ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 8 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Απειλές πολέμου και πιέσεις για νέα παζάρια

Ο νέος Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, αναλαμβάνει καθήκοντα έχοντας μπροστά του τις απειλές πολέμου από το Ισραήλ και τα σύνθετα παζάρια με τις ΗΠΑ, στο φόντο της πανδημίας και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης

Associated Press

Ο νέος Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, αναλαμβάνει καθήκοντα έχοντας μπροστά του τις απειλές πολέμου από το Ισραήλ και τα σύνθετα παζάρια με τις ΗΠΑ, στο φόντο της πανδημίας και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής η χειρότερη όξυνση της έντασης στις σχέσεις Ιράν - Ισραήλ, εδώ και πολλά χρόνια, μετά την ανταλλαγή προειδοποιήσεων μεταξύ των δύο χωρών στο φόντο ευρύτερου γεωπολιτικού παζαριού για αγορές, πηγές και διαδρομές Ενέργειας.

Για πρώτη φορά, την Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Aμυνας, Μπένι Γκαντς, απείλησε το Ιράν με στρατιωτική δράση δηλώνοντας απροκάλυπτα πως ο στρατός είναι έτοιμος για επίθεση κατά της Τεχεράνης. Κάλεσε δε «τον κόσμο να καταλάβει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράν, η περιοχή, επίσης, και το Ισραήλ πρέπει να παίξουν τον δικό τους ρόλο σε αυτήν την κατάσταση». Ερωτηθείς αν ζητά από τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, ο Γκαντς απάντησε καταφατικά.

Οι ωμές απειλές του Ισραήλ δεν έμειναν δίχως απάντηση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, έγραψε στο Τουίτερ για «ακόμη μία ξεδιάντροπη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Το ισραηλινό καθεστώς απροκάλυπτα απειλεί το Ιράν με επίθεση. Οποιαδήποτε ανόητη ενέργεια κατά του Ιράν θα συναντήσει αποφασιστική απάντηση. Μη μας δοκιμάζετε».

Τις προηγούμενες μέρες, ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέλαβε και επίσημα τη διακυβέρνηση της χώρας του ξεκαθαρίζοντας πως θα έχει ως προτεραιότητα τη βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία, με την οποία έχει αρχίσει διάλογο από τον περασμένο Απρίλη με τη μεσολάβηση του Ιράκ και εμμέσως του Κατάρ.

Η ομιλία που έκανε ο Ραϊσί την Πέμπτη μετά την ορκωμοσία του είχε σαφείς αναφορές στο παζάρι και με τις ΗΠΑ καθώς δήλωσε πως είναι ανοιχτός «σε οποιοδήποτε διπλωματικό σχέδιο» για την άρση των κυρώσεων που υπονομεύουν την οικονομία της χώρας. Εντούτοις ξεκαθάρισε πως η Τεχεράνη δεν θα υποχωρήσει «στις πιέσεις και τις κυρώσεις».

Αεροπορική επίθεση στον Λίβανο

Διπλή αεροπορική επιδρομή σε μεθοριακές περιοχές του Λιβάνου, για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 2006, πραγματοποίησε την Πέμπτη η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενη την εκτόξευση ρουκετών από ομάδες Παλαιστινίων. Η ισραηλινή διπλή επιδρομή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Λιβανέζου Προέδρου, Μισέλ Αούν, ενώ την Παρασκευή το πρωί η λιβανέζικη σιιτική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» προχώρησε στην εκτόξευση 19 ρουκετών προς περιοχές της βόρειας Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.

Νεκρός Παλαιστίνιος

Ενας 37χρονος Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε την Παρασκευή, στο χωριό Μπέιτα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες διέλυσαν διαδήλωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής με χρήση πυρός. Αλλα δύο άτομα (ο ένας οπερατέρ παλαιστινιακού τηλεοπτικού σταθμού) τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 37χρονος είναι ο έβδομος διαδηλωτής που σκοτώνεται μέσα σε λίγους μήνες από ισραηλινά πυρά στο χωριό Μπέιτα.


Δ. Ο.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Νέα επεισόδια στην αντιπαράθεση για την προέλευση του ιού

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε έναν όγκο δεδομένων που ενδέχεται να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της προέλευσης του κορονοϊού, αναφέρει αποκλειστικό άρθρο του CNN, καθώς η αντιπαράθεση για την προέλευση του SARS-CoV-2 βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να αξιοποιηθεί στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.

