ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενωτικός αγώνας υπεράσπισης της Λυρικής
  • Οι εργαζόμενοι όλων των Σωματείων απαίτησαν την άμεση λύση των προβλημάτων
  • Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

ΧΑΡ.ΜΠΙΛΙΟΣ

Τη θέλησή τους ν' αντισταθούν στη μεθοδευμένη υποβάθμιση της Λυρικής Σκηνής και την απαίτησή τους για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε το θέατρο να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί στον κοινωνικό του ρόλο, επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΛΣ, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση όλων των σωματείων (Σύλλογος Χορευτών, Σύλλογος Πρωταγωνιστών, Σωματείο Χορωδών, Σωματείο Συντελεστών, Σωματείο Τεχνικού Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού). Οι εκπρόσωποί τους, όπως και πολλοί εργαζόμενοι καλλιτέχνες, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας, με ορατούς και αόρατους κινδύνους για την ύπαρξή του. Κατήγγειλαν την αδιαφορία του ΥΠΠΟ, που οδηγεί σε παραπέρα απαξίωση της Λυρικής, και αναρωτήθηκαν «μήπως προωθείται σχέδιο σταδιακής αντικατάστασής της από το Μέγαρο». Στα «εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα» της ΕΛΣ, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Χορευτών, Τ. Αγριγιαννάκη, τονίζοντας ότι «η Λυρική παράγει καλλιτεχνικό έργο βασισμένη στο εγχώριο υλικό». Σημείωσε την απουσία προγραμματισμού για τη φετινή περίοδο, τις επαπειλούμενες απολύσεις ή τη συρρίκνωση του δυναμικού του Μπαλέτου και ζήτησε άμεση λήψη μέτρων (τοποθέτηση διευθυντή, ομαλή ροή χρηματοδότησης, κτιριακή υποδομή, αύξηση μισθών, κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου). «Κόντρα στα σημάδια των καιρών, δεν πρόκειται να υπογράψουμε την εξαθλίωσή μας», τόνισε, εκ μέρους του Σωματείου Χορωδών, ο Ζ. Τσούμος, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια το καλλιτεχνικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί σημαντικά», ενώ αναφερόμενος στον παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή, Λ. Καρυτινό (σ.σ. δεν παραβρέθηκε), είπε: «Φρόντισε να κάνει δική του αντι-συνέλευση, όπου με τη λογική του "διαίρει και βασίλευε" έστρεψε εργαζόμενους εναντίον μας, με το σύνθημα "διώξ' τους, πάρε άλλους και μείνε εσύ"». Αναφερόμενος στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, για τη δημιουργία κτιρίου, είπε πως «σ' αυτό ενέχεται ο κίνδυνος να εμπλακεί η Λυρική σε λογικές αγοράς, ανταλλαγών, δούναι - λαβείν, που θα υποβαθμίσουν την πολιτιστική προσφορά της».

Β.Κολοβός: «Δεν μπορεί να υπάρξει μοναχικός δρόμος»

Τη συμπαράσταση της ΠΟΘΑ υπογράμμισε ο πρόεδρός της, Βασίλης Κολοβός, τονίζοντας την ανάγκη κοινού, ενωτικού αγώνα για την υπεράσπιση της Λυρικής: «Μας καίει και μας πονάει το πρόβλημα της Λυρικής, που είναι εθνικής σημασίας. Οπως και η Εθνική Αμυνα, έτσι και ο Πολιτισμός δεν πρέπει να παραδοθεί στους ιδιώτες, δεν είναι εμπορεύσιμος. Θα είναι εθνική ντροπή ν' απαξιωθεί ή να κλείσει η ΕΛΣ, όχι μόνο γιατί θα μείνουν άνεργοι τόσοι καλλιτέχνες, αλλά γιατί θα πάψει να υπάρχει η μοναδική τέχνη που κάνετε». Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μοναχικός δρόμος» και ότι «είναι μύθος η λογική "είμαι καλλιτέχνης - δε συμμετέχω στους αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα"», ενώ σημείωσε ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι δύο στάσεις εργασίας των χορωδών».

