Σημεία των καιρών... Κάποτε στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ευρώπης η μάχη για την κατάκτηση του τίτλου δινόταν μέχρις εσχάτων από τους αντίπαλους και κράταγε σε μια διαρκή αγωνία τους φιλάθλους. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην... Νέα ήθη και έθιμα, θα μπορούσε να πει κάνεις. Ετσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη εκτός της κατάκτησης του τροπαίου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη για τη συμμετοχή στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση, που ακούει στο όνομα Τσάμπιονς Λιγκ. Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του άλλοτε Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε συνδυασμό με τον πακτωλό εκατομμυρίων που προσφέρει στις ομάδες που συμμετέχουν, έχει δημιουργήσει μια διαφορετική νοοτροπία στη μάχη των εθνικών πρωταθλημάτων. Μάλιστα με το νέο σύστημα διεξαγωγής όπου η ΟΥΕΦΑ επιτρέπει σε μια χώρα να βγάζει μέχρι και 4 ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ τα πράγματα διαφοροποιούνται ακόμα περισσότερο. Και αυτό γιατί ακόμα και αν κάποια ομάδα τερματίσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, η απογοήτευση για τη μη κατάκτηση του τίτλου μετριάζεται, αφού μπορεί (ανάλογα με τη βαθμολογική θέση της χώρας) ακόμα και η δεύτερη θέση να αποφέρει αρκετά εκατομμύρια στο ταμείο της. Με βάση λοιπόν όλα αυτά δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ο τίτλος του πρωταθλητή σε λίγα χρόνια ίσως να έχει μόνο ιστορική σημασία για την ομάδα που τον κατέκτησε.
Οσο πλησιάζουμε προς το τέλος, τα περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα έχουν μπει στην τελική τους ευθεία, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αγωνίας για τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο ή την έξοδό τους σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ας δούμε αναλυτικά:
ΑΓΓΛΙΑ: Λίγο πριν το φινάλε όλα είναι ρευστά στη χώρα της γηραιάς Αλβιόνας, τόσο για το θέμα του τίτλου όσο και για τις ομάδες που θα δώσουν το "παρών" στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Για πρώτη φορά από το ξεκίνημα η Αρσεναλ πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, με 69 βαθμούς, αλλά και ένα αγώνα περισσότερο από τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έχει 68, αλλά θεωρείται το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Αυτές οι δυο ομάδες είναι που θα δώσουν το "παρών" και στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διεκδίκηση για την τρίτη θέση της βαθμολογίας. Η Τσέλσι με 65 βαθμούς και η Λιντς με 60 δίνουν το δικό τους αγώνα, αφού ως γνωστό η Αγγλία βγάζει τρεις ομάδες στο ανανεωμένο Τσάμπιονς Λιγκ. Από κει και πέρα Αστον Βίλα και Γουέστ Χαμ θα εκπροσωπήσουν την Αγγλία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νωρίς νωρίς κρίθηκαν τα πάντα στη φετινή Μπουντεσλίγκα, αφού η Μπάγερν Μονάχου με τις εκπληκτικές εμφανίσεις, εντός και εκτός συνόρων, "καθάρισε" την υπόθεση τίτλος, παίρνοντας μια διαφορά 10 βαθμών από τη δεύτερη Λεβερκούζεν. Αυτή τη στιγμή οι Βαυαροί προηγούνται με 64 βαθμούς, τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε, έναντι 57 της Λεβερκούζεν, που μάλλον δεν προλαβαίνει να καλύψει τη διαφορά εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου. Αυτές είναι και οι δυο ομάδες που θα βγουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα πράγματα για τις άλλες δυο ομάδες που θα τις ακολουθήσουν, αφού η Γερμανία είναι από τις χώρες που βγάζει τέσσερις ομάδες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η έκπληξη του πρωταθλήματος Χέρτα που βρίσκεται στην τρίτη θέση με 48 βαθμούς, καθώς και η Καϊζερσλάουτερν (48) με την Ντόρτμουντ (47) θα προσπαθήσουν μέχρι το τέλος για να εξασφαλίσουν τα δυο εναπομείναντα εισιτήρια.
ΙΤΑΛΙΑ: Μπορεί και αυτή η μεσογειακή χώρα να είναι μια από αυτές που θα βγάλουν τέσσερις ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως εδώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη μάχη του τίτλου, αφού το φετινό Καμπιονάτο δικαίως θεωρήθηκε το πιο αμφίρροπο των τελευταίων ετών. Η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος Λάτσιο συνεχίζει να προπορεύεται με 69 βαθμούς σε 30 αγώνες αλλά τα στραβοπατήματα των τελευταίων αγωνιστικών έφεραν σε απόσταση αναπνοής τη Μίλαν που από την έναρξη του Β γύρου φόρτσαρε. Στα ίδια επίπεδα είναι και η μάχη για τις άλλες δυο θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τις Φιορεντίνα, Πάρμα, Ρόμα, Γιουβέντους να δίνουν μάχη για τα δυο εισιτήρια.
