Με ψήφισμα που επέδωσε στη χιλιανή πρεσβεία στην Αθήνα απαιτεί η κυβέρνηση της Χιλής να εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις για την ασφάλεια στους τόπους δουλειάς
Στιγμή από τον εγκλωβισμό των 33 εργατών στα έγκατα της Γης. Εκεί βρέθηκαν γιατί οι καπιταλιστές δεν πήραν, με τη στήριξη αστικών κυβερνήσεων, μέτρα ασφάλειας |
Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η ΠΣΟ από την πρώτη στιγμή της έκρηξης στο ορυχείο του Σαν Χοσέ και του εγκλωβισμού των εργατών είχε καταδείξει τις ευθύνες των χιλιανών κυβερνήσεων και της εργοδοσίας για το νέο έγκλημα, και προστίθεται:
«Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΣΟ στη Χιλή παρακολούθησαν από κοντά όλα τα γεγονότα και πίεσαν για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων. Η Συνομοσπονδία Μεταλλωρύχων της Χιλής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης ως ταξική οργάνωση που παλεύει στον συγκεκριμένο κλάδο για τα συμφέροντα των εργατών.
Η Διεθνής Οργάνωση Μετάλλου της ΠΣΟ ήταν παρούσα σε όλη τη διαδικασία.
Τώρα που οι 33 εργάτες έχουν διασωθεί μπορούμε να διατρανώσουμε: Ζήτω ο ηρωισμός των μεταλλωρύχων της Χιλής, να σταματήσει το σόου του Προέδρου της χώρας.
Αυτές οι αξέχαστες 69 μέρες έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο τις μεγάλες αρετές που μόνο οι εργάτες έχουν. Την πειθαρχία, τη συλλογικότητα, την πάλη, την αντίσταση, την υπομονή και την αξιοπρέπεια. Ολες αυτές τις αρετές τις επέδειξαν οι 33 μεταλλωρύχοι γιατί είναι παιδιά της εργατικής τάξης.
Από την άλλη πλευρά το θέαμα, η υποκρισία και τα ψέματα, ο τρόπος ζωής που αντιπροσωπεύει ο Πρόεδρος της Χιλής σε συγχορδία με τα Μέσα Ενημέρωσης».
Και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία συνεχίζει:
«Πρόκειται για δύο κοινωνικές τάξεις διαφορετικές, για δύο διαφορετικούς κόσμους με διαφορετικές αξίες, αρχές και συμπεριφορές.
Ταξικά μας αδέλφια, μεταλλωρύχοι της Χιλής, σας ευχαριστούμε, μας κάνατε περήφανους για την εργατική τάξη και τις αξίες της. Τώρα συνεχίζουμε από κοινού τον αγώνα. Η ΠΣΟ τον Ιούνη του 2009 έκανε παρέμβαση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας μαζί με τους μεταλλωρύχους της Χιλής για να εφαρμοστούν οι συμβάσεις ασφαλείας και προστασίας της ζωής. Ως τώρα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα.
Απαιτούμε:
Εκτός λειτουργίας λόγω απεργίας και τα 12 διυλιστήρια της χώρας
ΠΑΡΙΣΙ.--
Με απεργίες διαρκείας ή επαναλαμβανόμενες, και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, όπως είναι οι μεταφορές και η ενέργεια, συνεχίζεται η αντιπαράθεση των εργαζομένων της Γαλλίας με την κυβέρνηση ενάντια στο νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 χρόνια και στη θέσπιση 40 χρόνων ασφάλισης (που σημαίνει περαιτέρω αύξηση). Χτες, σε εφαρμογή τέθηκε η απόφαση για απεργία διαρκείας των δύο τελευταίων διυλιστηρίων της χώρας που λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα πλέον να μη λειτουργεί κανένα από τα συνολικά 12.
Παράλληλα, οι απεργοί στα διυλιστήρια έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις αποκλείσει και τις αποθήκες καυσίμων, με αποτέλεσμα, χτες το μεσημέρι, δυνάμεις καταστολής να επέμβουν σε πέντε από αυτές προκειμένου να επιτρέψουν, για λίγη ώρα, τη μεταφορά καυσίμων προς την αγορά. Οι απεργοί αντέδρασαν αλλά τα επεισόδια δε γενικεύτηκαν. Λίγο αργότερα, οι απεργοί απέκλεισαν ξανά τα διυλιστήρια.
Η Ενωση Βενζινοπωλών υποστηρίζει ότι, ήδη, έχει αδειάσει το 10% των πρατηρίων της χώρας και ότι παρατηρούνται ελλείψεις στον εφοδιασμό των φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα. Επίσης εμποδίστηκε και ο ανεφοδιασμός του αεροδρομίου στο Παρίσι.