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΕΛΣ εκφράζει το ΚΚΕ, που έχει πρόσφατα καταθέσει Επερώτηση στη Βουλή για τον Πολιτισμό και για τα ζωτικά προβλήματα της Λυρικής. Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, η οποία δεν παρέστη λόγω έκτακτης υποχρέωσής της στη Βουλή, απέστειλε το μήνυμα συμπαράστασης. Ανακοινώσεις συμπαράστασης έστειλαν, επίσης, η ΓΣΕΕ, η Εταιρία Φίλων ΕΛΣ. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Α. Βαρούχας, ο αντιπρόεδρος του ΠΜΣ, Κ. Γεωργόπουλος και ο Β. Παρασκευόπουλος (μέλος ΔΣ ΠΜΣ), η γγ του ΕΕΤΕ, Ε. Μελά, κ.ά.

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ
Η Ελλάδα διεκδικεί αρχαιότητες

Υπέβαλε στο «Γκετί» αίτημα επιστροφής τους

Το αίτημά της για επιστροφή, από το μουσείο «Πολ Γκετί» στις ΗΠΑ, τεσσάρων αρχαίων αντικειμένων που «βγήκαν» παρανόμως από τη χώρα «ξαναζεσταίνει» η Ελλάδα, σύμφωνα με χτεσινό και εκτεταμένο δημοσίευμα της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αίτημα τέθηκε αρχικά πριν 9 χρόνια, αλλά επανήλθε τον περασμένο Μάη... διά της «διπλωματικής οδού».

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει παρουσιάσει τα αρχαιολογικά στοιχεία για την προέλευση των τριών από τα τέσσερα αντικείμενα, τα οποία αγοράστηκαν από το μουσείο το 1993. Πρόκειται για ένα χρυσό επικήδειο στεφάνι, μια ενεπίγραφη ταφική πλάκα και ένα μαρμάρινο κορμό νέας γυναίκας, που χρονολογούνται το 400 π.Χ., ενώ ταξινομούνται μεταξύ των αριστουργημάτων της συλλογής «Γκετί»! Το τέταρτο αντικείμενο που διεκδικεί η Ελλάδα είναι ένα αρχαϊκό ανάγλυφο που αγόρασε το 1955 ο ίδιος ο Πολ Γκετί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα είχε ενημερώσει το μουσείο πριν αγοράσει το επικήδειο στεφάνι και το μαρμάρινο κορμό, ότι ήταν «σχεδόν βέβαιο» πως λεηλατήθηκαν και βγήκαν λαθραία από την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την πρώην έφορο του μουσείου, Μάριον Τρου, να αγοράσει το στεφάνι έναντι 1,15 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ελβετό έμπορο τέχνης, Κριστόφ Λεόν, ο οποίος ...«εγγυήθηκε» ότι το αντικείμενο προήλθε από ιδιωτική ελβετική συλλογή. Ωστόσο, από έρευνα της γερμανικής αστυνομίας προέκυψε ότι ο Λεόν είχε ενεργήσει ως μεσάζων για έναν Γιουγκοσλάβο και δύο Ελληνες, οι οποίοι «ψώνισαν» το στεφάνι κάπου στην Ευρώπη σε ένα χαρτοκιβώτιο.

Η Τρου αποπέμφθηκε από το μουσείο για λόγους «ανεξάρτητους» με την υπόθεση, αν και μπορεί να μην είναι τόσο «ανεξάρτητοι». Συγκεκριμένα, αγόρασε σπίτι σε ελληνικό νησί, με δάνειο ύψους 400.000 δολαρίων, το οποίο έλαβε από ή με τη βοήθεια ενός «προμηθευτή» του μουσείου σε αρχαία αντικείμενα. Το Γκετί θεώρησε ότι η Τρου παραβίασε την αρχή της «σύγκρουσης συμφερόντων». Κατά την εφημερίδα, πάντως, από τη στιγμή που η Τρου έγινε έφορος αρχαιοτήτων του μουσείου το 1986, «εργάστηκε για να χτίσει τους πιο στενούς δεσμούς» με ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους επί των πολιτιστικών, αρχαιολόγους και μέλη της «ελίτ» της χώρας, αλλά όλα αυτά σταμάτησαν το 1993 οπότε και η Τρου ...«απέκτησε» με τον προαναφερθέντα τρόπο τα αρχαία αντικείμενα.

