ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΥΓΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Αντιλαϊκή ταυτότητα στην πολιτική Υγείας

Διακήρυξη ενόψει των εκλογών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στις 5-6 Ιούνη

Κριτήριο συνεπούς στάσης για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των γιατρών και των λαϊκών στρωμάτων, είναι η στάση της κάθε παράταξης απέναντι σ' αυτή την πολιτική, της ανταγωνιστικότητας, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της επιχειρηματικής δράσης, τονίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΠΚ-Γ) στη διακήρυξή της ενόψει των εκλογών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που θα γίνουν στις 5 - 6 Ιούνη.

«Η ταυτότητα της πολιτικής στην Υγεία ήταν και είναι αντιλαϊκή, υπογραμμίζει η ΔΠΚ-Γ. Σταθερά και όλο και πιο βαθιά η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Βασικοί τομείς εκχωρούνται στο κεφάλαιο, το λεγόμενο δημόσιο σύστημα Υγείας λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ακραίες πλέον επιπτώσεις στην Υγεία, στα οικονομικά των λαϊκών στρωμάτων αλλά και στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των υγειονομικών και των γιατρών, είτε είναι νοσοκομειακοί, είτε εργάζονται στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι. Ολο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για τους νέους γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους».

Σήμερα οι ίδιες οι εξελίξεις, υπογραμμίζει η ΔΠΚ-Γ, διαλύουν κάθε αυταπάτη ότι αυτή η πολιτική που ασκείται μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των γιατρών. Η κυβέρνηση, συνεχίζει, θεσμοθέτησε την Ανώνυμη Εταιρία λειτουργίας όλων των μονάδων Υγείας, ετοιμάζει νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, απελευθερώνει την αγορά φαρμάκων, εκχωρεί την έρευνα, την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα, ετοιμάζει τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε τα ταμεία να αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας είτε απ' το δημόσιο είτε απ' τον ιδιωτικό τομέα. Αναφερόμενη στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η ΔΠΚ-Γ τονίζει ότι αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δράση για νέες επενδύσεις και εξασφάλιση κερδών.

«Η πολυετής δραματική έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η εντατικοποίηση, οι απαράδεκτοι βασικοί μισθοί, η συζήτηση που γίνεται στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας για αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 65 ώρες, με απλήρωτη εφημερία, είναι μερικά μόνο στοιχεία που δείχνουν την επίθεση που θα δεχτούμε στα δικαιώματά μας» σημειώνει η ΔΠΚ-Γ και υπογραμμίζει: «Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΙΣΑ και του ΠΙΣ, που αποτελείται από τις παρατάξεις ΔΗΚΙ, ΠΑΣΚ-Γ και της ΑΕΓ, δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών γιατί στηρίζουν τη βασική κατεύθυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, τόσο γενικότερα αλλά και ειδικότερα στον τομέα της Υγείας. Ανεξάρτητα από παραλλαγές διαχειριστικού τύπου, στις θέσεις και προτάσεις τους, είναι υπέρμαχοι της λογικής του ανταγωνισμού, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της συνύπαρξης του λεγόμενου δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η παράταξη της "Ιατρικής Ενότητας - Νέων Γιατρών". Η διαφοροποίησή της είναι μόνο στον τίτλο, ενώ στις θέσεις και τη δράση είχε πλήρη ταύτιση».

Μετά από αυτά η «Πανεπιστημονική» καλεί τους γιατρούς να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανάπτυξη δημόσιων δομών στην ΠΦΥ, μαζικές προσλήψεις, νέες θέσεις εργασίας σε όλες τις ειδικότητες και στην Ιατρική της Εργασίας και στη Γενική Ιατρική. Ακόμα για πλήρη αποκλειστική και σταθερή απασχόληση για όλους τους γιατρούς, να μην εφαρμοστεί η κατάπτυστη οδηγία της ΕΕ περί ανενεργού χρόνου εφημερίας που θέλει τους γιατρούς να εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται, για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άνδρες κ.ά.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ
Ανθυγιεινά χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες

Ανακοίνωση της ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ με αφορμή τα εγκαίνια του Αστικού Κέντρου Υγείας

Η φιέστα των εγκαινίων του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ) απ' τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, δεν μπορεί να κρύψει την άσχημη κατάσταση που βιώνει ο λαός των Ανατολικών Συνοικιών, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βύρωνα του ΚΚΕ.

Στα εγκαίνια (30/5/2005) ο πρωθυπουργός έταξε «λαγούς με πετραχήλια» σε 24ωρη βάση, την ώρα που η λαϊκή οικογένεια λόγω της σχεδόν παντελούς έλλειψης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αναγκάζεται να καταφεύγει και να ξαναπληρώνει στον ιδιωτικό τομέα γι' αυτές τις υπηρεσίες, όπου τις εξωθεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στο ΚΥΑΤ η ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ σημειώνει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού για πρωτοβάθμια περίθαλψη, και υπογραμμίζει: «Ενα ΚΥΑΤ πρέπει να είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη, να συνδέεται με τις ανάγκες της οικογένειας, του παιδιού, της μητέρας. Να συνδέεται με τους τόπους δουλιάς, τους χώρους άθλησης, τα σχολεία. Να έχει επομένως και την αντίστοιχη στελέχωση σε επιστημονικό και άλλο προσωπικό, όπως παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, οδοντίατρο, ψυχολόγο, γιατρό γενικής ιατρικής, γιατρό εργασίας, νοσηλευτικό προσωπικό, κτλ. Το Κέντρο Υγείας είναι αυτοτελής υγειονομική μονάδα, στα πλαίσια του ενιαίου συστήματος Υγείας, η οποία διασυνδέεται με το δευτεροβάθμιο (νοσοκομεία) και το τριτοβάθμιο επίπεδο (ειδικά κέντρα)».

