Οχι μόνο δε συνετίστηκαν από όσα τους καταμαρτύρησαν αποκαλυπτικά καλοκαιρινά δημοσιεύματα, η γενική διευθύντρια, Β. Μπελεζίνη και το ΔΣ της εταιρίας, με τον «απολογισμό» τους προκαλούν και τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης, εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο. Ιδού, δείγματα του τι λένε και τι δε λένε:
«Επανασυνδέσαμε το θεσμό με το κοινό». (Το κοινό των εχόντων, κι όχι το λαϊκό). «Αυξήσαμε τα έσοδα της εταιρίας κατά 359%». (Τα εισιτήρια κόστιζαν από 10.000-40.000). «Δημιουργήσαμε καλλιτεχνικά γεγονότα με συναυλίες του Νομίγκο και του Ελτον Τζον». (Σ' αυτές πήγε μόνο η... αφρόκρεμα της αφρόκρεμας). «Ευπρεπίσαμε τους χώρους του Φεστιβάλ». (Οι ιδιώτες που «ευπρέπισαν» το Ηρώδειο και την Επίδαυρο, πήραν πέντε φορές περισσότερα από πέρσι. Ο «ευπρεπιστής» της Επιδαύρου, μάλιστα, δεν έκοψε τα χορτάρια στο χώρο του πάρκινγκ. Φοβούμενοι φωτιά από τα καταλυτικά αυτοκίνητα, Λιγουριώτες - έμπειροι υπάλληλοι του ΕΟΤ και αστυνομικοί - φρόντισαν την ημέρα έναρξης των Επιδαυρίων να καθαριστεί ο χώρος με μηχανήματα της Κοινότητας). «Βελτιώσαμε τις εγκαταστάσεις και τις παρεχόμενες προς το κοινό υπηρεσίες, με εννέα μεγάλους διαγωνισμούς, με ελαχιστοποίηση του εποχικού προσωπικού, με επαγγελματίες, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα». (Ετσι, λ.χ., το μπαρ της Επιδαύρου, στο οποίο το δούλευαν υπάλληλοι του ΕΟΤ, ... αναβαθμίστηκε με τις τσουχτερές τιμές του «επαγγελματία» ιδιώτη επιχειρηματία. Αντί για τις άνεργες Λιγουριώτισσες που έκαναν ταξιθεσία, η ακριβοπληρωμένη ταξιθεσία δόθηκε σε «επαγγελματία» που πήρε πρωτόπειρες Αθηναίες). «Για πρώτη φορά ασφαλίσαμε τους χώρους, τους θεατές και τις παραστάσεις». (Αντί της καθιερωμένης, μηδενικού κόστους, φύλαξης από την Αστυνομία δόθηκαν 80 εκατ. σε «επαγγελματική» εταιρία σεκιουριτάδων. Μόνο αυτό το ποσό αναφέρεται ως προς τους «επαγγελματίες» ιδιώτες, τα άλλα τα έφαγε η... μαρμάγκα της «διαφάνειας»).
«Μηχανογραφήσαμε όλο το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων». (Ο, πληρωμένος πέντε φορές περισσότερο από τον περσινό ιδιώτης που ανέλαβε τη μηχανογράφηση, είναι ο άνθρωπος του Μεγάρου Μουσικής, ο οποίος πήρε και τη μηχανογράφηση των εισιτηρίων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ). «Οι δημοσιογραφικές προσκλήσεις ήταν τιμής εισιτήρια». (Η περιφρόνηση, η προσβολή και η ταλαιπωρία που επιφύλαξαν αυτό το καλοκαίρι οι διευθύνοντες και διοικούντες το Φεστιβάλ στους κριτικούς και τους πολιτιστικούς συντάκτες ήταν πρωτοφανής).
«Κάναμε επικοινωνιακή πολιτική με διαφημιστική καμπάνια και το διαδίκτυο». (Σπαταλήθηκαν 500 εκατ. για ραδιοτηλεοπτική καμπάνια που πρόβαλε το «μεγάλο έργο» της νέας διεύθυνσης και μόνο τις... γκλαμουράτες εκδηλώσεις). «Κρίναμε πιο πρακτική τη μορφή του «folder» για το λεύκωμα του Φεστιβάλ». (Στην τελευταία παράσταση κυκλοφόρησε το «λεύκωμα» - πρόγραμμα των Επιδαυρίων, κόστους 10.000 δρχ. και κατόπιν εορτής το αντίστοιχο για το Ηρώδειο. Και βεβαίως, μόνο «πρακτικά» δεν ήταν τα σκόρπια, «μοντέρνα» τάχα, «folder»).
Περήφανοι για τα «κατορθώματά» τους, διεύθυνση και διοίκηση, καταλήγουν: «Προχωρούμε συνεπείς στη νέα πορεία του Φεστιβάλ, που απευθύνεται στους τουρίστες, αφορά όμως και τους Ελληνες (!!!) και που πρέπει να διαφυλάξουμε. Η επιτυχία του μας αφορά όλους». Σα να λένε: Πλήρωνε εσύ λαέ, να δοξαστούμε εμείς, να ψυχαγωγούνται οι «χορτάτοι» και να «χορταίνουν» άλλοι ημέτεροι.
