Σκηνή από το «Λιβάδι που δακρύζει» |
Το σενάριο είναι του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε συνεργασία με τους Tonino Guerra, Giorgio Silvagni και Πέτρο Μάρκαρη. Η φωτογραφία του Ανδρέα Σινάνου, η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, τα σκηνικά των Γιώργου Πάτσα και Κώστα Δημητριάδη. Τα κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Βασίλης Κολοβός, Εύα Κοταμανίδου, Τούλα Σταθοπούλου, Μιχάλης Γιαννάτος, Θάλεια Αργυρίου, Γρηγόρης Ευαγγελάτος.
«Ο κλάδος του βιβλίου, από την παραγωγή, την προβολή ως τη διακίνησή του, διανύει στις μέρες μας τη μεγαλύτερή του κρίση και οι εξελίξεις στο χώρο είναι ραγδαίες». Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, διά στόματος του προέδρου της Γ. Δαρδανού, στη χτεσινή συγκέντρωση - συζήτηση που διοργάνωσε ο φορέας σε συνεργασία με τους συλλόγους - μέλη του, παρόντων και εκπροσώπων κομμάτων, με θέμα τα προβλήματα του κλάδου.
Περιγράφοντας αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ, είπε πως «εκδοτικοί οίκοι και πρακτορεία διάθεσης βιβλίων αλλάζουν χέρια από τη μία στιγμή στην άλλη, εκδοτικοί οίκοι, κυρίως εκείνοι που σηματοδοτούν την ποιότητα, αναστέλλουν τη λειτουργία τους, χρεοκοπούν ή βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεκάδες βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα διακατέχονται από το άγχος και την αβεβαιότητα της επιβίωσης».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο νέο σύστημα προσδιορισμού των κερδών με το οποίο «έχουμε τουλάχιστον τριπλασιασμό της φορολόγησής μας, η οποία οδηγεί τις μικρές και μεσαίες εκδοτοβιβλιοπωλικές επιχειρήσεις σε οριστικό κλείσιμο», ενώ σημείωσε πως εκκρεμεί η επίλυση του αιτήματος για παροχή στους εκδότες δικαιώματος προσαύξησης των δαπανών κατά 2% χωρίς παραστατικά, όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών. Εκκρεμούν επίσης αιτήματα όπως η ενίσχυση πρωτοεμφανιζόμενου Ελληνα συγγραφέα, η επιδότηση ενοικίου στις εκδοτοβιβλιοπωλικές επιχειρήσεις, η πρόβλεψη πλαφόν εξόδων χωρίς δικαιολογητικά, «καθώς οι επιχειρήσεις μας είναι κατά πλειοψηφία οικογενειακές και απασχολούν μη "αμειβόμενα" πρόσωπα (συζύγους και τέκνα)».
Η ΠΟΕΒ κατήγγειλε την αντισυνταγματική ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής της κατάργησης της παρακράτησης ποσοστού 2% επί των εσόδων από την πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών για τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων και εκδοτών, ενώ απαίτησε για πολλοστή φορά την άμεση υλοποίηση του προγράμματος των Σχολικών Βιβλιοθηκών. «Βρισκόμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του Γ' ΚΠΣ και το υπουργείο Παιδείας έχει συστήσει μόνο την Επιτροπή σύνταξης του καταλόγου βιβλίων που θα αποτελέσουν τη συλλογή των βιβλιοθηκών. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι από τις πρώτες 500 Βιβλιοθήκες οι περισσότερες υπολειτουργούν ή είναι κλειστές» σημείωσε ο Γ. Δαρδανός.
Οι εκδότες κατήγγειλαν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ουσιαστικά για «αθέμιτο ανταγωνισμό», αφού «προχωρεί στην ανάθεση συγγραφής βιβλίων και στην έκδοση αυτών». Κάλεσαν επίσης τα κόμματα «να αντιμετωπίσουν τις "εμπορικές" δραστηριότητες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου». Τάχθηκαν κατά της κατευθυνόμενης πώλησης βιβλίων στους μαθητές από φροντιστήρια μέσω «πακέτων» βιβλίων, κατά των προσφορών βιβλίων από τα ΜΜΕ και επανέλαβαν την αντίθεσή τους στη «μετακύληση» του κόστους της ασφάλισης των συγγραφέων στους εκδότες.
Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο επικεφαλής του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δημήτρης Φέτσης, ο οποίος σημείωσε ότι η ανάπτυξη του βιβλίου προς όφελος του λαού μπορεί να έχει ελπίδα μόνο αν γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος. Υπογράμμισε ότι για το ΚΚΕ το βιβλίο δεν είναι εμπόρευμα, αλλά μέσο εκπαίδευσης, μόρφωσης και διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων. Εθιξε το ζήτημα της έλλειψης ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων (ως αποτέλεσμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις) ως μια από τις κύριες αιτίες μη ανάπτυξης της βιβλιοφιλίας, καθώς και το ζήτημα της αγοραστικής δυνατότητας των λαϊκών στρωμάτων που συνδυάζεται με την κυρίαρχη εισοδηματική πολιτική. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον εκδοτικό κλάδο με αποτέλεσμα να συνθλίβονται οι μικρές εκδοτικές επιχειρήσεις και κατέληξε καλώντας σε στήριξη του ΚΚΕ και στις επερχόμενες εκλογές, έτσι ώστε να δοθεί απάντηση σε αυτή την πολιτική που υπηρετούν οι δυνάμεις του δικομματισμού.
Μίλησαν επίσης ο Γ. Αρσένης από το ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Κουβέλης από το Συνασπισμό και εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ.
«Το παζάρι της Ξάνθης», τιτλοφορείται η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Γενί Τζαμί (διοργανωτής Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης). Η δραματοποιημένη έκθεση περιλαμβάνει ένα σκηνικό με αντικείμενα εποχής, πάγκους και προϊόντα, ήχους, διάφορες ντοπιολαλιές, που ακούγονται στα παζάρια, φωτογραφικό υλικό και βίντεο για τη λειτουργία του παζαριού της Ξάνθης, ενώ παρουσιάζονται στοιχεία, που αποδεικνύουν την πολύπλοκη και πολυσήμαντη διάσταση της συγκεκριμένης αγοράς.
Επίσης, παρουσιάζονται 50 και πλέον φορεσιές (θρακιώτικες, μακεδονίτικες, ποντιακές, μικρασιατικές, σαρακατσάνικες, ηπειρώτικες, Καππαδοκίας, πομάκικες κ.ά.) από ανθρώπους που ζούσαν και συνεχίζουν να ζουν στην Ξάνθη, συνθέτοντας το πολύμορφο αυτό ψηφιδωτό που χαρακτηρίζει την περιοχή. Η έκθεση πλαισιώνεται ακόμη από έκθεση φωτογραφίας, με θέμα «Η Ξάνθη των αρχών του αιώνα». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα διατίθενται προς πώληση στους επισκέπτες παραδοσιακά προϊόντα της Θράκης, προερχόμενα από τοπικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, καθώς και από τα εργαστήρια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 17/2. Είσοδος ελεύθερη.
«Επτάνησα 140 χρόνια από την Ενωση με την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα (6 μ.μ.) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, στο Μέγαρο της Βουλής.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης (Μαρίνου Αντύπα 86, Ανω Ηλιούπολη, τηλ. 210 9941-190, 210 9914-732), την Κυριακή (15/2, 8 μ.μ.), θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «Το Χόλιγουντ στη Μαύρη Λίστα». Θα προβληθεί η ταινία «Το αλάτι της Γης» του Χέρμπερτ Μπίμπερμαν (ΗΠΑ 1953). Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Αναμνήσεις από τη Μαύρη Λίστα» του βιογραφικού Βιβλίου του Ουόλτερ Μπερνστίν. Συμμετέχουν: Ιωάννα Καρατζαφέρη (συγγραφέας), Νίκος Αντωνάκος (σκηνοθέτης), Στέλιος Ελληνιάδης (πρόεδρος Συλλόγου Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών, δικηγόρος), Δημήτρης Κολιοδήμος (συγγραφέας - κριτικός). Είσοδος ελεύθερη.