδας σημειώνει: «Για εκείνους που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της ή να μαθητεύσουν κοντά της υπήρξε μια προσωπικότητα χαρισματική και ιδιαίτερη. Για όσους πάλι ευτύχησαν να την ακούσουν σε ρεσιτάλ και συναυλίες, η υψηλή της τέχνη και οι ξεχωριστές αρετές του παιξίματός της παραμένουν μοναδικές και αλησμόνητες».
Γεννημένη στην Αθήνα, το 1910, από πατέρα αυστριακής καταγωγής και μητέρα Ιταλίδα, η Τζ. Μπαχάουερ ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο από πολύ μικρή, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παρίσι και μαθήτευσε δίπλα στον Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Το 1933 κέρδισε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Βιέννης και δυο χρόνια αργότερα εμφανίστηκε δίπλα στον Δημήτρη Μητρόπουλο. Από τότε ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα, στη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με τις σπουδαιότερες ορχήστρες και τους διασημότερους αρχιμουσικούς του κόσμου. Αφησε την τελευταία της πνοή, στις 22 του Αυγούστου 1976, στη γενέτειρά της, που τόσο αγάπησε κι ενώ επρόκειτο να εμφανιστεί στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Ο Απόστολος Καλδάρας |
Με μεγάλη συναυλία στο «Olympia» του Παρισιού, ξεκίνησε το μελωδικό ταξίδι που πραγματοποιεί η Χάρις Αλεξίου σε ευρωπαϊκές πόλεις, παρουσιάζοντας τραγούδια από το νέο της CD «Παράξενο Φως» και τους πρόσφατους «Ψιθύρους». Ακολούθησαν οι εμφανίσεις της στο «Cirque Royal» των Βρυξελλών και στο «Nederlands Congress Centre» της Χάγης. Στις 30/3, εξάλλου, η Χ. Αλεξίου θα δώσει η συναυλία στο Λονδίνο, στο «Royal Festival Hall». Σημειώνουμε πως από τις 6/3 το «Παράξενο Φως» κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη.
«Κοσμάς ο Αιτωλός - Ο Αγιος των σκλάβων» είναι ο τίτλος του έργου (ορατόριο) του Μίμη Πλέσσα, που κυκλοφόρησε από τη «Μίνος - ΕΜΙ». Το ορατόριο είναι αφιερωμένο στον καλόγερο και δάσκαλο που ξεσήκωνε τους σκλαβωμένους Ελληνες με τα φλογερά του λόγια, καθώς ο συνθέτης, όπως δηλώνει, πάντα αντιμετώπιζε με δέος και βαθιά συγκίνηση το έργο του Κοσμά του Αιτωλού. Το λιμπρέτο είναι του Ιάκωβου Αυλητή, ενώ στο ρόλο του Κοσμά του Αιτωλού είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός (αφήγηση). Συμμετέχουν, επίσης, οι ερμηνευτές Γιάννης Κούτρας, Σάκης Μπουλάς, Πέννυ Ξενάκη, Γιάννης Σιαμσιάρης, Λόρνα, Σταμάτης Βαβουτάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σπύρος Κλείσσας, ενώ το χορό των κολίγων ενσαρκώνουν μέλη της Χορωδίας «Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής».
Η Φιλαρμονική της Βιέννης, η διάσημη και πολυβραβευμένη ορχήστρα, πραγματοποιεί δυο συναυλίες, σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με μαέστρο τον Ζορζ Πρετρ, που υπήρξε ο αγαπημένος αρχιμουσικός της Μαρίας Κάλλας, και στις δυο συναυλίες της θα παρουσιάσει το ίδιο πρόγραμμα: τη Συμφωνία αρ. 2 σε σι ύφεση, D. 125 του Φραντς Σούμπερτ και τη Φανταστική Συμφωνία του Εκτόρ Μπερλιόζ. Τα εισιτήρια και για τις δύο συναυλίες έχουν εξαντληθεί.
Το ιστορικό στίγμα των απαρχών της νεοελληνικής μουσικής θα επιχειρήσει να προσδιορίσει ο διακεκριμένος συνθέτης και μουσικολόγος Χάρης Ξανθουδάκης, στη διάλεξή του, αύριο (6μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Η μουσικολογική έρευνα των τελευταίων 30 χρόνων έχει κλονίσει το κύρος του Παπαρρηγοπούλειου σχήματος (Αρχαία Ελλάδα/ αρχαιοελληνική μουσική, Βυζαντινή Αυτοκρατορία/ βυζαντινό μέλος, Τουρκοκρατία/ δημοτικό τραγούδι, Νεοελληνικό κράτος/ έντεχνη νεοελληνική μουσική), τοποθετώντας τη γένεση της έντεχνης νεοελληνικής μουσικής σε νωρίτερους χρόνους, ενώ δίνει τη δυνατότητα επανεκτίμησης της σχέσης της μουσικής των Επτανήσων και του ευρύτερου προεπαναστατικού ελληνισμού με το κυρίως σώμα της ελληνικής μουσικής.
Το σύνολο μουσικής δωματίου «Μείζονες Απουσίες» εμφανίζεται σήμερα (10.30 μ.μ.), στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή). Το σχήμα δημιουργήθηκε το 1994 από τον Γιάννη Γκίκα, με σκοπό να ξεπεράσει τα μέχρι τώρα καθιερωμένα ακούσματα του ακροατή, προσφέροντας αγαπημένες και αναλλοίωτες στο χρόνο μουσικές, εκτελεσμένες από ένα ευέλικτο και ηχοχρωματικά ποικίλο σύνολο οργάνων.
Τριήμερο Φεστιβάλ Κιθάρας, στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή σημαντικών σολίστ. Στην πρώτη συναυλία (27/3), θα εμφανιστούν, οι Αμερικανοί Λάρι Κόριελ και Αλ Ντι Μέολα και ο δικός μας Κώστας Κοτσιώλης. Θα τους συνοδεύσει η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, με μαέστρο τον Σεμιόν Κόγκαν. Στη συναυλία της 28/3 θα συμμετάσχουν το «Ντούο Κάλτσεφ», ο Μανουέλ Μπαρουέκο κ.α., ενώ την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει ο Κουβανός συνθέτης - κιθαριστής Λέο Μπρόουερ. Το τριήμερο θα κλείσει με έργα για κιθάρα και έγχορδα (29/3).