Από τις ίδιες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στα εγκαίνια φαίνεται ότι αυτό το κέντρο θα λειτουργήσει για τα επείγοντα περιστατικά και για ορισμένες μόνο κατηγορίες πληθυσμού, σημειώνει η ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ, και υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση της ΠΦΥ, αλλά για δημιουργία ενός φίλτρου που θα αποτρέπει την πρόσβαση αυτών των κατηγοριών του πληθυσμού στα νοσοκομεία, στα οποία αναγκάζονται να καταφεύγουν ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δημόσια ΠΦΥ. «Η ίδια η στελέχωση αυτής της μονάδας, ένας μόνιμος γιατρός και οκτώ ειδικευόμενοι, αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, αλλά για κάποιο τύπο υγειονομικής μονάδας ανάμεσα σε σταθμό πρώτων βοηθειών και αποκεντρωμένο αγροτικό ιατρείο», τονίζει η ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ, και σημειώνει: «Η διατύπωση ότι αυτό το κέντρο εντάσσεται στο ΕΣΥ σημαίνει ότι εντάσσεται στο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας, με τις ανάλογες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι πρέπει και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημόσια εξέφρασε τη συναίνεσή του. Να βγάλουν συμπεράσματα και για τους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων στο Δήμο Βύρωνα, που στηρίζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική... Η διεκδίκηση και η κατάκτηση ενός αποκλειστικά Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας και συνολικά των εργατικών δικαιωμάτων απαιτεί τη λαϊκή συσπείρωση σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Προϋποθέτει την ανάπτυξη της πάλης και την αλλαγή συσχετισμών».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού

Την υπολειτουργία και τις ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας σκιαγραφούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

Η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου περιορίζεται μόνο στο 62% των δυνατοτήτων του υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Σήμερα δε λειτουργούν εφτά κλινικές - και υπολειτουργούν άλλες τέσσερις, υπάρχει έλλειψη 758 γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν: «Εννιά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν παίζει πλήρως το ρόλο της τριτοβάθμιας περίθαλψης και οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και ιδιωτικές κλινικές».

Αναφερόμενοι στο νοσοκομείο της Λάρισας ο Τ. Τσιόγκας και ο Ν. Γκατζής σημειώνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κτιριακή, ξενοδοχειακή υποδομή και εξοπλισμό, ενώ καθυστερεί και η ολοκλήρωση της συνδετήριας πτέρυγας. Επίσης είναι κενές 54 θέσεις γιατρών, 272 θέσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ενώ η καθαριότητα και η φύλαξη έχουν δοθεί σε εργολάβους που πληρώνονται διπλάσια απ' ό,τι οι εργαζόμενοι.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας αν η κυβέρνηση θα προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό για τα δύο νοσοκομεία και ειδικότερα ποια μέτρα θα πάρει για τη βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο.

«Μπάζει εμπορευματοποίηση»

«Είμαστε αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Παλεύουμε για ένα κράτος πρόνοιας στο οποίο οι υπηρεσίες Υγείας παρέχονται στον πολίτη από ένα δημόσιο σύστημα, ισότιμα και δωρεάν».

Τα παραπάνω διακήρυξε χτες η «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών - Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΑΕΓ-ΕΠ) - που υποστηρίζεται απ' το ΣΥΝ - ενόψει των εκλογών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (5-6 Ιούνη 2005). Και στο ερώτημα «με ποια πολιτική;» για την επίτευξη αυτού του στόχου η ΑΕΓ - ΕΠ απαντά: «Πρέπει να σχεδιάσουμε τη στρατηγική παρέμβαση του δημόσιου τομέα, με στόχους υγείας, με νέα οργανωτική δομή τον Ενιαίο Φορέα Υγείας, και το εθνικό σύστημα υγείας αλλά επίσης και τους τομείς παρέμβασης, τους όρους λειτουργίας που θα προτείνονται να γίνονται οι επενδύσεις και η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα που θα είναι συμπληρωματικός».

Ισότιμες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας με το δημόσιο σύστημα σε ρόλο «πωλητή υπηρεσιών» και με τη συνύπαρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν μπορεί να υπάρξει. Ετσι ο χρήστης των υπηρεσιών Υγείας θα πληρώνει είτε άμεσα - απ' την τσέπη του - είτε έμμεσα - με το ασφαλιστικό του ταμείο.

Ή το σύστημα θα είναι ενιαίο, δημόσιο και χρηματοδοτούμενο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, για να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ή κάθε άλλη πρόταση θα «μπάζει εμπορευματοποίηση» και οι παροχές θα είναι για εκείνους που μπορούν να πληρώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