ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Στήνεται το σχήμα για το μοίρασμα της τεράστιας πίτας

Σήμερα συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή, όπου αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τις αποφάσεις του

Το Ολυμπιακό Χωριό, ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ολυμπιακής πίτας
Το Ολυμπιακό Χωριό, ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της ολυμπιακής πίτας
Ολοκληρώθηκε χτες ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με κυβερνητικά στελέχη και άλλους παράγοντες, με αντικείμενο την «επιτάχυνση» της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Η τελευταία συνάντηση, πριν τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, ήταν με τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο, ο οποίος και μετέφερε τις εντολές - κατευθύνσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που αφορούν την πορεία της προετοιμασίας, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Πολιτισμού μετέφερε στον πρωθυπουργό την επιθυμία των τριών κορυφαίων στελεχών της ΔΟΕ, Χ. Α. Σάμαρανκ, Ζ. Ρογκ και Α. Καράρ να μη μετακινηθεί από τη θέση του ο διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, σηματοδοτώντας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα μοιράσει την πίτα των Ολυμπιακών Αγώνων, με συνοπτικές διαδικασίες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την απειλή της ΔΟΕ να αποσπάσει την Ολυμπιάδα από την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να ανακοινωθούν και ορισμένες οργανωτικές αλλαγές, αλλά κυρίως θα προσδιοριστούν οι αρμοδιότητες των φορέων που θα ασχοληθούν με την Ολυμπιάδα. Οι πρωθυπουργικές αποφάσεις θα αποτελέσουν και την αφετηρία για την καλλιέργεια στη συνείδηση του λαού κλίματος τέτοιου που να αμβλύνει όσο το δυνατόν τις αντιδράσεις από τις επερχόμενες αντιλαϊκές επιλογές στο όνομα του νέου «εθνικού στόχου».

Ο Θ. Πάγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι δε θα υπάρξουν νέες δομές, ανακατατάξεις και εκκίνηση εκ του μηδενός. Ωστόσο, λίγο αργότερα συμπλήρωσε πως «πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τους ρόλους και τις σχέσεις μεταξύ φορέων. Εφόσον γίνει αυτό, τότε θα καθοριστούν και τα πρόσωπα», αφήνοντας να εννοηθεί πως σήμερα ενδέχεται να μην ανακοινωθούν αλλαγές προσώπων, κάτι που ίσως γίνει το επόμενο διάστημα. Ερωτώμενος για το ρόλο του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως «έχει ρόλο ως μέλος του ΔΣ της "Αθήνα 2004"», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την Γιάννη Δασκαλάκη παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Οσον αφορά τις σχέσεις του με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο Θ. Πάγκαλος είπε πως οι σχέσεις τους είναι καλές και πως «το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού έχουν απολύτως διακριτούς ρόλους».

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ζακ Ρογκ. Εντός της βδομάδας ο υπουργός Πολιτισμού πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χ. Α. Σάμαρανκ. Κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη Συντονιστική Επιτροπή είναι: Πρώτον, το θέμα του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των αγώνων του 2004 και η εξεύρεση λύσης για την αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών στο Λεκανοπέδιο κατά 25.000. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλείσει το επόμενο διάστημα, με την επιλογή τελικά του εκλεκτού της ΔΟΕ για θέματα ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης Ολυμπιακών Αγώνων, Μ. Ρομέρο (είχε αναλάβει τις Ολυμπιάδες της Ατλάντα, της Βαρκελώνης, ενώ έχει αναλάβει και τους αγώνες του Σίδνεϊ).

Ακόμα, σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών (ΕΞΑ), προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα της αύξησης των κλινών στην Αττική και την παροχή κινήτρων στους ξενοδόχους.

Εκατό δισ. από την εμπορία του Ολυμπιακού σήματος

Οι διαδικασίες υλοποίησης της σύμβασης μάρκετινγκ, που υπέγραψαν η ΔΟΕ και η «Αθήνα 2004», πρόκειται να ξεκινήσουν τη μεθεπόμενη βδομάδα. Το πρόγραμμα, στο οποίο περιγράφονται όλες οι ενέργειες μέχρι και το 2004, περιλαμβάνει τις εξής πέντε βασικές κατηγορίες: Χορηγίες, κατασκευή και διάθεση προϊόντων, εικόνα και ταυτότητα των αγώνων, εισιτήρια και Ιντερνετ.

Το συνολικό ποσό που προσδοκά να εισπράξει η «Αθήνα 2004» από τις χορηγίες αγγίζει τα 100 δισ. δραχμές, ενώ πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΟΕ προκειμένου να προσδιοριστούν οι κατηγορίες εταιριών στις οποίες θα μπορεί η ΟΕΟΑ να κλείσει συμφωνίες. Κι αυτό γιατί οι πολυεθνικές - βασικοί χορηγοί της ΔΟΕ δεν επιτρέπουν άλλη εταιρία της ίδιας κατηγορίας να είναι χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων. Για παράδειγμα, στην κατηγορία των αναψυκτικών μόνο η «Κόκα Κόλα» αξιοποιεί το Ολυμπιακό σήμα.

Οι κατηγορίες για τις οποίες η ΟΕΟΑ θα ζητήσει έγκριση από τη ΔΟΕ είναι οι εξής: Συμβατική και κινητή τηλεφωνία, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ακτοπλοΐα, γαλακτοβιομηχανία, αεροπορικές εταιρίες, αυτοκίνητα, ζυθοποιία και ενέργεια. Οι εταιρίες που θα αγοράσουν τη χρήση του σήματος θα μπορούν να πληρώσουν σε είδος την ΟΕΟΑ, αν το προϊόν τους εξυπηρετεί την τέλεση των αγώνων. Η αξιοποίηση του σήματος θα κοστίσει για την κάθε εταιρία περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια (7,5 δισ. δρχ.).

