ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι θα γίνει με αυτόν τον ανασχηματισμό; Κοντεύετε να μας αρρωστήσετε από την ...αγωνία που μας προκαλείτε...

***

Ξέρετε ότι η εκλογή του Γιώργου (ΠΑΣΟΚ) έδωσε αισιοδοξία, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και γενικά στους λαούς; Το είπε ο Πιπεργιάς!!!

***

Μόνο γελοίο το πράγμα (το ρηθέν);

***

Πάντως, ο Ντ' Αλέμα (ένα από τα γνωστά καθάρματα στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας) ζήτησε να παταχθούν οι κοινωνικές ανισότητες!!!

***

Πρόεδρον ΟΤΟΕ: Πάλης ξεκίνημα!!!

***

Ο Γλέζος κάλεσε τον Κωνσταντόπουλο, είπαν, να ξεκαθαρίσει τις πολιτικές βλέψεις του! Υπόθεση για γέλια!..

***

Πρώτον, επειδή ο Κωνσταντόπουλος είναι (κι ήταν) απολύτως ξεκάθαρος (ΠΑΣΟΚ)...

***

Δεύτερον, επειδή θέλει να κάνει, ό,τι έκανε και ο Γλέζος, τότε που έγινε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ!..

***

Αρα, δεν είναι για γέλια η όλη υπόθεση;

***

ΣΥΝ: Οι πρόεδροί σας αποδείχτηκαν ΠΑΣΟΚτζήδες (εμείς πάντα το λέγαμε)! Τελικά, μήπως σας εκφράζουν;

***

Διότι, αν δε σας εκφράζουν, πώς τους κάνατε προέδρους; Αν πάλι σας εκφράζουν, πώς και δεν ακολουθείτε το παράδειγμά τους;

***

Θα σας βοηθήσει και ο Κοψίδης στο τελευταίο...

***

Σκεφτείτε ότι και ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ) τάσσεται υπέρ του εκδημοκρατισμού της ...«παγκοσμιοποίησης»!!! Οπως κι εσείς...

***

Η κυρία Βαρδινογιάννη ανοίγει δρόμους και στους καλλιτέχνες, είπε ο Νταλάρας!! Ημαρτον!...

***

Ακου θεσμός!...


Παπαγεωργίου Βασίλης


Associated Press

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Λαϊκή οργή

Χιλιάδες διαδήλωσαν χτες εναντίον της επιβολής νέων φόρων που προχωράει η κυβέρνηση της Αρόγιο που θα σημάνει νέα επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Για τα... επιπλέον έσοδα 1,4 δισ. δολαρίων, τα καύσιμα, η ηλεκτροδότηση και οι μεταφορές θα εκτοξευτούν σε απλησίαστες τιμές για τους πολλούς


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο ζυγός

Στα δεκαπέντε χρόνια που ταξιδεύω την Τουρκία από πόλη σε χωριό κι από χωριό σε πόλη, ακολουθώντας ελληνικά περάσματα και ίχνη, ή όχι, (η καταγωγή μου είναι Μεσσηνιακή), έτυχε να βρεθώ σε αρκετά σημεία της χώρας χειμώνα, με χιόνια. Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Ικόνιο, Καρς, Ερζερούμ, Προύσα και αλλού.

Η πιο λευκή μου σε ύψος διαδρομή με λεωφορείο ήταν από την Κασταμονή (σημαντική στους βυζαντινούς χρόνους) στην Ινέπολη στον Εύξεινο, ο ελληνικός πληθυσμός μέχρι το 1922 ήταν περίπου 10.000, δυτικά της Σινώπης. Οι χιονοθύελλες, διαδέχονταν η μια την άλλη, το ορεινό τοπίο γινόταν ψηλότερο, αφού ενωνόταν με τα σύννεφα φορτωμένα χιόνι που έκρυβαν τον ουρανό, κι εγώ, κυριολεκτικά, αγνοούσα τους κινδύνους, ακόμα και αυτούς της κυκλοφορίας. Σε κάποιο χιλιόμετρο, ο οδηγός του λεωφορείου μας πληροφόρησε ότι θα σταματούσε την οδήγηση, για άγνωστο χρονικό διάστημα, και μπορούσαμε να μείνουμε μέσα ή να βγούμε για οποιοδήποτε λόγο.

Είχαμε σταματήσει έξω από ένα πολύ μικρό - σαν παράγκα - μαγαζάκι, στη μέση του οποίου έκαιγε με ξύλα ένα μαγκάλι και πάνω του έβραζε ένα κατσαρόλι με νερό για τσάι. Κάποιος μου είπε ότι απέναντι στα βουνά τα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας δε σταματάνε να δουλεύουν και «δες τον καπνό που βγαίνει από τα φουγάρα» που δεν έβλεπα.

Εμεινα στην Ινέπολη περισσότερες μέρες απ' όσο υπολόγιζα, δεν έμαθα ποτέ τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, και κράτησα στη μνήμη μου μόνο το βουητό που ερχόταν από τα κύματα και έσπαγε στο κρηπίδωμα της προκυμαίας. Τις νύχτες φοβόμουν. Ομως αυτό που κράτησα μέσα μου με πόνο ήταν η εμπειρία μου, κάποιον άλλο χειμώνα, από το Καρς, μια σημαντική πόλη με μεγάλη ιστορία, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, σε άλλα μικρότερα χωριά της περιοχής του Καυκάσου, που συνορεύει με τη Γεωργία και την Αρμενία. Το κρύο ήταν σε μονοψήφιους ή διψήφιους αριθμούς κάτω από το μηδέν, αλλά είχα αποφασίσει ότι έπρεπε, για το σκοπό που είχα στο νου μου, να ζήσω στην Τουρκία, όλες τις εποχές για να έχω πιο ολοκληρωμένες εντυπώσεις.

Ενα απόγευμα που καθόμουν με τη μητέρα μου, διακριτική και συγκαταβατική που οι προσωπικές της ερωτήσεις ήταν ανώδυνες, με ρώτησε τι μου έκανε εντύπωση από το τελευταίο ταξίδι. Της μίλησα για τα φτωχικά χαμηλά σπίτια, σχεδόν παράγκες, τα ξυπόλυτα παιδιά, τα χιόνια και τις γυναίκες στην περιοχή του Καρς, όμορφες και στητές, φτωχικά ντυμένες με μακριές φούστες, με χοντροπάπουτσα και μαντιλοδεμένες, να κουβαλάνε δυο κουβάδες νερό, κρεμασμένους με σχοινιά από τους ώμους τους, από τις δυο μεριές ενός κονταριού περασμένο από το σβέρκο τους.

Ισως αυτή η δουλιά να θεωρείται, της είπα, οικιακή γι' αυτό την έκαναν γυναίκες. Η μαμά μου περίμενε να τελειώσω και μετά μου είπε: Αυτό στους ώμους των γυναικών το λένε ζυγό - ο ζυγός - και δεν ήταν γυναικεία δουλιά, αλλά δουλεία. Ξαφνιάστηκα.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