Και στο συγκεκριμένο τομέα, της μεταφοράς εμπορευμάτων, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των οδηγών φορτηγών (CGT, CFDT), οι οποίες εκπροσωπούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, ανακοίνωσαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό, αρχής γενομένης από επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ηδη, χτες, φορτηγά απέκλειαν μεγάλες εθνικές οδικές αρτηρίες, ανά διαστήματα, ενώ προειδοποιούσαν ότι το επόμενο βήμα κλιμάκωσης θα είναι να αποκλειστούν οι πλατφόρμες φόρτωσης και εκφόρτωσης εμπορευμάτων σε όλη τη χώρα.
Επαναλαμβανόμενες απεργίες κάνουν και οι σιδηροδρομικοί, με μικρότερη συμμετοχή χτες από ό,τι τις προηγούμενες μέρες, οι λιμενεργάτες, με σταθερή συμμετοχή, ενώ αυξάνουν οι κινητοποιήσεις μαθητών. Χτες, μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε δεκάδες πόλεις ενώ στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν στο δρόμο ανάμεσα στο πρωθυπουργικό μέγαρο και στο κτίριο της Γερουσίας, όπου συζητιέται το συνταξιοδοτικό, με κύριο σύνθημα «δε θα πεθάνουμε δουλεύοντας». Σε αρκετές μαθητικές συγκεντρώσεις σημειώθηκαν και χτες μικροεπεισόδια. Μετά τους τραυματισμούς δύο μαθητών την Πέμπτη, οι αρμόδιες αρχές συνέστησαν στις δυνάμεις καταστολής «να αποφεύγεται η άσκηση βίας», ενώ σε πολλά διαμερίσματα της χώρας απαγορεύτηκε η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης κατά των διαδηλωτών.
Η κινητοποίηση των Γάλλων εργαζομένων, λόγω και της διαχειριστικής στάσης που ακολουθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, έχει περιοριστεί στο αίτημα του να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό. Λίγες είναι οι δυνάμεις που βάζουν την αναγκαιότητα της πάλης των εργατών ενάντια συνολικά στη στρατηγική του κεφαλαίου, ενάντια στην ΕΕ.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Το μεγάλο ραντεβού για τις ακόμη πιο δραστικές περικοπές στο δημόσιο τομέα είναι την Τρίτη, όταν θα ανακοινωθούν τα πλήρη και λεπτομερή μέτρα περικοπών από τον υπουργό Οικονομικών Τζον Οσμπορν, αλλά οι Βρετανοί εργαζόμενοι πήραν χτες μία πρόγευση «του πικρού ποτηριού» και των απολύσεων που έρχονται με την αναγγελία για κατάργηση 192 δημοσίων οργανισμών και συγχώνευση άλλων 118 στη Βρετανία.
Προς το παρόν οι 901 οργανισμοί του δημοσίου περικόπτονται κατά το 1/3 και μειώνονται πλέον σε 640, ενώ οι εναπομείναντες είτε θα συγχωνευθούν είτε θα αναδιοργανωθούν. Πολλοί οργανισμοί που περιλαμβάνονται στη λίστα των περικοπών εξυπηρετούν κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, όπως το Συμβούλιο για την Παραβατικότητα των Νέων, η Επιτροπή Ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Κέντρο Κινηματογράφου. Κοινωνικοί φορείς και αντιπολίτευση προειδοποιούν πως η κατάργηση τόσο σημαντικών υπηρεσιών θα οδηγήσει σε αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας και σε φαινόμενα διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα στους οργανισμούς που καταργούνται και το Κέντρο Κινηματογράφου, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στο σύνολο της καλλιτεχνικής κοινότητας της Βρετανίας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα πλήξει καίρια τον ποιοτικό βρετανικό κινηματογράφο, ο οποίος εδώ και δεκαετίες ανθίσταται σε αμερικανικού τύπου υπερπαραγωγές και είναι «μήτρα» που γέννησε μεγάλους δημιουργούς.
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Δεν έχει τελειωμό το «σόου» που έχει στηθεί γύρω από τη διάσωση των μεταλλωρύχων, καθώς οι κάμερες παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις τους. Ετσι, μάθαμε χτες ότι τρεις από τους 33 που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κοπιαπό, πήραν εξιτήριο και μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτι τους.
Παράλληλα, μαθαίνουμε και για άλλες λεπτομέρειες, ορισμένες σημαντικές όπως το σύστημα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους όλες αυτές τις 69 μέρες της παραμονής τους στα έγκατα της γης. Και άλλες παντελώς ανούσιες, όπως τα συμβόλαια για τις ταινίες που ενδέχεται να υπογράψουν.
Με τη δημοτικότητα του αντιδραστικού Προέδρου της Χιλής, Σ.Πινιέρα, να ανεβαίνει λόγω της υπερπροβολής του από τα ΜΜΕ, το βασικό ζήτημα των άθλιων συνθηκών δουλειάς στα ορυχεία - κάτεργα, όπως αυτό του Σαν Χοσέ, μένει στη σκιά. Πάντως, και οι 33 και οι συνάδελφοί τους που έχουν μείνει για μήνες απλήρωτοι έχουν μηνύσει τους ιδιοκτήτες του ορυχείου και απαιτούν την τιμωρία τους.