Αντιπροσωπεία των εργαζομένων - απόντος πάλι του υπουργού - συναντήθηκε με τη ΓΓ του υπουργείου, Λ. Μενδώνη. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη Λυρική, όπου το χρέος της υπερβαίνει τα 13 εκατ. ευρώ, τα μισθοδοτικά προβλήματα συνεχίζονται και η ανασφάλεια εντείνεται και λόγω της στάσης του υπουργείου (ο υπουργός δε βρήκε χρόνο να δεχτεί εκπροσώπους της ΕΛΣ και της ΠΟΘΑ) οι εκπρόσωποι των σωματείων κατέθεσαν έγγραφα τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων ζητούν: να εγγυηθεί το ΥΠΠΟ-Τ την έγκαιρη καταβολή μισθοδοσίας, κάλυψη του ελλείμματος και απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, άμεσο διορισμό νέας διοίκησης, κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΛΣ. Επίσης, χορήγηση του πολιτιστικού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους έκτακτους των καλοκαιρινών παραγωγών, μετατροπή των συμβάσεων όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου, ακύρωση της σύμβασης με το «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος» κ.ά.
Για το μόνο που δεσμεύτηκε πάντως η ΓΓ του ΥΠΠΟ ήταν για τη μισθοδοσία των εργαζομένων μέχρι τέλους του 2009 (στη συνέχεια τι;), ενώ αποκάλυψε πως θα γίνει έλεγχος των συμβάσεων των εργαζομένων (άραγε με τι κριτήρια;). Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να βάλει στο «παιχνίδι» και τα σωματεία της ΕΛΣ ζήτησε τη συνεργασία τους για το πώς θα λειτουργήσει η Λυρική. Οσον αφορά στη σύμβαση, που παραδίδει τη Λυρική στο Ιδρυμα Νιάρχου η Λ. Μενδώνη είπε ότι δεν την έχει διαβάσει...
Αυτό το ινστιτούτο κατάφερε να ενσωματώσει την κουβανική και λατινοαμερικάνικη διανόηση, δημιουργώντας έναν πραγματικά λαϊκό κινηματογράφο, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Ο πρέσβης της Κούβας Ερμές Ερέρα Ερνάντες, επίσης αναφέρθηκε στην πολύμορφη προσφορά του ινστιτούτου που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Το «παρών» έδωσε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, ο Κώστας Τουμασάτος, ΓΓ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και πλήθος κόσμου.
Σήμερα προβάλλονται οι ταινίες «Εκπτωτοι θεοί» (ERNESTO DARANAS), «Φράουλα και σοκολάτα» (TOMAS GUTIERREZ ALEA, JUAN CARLOS TABIO), «Σελίδες από το ημερολόγιο του MAURICIO» (MANUEL PEREZ). Από τις 6.30 μ.μ. με ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ.
Η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν στις 7/12 (12μ), στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, την τελετή απονομής των βραβείων και τιμητικών διακρίσεων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2009, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2009.
Κεντρικό πόλο ενδιαφέροντος αποτελούν τα δύο Μεγάλα Βραβεία της Ενωσης των κριτικών, για το Θέατρο και τη Μουσική, τη θεατρολογία και μουσικολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα του θεάτρου θεσπίζονται από φέτος δύο τιμητικές διακρίσεις, για το Διεθνές Θεατρικό Ρεπερτόριο και το Αρχαίο Δράμα. Ο τομέας της Μουσικής περιλαμβάνει επίσης τιμητικές διακρίσεις σε μουσικό οργανισμό της Περιφέρειας, σε δίσκο ελληνικού ενδιαφέροντος και σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο μουσικό. Την τελετή θα παρουσιάσει ο Γιάννης Βούρος.
Υποψήφιοι ανά κατηγορία: Βραβείο Κουν Ελληνικού Εργου: Γιώργος Ηλιόπουλος «Μαύρο Κουτί», Μάνος Λαμπράκης «Puerto Grande», Δημήτρης Μαυρίκιος - Μάρα Βαρδάκα - Δημήτρης Πολυχρονιάδης «Το τερατώδες αριστούργημα», Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης «Λάσπη».
Βραβείο Κουν Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος («Εχθροί εξ αίματος»), Δημήτρης Μαυρίκιος («Το τερατώδες αριστούργημα»), Ρούλα Πατεράκη («Puerto Grande»), Μάρθα Φριντζήλα («Φορτουνάτος»).
Βραβείο Κουν Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Εργο: Κώστας Καζανάς, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Πρωτόπαπα, Γιάννης Τσορτέκης.
Οσον αφορά στα βραβεία των κριτικών για τη μουσική δεν αναφέρονται υποψήφιοι, ούτε ανακοινώνεται το όνομα του νικητή. Η ανακοίνωση και η βράβευση θα γίνει την ημέρα της τελετής. Τιμητική διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό της περιφέρειας: Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροια, Διεθνές Φεστιβάλ Παξών.
Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος: «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΦΛΑΟΥΤΟ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ», Νικολός Δημόπουλος - φλάουτο και Δημήτρης Δημόπουλος - πιάνο (IRIDA CLASSICS). Ildebrando PIZZETTI: «Concerto dell Estate» (NAXOS) με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνος Μιχαηλίδη.
Τιμητική διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα: Μάρκος Δραγούμης, Κώστας Καρδάμης, «Απομνημονεύματα Δ. Λαυράγκα», «Νίκος Σκαλκώτας» (συλλογικός τόμος). Τιμητική διάκριση σε νέο η πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη: Δημήτρης Γκόγκας, Τίτος Γουβέλης, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Λένια Ζαφειροπούλου, Αγις Καλαβρυτινός, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.
Για το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου δεν αναφέρονται υποψήφιοι, ούτε ανακοινώνεται το όνομα του νικητή. Η ανακοίνωση και η βράβευση θα γίνει την ημέρα της τελετής. Τιμητική Διάκριση σε Θεατρολογικό Σύγγραμμα: Αντρη Κωνσταντίνου, Μανώλης Σειραγάκης, Αγγελος Χανιώτης.
Τιμητική Διάκριση Νέου Δημιουργού: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Σταύρος Γασπαράτος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μιχάλης Οικονόμου, Αναστασία Ρεβή. Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου: Γιάννης Κακλέας, Στάθης Λιβαθινός, Νίκος Μαστοράκης, Νίκος Χατζόπουλος. Βραβείο Αρχαίου Δράματος: Νίκος Καραθάνος, Θωμάς Μοσχόπουλος, Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Μία σπουδαία μορφή του θεάτρου μας, που το υπηρέτησε με σεμνότητα, ευαισθησία και πάθος, ποιώντας ήθος, ψυχή του «Θεάτρου Τέχνης», ο Γιώργος Λαζάνης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, με δύναμη που συμπαρέσυρε στο όνειρο και στο προσδοκώμενο από την τέχνη. Από τους μεγάλους δασκάλους του θεάτρου, ο Γιώργος Λαζάνης μένει στη μνήμη μας ως ο ακούραστος και σεμνός καλλιτέχνης, ο αφιερωμένος και συνεπής που συνέβαλε στην αποδοχή του πρωτοποριακού θεάτρου. Αξιος συνεχιστής του οραματιστή δασκάλου του Καρόλου Κουν, άφησε πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος, αλλά και σαν αγωνιστής για τη σωτηρία του «Θεάτρου Τέχνης».
Φωτογραφικό ντοκουμέντο από την ταινία |
Το έργο του Αντώνη Σαμαράκη «Ζητείται Ελπίς» ανεβάζει στις 14/12 (9μμ) το θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» της Μαίρης Ιγγλέση. Η ομώνυμη συλλογή διηγημάτων (1954), σηματοδότησε την πρώτη ουσιαστικά λογοτεχνική εμφάνιση του Αντ. Σαμαράκη. Η διεισδυτική ματιά του καθιστά το κείμενο ιδιαιτέρως επίκαιρο. Μετά την επιτυχία που σημείωσε η παράσταση το καλοκαίρι στην «Τεχνόπολι» (Γκάζι), συνεχίζεται στο θέατρο (Πατησίων 212 και Λέσβου), στο χώρο πολιτισμού και τέχνης του οποίου οι θεατές ως πρόγευση της παράστασης μπορούν να δουν έκθεση για τον Αντώνη Σαμαράκη. Θεατρική απόδοση Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη, σκηνοθεσία Μαίρης Ιγγλέση, μουσική Νότη Μαυρουδή, σκηνικά - κοστούμια Πέννυς Αμπλά, φωτισμοί Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου, Κοσμάς Χειράκης (Για όσους έχουν κάρτα ανεργίας το εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ).
Η Παιδική Σκηνή της «Ελεύθερης Εκφρασης» τις Κυριακές (12μ) παρουσιάζει το περιβαλλοντικού περιεχομένου έργο της Ειρήνης Κουτσάφτη «Από πού παν στο Σκουπιδο...Πρασινιστάν;». Σκηνοθεσία Γιάννη Τσιώμου, μουσική Νίκου Τάγκα, σκηνικά - κοστούμια Πέννυς Αμπλά, χορογραφίες Χριστίνας Ζούρου, φωτισμοί Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου, Κοσμάς Χειράκης.
Αγωνιστικά συνεχίζουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ «απέναντι σε αυτή την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά μας», που σημαίνει νέες «γενιές» εργασιακής ομηρίας στον πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νέου Μουσείου Ακρόπολης στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Κυριακή, στις 11 πμ.