Τον Μάη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τις μυστικές υπηρεσίες να ερευνήσουν μέσα σε 90 μέρες αν ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ζώο ή αν «ξέφυγε» από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κατάλογος πληροφοριών περιέχει γενετικά δεδομένα από δείγματα του ιού, τα οποία μελετήθηκαν στο εργαστήριο της Γουχάν, χωρίς να είναι σαφές πώς ή πότε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέκτησαν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές. Ενδεχομένως έχουν παραβιαστεί εξωτερικοί διακομιστές που βασίζονται στο cloud, ανέφεραν οι πηγές του CNN.

Αμερικανοί και άλλοι ερευνητές αναζητούσαν εδώ και καιρό γενετικά δεδομένα από 22.000 δείγματα του ιού που μελετούνταν στο WIV. Οι ΗΠΑ κατηγορούν Κινέζους αξιωματούχους ότι τα εξαφάνισαν από το διαδίκτυο τον Σεπτέμβρη του 2019, και έκτοτε η Κίνα αρνήθηκε να παραδώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτά και άλλα ακατέργαστα δεδομένα σχετικά με τα πρώιμα κρούσματα κορονοϊού.

Πηγή την οποία επικαλείται το CNN δεν σχολίασε αν οποιαδήποτε από τα δεδομένα των 22.000 δειγμάτων συγκαταλέγονται σε αυτά που αναλύουν επί του παρόντος οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα οι Ρεπουμπλικάνοι δημοσίευσαν έκθεση η οποία επικαλείται «άφθονα στοιχεία» ότι οι επιστήμονες του WIV - που για ένα διάστημα είχε τη συνδρομή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, καθώς επίσης κινεζικών και αμερικανικών κυβερνητικών κονδυλίων - εργάζονταν για να τροποποιήσουν τους κορονοϊούς, ώστε να μολύνουν ανθρώπους. «Επίσης, η υπεροχή των στοιχείων αποδεικνύει ότι ο ιός διέρρευσε από το WIV και μάλιστα πριν από τις 12/9/2019», αναφέρεται.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Συνεχείς εκκενώσεις περιοχών από την πυρκαγιά «Ντίξι»

Το Γκρίνβιλ, μία πόλη που είχαν φτιάξει χρυσοθήρες το 1880, έγινε παρανάλωμα του πυρός από την τεράστια πυρκαγιά «Ντίξι»
Το Γκρίνβιλ, μία πόλη που είχαν φτιάξει χρυσοθήρες το 1880, έγινε παρανάλωμα του πυρός από την τεράστια πυρκαγιά «Ντίξι»
Η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά «Ντίξι», που από τα μέσα Ιούλη έχει κάνει στάχτη πάνω από 1.400 τ.χλμ. δασικής - αγροτολιβαδικής έκτασης και εκατοντάδες σπίτια, θεωρείται πλέον η έκτη χειρότερη στην Ιστορία της Καλιφόρνιας.

Οι περίπου 5.000 πυροσβέστες που προσπαθούν επί βδομάδες να τη θέσουν υπό έλεγχο αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, με αποτέλεσμα δεκάδες κοινότητες και κωμοπόλεις να «καταβροχθίζονται» από τις φλόγες αφού εκκενωθούν.

Μία από αυτές είναι και η κωμόπολη Γκρίνβιλ, περίπου 800 κατοίκων, που είχε φτιαχτεί το 1880 από χρυσοθήρες και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πάνω από 2.000 κάτοικοι παρακείμενων στο Γκρίνβιλ πόλεων άρχισαν από την Παρασκευή να εγκαταλείπουν και αυτοί τα σπίτια τους σε Τέιλορσβιλ και Γουέστγουντ.

Η έκταση που κάηκε στην Καλιφόρνια μέχρι τέλη Ιούλη ήταν κατά 250% μεγαλύτερη από αυτή που καταστράφηκε την ίδια περίοδο το 2020, που είχε θεωρηθεί η χειρότερη χρονιά από άποψη πυρκαγιών στην πρόσφατη Ιστορία της Πολιτείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