ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Τα κραυγαλέα ψέματα από το μάρτυρα κατηγορίας

XΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Ανθρακας» αποδεικνύεται για την ενάγουσα αρχή του δικαστηρίου της Χάγης η κατάθεση του Ράτομιρ Τάνιτς, ενός δήθεν «μυημένου» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ή «μυστικών διαπραγματεύσεων» της προηγούμενης γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης (επί ηγεσίας Μιλόσεβιτς) με Κοσσοβάρους Αλβανούς και ο οποίος υποτίθεται πως ήταν και (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας κατάθεσής του) «ανώτερο στέλεχος και σύμβουλος του τότε αρχηγού της σερβικής αστυνομίας, νυν υπουργού Εσωτερικών»!

Δεν είναι μόνον ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που καταδεικνύει κατά τη διάρκεια αντεξέτασης του μάρτυρα, Ράτομιρ Τάνιτς, πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που ψευδομαρτυρεί ασύστολα στο δικαστήριο, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει επίπλαστα τις κατηγορίες της ενάγουσας αρχής... Δεν είναι μόνον ο πρώην πρόεδρος που χτες κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας αντεξέτασής του επέμεινε πως, αν μη τι άλλο, ποτέ στη ζωή του δε συνάντησε τον Τάνιτς, πόσο δε μάλλον να συμμετείχε ο τελευταίος σε «μυστικές διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς», ή σε άλλες διαδικασίες, όπου υποτίθεται ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έδινε το «πράσινο φως» για τις «σφαγές και το κυνηγητό σε βάρος των Κοσσοβάρων Αλβανών»!

Είναι και ο Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, νυν υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας και αρχηγός του κόμματος «Νέα Δημοκρατία», (το οποίο είχε στα τέλη της δεκαετίας του '90 συνεργαστεί με την τότε σερβική κυβέρνηση). Ο Μιχαΐλοβιτς, λοιπόν, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Τάνιτς πως υπήρξε κατά τη διάρκεια του 1995-97 «ανώτερο στέλεχος του κόμματος ή προσωπικός του σύμβουλος»!

Στη διάρκεια χτεσινής τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Μιχαΐλοβιτς δήλωσε ξεκάθαρα πως «ο Τάνιτς είπε στο δικαστήριο ένα σωρό ανοησίες» ή αναπαρήγαγε ευρέως γνωστά σενάρια και ειδήσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί και στο σερβικό Τύπο. «Δεν πήρε μέρος σε καμία διαδικασία λήψης ή εκτέλεσης αποφάσεων, όπως κατέθεσε... Δεν ήταν παρά ένας παρατηρητής γεγονότων, όπως ήταν και όλοι οι άλλοι Σέρβοι πολίτες» πρόσθεσε επί λέξει ο Μιχαΐλοβιτς. Νωρίτερα το κόμμα «Νέα Δημοκρατία» εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ο Ράτομιρ Τάνιτς δεν ήταν παρά ένας απλός άνθρωπος που συμπαθούσε την παράταξη και ουδέποτε υπήρξε κάτι παραπάνω»!

Στο μεταξύ χτες ο πρώην Γιουγκοσλάβος στρατηγός Μίλε Μέρκιτς δήλωσε αθώος όσον αφορά στο κατηγορητήριο περί εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του πολεμικού δικαίου, που του προσάπτει το δικαστήριο της Χάγης, καθώς και στις κατηγορίες περί ευθυνών για την εκτέλεση 200 Κροατών, το 1991, στο Βούκοβαρ της Κροατίας. Ο δικηγόρος του ε.α. στρατηγού, Μίροσλαβ Βάσιτς, ζήτησε εκ μέρους του πελάτη του την άμεση απελευθέρωσή του μέχρι την έναρξη της δίκης, λόγω της πρόσφατης υποβολής του στρατηγού σε δύο καρδιολογικές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Γερμανός δικαστής Γούλφανγκ Σόμπεργκ επιφυλάχτηκε να απαντήσει εντός των προσεχών ημερών...

