Το 22ο Συνέδριό του (συνεχίζοντας την παράδοση του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος) πραγματοποίησε στις 4 Νοέμβρη το Ουγγρικό Κομμουνιστικό και Εργατικό Κόμμα (HCWP) που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, όπου λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την παραπέρα ανάπτυξή του. Υιοθετήθηκαν μια σειρά αλλαγές και συγκεκριμένα ότι το νέο καταστατικό του κόμματος θα αναφέρει πως πρόκειται για ένα Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα και ανακηρύττει την ανάγκη μετατροπής του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος σε μια επαναστατική αγωνιστική οργάνωση ενάντια στο κεφάλαιο. Το Συνέδριο υπογραμμίζει ότι το HCWP είναι ένα εθνικό κόμμα που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα του ουγγρικού λαού ενάντια στις πολυεθνικές και την επέμβαση των ξένων δυνάμεων, υπέρ της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουγγαρίας.
Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της πειθαρχίας του κόμματος, ενώ επισημαίνεται ότι βασική αρχή του κόμματος είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Επίσης, σημαντική θέση θα έχει η μαρξιστική μόρφωση. Τονίζεται επιπλέον ότι η ύπαρξη του Αριστερού Μετώπου - Κομμουνιστικής Νεολαίας είναι αναπόσπαστη από την ύπαρξη του HCWP και χρειάζεται να δημιουργηθούν παντού οργανώσεις της νεολαίας.
Το Συνέδριο υιοθέτησε ειδικές αποφάσεις που αφορούν την αντίθεση για την απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας από τις αρχές της χώρας, αλλά και αποφάσεις που εκφράζουν την υποστήριξη των Ούγγρων κομμουνιστών στο λαό της Βενεζουέλας και στο λαό της Κούβας.
Οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου επανεξέλεξαν τον Γκιούλα Τούρμερ ως πρόεδρο του HCWP, και εξέλεξαν 44μελή Κεντρική Επιτροπή.
Καταλήγοντας, στην απόφαση του συνεδρίου τονίζεται: «Εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας με αυτούς που παλεύουν ενάντια στο κεφάλαιο και για την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους. Θα συνεργαστούμε παραπέρα με τα κομμουνιστικά κόμματα των σοσιαλιστικών χωρών. Θέλουμε να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό μαζί με τους συμμάχους μας, με τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε μια νέα παγκόσμια αγωνιστική ομοσπονδία κομμουνιστών, να ιδρυθεί μια νέα Κομμουνιστική Διεθνής».
ΛΑ ΠΑΣ.-
Με λαϊκές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις θα απαντήσει ο λαός της Βολιβίας εάν η Γερουσία δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη γη και την αγροτική μεταρρύθμιση, προειδοποίησε χτες ο πρόεδρος Εβο Μοράλες.
Οι προειδοποιήσεις του Εβο Μοράλες έχουν ως αποδέκτες τα τμήματα της ολιγαρχίας που εκπροσωπούνται εντός της Βουλής από διάφορα κόμματα και προβάλλουν συνεχώς διάφορα «τεχνητά» εμπόδια προκειμένου να αποτρέψουν την ψήφιση του Νόμου για τη Γη. Ο Μοράλες απέρριψε οποιουδήποτε είδους συμβιβασμό με τους μεγαλοκτηματίες, το κύριο τμήμα της ολιγαρχίας, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να μπλοκάρει το νομοσχέδιο και τόνισε ότι ο λαός θα ξεσηκωθεί και θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις «ακόμη και με βία» καθώς «πιστεύω μόνο στη δύναμη του λαού, που είναι η μηχανή που οδηγεί την ιστορία της χώρας μας» κατέληξε ο Μοράλες. Ηδη ιθαγενείς αγρότες από την ανατολική επαρχία Σάντα Κρους έχουν ξεκινήσει πορεία προς την πρωτεύουσα για να στηρίξουν το Νόμο για τη Γη και σε απάντηση των απειλών των μεγαλοκτηματιών της Σάντα Κρους, της πιο πλούσιας περιοχής της Βολιβίας, ότι θα σταματήσουν τη γεωργική παραγωγή εάν ο Νόμος για τη Γη ψηφιστεί.
Στο μεταξύ, ο Εβο Μοράλες με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα», τόνισε ότι η Βολιβία είναι κυρίαρχο κράτος που βασίζει τις διεθνείς της σχέσεις στην ισοτιμία. Οι δηλώσεις αυτές ουσιαστικά αποτελούν απάντηση στις «προειδοποιήσεις» του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις «συνέστησε στη Βολιβία να αποστασιοποιηθεί από την Κούβα και τη Βενεζουέλα». «Η Βολιβία είναι ένα μικρό κράτος αλλά αξιοπρεπές και υπερασπίζεται την ανεξαρτησία και κυριαρχία της», τόνισε ο Μοράλες καταλήγοντας ότι ο «άξονας» για τον οποίο έκανε λόγο, είναι μία συνεργασία «άνευ όρων» σε τομείς όπως η ενέργεια, η Υγεία και η Παιδεία.
Associated Press |
Μήνυση κατά της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιούνγκ, κατατέθηκε από τον Σύνδεσμο Ειρήνης του Ααχεν. Οι δύο χριστιανοδημοκράτες κορυφαίοι πολιτικοί κατηγορούνται ότι με το νέο «στρατιωτικό δόγμα» που καθιερώνει η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος» στο γερμανικό στρατό - την Μπούντεσβερ - ανατίθεται «ο ρόλος ενός στρατού που θα επεμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο». Θυμίζουμε ότι προβλέπεται ακτίνα δράσης 6.000 χιλιόμετρα γύρω από τις Βρυξέλλες και η δυνατότητα 19.000 στρατιώτες να μπορούν να δρουν ταυτόχρονα σε πέντε διαφορετικές επεμβάσεις.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Οτμάρ Στάινμπίνκερ, δήλωσε την Τετάρτη στο Ααχεν ότι η «Λευκή Βίβλος»» που εγκρίθηκε τον Οκτώβρη από την κυβέρνηση των τριών κομμάτων - Χριστιανοδημοκράτες (CDU και CSU) και Σοσιαλδημοκράτες - δικαιολογεί τόσο με το περιεχόμενό της όσο και γεωγραφικά «σχεδόν απεριόριστες στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη». Αυτό, εξηγεί ο Σύνδεσμος Ειρήνης, αντιφάσκει με το γερμανικό Σύνταγμα, δε συμφωνεί με τον χάρτη του ΟΗΕ και αποτελεί «οπισθοδρόμηση σε προηγούμενους αιώνες». Με τη «Λευκή Βίβλο», τονίζεται, νομιμοποιούνται επιθετικοί πόλεμοι υπό το πρόσχημα εθνικών οικονομικών συμφερόντων και δήθεν απόκρουσης κινδύνων. Το γεγονός ότι και προηγούμενες κυβερνήσεις ενήργησαν ενάντια στη συνταγματική επιταγή υπέρ της ειρήνης, δε νομιμοποιεί την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, να μετατρέψει την Μπούντεσβερ «σε παγκόσμια χρησιμοποιούμενο και προκλητικά δρώντα στρατό», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.