Να σημειωθεί ότι το μουσείο «Γκετί» είναι το πλουσιότερο ιδιωτικό μουσείο στον κόσμο και ήδη αποφάσισε την επιστροφή τριών αρχαίων αντικειμένων στην Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας, αφού και αυτά ήταν αποδεδειγμένα «προϊόντα» παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Προετοιμάζουν νέες «γενιές» συμβασιούχων!

Eurokinissi

Με το γνωστό, πάντα επίκαιρο, σύνθημα «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ίδιες υποσχέσεις ίδια ομηρία», πορεύτηκαν χτες, για μια ακόμη φορά, προς το ΥΠΠΟ οι συμβασιούχοι του, αφού πρώτα συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια όπου εκδικάζονταν νέες αιτήσεις συναδέλφων τους για παραμονή στην εργασία τους.

Το δικαστήριο ανανέωσε τις προσωρινές διαταγές για επιστροφή στις θέσεις τους, μέχρι το Φλεβάρη, των 120 συμβασιούχων και εξέδωσε νέες διαταγές για άλλους 30, οι οποίοι, όμως, θα αναμένουν την έκδοση της απόφασης για να επιστρέψουν στη δουλιά.

Στο υπουργείο οι συμβασιούχοι συναντήθηκαν με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία τους παρέπεμψε στο νομικό πλαίσιο, δηλαδή στο γνωστό ΠΔ «Παυλόπουλου»...

Ωστόσο, η χτεσινή ανακοίνωση από το ΑΣΕΠ της πρώτης «παρτίδας» συμβασιούχων που μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου (1.485 άτομα) καθόλου δεν εφησυχάζει τους συμβασιούχους. Γιατί αυτός ο αριθμός είναι περίπου ο ίδιος που έστειλαν με θετικές εισηγήσεις στο ΑΣΕΠ τα υπηρεσιακά συμβούλια του ΥΠΠΟ. Μάλιστα, το ΑΣΕΠ «κόβει» και μερικούς από αυτούς. Η κυβέρνηση όμως δε λέει τι θα γίνει με τους υπόλοιπους συμβασιούχους, που κατέθεσαν αιτήσεις με βάση το ΠΔ, περίπου 3.500, για τους οποίους οι πάντες συμφωνούν πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΥΠΠΟ. Προφανώς, θα απολυθούν ή έχουν ήδη απολυθεί, άρα προετοιμάζονται νέες «γενιές» συμβασιούχων...

Εικαστικά «οράματα»

Ενα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε βυζαντινά και σύγχρονα έργα, με βάση το οραματικό στοιχείο, αποτελεί η έκθεση με τίτλο «Οράματα», που εγκαινιάστηκε χτες στο Βυζαντινό Μουσείο. Η δημιουργία σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών (Γ. Γρηγοριάδης, Γ. Καζάζης, Γ. Ξένος, Β. Ξένου, Κ. Τριανταφύλλου κ.ά.) συναντά την εικαστική ματιά των Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και Αλέξη Ακριθάκη, αλλά και τρεις εικόνες από τη συλλογή του Μουσείου. Πρόκειται για το «Οραμα του Μ. Κωνσταντίνου» (1764), την «Αποκάλυψη του Ιωάννη» (β΄ μισό 18ου αιώνα) και το «Οραμα του Αγ. Ευσταθίου» (1826). Οπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Θ. Μουτσόπουλος, «η ακροβασία ανάμεσα στα όρια του εικονικού και της οραματικής αναπαράστασης, προδιαγράφει το μεγάλο ενδιαφέρον και τη δυναμική αυτής της έκθεσης». Παράλληλα με την έκθεση (διάρκεια έως τις 15/11), θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες. Τηλ.: 210-7231985.

Τι άλλο θα ακούσουμε;

Πληροφορία από εργαζόμενο της Λυρικής Σκηνής αναφέρει ότι το ΥΠΠΟ ζήτησε από υποψήφιους για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής να υποβάλουν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά. Πριν αναλάβουν! Λέει μάλιστα, ότι όποιος θα μειοδοτήσει θα πάρει τη θέση. Δεν ξέρουμε εάν ισχύει η πληροφορία και εάν αυτό είναι το κριτήριο του ΥΠΠΟ για την επιλογή των διευθυντών στους κρατικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Αν αληθεύει, μήπως θα πρέπει να περιμένουμε και πλειστηριασμό του θεάτρου; Τι άλλο θ' ακούσουν τ' αυτιά μας;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