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ουδεμία έκπληξη

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
ΧΑΓΗ.--

Η πολυαναμενόμενη δεξιά ακόμη και ακροδεξιά στροφή, πραγματώθηκε σε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι Ολλανδοί υπερψήφισαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τις συντηρητικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, «ρίχνοντας στον Καιάδα» συνάμα τις κεντροαριστερές. Τώρα πια όλοι ανακράζουν «Ω! Γερμανία», καθώς η εκλογική αναμέτρηση του Σεπτέμβρη, θα κρίνει και το «τελευταίο οχυρό» και ο κοκκινοπράσινος συνασπισμός του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ολισθαίνει διαρκώς και δεν εγγυάται τίποτα...

Το πιο ενδιαφέρον ίσως των ολλανδικών εκλογών, δεν είναι το αποτέλεσμα, αφού αναμενόταν, αλλά η διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη. Καταρχήν, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDA), βασική συνιστώσα της εξουσίας, συνεχώς από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά για τα τελευταία οκτώ χρόνια ευρισκόμενοι στην αντιπολίτευση, είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της Ολλανδίας, καταλαμβάνοντας 43 από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου. Τα φώτα φυσικά πέφτουν στην ακροδεξιά, ή καλύτερα λαϊκιστική «Λίστα του Πιμ Φόρτουιν», που με πολιτικό βίο μόλις τριών μηνών αναδεικνύεται σε δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, καταλαμβάνοντας 26 έδρες.

Το πιο χαρακτηριστικό όμως, είναι η πανωλεθρία που υπέστη το Εργατικό Κόμμα, τη χειρότερη εκλογική του ήττα από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πέφτοντας στις 23 έδρες. Η αποδοκιμασία στην απερχόμενη κυβέρνηση αποτυπώθηκε και στους εταίρους της επί δύο τετραετίες, τους Φιλελεύθερους του VVD (38 έδρες στην απερχόμενη Βουλή και τώρα μόλις 23), καθώς και τους Κεντρώους του D66, που από 14 έδρες απέσπασαν μόνο 7.

Τέλος, έντεκα βουλευτές εκλέγουν οι «Πράσινοι». Εννέα το «Σοσιαλιστικό Κόμμα», με σύμβολό του μία «ντομάτα» (και είναι το μόνο που αυξάνει τη δύναμή του κατά τέσσερις έδρες), τέσσερις η «Χριστιανική Ενότητα» και από δύο το θρησκευτικό «Κόμμα Πολιτικής Μεταρρύθμισης» και το δεξιό «Leefbaar Ned».

Αποδοκιμασία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Αντ Μέλκερτ ανακοίνωσε την παραίτησή του: «Το μήνυμα ήταν καθαρό και σαφές. Θα ζητήσω από την κοινοβουλευτική ομάδα να εκλέξει νέο πρόεδρο», δήλωσε ο Μέλκερτ, που ήταν επικεφαλής της λίστας του Εργατικού Κόμματος και θεωρούνταν ως διάδοχος του Βιμ Κοκ, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα παραιτούνταν μετά από αυτές τις εκλογές.

Η παραίτηση αντανακλά ως ένα βαθμό και το ουσιαστικότερο μήνυμα αυτών των εκλογών, δεν είναι άλλο από τη βαθιά αποδοκιμασία, καθώς ο Μέλκερτ αποδοκιμάστηκε για τις θέσεις του σε θέματα κοινωνικής πολιτικής αφού ως υπουργός κοινωνικών υποθέσεων, από το 1994 έως το 1998, ζήτησε τη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Εξάλλου, ακριβώς η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ήταν που έκρινε και την αναμέτρηση, αλλά και την ανάδειξη της «Λίστας του Πιμ Φόρτουιν», που με σαφέστατα μηνύματα απευθύνθηκε στους Ολλανδούς τονίζοντας προβλήματα εκτός της εγκληματικότητας, όπως της υγείας και της Παιδείας, που νοσούν σοβαρά, παρά το γεγονός ότι η Ολλανδία - σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές - είχε το καλύτερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Σωστά, ανάπτυξη βάσει των αριθμών, αλλά για ποιον; Μάλλον όχι για τους ίδιους τους Ολλανδούς.