Ακόμα, εκτός από το Ολυμπιακό χιλιάρικο θα κυκλοφορήσει - κατόπιν συμφωνίας με την Τράπεζα της Ελλάδος - και Ολυμπιακό πεντακοσάρικο, σε τέσσερα εκατομμύρια κομμάτια, δηλαδή συνολικά 12 δισ. δρχ. Η ΟΕΟΑ ευελπιστεί να εισπράξει 10,8 δισ. δρχ. (όλο το κέρδος μείον το κόστος του κέρματος).

Τέλος, ο προϋπολογισμός της οργάνωσης και τέλεσης των Αγώνων πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αφού τον εγκρίνει η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ στην επικείμενη επίσκεψή της.

Καταργούν λεωφορειακές γραμμές οι ΗΣΑΠ

Στην Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) ανατίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Μάη 2000, η εκμετάλλευση της λεωφορειακής γραμμής Πειραιάς - Δραπετσώνα 859, που σήμερα ανήκει στους ΗΣΑΠ και τα δρομολόγια εκτελούνται με τα πράσινα λεωφορεία της επιχείρησης.

Η διακοπή του δρομολογίου εντάσσεται στη γενικότερη απόφαση κυβέρνησης και διοίκησης ΗΣΑΠ για τη σταδιακή κατάργηση των πράσινων λεωφορείων.

Στο μεταξύ, από τη διοίκηση των ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε ότι από τις 15 Μάη 2000 θα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα στις αποβάθρες των υπόγειων σταθμών Ομόνοιας, Μοναστηρίου και Βικτώριας, ενώ το απαγορευτικό αυτό μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά και στους υπόλοιπους σταθμούς του δικτύου, σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών ανάπλασής τους.

ΗΛΠΑΠ
Ελλειμμα 8,77 δισ. δραχμές

Με έλλειμμα 8,77 δισ. δραχμές, έναντι 20,68 δισ.δρχ. το 1998, «έκλεισε» ο ισολογισμός των ΗΛΠΑΠ για το 1999, που πρόκειται να συζητηθεί στο ΔΣ της επιχείρησης μέσα στη βδομάδα.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση των ΗΛΠΑΠ, χαρακτηρίζει «πολύ εντυπωσιακά και ενθαρρυντικά» τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για το 2000 και υπόσχεται «σημαντική βελτίωση» στην εξυπηρέτηση του επιβάτη. Ωστόσο, η παράθεση των στοιχείων είναι επιλεκτική και σκόπιμα ασαφής. Το μόνο οικονομικό στοιχείο που παρατίθεται, είναι ότι τα συνολικά έσοδα το 1999 ανήλθαν σε 7,183 δισ. δρχ., ενώ αναφέρεται ότι «δείκτης απασχόλησης ως προς τις δαπάνες του προσωπικού αντί για το στόχο 256% "έπεσε" στο 216%», ότι ο δείκτης αποδοτικότητας βελτιώθηκε το 1999 κατά 9% σε σύγκριση με το 1998 και ότι την ίδια περίοδο αυξήθηκε ο δείκτης παραγωγικότητας από 2.186 μονάδες σε 2.372.

Αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στο Σίδνεϊ

Την επέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής Μπόντιστο Σϊδνεϊ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καταστροφή της παραλίας της περιοχής, όπου θα διεξαχθεί το τουρνουά μπιτς βόλεϊ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και απομάκρυναν τους διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας, επειδή δεν επέτρεπαν στους εκσκαφείς εταιρίας να επιχωματώσουν την παραλία, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον.

Επανεμφάνιση του νέφους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έδειξε χτες «τα δόντια» της ποτίζοντας τα εκατομμύρια των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής με ισχυρές δόσεις δηλητηριωδών ουσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι το νέφος έπνιγε όχι μόνο το κέντρο της Αθήνας, αλλά συνοικίες, όπως η Νέα Σμύρνη, αλλά και τον Πειραιά. Επιβεβαιώνεται έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση πολύ λίγα πράγματα έκανε και στον τομέα αυτό και ότι τα υποτιθέμενα μέτρα που κατά καιρούς εξάγγειλε για την καταπολέμηση του νέφους δεν ήταν παρά...«φούσκες»!

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες το μεσημέρι το ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου σημείωσε τη μεγαλύτερη τιμή (348 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200) στις 10 το πρωί στο σταθμό της οδού Αθηνάς. Μία ώρα νωρίτερα έφτανε στη Νέα Σμύρνη στα 342 μικρογραμμάρια. Στις 11 το πρωί έφτασε στο σταθμό της οδού Πατησίων στα 331 μικρογραμμάρια, ενώ στο σταθμό του Πειραιά μετρήθηκε την ίδια ώρα στα 217 μικρογραμμάρια.

Παρ' όλα αυτά, το ΥΠΕΧΩΔΕ επισήμως στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η ποιότητα της ατμόσφαιρας κυμάνθηκε χτες σε μέτρια επίπεδα, προσθέτοντας ότι με βάση τις προβλεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες και σήμερα θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα...

Η «Ολυμπιακή Αεροπορία», αλλά και οι ιδιωτικές εταιρίες «Goldair» και «Swissport Hellas» εξασφάλισαν άδεια για την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης («χάντλινγκ») στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων, ενώ αντίστοιχες άδειες για την τροφοδοσία πτήσεων με φαγητά και ποτά («κέτερινγκ») εξασφάλισαν η «Ολύμπικ Κέτερινγκ», η κοινοπραξία των εταιριών «Adella Hellas Goldair» και η εταιρία «Eurest In-Flight Services Hellas». Η συμβατική περίοδος των αδειών είναι διάρκειας επτά χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