Στα αξιοσημείωτα του φετινού Καμπιονάτο ο κατήφορος της ιστορικής Ιντερ, που αν και ξεκίνησε καλά εντούτοις τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε βρίσκεται στην 9 θέση και κινδυνεύει να χάσει και την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Ακάθεκτη προς την κατάκτηση του τίτλου βαδίζει η Μπαρτσελόνα που προπορεύεται στη βαθμολογία με διαφορά έξι βαθμών από τη δεύτερη Βαλένθια. Οι Καταλανοί προηγούνται με 56 βαθμούς έναντι 50 της Βαλένθια και μάλλον δεν έχουν πρόβλημα μέχρι να κόψουν πρώτοι το νήμα. Από και και πέρα κορυφώνεται η αγωνία για τις άλλες δύο ομάδες που θα βγουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού Θέλτα και Ρεάλ μπορεί να ισοβαθμούν στην τρίτη και τέταρτη θέση με 49 βαθμούς, όμως καραδοκεί η Λα Κορούνια με ένα βαθμό πιο πίσω. Με δεδομένο την αστάθεια της φετινής Ρεάλ στην απόδοσή της, τα πάντα παραμένουν ανοιχτά.
ΓΑΛΛΙΑ: Ανεβαίνει η αγωνία στο γαλλικό πρωτάθλημα όπου Μαρσέιγ και Μπορντό διεκδικούν τα σκήπτρα του πρωταθλητή. Μετά τη βαριά ήττα στην προηγούμενη αγωνιστική των Μονεγάσκων από τη Λανς με 4 - 0 η Μπορντό μείωσε στον ένα βαθμό τη διαφορά, αφού έχει 63 έναντι 64 της Μαρσέιγ. Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν Μονακό και Ρεν με 50 βαθμούς, όπου μία από τις δύο θα είναι αυτή που θα βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η χαμένη αυτής της μονομαχίας μαζί με τη Λανς που είναι τέταρτη με 44 βαθμούς θα βγουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Εξι χρόνια είχε να γευτεί τη χαρά του πρωταθλήματος η Φέγενορντ αλλά φέτος τα κατάφερε, αν και απομένουν 5 αγωνιστικές για τη λήξη του πρωταθλήματος αναδείχτηκε και μαθηματικά πρωταθλήτρια αφού έχει... 16 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Βίτεσε του Νίκου Μαχλά (71 έναντι 55). Η ομάδα του Ελληνα διεθνή κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός της πρώτης τριάδας που βγάζει στο Τσάμπιονς Λιγκ αφού η Αϊντχόβεν την πλησίασε στον ένα βαθμό (54) ενώ η Βίλεμ που ακολουθεί με 53 βαθμούς δείχνει ιδιαίτερα ανεβασμένη φέτος. Απογοητευτική ήταν η φετινή παρουσία του άλλοτε παντοδύναμου Αγιαξ.
Ανοιχτοί παραμένουν οι λογαριασμοί και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Συνοπτικά η κατάσταση που επικρατεί έχει ως εξής:
ΒΕΛΓΙΟ: 29 αγώνες: Γκενκ 64, ΦΚ Μπριζ 59, Αντερλεχτ 58, Μουσκρόν 58 κλπ. ΚΥΠΡΟΣ: 25 αγώνες: Ανόρθωση 64, Ομόνοια 64 κλπ. ΣΚΟΤΙΑ: 32 αγώνες: Ρέιντεζερς 66, Σέλτικ 62, Κλίμαρνοκ 53 κλπ. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: 27 αγώνες: Πόρτο 59, Μποαβίστα 57, Μπενφίκα 56 κλπ. ΔΑΝΙΑ: 20 αγώνες: ΑΒ Κοπνεγχάγης 40, Μπρόντμπι 38, Ααλμποργκ 36 κλπ. ΟΥΓΓΑΡΙΑ: 22 αγώνες: ΜΤΚ 56, Γκιορ 45, Ζαλαέγκερτσεγκ 41, Ντουνάφερ 40 κλπ., ΑΥΣΤΡΙΑ: 26 αγώνες: Ραπίντ Βιέννης 53, Στουρμ Γκρατς 50, Γκράτσερ 50 κλπ. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 22 αγώνες: Ντιναμό Βουκουρεστίου 56, Ραπίντ 55, Στεάουα 44 κλπ. ΤΣΕΧΙΑ: 21 αγώνες: Σπάρτα Πράγας 43, Τέμπλιτσε 36, Σλάβια 35 κλπ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 20 αγώνες: Λίτεξ 48, Λέφσκι 46, Κουστεντίλ 40. ΤΟΥΡΚΙΑ: 26 αγώνες: Γαλατάσεραϊ 60, Μπεσίκτας 57, Φενέρμπαξε 52. ΚΡΟΑΤΙΑ: 22 αγώνες: Κροάσια 53, Ριέκα 52, Χάιντουκ 42 κλπ. ΣΛΟΒΕΝΙΑ: 21 αγώνες: Μάριμπορ 42, Νόβα Γκόρικα 42, Μούρα 38. ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ιντερ Μπρατισλάβας 47, Σπάρτακ Τρνάβα 45, Σλόβαν Μπρατισλάβας 45. ΕΛΒΕΤΙΑ: 4η αγωνιστική πλέι οφ: Σερβέτ 31, Λοζάνη 28, Γκρασχόπερς 26 κλπ. ΠΟΛΩΝΙΑ: 20 αγώνες: Βίσλα Κρακοβίας 52, Βίτζεβ Λοντζ 40, Λεχ Πόζναν 40 κλπ. ΡΩΣΙΑ: Πρωταθλήτρια η Σπαρτάκ Μόσχας.
Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Λάτσιο του Σίνισα Μιχαϊλοβιτς (φωτό) είναι η ευχάριστη έκπληξη του φετινού καμπιονάτο, αφού πάει φουλ για τίτλο
Στέφαν Εφενμπεργκ και Κάντιρ Γιάνκλ, μεγάλα ατού της Μπάγερν στη φετινή ξέφρενη πορεία της σε Μπουντεσλίγκα και Τσάμπιονς Λιγκ