TEΛ ΑΒΙΒ.--
Πιθανότατα την Τρίτη θα απελευθερωθεί, μετά από πέντε και πλέον χρόνια κράτησης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από την οικογένεια του στρατιώτη και επιβεβαιώθηκε τόσο από ισραηλινής πλευράς όσο και από πλευράς «Χαμάς». Επίσης, εκπρόσωποι της οργάνωσης επιβεβαίωσαν ότι η απελευθέρωση των 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων, που «ανταλλάσσονται» με τον Σαλίτ, θα γίνει σε «δύο φάσεις»: οι 450 θα απελευθερωθούν ταυτόχρονα με τον Ισραηλινό στρατιώτη και οι άλλοι 550 μετά από δύο μήνες.
Σε αυτό το σημείο σταματούν τα όποια θετικά της συμφωνίας για την παλαιστινιακή πλευρά. Οπως έλεγαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, η απελευθέρωση των 550, σε δύο μήνες, θα υλοποιηθεί μόνο «εφόσον δεν υπάρξουν εμπόδια και προβλήματα που θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις». Και είναι γνωστό πόσο εύκολα η ισραηλινή πλευρά «ανακαλύπτει» εμπόδια και «προκλήσεις» που της επιτρέπουν να υπαναχωρήσει από αποφάσεις και δεσμεύσεις...
Ενα έτερο και ιδιαίτερα «μελανό», όπως γίνεται ολοένα περισσότερο κατανοητό, στοιχείο της συμφωνίας που υπέγραψε η ισλαμιστική «Χαμάς» με την ισραηλινή κυβέρνηση είναι η πρόβλεψη ότι σε σημαντικό αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά θα απελαθούν σε τρίτες χώρες, με την Τουρκία να εμφανίζεται ως ο πλέον βέβαιος προορισμός αρκετών εξ αυτών. Η εξαιρετικά σημαντική αυτή «λεπτομέρεια» ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αρχικώς, από ισραηλινά ΜΜΕ.
Οι πληροφορίες αυτές φιλοξενούνταν και σε άλλα ΜΜΕ, με τη βρετανική «Γκάρντιαν» να υποστηρίζει ότι επί της ουσίας εκ των 1.000, προς απελευθέρωση, Παλαιστινίων κρατουμένων, μόνο οι 110 θα επιστρέψουν στη Δ. Οχθη και οι 203 στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν «σε τρίτες χώρες, αρχής γενομένης από την Τουρκία», ενώ αναφέρονται και οι Λίβανος, Αίγυπτος και Συρία. Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνουν και οι τουρκικές εφημερίδες «Ραντικάλ» και «Χουριέτ».
Η τουρκική ηγεσία απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Είναι, όμως, γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμάντ Νταβούτογλου, έσπευσε, από τους πρώτους, να χαιρετίσει τη συμφωνία ανταλλαγής για την απελευθέρωση Σαλίτ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνεισέφερε η Αγκυρα και διατεινόμενος ότι η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» ήταν σε διαρκή επαφή με την τουρκική ηγεσία για τις διαπραγματεύσεις και μάλιστα την ενημέρωσε για τη συμφωνία πριν δημοσιοποιηθεί. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η εμπλοκή διαφόρων ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων όπως και η Τουρκία στο Παλαιστινιακό θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το αίτημα στον ΟΗΕ για αναγνώριση ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές συνεχίζουν την απεργία πείνας με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την άρση της απομόνωσης του ηγέτη του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», Αχμάντ Σααντάτ, και ενώ κρατείται και ο ηγέτης της «Φατάχ» στη Δ. Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--
Τονωτική «ένεση» για το μεγάλο κεφάλαιο σε ΗΠΑ και Ν. Κορέα ήταν η έγκριση της αμερικανο-κορεατικής συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου («Free Trade Aggrement», FDA) από το αμερικανικό κογκρέσο, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την πρωτοχρονιά του 2012.
Βεβαίως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Λι Μιουνγκ Μπακ που ολοκληρώνει σήμερα την πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, πανηγύρισαν προσδοκώντας αύξηση των κερδών και της ισχύος των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Μάλιστα, ο Ομπάμα προσπάθησε να την παρουσιάσει σα «σωσίβιο» διατήρησης ή και αύξησης 70.000 θέσεων εργασίας για Αμερικανούς εργάτες ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ από την άλλη ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του θριαμβολογούσε χαρακτηρίζοντάς την «ορόσημο», προβλέποντας πως «μετά την 60ετή διμερή πολιτική και στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ - Ν. Κορέας έρχεται και η οικονομική σε ένα εντελώς νέο επίπεδο»...
Η διαδικασία επίτευξης της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου κράτησε τέσσερα χρόνια. Ως και το Δεκέμβρη του 2010 έγιναν οι τελευταίες αλλαγές προκειμένου οι ΗΠΑ να διατηρήσουν δασμούς ύψους 2,5% επί των κορεατικών αυτοκινήτων ως το 2016, ενώ η Ν. Κορέα ενέδωσε στις πιέσεις και συμφώνησε να μειώσει στο 4% από το 8% (από 1/1/12) όλους τους δασμούς στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ αυτοκίνητα και να τους εξαλείψει πλήρως το 2017. Επιπλέον, η Σεούλ αύξησε σε 25.000 από 6.000 το όριο των αυτοκινήτων που κάθε αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορεί να εξάγει στη Ν. Κορέα υπό τον όρο πως τηρούνται τα αμερικανικά στάνταρντ ασφαλείας.
Οι Νοτιοκορεάτες μικρομεσαίοι αγρότες θεωρούνται από τους πιο ζημιωμένους από τη νέα διμερή συμφωνία καθώς, για παράδειγμα, το Κορεατικό Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής εκτιμά πως οι αμερικάνικες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Ν. Κορέα θα διπλασιαστούν προκαλώντας νέο κύμα τουλάχιστον 130.000 ανέργων. Επιπλέον, κορεατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την αντιδραστική κυβέρνηση του προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ εκφράζοντας ανησυχίες για την περαιτέρω καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων και των επιπτώσεων από την ενεργοποίηση αυτής της συμφωνίας στο περιβάλλον...