Μπορεί ο ελληνικός λαός να μην έχει πάρει «χαμπάρι» την Πολιτιστική Ολυμπιάδα - αν εξαιρέσει κανείς ...τις διαφημίσεις - αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φέρεται «εντυπωσιασμένη» από τη διοργάνωση.
Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», σύμφωνα με το οποίο, «τα μέλη της ΔΟΕ έχουν τόσο πολύ εντυπωσιαστεί από την ώθηση που έχει δώσει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα στο Ολυμπιακό Κίνημα, ώστε αποφάσισαν να συνοδεύονται όλοι οι μελλοντικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και από πολιτιστική ολυμπιάδα».
Ο Bρετανός συντάκτης δε σταματά εκεί. Εκθειάζει και προσωπικά τον επικεφαλής του ΟΠΕΠ ΑΕ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού - φορέας διοργάνωσης της ΠΟ) Ευγένιο Γιαννακόπουλο, συγκρίνοντάς τον με τον γενικό διευθυντή του BBC! «Οι Ελληνες, όπως θα περιμένατε, έκαναν μεγάλο θέαμα την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και αυτός, που τη διευθύνει, είναι ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού, ένας δυναμικός Γκρεγκ Ντάικ (ο γ.δ. του BBC)» τονίζεται στο δημοσίευμα. Προσθέτει ότι «ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος συγκέντρωσε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με εκδηλώσεις, που σου κόβει την ανάσα. Περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη σήμερα έκθεση στον κόσμο με έργα σύγχρονης τέχνης. Επίσης, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα δώρισε πέντε εκατομμύρια λίρες στην UNISEF για το παγκόσμιο πρόγραμμά της εμβολιασμού παιδιών σε φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου».
Φυσικά, οι «αθάνατοι» της ΔΟΕ και τα «αφεντικά» τους, οι μόνιμοι «χορηγοί» - πολυεθνικές δε θα είχαν αντίρρηση με ένα πρόγραμμα που είναι «κομμένο» και «ραμμένο» στον αντιδραστικό αστικό «κοσμοπολιτισμό», τον οποίο πρεσβεύουν οι αρχές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Πολύ περισσότερο ο διεθνής αστικός Τύπος. Οσο για το «εντυπωσιακό» πρόγραμμα, θα αρκούσε απλώς η ανάγνωση της παραίτησης του πρώτου επικεφαλής της ΠΟ, Μ. Κακογιάννη...
Χαιρετισμό στον τιμώμενο καλλιτέχνη απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, αποκαλώντας τον «πρίγκιπα του ελληνικού θεάτρου». Η Αννα Συνοδινού, μεταξύ άλλων είπε «εν θεάτρω αδελφέ σε αγαπώ και σε εκτιμώ πολύ», ενώ η Νόνικα Γαληνέα, σύντροφός του επί είκοσι δύο χρόνια στη σκηνή και επί είκοσι στη ζωή, τόνισεQ «Αλέκο, είμαι εδώ για να υποκλιθώ στο μεγαλείο σου που με διαπερνά και με έχει για πάντα σφραγίσει». Για τον «υπέροχο Αλέκο» μίλησε ο Μιχάλης Κακογιάννης.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι Γ. Γεωγλερής, Χρ. Παπακαλιάτης, Κ. Μαρκουλάκης. Λουλούδια στον ηθοποιό πρόσφερε μια μικρούλα. Χαιρετιστήρια γράμματα του έστειλαν διάφοροι επώνυμοι θαυμαστές του. Ενα πορτρέτο του του χάρισε ο Ν. Ζαχόπουλος και ένα αστείο του θύμισε η Αννα Καλουτά, για το κινηματογραφικό χαστούκι που της έδωσε. Ο ίδιος, όπως πάντα σεμνός και διακριτικός, χάρηκε τη βραδιά, ως θεατής από την πλατεία...
«Ρόουζ» στο θέατρο «Χώρα» |
«Το όνομά μου είναι Σαμ» |
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προβολή ταινιών και από μια μονοδιάστατη ενημέρωση του κοινού για την ψυχική διαταραχή. Για να επιτευχθεί μια σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, πριν από κάθε θεματική ενότητα θα γίνεται συζήτηση με ειδικούς από το χώρο της Ψυχιατρικής και της Τέχνης καθώς και με εκπροσώπους συλλόγων χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οικογενειών ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη συμμετοχή του κοινού.
Οι ταινίες έχουν χωριστεί σε 3 ενότητες με βάση το θεματικό τους περιεχόμενο: «O μύθος της βίας», «Οικογένεια - Σχέσεις», «Από το άσυλο στην κοινωνική ένταξη».
Στην πρώτη θεματική ενότητα των ταινιών, θα προβληθούν: «Μέσα απ' το σπασμένο καθρέφτη» (Ingmar Bergman, 1961), «Η αποστροφή» (Roman Polanski, 1965) και το πρόσφατο «Fight club» (David Fincher, 1999).
Στη δεύτερη ενότητα: «Angel Baby» (Michael Rymer, 1995), «Shine, o Σολίστας» (Scott Hicks, 1996) και «Το Ονομά μου είναι Σαμ» (Jessie Nelson, 2001). Οι ταινίες της τρίτης ενότητας είναι: «Φράνσις, μια αδέσμευτη γυναίκα» (Graeme Clifford, 1982), το «Το κορίτσι που άφησα πίσω» (James Mangold, 1999) και το «Ελινγκ, ο άνθρωπός σας» (Peter Naess, 2001).
Ο Ηλίας Πούλος γεννήθηκε στην Τασκένδη το 1957. Τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα, όπου σπούδασε (έως το 1980) στη Σχολή Βακαλό. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται ως ζωγράφος. Σημαντικός εκπρόσωπος της γενιάς του, έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα 9 ατομικές εκθέσεις και performances, ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από 25 ομαδικές παρουσιάσεις στη Γαλλία.
Διακόπτεται η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου, λόγω των εργασιών που αφορούν σε κτιριακές βελτιώσεις και την επανέκθεση των συλλογών του