Την 70μελή ορχήστρα θα διευθύνει ο Ρώσος αρχιμουσικός, Πάβελ Οβσιάνικοφ. Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει κλασικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών και μεσογειακές μπαλάντες σε ενορχηστρώσεις του Κώστα Γανωσέλη. Συμμετέχουν οι σολίστ Γιώργος Κοντογιάννης στο μπουζούκι και Σταύρος Αραπίδης στην κιθάρα.
Σ.Σεϊρλή - Κ.Καραμπέτη |
Αφορμή για τη συγγραφή ήταν τα συμπεράσματα μιας ερευνητικής ομάδας γιατρών ομοιοπαθητικής ιατρικής, που συνδέουν τη μνήμη του νερού με τη μνήμη του ανθρώπινου νου και σώματος. Μέσα από έξυπνους και με χιούμορ διαλόγους, αποκαλύπτονται οι σχέσεις τριών κοριτσιών μεταξύ τους, με τους άνδρες της ζωής τους, κυρίως με τη μητέρα τους. Η μητέρα και ο καταλυτικός της ρόλος στη ζωή κυριαρχούν στο έργο. Σκηνές γεμάτες ένταση, παράπονα, ερωτηματικά, απωθημένα παιδικά τραύματα και πάθη διαδέχονται η μια την άλλη, ακροβατώντας ανάμεσα στο διαβρωτικό χιούμορ και την πίκρα από την απώλεια του αγαπημένου προσώπου.
Από την ταινία του Στ. Τσιώλη «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» |
Με το έργο «Η μουσική της Μνήμης» της Γαλλίδας μουσουργού Κλερ Ρενάρ, ξεκίνησε ο «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168) τις εκδηλώσεις τους. Το έργο, έγινε με τη συμμετοχή τριών πόλεων (Αθήνας, Λισαβόνας, Ελσίνκι) και παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Είναι μια διερεύνηση του ηχητικού περιβάλλοντος των τριών πόλεων, σε μια μουσικο - ηχητική εγκατάσταση. Η δημιουργός της καλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει από την Αθήνα στο Ελσίνκι και τη Λισαβόνα, μέσα από ήχους και συνθέσεις ηχογραφημένου υλικού που συνέλεξε και επεξεργάστηκε, προσκαλώντας τον ν' αναζητήσει την αθωότητα των ήχων και των ακουσμάτων. Το έργο θα παρουσιάζεται μέχρι τις 8/10. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται και στο Ιντερνετ στη διεύθυνση: www.musique-memoires.com
Η αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας που πλήττει τους μουσικούς είναι το θέμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης - συγκέντρωσης, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, (9/10), στη 1μμ, στο «Green Park» (Μαυρομματαίων 22, Πεδίον του Αρεως, τηλ. 8832.391-3).
Το ΔΣ του ΠΜΣ, προσκαλώντας τα μέλη του, τονίζει πως «μετά από πολλές προσπάθειες να βρούμε λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και μια σειρά άλλα θεσμικά προβλήματα, που μας ταλαιπωρούν (ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, συνθήκες εργασίας), με λύπη σας πληροφορούμε ότι η απάντηση της πολιτείας είναι να αλλάξουμε δουλιά! Με αξιοπρέπεια, ευαισθησία και ευθύνη που μας διακρίνει, ελάτε να δώσουμε τη δική μας απάντηση». Σημειώνεται, επίσης, πως η βεβαίωση για το έκτακτο εποχιακό βοήθημα θα δίνεται την ημέρα της συνέλευσης.
Προσκεκλημένος από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την «Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης"», ο θίασος του Λουντοβίκ Λαγκάρντ παρουσιάζει, στις 10/10, στο θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης, το έργο του Ολιβιέ Καντιό «Ο συνταγματάρχης των Ζουάβων». Πρόκειται για διασκευή από τον ίδιο το συγγραφέα ενός επιτυχημένου μυθιστορήματος, με ήρωα τον αρχιυπηρέτη ενός αρχοντικού, ο οποίος παρακολουθεί από το υπόγειό του, με κρυφά μικρόφωνα, όλα όσα συμβαίνουν στα δωμάτια του μεγάρου, με στόχο να προλαβαίνει τις επιθυμίες των κυρίων του. Σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής ο Λοράν Πουατρενό, η ερμηνεία του οποίου υμνήθηκε από τη γαλλική κριτική, πριν ένα χρόνο στο «Τεάτρ ντε λα Κολίν» στο Παρίσι. Η σκηνοθεσία - σκηνογραφία είναι του Λουντοβίκ Λαγκάρντ, η μουσική του Ζιλ Γκραν, οι φωτισμοί του Σεμπαστιέν Μισό.
Στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Ονειρο» (Μπαλτατζή 9) στο Ρέντη, τα αδέρφια Αθανασίου θα παρουσιάσουν το χειμώνα 25 έργα από το παραδοσιακό ρεπερτόριο του Καραγκιόζη. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 8/10 (11.30πμ), με το «κλασικό» έργο «Ο Μεγα-Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι». Θα συνεχιστούν κάθε Κυριακή, με διαφορετικό έργο.