Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Ο Πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό

Με κεντρικό σύνθημα «Δώστε λύση στα προβλήματα της Λυρικής. Ο Πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό», σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Λυρική Σκηνή πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Πολιτισμού. Απαιτώντας άμεση λύση στο οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο της Λυρικής, οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων τους (Πρωταγωνιστών, Χορωδών, Χορευτών, Συντελεστών, Τεχνικού - Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού, Διοικητικών Υπαλλήλων) συγκεντρώθηκαν έξω από το «Ολύμπια» και πορεύτηκαν μέχρι το ΥΠΠΟ-Τ. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων - απόντος πάλι του υπουργού - συναντήθηκε με τη ΓΓ του υπουργείου, Λ. Μενδώνη. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη Λυρική, όπου το χρέος της υπερβαίνει τα 13 εκατ. ευρώ, τα μισθοδοτικά προβλήματα συνεχίζονται και η ανασφάλεια εντείνεται και λόγω της στάσης του υπουργείου (ο υπουργός δε βρήκε χρόνο να δεχτεί εκπροσώπους της ΕΛΣ και της ΠΟΘΑ) οι εκπρόσωποι των σωματείων κατέθεσαν έγγραφα τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων ζητούν: να εγγυηθεί το ΥΠΠΟ-Τ την έγκαιρη καταβολή μισθοδοσίας, κάλυψη του ελλείμματος και απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, άμεσο διορισμό νέας διοίκησης, κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΛΣ. Επίσης, χορήγηση του πολιτιστικού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους έκτακτους των καλοκαιρινών παραγωγών, μετατροπή των συμβάσεων όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου, ακύρωση της σύμβασης με το «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος» κ.ά.

Για το μόνο που δεσμεύτηκε πάντως η ΓΓ του ΥΠΠΟ ήταν για τη μισθοδοσία των εργαζομένων μέχρι τέλους του 2009 (στη συνέχεια τι;), ενώ αποκάλυψε πως θα γίνει έλεγχος των συμβάσεων των εργαζομένων (άραγε με τι κριτήρια;). Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να βάλει στο «παιχνίδι» και τα σωματεία της ΕΛΣ ζήτησε τη συνεργασία τους για το πώς θα λειτουργήσει η Λυρική. Οσον αφορά στη σύμβαση, που παραδίδει τη Λυρική στο Ιδρυμα Νιάρχου η Λ. Μενδώνη είπε ότι δεν την έχει διαβάσει...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