Διαβουλεύσεις

Στο μεταξύ, ο νικητής των εκλογών, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, αναμένεται ότι θα αναλάβει το σχηματισμό κυβέρνησης, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, εκμεταλλευόμενος τις εσωτερικές διαμάχες. Η βασίλισσα Βεατρίκη, ύστερα από διαβουλεύσεις, αναμένεται να του δώσει προσωρινή εντολή -τυπικά έχει το δικαίωμα να τη δώσει και σε άλλον πολιτικό αρχηγό- για διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.

Πιθανοί εταίροι του, οι Φιλελεύθεροι αλλά και το Κόμμα του Φόρτουιν, που χθες μετά την εκλογική του «νίκη» εξέλεξε νέο αρχηγό στη θέση του δολοφονηθέντα Φόρτουιν, τον δημοσιογράφο Ματ Χέρμπεν, μέχρι χθες εκπρόσωπο του κόμματος. Ωστόσο τα ερωτηματικά για μία τέτοια κυβέρνηση είναι πολλά, κυρίως όσον αφορά στο κόμμα του Φόρτουιν, που δεν έχει σαφή πολιτική και χαρακτηρίζεται ως προσωποπαγές και ετερόκλητο.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Με βόμβες ο δρόμος προς τις εκλογές

ΑΛΓΕΡΙ.--

Ισχυρή έκρηξη βόμβας συγκλόνισε, χτες το πρωί, την πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά της πόλης Ταζμάλτ, 80 χλμ από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της βερβερικής επαρχίας της Καμπυλίας. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 14. Είναι η τελευταία από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων ενόπλων που έχουν σημειωθεί, τον τελευταίο καιρό, στη νότια και στη δυτική Αλγερία, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα.

Αν και συνήθως οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις αποδίδονται στις ομάδες των εξτρεμιστών ισλαμιστών που δρουν στην Αλγερία, είθισται να μη γίνεται στόχος ο βερβερικός πληθυσμός. Οι έρευνες των αλγερινών αρχών στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς, ούτως ή άλλως, τους τελευταίους μήνες η Καμπυλία σπαράζεται από τη διχόνοια ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα επίσημα βερβερικά κόμματα. Αφορμή του διχασμού είναι η κυβερνητική πρόταση για αναγνώριση της βερβερικής γλώσσας και έναρξη διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων του βερβερικού πληθυσμού και της κυβέρνησης «προκειμένου να βρεθούν τρόποι γεφύρωσης των διαφορών». Η πρόταση έγινε δεκτή από το ένα κόμμα αλλά όχι από το άλλο. Πάντως, και τα δύο βερβερικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις εκλογές.

ΔΑΝΙΑ
Απεργία για τη μερική απασχόληση

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Μέρα απεργίας χτες για τη Δανία και οι εργαζόμενοι σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις μετείχαν στο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το χρόνο μερικής απασχόλησης.

«Ο νόμος αυτός αποτελεί βασική ρήξη με την παράδοση που έχει η χώρα στην αγορά εργασίας. Επιτρέπει στα αφεντικά να υπαγορεύουν μείωση του χρόνου εργασίας και των μισθών, θα υπονομεύσει τις μισθολογικές και εργασιακές συμβάσεις, ενώ θα προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας», δήλωσε ο Μπιάρνε Σόρενσεν, επικεφαλής του συνδικάτου των Εργαζομένων στο μεταλλουργικό τομέα στο Χόρσενς. Τα συνδικάτα αντιτίθενται σθεναρά στο νόμο αυτό, που θεωρούν ότι θα είναι το πρώτο βήμα και για άλλες απόπειρες της κυβέρνησης κατά των συλλογικών συμβάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